NOS NieuwsAangepast

Wat zijn de kansen op genezing?

Kun je genezen van het coronavirus?

Ja, de meeste mensen genezen van het coronavirus.

Hoeveel mensen zijn er genezen van het coronavirus?

Op dit moment zijn er ruim 80.000 geregistreerde mensen genezen van het virus en dat aantal stijgt nog dagelijks. De meest actuele cijfers over besmettingen, genezingen en sterfgevallen staan hier.

Is er een medicijn tegen het coronavirus?

Nee. Wel kunnen mensen die besmet zijn behandeld worden voor de symptomen, bijvoorbeeld met middelen tegen koorts of extra zuurstof voor benauwde patiënten. Er wordt gewerkt aan een vaccin, maar dat zal eerst uitgebreid getest moeten worden. Dat gaat naar verwachting nog maanden duren.

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat is een veelbelovende stap in de ontwikkeling van een vaccin. Daarnaast werken twee farmaceutische bedrijven uit Duitsland en de Verenigde Staten samen aan de ontwikkeling van een vaccin. Naar wordt aangenomen duurt het nog zeker anderhalf jaar voordat er een vaccin tegen het coronavirus klaar is voor het grote publiek.

Als je genezen bent, kun je dan opnieuw besmet raken met het virus?

Volgens het RIVM is het te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat je niet nog een keer besmet kunt raken. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt wél dat het overgrote deel van de mensen het virus niet nog een keer krijgt. Toch zijn er meldingen van patiënten die opnieuw geïnfecteerd zijn, in China, Japan en Zuid-Korea. Onderzocht wordt hoe dit kan. Mogelijk hadden de zieken nog niet genoeg weerstand opgebouwd en waren ze dus nog niet immuun. Ook wordt gekeken of het virus in een soort sluimerstand kan komen en of er wel goed getest wordt (zie ook: Opnieuw (of nog steeds) besmet met corona: hoe kan dat?)

Hoe lang duurt het genezingsproces?

Dat is afhankelijk van de ernst van de klachten. Heb je milde klachten, dan genees je binnen een paar dagen. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben meer tijd nodig, soms weken.

Werken bestaande medicijnen, zoals voor hiv en malaria, tegen het coronavirus?

Dat is nog niet duidelijk. Er wordt in laboratoria wel mee geëxperimenteerd, bijvoorbeeld met het medicijn tegen malaria (chloroquine), maar het wordt nog niet op mensen getest.

Kunnen antistoffen van genezen patiënten helpen om anderen te beschermen?

Vooralsnog niet. Hier wordt wel mee geëxperimenteerd bij ebola, maar er wordt nog onderzocht of antistoffen zouden kunnen helpen bij de genezing van het coronavirus.

Als je genezen bent, kun je dan op de lange termijn alsnog klachten krijgen?

Dat is nu nog niet duidelijk. Het coronavirus waar het nu om gaat, is een nieuw virus. Daardoor is het nog niet bekend of je een tweede keer besmet kunt maken en ook niet of het op langere termijn tot klachten kan leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl