RIVM meldt 80 nieuwe coronadoden en 341 nieuwe ziekenhuisopnames
- Volgens het RIVM vlakt de groei van de corona-uitbraak af.
- De druk op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.
- De scholen in Nederland blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht, in afwachting van een RIVM-onderzoek.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Nieuw liveblog
We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.
80 nieuwe coronadoden, 341 nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn opnieuw 80 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 356 doden. Gisteren werden 63 sterfgevallen gemeld, de dag ervoor 34. In 24 uur tijd zijn 852 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 6412 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.
Het RIVM meldt ook dat er in totaal 1836 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen of opgenomen zijn geweest. Dat zijn er 341 meer dan gisteren, toen het ging om 1495 mensen. Gisteren was de stijging 265.
"De afgelopen tijd had het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken", laat het RIVM weten. "Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking."
Sterfgevallen niet altijd direct doorgegeven
Het RIVM wijst erop dat de cijfers die vandaag zijn gemeld, sterfgevallen van meerdere dag betreft. "De sterfgevallen worden niet altijd direct doorgegeven", laat het RIVM weten.
Bollenboeren in de knel
Bollenboeren komen massaal in de problemen door de coronacrisis. In één week tijd hebben ruim 1200 bedrijven financiële steun aangevraagd.
Normaal gesproken melden zich bij de ISD, de samenwerkende sociale diensten in de Bollenstreek, dertig bedrijven per jaar voor steun. "Er zijn nu in een week tijd 1226 aanmeldingen binnengekomen. Dat aantal loopt elke dag op", zegt Elian Cozijn van de ISD bij Omroep West. "De telefoon staat roodgloeiend."
Het kabinet kondigde vorige week een groot pakket steunmaatregelen aan voor ondernemers. Maar over de uitvoering daarvan is nog niets bekend, benadrukt Cozijn. "Zodra er meer duidelijkheid is vanuit de landelijke overheid, kunnen we verder en gaan we ondernemers benaderen."
Coronaluwte op het spoor biedt kansen voor onderhoud Schipholtunnel
Omdat het rustiger is op het spoor wordt onderhoud aan de Schipholtunnel eerder gedaan dan gepland. Dat melden ProRail en Strukton Rail. Het gaat om de oudste van de twee buizen in de Schipholtunnel. Delen van de treinrails daar zijn tot wel vijftig jaar oud. Door een breuk in de rails reden er in januari even geen treinen.
Het vervangen van de rails heeft normaal gesproken veel gevolgen voor het treinverkeer. Zeker op een druk station als Schiphol, zegt ProRail. Het oorspronkelijke plan was daarom dat de werkzaamheden gespreid zouden worden over 2020. En een deel zou pas in 2021 plaatsvinden. Nu kan bijna al het werk in één keer worden gedaan: tussen 30 maart en 6 april.
OM wil coronacriminelen 'hard bestraffen'
Het Openbaar Ministerie gaat hard optreden tegen mensen die de coronacrisis misbruiken om een misdaad te plegen. De zaken zullen snel worden behandeld met hoge strafeisen, beginnend met een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het dreigen met besmetting van hulpverleners, toezichthouders, politie en winkelpersoneel. Ook tegen babbeltrucs, geweld, oplichting en het verspreiden van nepnieuws wordt extra had opgetreden.
"Dit soort gedrag wordt niet getolereerd", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal.
PostNL: lokaal kan er vertraging ontstaan bij pakketbezorging
Door het grote aantal bestellingen, de impact van de coronamaatregelen en het hogere ziekteverzuim kunnen pakketten later aankomen dan gepland, laat PostNL weten. Maar op dit moment loopt de postbezorging volgens plan, zegt het bedrijf. Mensen sturen ook veel kaarten om elkaar een hart onder de riem te steken.
"Dat wij onze post- en pakketbezorging in deze situatie kunnen voortzetten is een enorm groot compliment aan iedereen die bij of voor ons werkt", zegt CEO Herna Verhagen. Ze roept iedereen op om bezorgers de ruimte te geven zodat ze hun werk veilig kunnen doen.
Tweede Kamer praat zo over noodpakket
De Tweede Kamer praat vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur met minister Hoekstra (Financiën) over het noodpakket dat het kabinet heeft aangekondigd om bedrijven, kleine ondernemers en zzp'ers te helpen.
Het debat is live te volgen via NPO Politiek, NOS.nl, de NOS-app en via de socialmediakanalen van de NOS.
Lees in dit artikel welke maatregelen er zijn aangekondigd.
Afvlakking van aantal besmettingen, maar viroloog houdt slag om de arm
Het RIVM meldt dat de groei van het aantal besmettingen afneemt. Viroloog Menno de Jong noemt het hele gunstige berichten, maar hij houdt wel wat slagen om de arm.
Alternatieven voor de Matthäus Passion
De Matthäus Passion wordt dit jaar niet uitgevoerd. Het bekende werk van Bach wordt traditiegetrouw rond Pasen gespeeld door talloze klassieke musici. De Nederlandse Bachvereniging, die ieder jaar in Naarden de bekendste opvoert, heeft alternatieven bedacht. Artistiek leider en concertmeester Shunske Sato heeft Erbarme Dich, een onderdeel van het stuk, thuis opgenomen en op YouTube gezet. Ook zijn alle werken van Johann Sebastian Bach via hun website en eigen YouTube-kanaal te zien en te beluisteren.
Nadat de Nederlandse Bachvereniging bekendmaakte dat alle uitvoeringen niet doorgaan, werd ze overspoeld met reacties. Omdat honderden kaartkopers afzien van restitutie, krijgen alle musici, allemaal freelancers, een financiële compensatie.
Keukenhof gaat dit jaar helemaal niet meer open
De Keukenhof gaat dit jaar niet open. Nu er volgens de richtlijnen van het RIVM tot 1 juni geen grote groepen mensen bij elkaar mogen komen, ziet het bloemenpark in Lisse geen mogelijkheid meer om het park dit jaar nog te openen. Eerder werd de geplande opening op 21 maart al uitgesteld vanwege het coronavirus. De Keukenhof zou tot en met 10 mei open zijn.
"De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot", zegt een woordvoerder tegen Omroep West. "Het park is op dit moment klaar voor de opening, de bloembollen bloeien en de bloemenshows zijn voor een groot deel ingericht." Dit seizoen gingen er zeven miljoen bloembollen de grond in.
Van Dissel legt uit hoe de besmettingsgraad is afgenomen
Gommers: werk voor zorgmedewerkers in Brabant is zwaar
Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat er veel coaching en psychologische hulp voor zorgpersoneel in Noord-Brabant is. "Want het is heel zwaar om voor coronapatiënten te zorgen. Er is veel sterfte, veel van de verpleegkundigen en artsen zijn dat niet gewend. Daar maak ik me zorgen over. We kunnen niet meer dan ons best doen."
Gommers zei in de briefing in de Kamer ook dat het niet zinvol is om de intensive care uit te breiden naar 2500 of 3000 bedden, als dat überhaupt al zou lukken. "Dat kan de Nederlandse gezondheidszorg niet aan."
Het is volgens hem belangrijk dat het Landelijke Coördinatie Patiënten Spreiding inventariseert hoe het met de gewone bedden zit. "Dat moet op tijd zijn als daar een tekort aan komt en dan moeten we ervoor zorgen dat er noodhospitaals komen." Gommers ziet daarin een rol voor het leger.
RIVM: coronavirus in rioolwater gevonden
Het coronavirus is ook aangetroffen in Nederlands rioolwater, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Met dna-technieken heeft het RIVM het virus gevonden in afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert.
Sommige patiënten met het coronavirus hebben het virus in de ontlasting, dat op die manier via de toiletten in het riool terechtkomt. Het RIVM vond het virus vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief op het coronavirus was getest.
Eerder vond het RIVM ook het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers, maar ook werken tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.
De drinkwaterbedrijven lieten eerder weten dat drinkwater zeer goed beschermd is tegen alle virussen, inclusief het coronavirus. Zo overleven ze niet goed in water en zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en te inactiveren. "De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nul", meldt onder meer Vitens (5,6 miljoen klanten).
Extra artsen uit Amsterdam naar Bonaire
Elf medisch specialisten van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum vertrekken deze week nog naar Bonaire om het ziekenhuis daar te assisteren in de strijd tegen corona. Ze zullen na aankomst twee weken in gezamenlijke quarantaine verblijven.
Tijdens de quarantaine treffen zij voorbereidingen en schrijven ze protocollen uit, toegespitst op de plaatselijke situatie. Hierna zullen zij samen met de andere medici in het ziekenhuis klaarstaan ter ondersteuning. De hulp is nodig, omdat Nederland vereist dat de Caribische eilanden een "worstcasescenario" aankunnen. Die hulp is met de ondersteuning van de extra specialisten gewaarborgd. Op dit moment zijn er op Bonaire nog geen besmettingen geregistreerd.
Politie ziet jongeren in huis te dicht op elkaar zitten, en grijpt in
De politie heeft gisteren op verschillende plekken ingegrepen omdat jongeren te dicht op elkaar zaten. Wijkagent Hennie Wilthof haalde in Kaag, vlakbij Leiden, zes jongeren uit een huis. Zij waren op bezoek en zaten, ondanks alle waarschuwingen, "strak naast elkaar op de bank", aldus de politieman bij Omroep West. De zes kregen geen boete.
In Duiven en in Westervoort heeft de politie vijf jongeren bekeurd omdat ze onvoldoende afstand hielden. "Jongeren nemen gedragsregels niet serieus. De tijd van waarschuwen is voorbij", aldus de politie op Facebook. De vijf moeten volgens Omroep Gelderland een boete van 104 euro betalen.
Afgelopen zondag gingen in Nijmegen ook al vijf jongeren op de bon. Zij waren samen aan het sporten in een voetbalkooi. Voetbalkooien en andere, vergelijkbare sportveldjes zijn inmiddels afgesloten.
In Amstelveen heeft de politie gisteravond na twintig minuten een eind gemaakt aan een houseparty in een studentenflat. De muziek werd op een balkon gespeeld. Het was de bedoeling dat iedereen op zijn of haar eigen balkon meedanste. Maar studenten die bezig waren met een online-tentamen klaagden. Daarop legde de politie het feest stil.
Griekse onafhankelijkheidsdag zonder publiek
Griekenland viert vandaag Onafhankelijkheidsdag zonder de gebruikelijke school- en militaire parades, en zonder publiek. Wel vlogen F-16's, Mirages en militaire helicopters over Athene, terwijl de president van Griekenland, Katerina Sakellaropoulou een krans legde bij het monument van de onbekende soldaat voor het Griekse parlement. Bij de ceremonie waren, behalve de president , alleen premier Kyriakos Mitsotakis, oud-premier Alexis Tsipras en andere leiders van oppositiepartijen aanwezig.
Ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag gaf president Sakellaropoulou gisteravond een korte toespraak op televisie. Zij zei dat het opschorten van rechten en vrijheid en de beperkingen op bewegingsvrijheid nodig zijn vanwege de uitzonderlijke risico's voor de volksgezondheid vanwege het coronavirus. "Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de Grieken dit begrijpt en ze zal respecteren, hoe pijnlijk ze ook zijn. Maar het is de enige manier om deze pandemie tegen te gaan."
Sinds maandag geldt in Griekenland totaal uitgaansverbod. Deze maatregel geldt zeker tot 6 april. Dat betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen goede reden is om de straat op te gaan. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van 150 euro. Er zijn enkele tientallen boetes gegeven.
Gommers: ziekenhuizen moeten elkaar echt helpen
Er zijn veel verschillen tussen de ziekenhuizen, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Sommige ziekenhuizen staan onder water. Andere nog niet."
Gommers zegt dat ziekenhuizen met capaciteit soms nog terughoudend zijn in het aannemen van coronapatiënten. "Die zeggen soms bij het overplaatsen van patiënten: 'we denken er nog even over na'." Hij vindt dat dat echt niet meer kan. Alle ziekenhuizen moeten er wat hem betreft van doordrongen zijn dat het probleem landelijk moet worden aangepakt en dat de Brabantse ziekenhuizen hulp nodig hebben. "Het moet nu wel echt zo gaan werken. Vanavond moet dat echt gelukt zijn."
Volgens Gommers bekijken artsen bij zeer oude of ziekte patiënten die ook nog corona hebben gekregen zorgvuldig of iemand nog in het ziekenhuis en op de intensive care wordt opgenomen. "Als je als patiënt of familie in samenspraak met arts afziet van behandeling, dan is er goede palliatieve zorg", zegt Gommers. "Daarmee voorkom je een afschuwelijke dood."
In Spanje meer doden dan in China
Het Spaanse dodental is in een dag tijd met bijna 800 opgelopen naar 3434. Het land heeft nu meer doden dan in China, waar tot dusver 3285 doden te betreuren zijn.
Italië heeft het aantal sterfgevallen van China, waar corona voor het eerst uitbrak ook al overtroffen. Daar zijn 6820 mensen overleden.
Intensive care-artsen: het is allemaal erg spannend, alles kraakt op dit moment
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, heeft de Tweede Kamer de stand van zaken op de intensive care-afdelingen geschetst. Nu liggen er ongeveer 600 coronapatiënten op de ic's in ziekenhuizen, volgende week zijn het waarschijnlijk 1100 coronapatiënten en 500 patiënten die geen corona hebben. "Die bedden zijn er nu niet", zegt Gommers. Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt om meer bedden en apparatuur te krijgen, die geschikt zijn voor coronapatiënten.
De intensivisten in de ziekenhuizen misten een centrale regie, vandaar dat zij een landelijk verdeelcentrum zijn begonnen, vertelde Gommers. "Het is echt spannend nu", zegt hij. De piek voor de intensive care zal volgens de modellen eind mei komen. Gommers: "Dat zijn 2200 bedden. Het is fijn dat het nog ver weg is, want er worden veel bedden en apparatuur nog geleverd. Voor ons is het fijn dat de piek zo ver ligt, want dan kopen we tijd."
Volgens Gommers is er ook een "ongelofelijke aanslag" op de gewone bedden. "Vier keer zo veel als anders. Alles kraakt op het moment."
Arbeidsmigranten in knel door corona
In verschillende landen komen arbeidsmigranten in de problemen doordat grenzen worden gesloten vanwege het coronavirus. Ze kunnen niet meer naar huis, maar de werkgelegenheid is ook stilgevallen.
Zo is India in lockdown. Alle 1,3 miljard inwoners van het land moeten de komende drie weken binnenblijven. Veel arbeidsmigranten zijn dagloners en hebben, nu het werk is stilgevallen, geen geld om eten te kopen. Premier Modi heeft werkgevers opgeroepen om mensen door te betalen, maar of dat gebeurt is maar de vraag. Maar de arbeidsmigranten kunnen ook niet terug naar het platteland waar ze vandaan komen, en zitten dus zonder inkomen vast in de grote steden.
In Thailand speelt een vergelijkbaar probleem. Daar wonen en werken veel mensen uit omliggende landen, zoals Laos, Cambodja en Myanmar. Maar vanwege de corona-crisis heeft Thailand zowel zijn grenzen gesloten als de meeste bedrijven stilgelegd. De arbeiders krijgen geen inkomen meer, maar kunnen ook terug naar hun vertrouwde omgeving. Naar schatting werken er zo'n 3 miljoen arbeidsmigranten in Thailand, voornamelijk in de bouwsector. De afgelopen dagen zijn zo'n 60.000 van hen het land ontvlucht. In Thailand zijn tot nu toe 934 coronabesmettingen vastgesteld. Het is daarmee het op een na zwaarstgetroffen land van Zuidoost-Azië.
Werkloosheid Australië loopt flink op door coronacrisis
In Australië zijn nu 9 doden en bijna 2.500 besmettingen gemeld. Om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen zijn veel bedrijven stil komen te liggen. In drie dagen tijd raakten 35.000 mensen in Australië hun baan kwijt. Met name werknemers in de luchtvaart en bij casino's kregen het zwaar te verduren. De eerste voorspellingen verwachten dat het werkloosheidcijfer zal groeien tot 15 procent de komende maanden. Dat betekent dat twee miljoen Australiers zonder werk komen te zitten. Dat is niet gebeurd sinds 1930.
Britse prins Charles heeft coronavirus
De Britse prins Charles is besmet met het coronavirus, melden Britse media na een verklaring van het koningshuis. De troonopvolger is 71 jaar oud en valt dus in de risicogroep.
Hij heeft milde klachten, aldus de verklaring, en werkt vanuit huis. Zijn vrouw Camilla is niet besmet. Hoe Charles besmet is geraakt, is niet duidelijk.
Meer doden, besmettingen en ziekenhuisopnames in België
In België is het aantal doden door het coronavirus verder opgelopen. Het zijn er nu 178, 56 meer dan gisteren. Ook zijn er in België 668 bevestigde coronagevallen bij gekomen. Daarmee is nu bij 4937 mensen vastgesteld dat zij het coronavirus hebben. Gisteren werden nog 526 nieuwe gevallen gemeld.
In België liggen nu 474 mensen op de intensive care, 93 meer dan gisteren. In totaal liggen er 2152 coronapatiënten in een Belgische ziekenhuis. Wel meldt België dat in een etmaal 115 mensen het ziekenhuis hebben verlaten.
RIVM: vergelijken met andere landen is lastig
Nederland heeft onvoldoende coronatests, zo bleek eerder. Van Dissel (RIVM): "Het zou in Nederland gaan om miljoenen testen als je van de hele bevolking wilt weten wie er besmet zijn. Maar die zijn er dus niet." Dit maakt het vergelijken van internationale cijfers lastig, zei Van Dissel.
"Kijken naar het aantal bevestigde gevallen heeft dus niet zo veel zin. Want er wordt onvoldoende getest. Dat cijfer kun je dus ook niet vergelijken met andere landen." Bij overlijden wordt wel goed gekeken, ook achteraf, of er sprake was van een coronabesmetting. Dat cijfer is relatief betrouwbaar.
Het is om deze reden moeilijk om te zeggen of Nederland het nou beter of slechter doet dan andere landen. "Als je kijkt naar het overdrachtsgetal (reproductiegetal) doet Nederland het goed", zei Van Dissel in de briefing voor Kamerleden. Het RIVM baseert zijn cijfers op schattingen en modellen. "We kijken vooral nu naar de ziekenhuisopnames en ic-opnames in Nederland als indicatie voor hoe het zich ontwikkelt."
Maar bij de keuze van maatregelen of het in de toekomst intrekken van maatregelen wordt niet alleen naar deze cijfers gekeken, legde Van Dissel uit. "We moeten ook rekening houden met wat onze buurlanden doen."
Cyberaanvallen op Spaanse ziekenhuizen
Spaanse ziekenhuizen hebben sinds een paar dagen te maken met cyberaanvallen, met als doel computers lam te leggen en losgeld te eisen. Ziekenhuismedewerkers krijgen een bericht waarin de tekst 'informatie over covid-19' staat, maar vervolgens wordt er de ramsomware (gijzelsoftware) Netwalker op hun computer geïnstalleerd.
Van Dissel: we zijn hier nog wel enige maanden mee bezig
Ondanks het voorzichtig positieve nieuws dat RIVM-directeur Van Dissel in de Tweede Kamer meldde, wil hij niet vooruitlopen op de vraag wanneer de maatregelen kunnen worden afgeschaald. Er zijn gunstige signalen, maar ook veel onzekerheden, zei hij. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn."
Er zijn inmiddels 38.000 tests gedaan in Nederland. De schaarste van tests zit op vele terreinen, legt hij uit. Sommige onderdelen zijn schaars, waardoor de rest van de test ook niet kan plaatsvinden. In Groningen wordt wel meer getest, maar daar hebben ze andere apparatuur en voorraden dan in de rest van het land.
Het handen wassen blijft echt heel belangrijk om overdracht te voorkomen, vertelde Van Dissel. "Dat heeft veel bijgedragen aan het afremmen van de verspreiding."
Om ervoor te zorgen dat de positieve lijn zich voortzet, is het van groot belang dat iedereen zich strikt aan de maatregelen houdt. Mensen die klachten hebben moeten gewoon niet naar de supermarkt, zegt Van Dissel bijvoorbeeld. "Ik vind dat onverantwoord gedrag. Als iemand hoestend de supermarkt binnen loopt dan moet er worden ingegrepen. Anders zijn al onze maatregelen voor niets. We moeten ze daar op aanspreken."
RIVM: groei coronabesmettingen neemt af
De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te beheersen hebben ervoor gezorgd dat de groei van de uitbraak afvlakt. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM zojuist in een briefing voor de Tweede Kamer. "Er is in ieder geval sprake van een positieve trend", zei hij.
De besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland, dus het aantal personen dat een zieke aansteekt, ligt onder of op de één, zei Van Dissel. Tegelijk onderstreepte hij dat het cijfer gebaseerd is op een schatting. Er is nog veel onzekerheid omdat er onvoldoende data beschikbaar zijn. De afvlakking van de uitbraak wordt "wellicht veroorzaakt doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden". Maar volgens Van Dissel is er in ieder geval sprake van een positieve trend. Ook sprak hij van "gunstige signalen".
Het ziet er volgens Van Dissel naar uit dat de maatregelen er toe hebben geleid dat een coronapatiënt het virus niet meer aan minstens twee anderen overdraagt, zoals eerst het geval was. Dat is gunstig, omdat dat volgens Van Dissel betekent dat de intensive care het aantal zeer zieke patiënten aankan. "De exponentiële groei van de uitbraak is daardoor naar alle waarschijnlijkheid tot stilstand gebracht."
Maar, zo waarschuwde Van Dissel, als iedereen massaal naar het strand gaat en daar geen afstand houdt van elkaar, dan gaan we dat straks terugzien in de cijfers.
De presentatie van Van Dissel is ook online te lezen.
Coronavirus verhoogt druk op overige zorg, 'stuwmeer' aan behandelingen
Bijna de helft van de reguliere zorg gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat leidt tot oplopende wachtlijsten en daardoor mogelijk ook tot gezondheidsrisico's voor patiënten, waarschuwen onderzoekers van onder meer adviesbureau Gupta Strategists, dat gespecialiseerd is in de zorgsector. Wekelijks worden naar schatting zo'n 3,5 miljoen 'patiëntcontacten' afgezegd, zeggen de onderzoekers na een inventarisatie onder 53 zorgprofessionals.
Israël sluit synagogen
Israël heeft de synagogen en andere gebedshuizen in het land opgedragen de deuren te sluiten, als onderdeel van nieuwe maatregelen om de corona-pandemie te bezweren. In Israël, waar ook veel heilige plekken voor moslims en christenen zijn, mochten religieuze locaties tot dusver openblijven zolang er niet meer dan tien mensen binnen waren en iedereen afstand hield.
Maatregelen werden in de wind geslagen door sommige leden van de orthodox-joodse gemeenschap, schrijft persbureau AP. Ondanks advies van rabbi's kwamen zij zoals gewoonlijk samen voor gebed en Thorastudie.
Onderdeel van de maatregelen is ook dat iedereen niet verder dan 100 meter van zijn huis mag zijn, tenzij iemand een noodzakelijk beroep beoefent. Er zijn 2000 Israëli's besmet met het coronavirus. 37 van hen zijn ernstig ziek.
Kerken omarmen oproep paus: bid om 12.00 uur het Onze Vader
Protestantse en katholieke kerken in Nederland vragen gelovigen om straks om 12.00 uur het Onze Vader te bidden. Ze reageren daarmee op een oproep van paus Franciscus, die zondag alle christenen opriep te gaan bidden.
De Protestantse Kerk Nederland zegt de oproep van harte te ondersteunen. "Het past bij de oecumenische visie van de Protestantse Kerk om gezamenlijk te doen wat gezamenlijk gedaan kan worden", zegt Rene de Reuver van de PKN. "Gebed is wat ons allen verbindt."
Ook de katholieke kerken in Nederland roepen gelovigen op straks te gaan bidden. Bisschop De Korte van het bisdom Den Bosch spreekt in een videoboodschap van een "geweldig initiatief" van de paus. De Evangelische Omroep organiseert rondom het 'Onze Vader' vanaf 11.45 uur een livestream op www.eo.nl/samengeloven, waar Marleen Stelling met Agnes Huizinga (Stichting New Wine) en Anton de Wit (Katholiek Nieuwsblad) spreekt over de kracht van collectief gebed.
'Nijmeegse medewerker verslaafdenopvang geschorst om dragen mondmasker'
Een medewerker van de 24-uursopvang voor verslaafden in Nijmegen is op non-actief gesteld omdat hij alleen nog wilde werken met een mondmasker voor, meldt de Gelderlander. Zijn leidinggevende verbood hem dat. Toen de medewerker protesteerde, is hij geschorst.
De medewerker komt als groepswerker veel in contact met verslaafden, die volgens hem niet voldoende rekening kunnen houden met de geldende afstandsnorm. Hij draagt het mondkapje omdat hij zijn baby wil beschermen. Het 10 maanden oude jongetje is volgens hem chronisch ziek en heeft longklachten.
De organisatie zegt beschermende maatregelen te hebben getroffen, maar wil niet ingaan op deze kwestie, omdat het gaat om een "interne aangelegenheid". De organisatie zet geen mondkapjes in. "Bekend is dat het gebruik van mondmaskers een vals gevoel van veiligheid geeft en bij verkeerd gebruik juist een groter besmettingsgevaar oplevert."
Beurzen reageren positief op Amerikaans steunpakket
Het nieuwe omvangrijke Amerikaanse steunpakket van 2000 miljard dollar voor de economie stuwt de beurskoersen. De AEX in Amsterdam is met winst geopend en noteert een plus van 2,4 procent op 472 punten. Londen, Parijs en Frankfurt laten soortgelijke koerswinsten zien.
In Azië stegen de beurskoersen ook, de Japanse Nikkei-index met 8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong met 4 procent.
Gisteren vlogen de koersen ook al omhoog. Op Wall Street boekte de Dow Jones met 11,4 procent de sterkste stijging op een dag sinds 1933. De AEX steeg met 9 procent, de grootste dagwinst sinds 2008. De koersen van de banken en Shell ontploften bijna, het aandeel van de olie- en gasmaatschappij steeg maar liefst 22,5 procent, een nooit eerder geziene dagstijging. Het bedrijf werd zowel door de coronacrisis als door de gekelderde olieprijzen geraakt.
De AEX is sinds het dieptepunt van vorige week al met 20 procent opgeklommen, maar staat nog altijd 25 procent onder de piek van half februari.
Herstellende coronapatiënten aan het woord: onderschat het niet
"Ik werd echt megaziek en kon niet meer slapen van de hoofdpijn. Mijn spieren vielen weg, ik had geen trek meer en kon niet meer naar het toilet of onder de douche. Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken", zegt Peter-Paul Zwanikken (58) uit Huizen. Hij is inmiddels zo goed als hersteld, maar dat heeft bijna een maand geduurd. Hij, en andere herstelde patiënten, waarschuwen in dit artikel: onderschat het virus nou niet. Het coronavirus leidt bij zo'n 20 procent van de patiënten tot heftige symptomen. Zwanikken: "Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken."
Longfonds: deel coronapatiënten houdt blijvende longschade
Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Het is volgens het fonds nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt.
Vooral patiënten die op de intensive care moeten worden beademd, hebben volgens het fonds risico op blijvende schade aan het longweefsel. "Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen", zegt longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose (NVALT). "Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Er ontstaat een nieuwe longziekte."
Longfonds-directeur Michael Rutgers zegt dat het van groot belang is dat er nu oplossingen worden ontwikkeld voor de toekomstige groep patiënten. Samen met de Long Alliantie Nederland ontwikkelt het fonds een onderzoeksplan voor deze "nieuwe longziekte", die voorlopig de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD) heeft gekregen. Zo kan in kaart worden gebracht wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel.
Braziliaanse president: 'We moeten terugkeren naar het gewone leven'
De Braziliaanse president Bolsonaro heeft geen goed woord over voor de maatregelen die in verschillende Braziliaanse deelstaten zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij roept op om "terug te keren naar het gewone leven".
'Schaarste beschermingsmiddelen brengt PGB-houders in problemen'
De schaarste aan beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en desinfectiemiddelen, brengt ook andere groepen zorgbehoevenden met een persoonsgebondenbudget (PGB) in de problemen, melden de programma's Reporter Radio en De Monitor. Mensen met een PGB moeten zelf zorg inkopen, maar komen volgens een belangenbehartiger voor 130.000 PGB'ers "achteraan in de rij te staan".
Een deel van de mensen met een PGB moet thuis beademd worden of heeft om een andere reden beschermingsmiddelen nodig. "Door het coronavirus zijn die middelen schaars en dat levert zorgen op bij onze achterban", zegt Aline Molenaar van belangenbehartiger Per Saldo tegen het programma. "Je hebt te maken met mensen die heel vatbaar zijn voor allerlei virussen en infecties."
Ook bij EMB Nederland, de belangenvereniging voor ouders met kinderen met een meervoudige beperking, zien ze een tekort aan beschermingsmiddelen, meldt Reporter Radio. Zorgverleners kunnen niet altijd beschermd binnenkomen, wat een groot risico vormt voor kinderen die bijvoorbeeld kampen met long- en spierziektes
Special Olympics Den Haag afgelast
De Special Olympics Nationale Spelen, het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland, gaan definitief niet door. Dat heeft het bestuur bekendgemaakt. Het evenement zou half juni plaatsvinden in Den Haag.
Aan het sporttoernooi nemen doorgaans zo'n 2000 sporters deel. De afgelasting is volgens de organisatie een enorme teleurstelling. "Dat geldt met name voor de deelnemers, die hadden zich allemaal verheugd op de grootse openingsceremonie en de krachtmetingen in twintig takken van sport." Het bestuur onderzoekt nu of het evenement volgend jaar alsnog in Den Haag kan worden georganiseerd, schrijft Omroep West.
Morgen en zondag laatste vluchten vanuit Panama
KLM heeft van de overheid van Panama goedkeuring gekregen om mensen terug naar Nederland te halen, die in het Midden-Amerikaanse land gestrand zijn vanwege het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Panama-Stad. Op 26 maart en 29 maart zal er om 19.50 uur (lokale tijd) een vlucht zijn naar Amsterdam.
"Deze vluchten zijn voorlopig de laatste mogelijkheid om terug te keren naar Europa", laat de ambassade weten. "Daarom willen wij iedereen die nog uit Panama wenst te vertrekken, op het hart drukken om mee te gaan met een van deze twee vluchten."
Opnieuw briefing aan Kamerleden over coronavirus
Tweede Kamerleden worden vanaf 10.00 uur opnieuw bijgepraat over de stand van zaken van het coronavirus door Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam.
De briefing is live te volgen via de NOS, op NPO 1, NPO Nieuws, NOS.nl en de NOS-app. Ook via de socialemediakanalen van de NOS is de briefing te volgen. Daarnaast zijn er op NPO Radio 1 updates.
Maasboulevardtunnel Maastricht 's avonds en 's nachts dicht
De Maasboulevardtunnel in Maastricht, onder het centrum van de stad, gaat de komende periode tussen 21.30 uur en 05.30 uur dicht. Door het coronavirus zijn er te weinig tunneloperators. Die houden de veiligheid in de gaten via camerabeelden. Hulpdiensten maken gebruik van een andere route, zegt de gemeente.
Ook de lift bij de Hoge Brug is maar beperkt bruikbaar. De liften van de fiets- en voetgangersbrug zijn enkel tussen 07.00 uur en 21.00 uur open.
Bloedbank wil plasma van genezen coronapatiënten inzamelen
De bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten. Daarmee zou bijvoorbeeld kunnen worden voorkomen dat een patiënt op de intensive care belandt.
Het is geen reguliere behandeling, benadrukt Sanquin, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van bloedplasma. Mensen die het coronavirus hebben gehad, krijgen via de GGD een uitnodiging om zich bij Sanquin te melden. Daarna wordt diegene gevraagd om in totaal vier keer, met tussenpozen van zeven dagen, plasma af te staan. "Dit is veilig en voor de ex-patiënten niet erg belastend", belooft de bloedbank.
Coronapatiënten kunnen vervolgens een transfusie krijgen met de afweerstoffen die Sanquin uit het plasma heeft gehaald. Artsen kunnen dan onderzoeken of de antistoffen uit het plasma het virus bestrijden en de patiënt helpen met het verminderen van de lichamelijke reactie op het virus.
Premier Nieuw-Zeeland: 'Doe alsof je covid-19 hebt, elke verplaatsing kan een risico zijn'
36 nieuwe doden in Duitsland, ruim 4000 besmettingen erbij
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Duitsland is in 24 uur tijd gestegen met 4191. In totaal zijn nu 31.554 mensen in Duitsland besmet. Dat meldt het Robert Koch-instituut, het Duitse RIVM. Het dodental in Duitsland staat nu op 149. Dat zijn er 36 meer dan gisteren.
Senaat en Witte Huis zijn het eens: 2 biljoen om coronacrisis aan te pakken
De Amerikaanse Senaat en het Witte Huis hebben een akkoord bereikt over een stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie, die ernstig wordt geraakt door het coronavirus. Ze hebben een pakket uitonderhandeld met een waarde van bijna 2 biljoen (2000 miljard) dollar. Het geld moet gebruikt worden om Amerikaanse bedrijven en particulieren te ondersteunen en de stagnerende economie te stimuleren.
Een belangrijk onderdeel van het plan is een fonds van ongeveer 500 miljard dollar waarmee de regering direct geld geeft aan burgers die in de problemen zitten. Ook komen er miljarden voor werkeloosheidsuitkeringen, ziekenhuizen en een stimuleringsfonds voor staten en gemeentebesturen. Daarnaast trekt Washington 367 miljard dollar uit voor kleine bedrijven die moeite hebben om lonen door te betalen
De doorbraak kwam na een concessie van het Witte Huis. Het pakket bevat een fonds van 500 miljard dollar waarmee de regering vrijelijk geld kan lenen aan bedrijven. Democraten eisten dat het Congres meer toezicht zou krijgen op het fonds. Trump is met die eis akkoord gegaan.
Aantal besmettingen op Aruba in twee dagen verdubbeld
Op Aruba is het aantal bevestigde besmettingsgevallen in twee dagen bijna verdubbeld. Maandag stond de teller op negen, dinsdagavond was het opgelopen tot zeventien. Onder de patiënten is een medewerker van het ziekenhuis in Oranjestad.
Aruba heeft 106.000 inwoners, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Emmen, waar zeven besmettingen zijn. Het hogere cijfer hangt volgens de minister van Gezondheidszorg samen met het grotere aantal tests dat wordt afgenomen. Curaçao houdt vast aan de praktijk waarbij alleen mensen getest worden die al symptomen van de ziekte covid-19 vertonen en uit het buitenland komen.
Toch steeg ook daar het aantal bevestigde gevallen gisteren, van vier naar zes. Op Sint Maarten zijn op het Nederlandse gedeelte twee besmettingen bekend, evenals op het Franse gedeelte. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn geen besmettingen geregistreerd. Wel zijn er ongeveer 250 mensen in quarantaine op Bonaire.
Scholen waarschijnlijk ook na 6 april dicht
De scholen blijven naar alle waarschijnlijkheid ook na 6 april dicht. Minister Slob wil met een besluit over het heropenen van de scholen nog steeds wachten op de uitkomst van het RIVM-onderzoek naar de rol van kinderen en jongeren bij de verspreiding van het coronavirus. Het onderzoek is pas gisteren begonnen. Mogelijk duurt het nog zes weken voor er resultaten zijn.
Slob hoopt vandaag te horen van het RIVM wanneer het onderzoek klaar is, zei hij in Op1:
Nieuw-Zeeland kondigt noodtoestand af: land vier weken op slot
Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand afgekondigd nadat 50 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus zijn gemeld. Die blijft zeven dagen gelden en kan worden verlengd. Vanaf middernacht lokale tijd gaat het land voor vier weken helemaal op slot. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen nog zeker tien dagen zal toenemen.
"Als je je afvraagt wat je wel of niet kan doen, houd het dan simpel: doe alsof je covid-19 hebt", zei premier Ardern in een persconferentie. "Elke beweging die je dan maakt betekent een risico voor een ander. Zo moeten we met zijn allen denken."