Nederlanders, onderschat het coronavirus nou niet. Die dringende oproep doen twee herstellende patiënten die de NOS telefonisch heeft gesproken. Vooral omdat er nog veel onduidelijk is over de langetermijngevolgen en eventuele immuniteit.
Als Peter-Paul Zwanikken (58) uit Huizen weer iemand hoort zeggen dat het coronavirus "maar een griepje" is, dan ontploft hij vanbinnen. Hij raakte eind februari besmet in Noord-Italië en voelt zich een maand later eindelijk wat beter.
"Het is al een feestje dat ik me in verhouding tot eerst redelijk goed voel, maar m'n longen zijn zo aangetast dat ik nog steeds kortademig ben."
"Ik ben als de dood dat ik door een andere ziekte weer een klap krijg nu ik verzwakt ben. Ik denk dat ik 'schoon' ben, maar dat weet ik niet zeker. Ben ik nu immuun voor corona? De een roept van wel en de ander van niet."
Omdat het virus zo recent is ontstaan, is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog onzekerheid over immuniteit voor genezen patiënten en de duur daarvan. Een maand na herstel zijn er nog antistoffen in het bloed gevonden, maar er is meer onderzoek nodig.
De kattenbak schoonmaken, daar moet Zwanikken naar eigen zeggen nog een halve dag van bijkomen. Eten krijgt weer wat smaak en dat is zeer welkom na tien kilo gewichtsverlies. Zwanikken en zijn vrouw zitten sinds terugkomst uit Italië thuis in quarantaine.
Eerst deden we nog een beetje lacherig over het advies om in quarantaine te gaan.
De familie was onderdeel van een groep van zo'n vijftig Nederlanders op wintersport in Zuid-Tirol, Noord-Italië. Rond die tijd werden de eerste besmettingen daar bekend. Zwanikkens zwager en schoonzus gingen eerder naar huis en kregen van een arts het advies om in quarantaine te gaan.
"Daar deden we eerst er nog een beetje lacherig over", zegt hij. Maar eenmaal thuis werden steeds meer familieleden en vrienden uit de groep ziek. Uiteindelijk kreeg ook hij lichte koorts. "Als dit het is, dan valt het nog mee, dacht ik vals."
Maar daarna werd hij snel zieker. Op het hoogtepunt was zijn temperatuur 39,8 graden. De ondernemer uit Huizen kreeg ook een longontsteking. Een test wees uit dat hij ook besmet was met het coronavirus.
"Ik werd echt megaziek en kon niet meer slapen van de hoofdpijn. Mijn spieren vielen weg, ik had geen trek meer en kon niet meer naar het toilet of onder de douche. Ik ben ervan geschrokken dat het me helemaal kapot kon maken."
'Overlijden kwam hard aan'
Een vriendin met een restaurant in Noord-Italië was ook besmet geraakt. "Zij heeft waarschijnlijk haar zus aangestoken, en die is helaas overleden. Natuurlijk hebben wij tijdens de vakantie allemaal geknuffeld en de vraag komt dan op: wie heeft wie aangestoken? Dat komt hard aan."
Emmy van de Wege (58) uit Oudewater had eveneens covid-19 opgelopen, maar dan op wintersport in Oostenrijk. Zij en haar zus waren onderdeel van een groep van zeven, die twee weken geleden terugkwam. Onderweg in het busje was een van hen al flink aan het hoesten en ook een ander had griepverschijnselen. Na thuiskomst werden de twee zussen ziek, met hoge koorts.
"We waren zo vreselijk misselijk, konden niets eten en werden steeds slapper. Daardoor konden we ook geen medicijnen innemen", zegt de 58-jarige. Haar zus is vorige week met een longontsteking opgenomen op de intensive care. "Sinds zondag is ze daar uit, maar ze heeft nog wel zuurstof nodig."
"Met mij gaat het gelukkig iets beter. Ik zou zo graag weten hoelang het revalidatieproces duurt, maar de huisarts zegt dat ze het nog niet weten", zegt ze met een droog hoestje.
"Iemand van onze wintersportgroep was zaterdag in de supermarkt", zegt Van de Wege. "Ik dacht eerst: dat kan niet waar zijn! Ik heb haar daar op aangesproken dat het onverantwoord is."
De anderen van het groepje hadden mildere ziekteverschijnselen en behoren daarmee tot 80 procent van de coronapatiënten. Zo'n 20 procent ontwikkelt heftige symptomen.
"Het wordt een beetje gebagatelliseerd, zo van: de meeste mensen worden niet heel ziek", zegt Van de Wege. "Ik dacht drie weken geleden ook dat het mee zou vallen. Uiteindelijk heb ik het overleefd, maar ik zou het niemand toewensen."