liveblog
NOS NieuwsAangepast

188 coronapatiënten in Nederland, sommige huisartsen willen sneller testen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

Brabantse scholengroep houdt rekening met lesuitval

Basisscholen in de Brabantse gemeenten Den Bosch, Oss en Bernheze houden er rekening mee dat ze maandag leerlingen naar huis moeten sturen, meldt Omroep Brabant. In een brief aan ouders van de Filios Scholengroep, waar veertien scholen onder vallen, staat dat er door het advies van het RIVM mogelijk leraren uitvallen. Voor de groepen 3, 4, 5 en 6 van basisschool De Lockaert in Oss is dat al zeker.

Volgens het RIVM kunnen Brabanders met milde gezondheidsklachten het beste thuisblijven. "Zolang dit advies geldt, zullen leraren met deze verschijnselen niet op school aanwezig zijn", staat in de brief, die in handen is van Omroep Brabant. Er zijn geen invalleerkrachten beschikbaar.

Minder taekwondo'ers

Normaal gesproken zijn de Open Nederlandse Taekwondo-kampioenschappen in Eindhoven een van de grootste toernooien ter wereld. Maar door het coronavirus is het deelnemersveld van deze editie flink uitgedund:

'250 deelnemers en officials' niet op taekwondotoernooi in Eindhoven door coronavirus

Italiaanse regering praat over extra maatregelen

De Italiaanse regering overweegt vergaande en dwingende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat blijkt uit een concept-tekst die in handen is van Italiaanse media en internationale persbureaus en die ook NOS-correspondent Mustafa Marghadi in bezit heeft.

De tekst roept Italianen met klem op om de Noord-Italiaanse regio Lombardije te vermijden. Mensen moeten er alleen nog in of uit als dat strikt noodzakelijk is. Dat advies zou ook gelden voor elf provincies in andere regio's.

In de quarantainegebieden zouden onder andere alle musea, zwembaden en sportscholen dichtgaan.

Marghadi benadrukt dat er nog geen besluit genomen is en dat een besluit nog kan afwijken van de verspreide tekst. Volgens hem wordt dit soort plannen in Italië vaak gedropt om de publieke opinie te peilen en te kijken of er draagvlak voor is.

Volgens Marghadi is er wel sprake van paniek, nu het aantal besmettingen en coronadoden blijft toenemen. Vandaag steeg het aantal besmettingen van 4636 naar 5883 en kwam het aantal doden op 233.

In Europa is Italië tot nu toe het zwaarst getroffen door het coronavirus. Er zijn inmiddels 5883 besmettingen geteld en dat aantal blijft stijgen. Eerder isoleerde de Italiaanse regering daarom al een aantal gemeenten in het noorden van het land.

'We laten je zien hoe we deze weken in quarantaine overleven'

Floyd en Zaza zitten thuis in quarantaine, omdat hun broer het coronavirus heeft. In deze video van het Jeugdjournaal vertellen ze hoe dat is:

'We laten je zien hoe we deze weken in quarantaine overleven'

Erasmus Universiteit roept verkouden Brabanders op om thuis te blijven

De Erasmus Universiteit adviseert medewerkers en studenten uit Noord-Brabant om thuis te blijven als ze milde gezondheidsklachten hebben. De Rotterdamse universiteit volgt daarmee het advies van het RIVM, dat Brabanders gisteren opriep om binnen te blijven als ze last hebben van bijvoorbeeld neusverkoudheid of hoesten.

Bijna 1000 besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn 949 mensen besmet met het coronavirus, ruim 300 meer dan gisteren. Zestien Fransen zijn tot nu toe aan de gevolgen van het virus overleden.

'Spooksteden'

In sommige streken in Frankrijk sluiten scholen hun deuren. Bijvoorbeeld in het departement L'Oise, ten noorden van Parijs. Daar zitten nu zo'n 26.000 kinderen thuis. Sommige krijgen nog wel les via blogs en filmpjes van hun leraar.

Sommige Franse gemeenten lijken op spooksteden

Nu ook besmettingen op Malediven, twee eilanden op slot

Op de Malediven zijn twee medewerkers van een resort besmet met het coronavirus. De twee hebben het virus waarschijnlijk opgelopen via een toerist uit Italië, die bij thuiskomst positief testte. Ze zitten in quarantaine.

Op een ander eiland van de Malediven vertoonden twee Franse toeristen symptomen van het coronavirus. Ook zij zitten in isolatie. Het is nog niet bekend of de Fransen daadwerkelijk positief zijn getest op het virus.

De Maledivische autoriteiten hebben de twee eilanden in kwestie - Summer Island en Kuredu Island - volledig afgesloten, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De Malediven bestaan uit bijna 1200 kleine eilanden, waarvan er zo'n 200 bewoond zijn. Sommige eilandjes bestaan volledig uit resorts, zo ook Summer Island en Kuredu Island.

'Paniekerig' of goede voorzorgsmaatregel?

Een jeugdelftal van de Bredase voetbalvereniging JEKA zat vanochtend ineens zonder tegenstander. Unitas uit Gorinchem wilde niet spelen vanwege de uitbraak van het coronavirus in Brabant. Van de 60 nieuwe coronapatiënten die er vandaag bij kwamen, komen de meeste uit die provincie.

Maar in Breda vonden ze de maatregel van Unitas voorbarig:

'De jongens vonden het allemaal een beetje overtrokken'

In een dag meer dan 1200 besmettingen erbij in Italië

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië blijft toenemen. De teller staat nu op 5883, gisteren waren dat er nog 4636. Dat is de grootste toename in een dag sinds het begin van de uitbraak.

De toename van het dodental neemt wel iets af. Vandaag overleden 36 patiënten aan het virus, dertien minder dan gisteren. In totaal zijn nu 233 mensen bezweken aan de gevolgen van het virus. Van alle patiënten in Italië zijn er 589 volledig hersteld.

Australische hockeyteams komen niet naar Nederland

De nationale hockeyteams van Australië komen eind maart niet naar Europa voor wedstrijden tegen Nederland, Spanje en Duitsland, vanwege de uitbraak van het coronavirus. De wedstrijden tegen de Nederlandse hockeyheren en -dames staan gepland op 26, 27 en 29 maart in Den Bosch. Volgens Erik Gerritsen, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) hoeven kaartbezitters niet bang te zijn dat ze hun geld kwijt zijn. "We onderzoeken nu eerst wat de mogelijkheden zijn en zullen iedereen hierover netjes informeren."

Gerritsen zegt begrip te hebben voor de afweging van de Australische hockeybond, "al is het in onze ogen op dit moment niet nodig al een beslissing te nemen over de wedstrijden in Nederland". De wedstrijden in de Pro League tegen Nieuw-Zeeland, op 19, 20 en 22 maart in Rotterdam, gaan vooralsnog gewoon door.

Hotel met coronapatiënten ingestort

In de Chinese stad Quanzhou is een hotel ingestort waar zo'n 70 coronapatiënten in quarantaine zaten. Volgens de brandweer zijn inmiddels ruim 30 mensen uit het puin gered.

Chinees hotel met mensen in quarantaine ingestort

Sommige huisartsen vinden testrichtlijnen te streng

Sommige huisartsen willen meer patiënten testen op het coronavirus dan nu is toegestaan. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) krijgt signalen van artsen die vinden dat de testrichtlijnen van de GGD te streng zijn. Huisartsen mogen alleen een test doen als een patiënt koorts heeft, last heeft van de luchtwegen en in een risicogebied is geweest (of contact heeft gehad met iemand die besmet is). Maar sommige artsen willen ook bij milde klachten een test kunnen afnemen, zegt Jako Burgers van het NHG.

Zelf is het Huisartsengenootschap daar geen voorstander van. "Als iedereen dat gaat doen, dan krijg je een capaciteitstekort", zegt Burgers. "Alles is er nu juist op gericht om de belasting van het zorgsysteem te beperken. Als we de criteria verruimen, ga je dat niet voor elkaar krijgen."

Volgens Burgers heeft het geen zin om mensen in een heel vroeg stadium al te testen op het coronavirus. "De test kan dan eerst negatief zijn en later positief. Dat geeft een soort schijnzekerheid."

Italiaans noodgeld telt niet mee voor Europese begrotingsregels

Het extra geld dat de Italiaanse regering in de economie pompt om de klappen van het coronavirus op te vangen, telt niet mee bij de beoordeling van de financiële situatie van het land. De Europese Unie beschouwt het bedrag als "eenmalige onkosten" die los staan van de Europese begrotingsregels, omdat sprake is van een noodsituatie.

De Italiaanse minister van Financiën, Roberto Gualtieri, zei deze week dat hij 7,5 miljard euro uittrekt om de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen. Daarmee zou het begrotingstekort van het land uitkomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nu is dat 2,2 procent. Daarmee zitten de Italianen nog wel onder de Europese norm van maximaal 3 procent, maar de staatsschuld van het land is met meer dan 130 procent van het bbp veel te hoog: het Europese maximum is 60 procent.

De Italiaanse economie draait al jaren slecht. De regering vreest dat de economie door de uitbraak van het coronavirus nog verder achteropraakt.

150 passagiers in quarantaine op cruiseschip in Egypte

Op een cruiseschip op de Nijl in Egypte zitten meer dan 150 passagiers in quarantaine, omdat twaalf mensen het coronavirus hebben. Iedereen aan boord is op het virus gecontroleerd. De autoriteiten lieten de passagiers onderzoeken toen bekend werd dat bij een eerdere passagier bij thuiskomst in Taiwan corona is vastgesteld.

Bemanningsleden hadden het virus opgelopen, maar hadden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog geen klachten. De twaalf mensen die besmet zijn, worden overgebracht naar het ziekenhuis. Andere passagiers blijven in quarantaine totdat alle testresultaten bekend zijn.

Medewerkers ziekenhuizen Rotterdam en Amersfoort besmet

Een medewerker van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is besmet met het coronavirus. De werknemer werkte de afgelopen dagen in het dialysecentrum en had toen al lichte luchtwegklachten. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. Nadat de medewerker had gehoord dat iemand uit zijn privé-omgeving besmet was met het virus, is er direct getest.

De patiënten en collega's die in contact zijn geweest met de besmette medewerker zijn geïnformeerd. Van hen zijn er acht met lichte luchtwegklachten. Zij zijn getest op het coronavirus, maar de uitslag is nog niet bekend. In de tussentijd moeten zij in thuisisolatie blijven.

De zorg in het dialysecentrum gaat gewoon door.

Meander Medisch Centrum

Ook twee medewerkers van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn besmet met het coronavirus. Ze hebben het buiten het ziekenhuis opgelopen en verblijven momenteel in thuisisolatie.

Een van de medewerkers heeft nog zeven patiënten gezien. Zij zijn, net als de medewerkers met wie ze contact hebben gehad, in beeld en vertonen geen klachten. Ze worden verder gemonitord volgens de RIVM-richtlijnen.

Ook in het Meander Medisch Centrum verloopt de zorg op alle afdelingen normaal.

Australische politie grijpt in bij wc-ruzie

In Australië zijn sommige mensen vanwege het virus veel spullen gaan inslaan. De politie in Sydney moest uitrukken omdat drie vrouwen in een supermarkt vochten om het laatste pak wc-papier.

Politie grijpt in bij wc-papier ruzie

Chinees 'coronahotel' ingestort

In Quanzhou, aan de oostkust van China, is een hotel ingestort waar coronapatiënten in quarantaine zaten. Dat melden Chinese staatsmedia en persbureau Reuters. Volgens het dagblad People's Daily, de grootste staatskrant van China, zitten er 70 mensen vast onder het puin. Van hen zouden 26 patiënten inmiddels zijn gered.

VodafoneZiggo-feest voor 8000 man uitgesteld: 'We willen dat iedereen zich vrij voelt'

VodafoneZiggo heeft zijn personeelsfeest voor 8000 medewerkers in de Ziggodome uitgesteld in verband met het coronavirus. Het feest zou woensdag zijn. "Tot nu toe zijn geen werknemers besmet, maar we willen dat iedereen zich vrij voelt om ernaartoe te gaan", vertelt een woordvoerder. Het is nog niet duidelijk wanneer het feest wel zal plaatsvinden.

Een monteur van VodafoneZiggo vertelde aan NOS dat technici die bij mensen langsgaan vanaf maandag ook geen handen meer mogen schudden. Dat ligt iets genuanceerder, legt de woordvoerder uit. "We houden de richtlijnen aan van het RIVM en GGD en zeggen onnodig contact te vermijden." Als de monteurs bij mensen thuis komen en geen hand geven, moeten zij dit even uitleggen.

Aantal besmettingen Nederland gestegen van 128 naar 188

Het aantal coronapatiënten in Nederland is in een dag opgelopen van 128 naar 188, heeft het RIVM bekendgemaakt.

Van de 60 nieuwe patiënten komen de meeste uit Noord-Brabant. Daar kwamen 26 besmettingsgevallen bij, meldt het RIVM.

Van de 188 patiënten zijn er 112 in het buitenland geweest, de meeste in Noord-Italië. Daarnaast zijn 47 mensen besmet geraakt via een andere patiënt in Nederland. Van 29 mensen wordt nog onderzocht hoe zij het virus hebben opgelopen.

Gisteren werd bekend dat voor het eerst iemand in Nederland aan het virus is overleden. Het gaat om een man van 86 uit de Hoeksche Waard, die overleed in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Paus zal zegeningen streamen om verspreiding virus te voorkomen

De paus zal zijn zondagsmis niet uitspreken op het Sint-Pietersplein, maar streamen vanuit een plek binnen in het Vaticaan.

Er komen altijd duizenden mensen af op zijn zegeningen. Dat zou besmettingen in de hand kunnen werken, vandaar dat het moment zondag via internet te volgen is.

Vorige week was de paus wel aanwezig op het plein. Hij heeft daar toen ook handen geschud.

Vier studenten Vindicat getest

Vier van de ongeveer negenhonderd Groningse studenten die zijn teruggekomen uit Noord-Italië zijn getest op het coronavirus. Uit privacyoverwegingen maakt de GGD Groningen deze uitslagen niet bekend.

Marktkooplui slaan munt uit het coronavirus

Marktkooplieden haken in op de vraag naar desinfecteermiddelen

Cafetaria De Esch in Borne neemt onconventionele maatregelen

Cafetaria in Borne neemt bijzondere maatregelen tegen het coronavirus

Bij een snackbar uit Borne hangt plastic zeil voor de vitrine. Volgens RTV Oost is dat om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Een medewerker wilde verder geen vragen beantwoorden.

Aantal coronagevallen België met 60 gestegen

In België zijn 60 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, meldt de gezondheidsautoriteit: 40 in Vlaanderen, 15 in Wallonië en 5 in Brussel. In totaal zijn er nu 169 mensen besmet

"De meeste positieve gevallen hebben recent gereisd, maar we constateren meer en meer infecties die lokaal opgelopen zijn", zegt het ministerie van Volksgezondheid in Belgische media. "We verwachten dat dit aantal verder zal blijven stijgen."

Israël overweegt Nederlanders te weren

Israël overweegt om Nederlandse reizigers toegang tot het land te weigeren uit angst voor besmetting met corona. Mogelijk wordt de maatregel morgen al afgekondigd, meldt een Israëlische tv-zender. Israël zou het eerste land zijn dat Nederlanders weert vanwege het coronavirus.

Sinds enkele dagen zijn reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland al niet welkom in het land. Alleen voor wie kan bewijzen na aankomst in Israël twee weken in thuisquarantaine te gaan, wordt een uitzondering gemaakt. Waarschijnlijk zal dat ook voor reizigers uit Nederland gaan gelden. Landen als Italië, China en Zuid-Korea staan al langer op de zwarte lijst.

"In verhouding tot het aantal besmettingen in Israël - 21 tot nu toe - neemt het land zeer strenge maatregelen", zegt correspondent Ties Brock. Ook alle evenementen met meer dan 5000 deelnemers zijn in Israël afgelast. En naar schatting 100.000 mensen zitten in thuisquarantaine. "Wat dat betreft is het geen verrassing dat Nederland nu mogelijk ook op die zwarte lijst komt."

Ook de Palestijnse autoriteiten reageren fors op het virus en hebben de noodtoestand uitgeroepen. Scholen moeten de deuren sluiten en buitenlandse toeristen worden geweerd. Op de Westelijke Jordaanoever zijn zestien coronagevallen gemeld.