NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM meldt 80 nieuwe coronadoden en 341 nieuwe ziekenhuisopnames

 • Volgens het RIVM vlakt de groei van de corona-uitbraak af.
 • De druk op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.
 • De scholen in Nederland blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht, in afwachting van een RIVM-onderzoek.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

 • 80 nieuwe coronadoden, 341 nieuwe ziekenhuisopnames

  Er zijn opnieuw 80 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 356 doden. Gisteren werden 63 sterfgevallen gemeld, de dag ervoor 34. In 24 uur tijd zijn 852 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 6412 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

  Het RIVM meldt ook dat er in totaal 1836 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen of opgenomen zijn geweest. Dat zijn er 341 meer dan gisteren, toen het ging om 1495 mensen. Gisteren was de stijging 265.

  "De afgelopen tijd had het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken", laat het RIVM weten. "Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking."

  Sterfgevallen niet altijd direct doorgegeven

  Het RIVM wijst erop dat de cijfers die vandaag zijn gemeld, sterfgevallen van meerdere dag betreft. "De sterfgevallen worden niet altijd direct doorgegeven", laat het RIVM weten.

 • Bollenboeren in de knel

  Bollenboeren komen massaal in de problemen door de coronacrisis. In één week tijd hebben ruim 1200 bedrijven financiële steun aangevraagd.

  Normaal gesproken melden zich bij de ISD, de samenwerkende sociale diensten in de Bollenstreek, dertig bedrijven per jaar voor steun. "Er zijn nu in een week tijd 1226 aanmeldingen binnengekomen. Dat aantal loopt elke dag op", zegt Elian Cozijn van de ISD bij Omroep West. "De telefoon staat roodgloeiend."

  Het kabinet kondigde vorige week een groot pakket steunmaatregelen aan voor ondernemers. Maar over de uitvoering daarvan is nog niets bekend, benadrukt Cozijn. "Zodra er meer duidelijkheid is vanuit de landelijke overheid, kunnen we verder en gaan we ondernemers benaderen."

 • Coronaluwte op het spoor biedt kansen voor onderhoud Schipholtunnel

  Omdat het rustiger is op het spoor wordt onderhoud aan de Schipholtunnel eerder gedaan dan gepland. Dat melden ProRail en Strukton Rail. Het gaat om de oudste van de twee buizen in de Schipholtunnel. Delen van de treinrails daar zijn tot wel vijftig jaar oud. Door een breuk in de rails reden er in januari even geen treinen.

  Het vervangen van de rails heeft normaal gesproken veel gevolgen voor het treinverkeer. Zeker op een druk station als Schiphol, zegt ProRail. Het oorspronkelijke plan was daarom dat de werkzaamheden gespreid zouden worden over 2020. En een deel zou pas in 2021 plaatsvinden. Nu kan bijna al het werk in één keer worden gedaan: tussen 30 maart en 6 april.

 • OM wil coronacriminelen 'hard bestraffen'

  Het Openbaar Ministerie gaat hard optreden tegen mensen die de coronacrisis misbruiken om een misdaad te plegen. De zaken zullen snel worden behandeld met hoge strafeisen, beginnend met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

  Het gaat dan bijvoorbeeld om het dreigen met besmetting van hulpverleners, toezichthouders, politie en winkelpersoneel. Ook tegen babbeltrucs, geweld, oplichting en het verspreiden van nepnieuws wordt extra had opgetreden.

  "Dit soort gedrag wordt niet getolereerd", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal.

 • PostNL: lokaal kan er vertraging ontstaan bij pakketbezorging

  Door het grote aantal bestellingen, de impact van de coronamaatregelen en het hogere ziekteverzuim kunnen pakketten later aankomen dan gepland, laat PostNL weten. Maar op dit moment loopt de postbezorging volgens plan, zegt het bedrijf. Mensen sturen ook veel kaarten om elkaar een hart onder de riem te steken.

  "Dat wij onze post- en pakketbezorging in deze situatie kunnen voortzetten is een enorm groot compliment aan iedereen die bij of voor ons werkt", zegt CEO Herna Verhagen. Ze roept iedereen op om bezorgers de ruimte te geven zodat ze hun werk veilig kunnen doen.

 • Tweede Kamer praat zo over noodpakket

  De Tweede Kamer praat vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur met minister Hoekstra (Financiën) over het noodpakket dat het kabinet heeft aangekondigd om bedrijven, kleine ondernemers en zzp'ers te helpen.

  Het debat is live te volgen via NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app en via de socialmediakanalen van de NOS.

  Lees in dit artikel welke maatregelen er zijn aangekondigd.

 • Afvlakking van aantal besmettingen, maar viroloog houdt slag om de arm

  Het RIVM meldt dat de groei van het aantal besmettingen afneemt. Viroloog Menno de Jong noemt het hele gunstige berichten, maar hij houdt wel wat slagen om de arm.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Afvlakking van aantal besmettingen: 'maar er zijn nog wel wat slagen om de arm'
 • Alternatieven voor de Matthäus Passion

  De Matthäus Passion wordt dit jaar niet uitgevoerd. Het bekende werk van Bach wordt traditiegetrouw rond Pasen gespeeld door talloze klassieke musici. De Nederlandse Bachvereniging, die ieder jaar in Naarden de bekendste opvoert, heeft alternatieven bedacht. Artistiek leider en concertmeester Shunske Sato heeft Erbarme Dich, een onderdeel van het stuk, thuis opgenomen en op YouTube gezet. Ook zijn alle werken van Johann Sebastian Bach via hun website en eigen YouTube-kanaal te zien en te beluisteren.

  Nadat de Nederlandse Bachvereniging bekendmaakte dat alle uitvoeringen niet doorgaan, werd ze overspoeld met reacties. Omdat honderden kaartkopers afzien van restitutie, krijgen alle musici, allemaal freelancers, een financiële compensatie.

 • Keukenhof gaat dit jaar helemaal niet meer open

  De Keukenhof gaat dit jaar niet open. Nu er volgens de richtlijnen van het RIVM tot 1 juni geen grote groepen mensen bij elkaar mogen komen, ziet het bloemenpark in Lisse geen mogelijkheid meer om het park dit jaar nog te openen. Eerder werd de geplande opening op 21 maart al uitgesteld vanwege het coronavirus. De Keukenhof zou tot en met 10 mei open zijn.

  "De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot", zegt een woordvoerder tegen Omroep West. "Het park is op dit moment klaar voor de opening, de bloembollen bloeien en de bloemenshows zijn voor een groot deel ingericht." Dit seizoen gingen er zeven miljoen bloembollen de grond in.

 • Van Dissel legt uit hoe de besmettingsgraad is afgenomen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Groei coronabesmettingen in Nederland neemt af'
 • Gommers: werk voor zorgmedewerkers in Brabant is zwaar

  Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat er veel coaching en psychologische hulp voor zorgpersoneel in Noord-Brabant is. "Want het is heel zwaar om voor coronapatiënten te zorgen. Er is veel sterfte, veel van de verpleegkundigen en artsen zijn dat niet gewend. Daar maak ik me zorgen over. We kunnen niet meer dan ons best doen."

  Gommers zei in de briefing in de Kamer ook dat het niet zinvol is om de intensive care uit te breiden naar 2500 of 3000 bedden, als dat überhaupt al zou lukken. "Dat kan de Nederlandse gezondheidszorg niet aan."

  Het is volgens hem belangrijk dat het Landelijke Coördinatie Patiënten Spreiding inventariseert hoe het met de gewone bedden zit. "Dat moet op tijd zijn als daar een tekort aan komt en dan moeten we ervoor zorgen dat er noodhospitaals komen." Gommers ziet daarin een rol voor het leger.

 • RIVM: coronavirus in rioolwater gevonden

  Het coronavirus is ook aangetroffen in Nederlands rioolwater, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Met dna-technieken heeft het RIVM het virus gevonden in afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert.

  Sommige patiënten met het coronavirus hebben het virus in de ontlasting, dat op die manier via de toiletten in het riool terechtkomt. Het RIVM vond het virus vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief op het coronavirus was getest.

  Eerder vond het RIVM ook het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers, maar ook werken tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.

  De drinkwaterbedrijven lieten eerder weten dat drinkwater zeer goed beschermd is tegen alle virussen, inclusief het coronavirus. Zo overleven ze niet goed in water en zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en te inactiveren. "De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nul", meldt onder meer Vitens (5,6 miljoen klanten).

 • Extra artsen uit Amsterdam naar Bonaire

  Elf medisch specialisten van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum vertrekken deze week nog naar Bonaire om het ziekenhuis daar te assisteren in de strijd tegen corona. Ze zullen na aankomst twee weken in gezamenlijke quarantaine verblijven.

  Tijdens de quarantaine treffen zij voorbereidingen en schrijven ze protocollen uit, toegespitst op de plaatselijke situatie. Hierna zullen zij samen met de andere medici in het ziekenhuis klaarstaan ter ondersteuning. De hulp is nodig, omdat Nederland vereist dat de Caribische eilanden een "worstcasescenario" aankunnen. Die hulp is met de ondersteuning van de extra specialisten gewaarborgd. Op dit moment zijn er op Bonaire nog geen besmettingen geregistreerd.

 • Politie ziet jongeren in huis te dicht op elkaar zitten, en grijpt in

  De politie heeft gisteren op verschillende plekken ingegrepen omdat jongeren te dicht op elkaar zaten. Wijkagent Hennie Wilthof haalde in Kaag, vlakbij Leiden, zes jongeren uit een huis. Zij waren op bezoek en zaten, ondanks alle waarschuwingen, "strak naast elkaar op de bank", aldus de politieman bij Omroep West. De zes kregen geen boete.

  In Duiven en in Westervoort heeft de politie vijf jongeren bekeurd omdat ze onvoldoende afstand hielden. "Jongeren nemen gedragsregels niet serieus. De tijd van waarschuwen is voorbij", aldus de politie op Facebook. De vijf moeten volgens Omroep Gelderland een boete van 104 euro betalen.

  Afgelopen zondag gingen in Nijmegen ook al vijf jongeren op de bon. Zij waren samen aan het sporten in een voetbalkooi. Voetbalkooien en andere, vergelijkbare sportveldjes zijn inmiddels afgesloten.

  In Amstelveen heeft de politie gisteravond na twintig minuten een eind gemaakt aan een houseparty in een studentenflat. De muziek werd op een balkon gespeeld. Het was de bedoeling dat iedereen op zijn of haar eigen balkon meedanste. Maar studenten die bezig waren met een online-tentamen klaagden. Daarop legde de politie het feest stil.