De rector van Vindicat is bezig de terugreis te regelen NOS

Het is een glorieuze vrijdagochtend in Sestrière met een zon die vanuit de strakblauwe lucht zijn stralen werpt op vers gevallen poedersneeuw. Een paar leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat met eigen ski's of boards kunnen er nog even van genieten. Maar de meesten hebben hun materiaal al ingeleverd bij de verhuur.

"We moesten vroeg het hotel uit, dus ik heb geen ski's bij me. Ik baal wel, het is natuurlijk een supermooie dag", zegt een ietwat schorre studente die zich ondanks alles blijkbaar prima vermaakt. "We hebben echt een enorm leuke week gehad."

Een andere student, de rector (en daarmee het gezicht) van Vindicat, staat naast haar met bijna permanent zijn telefoon aan zijn oor. Hij skiet niet omdat hij het vervroegde vertrek moet regelen. "Het is in overleg gegaan met de burgemeester van Groningen, de GGD en het RIVM", zegt Floris Hamann. Maar de 900 studenten zijn volgens hem niet onder druk gezet om terug te komen. "Nee absoluut niet. We hebben altijd alle adviezen gevolgd. Het advies was niet om terug te keren, dus dat is iets wat we zelf hebben besloten."

Correspondent Mustafa Marghadi sprak de studenten van Vindicat, vlak voordat ze vertrokken uit Italië:

Het vertrek van Vindicat uit Italië

Er was niemand ziek en er was geen gevaar voor de gezondheid. Er zouden vooral zorgen zijn geweest vanuit het thuisfront van de Vindicaters. Al was dat niet bij iedereen het geval. "Mijn ouders zeggen juist dat ik meer moet uitkijken als ik in Nederland ben", zegt een studente met een grote zonnebril onder haar rode muts. "Mijn familie woont op plekken waar besmettingen zijn, dus zij zeggen juist 'Kijk uit! Kom niet hierheen!'"

Dat sentiment heerst bij meer Vindicaters. Sestrière ligt in een afgelegen vallei, 85 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde besmettingen in Noord-Italië. "In Nederland heb je misschien wel meer kans om besmet te raken," zegt dezelfde studente.

'Flink wat haat op Facebook'

Maar veel Nederlanders zijn verontwaardigd dat de studenten van Vindicat naar Sestrière zijn gegaan, terwijl de uitbraak van het coronavirus al gaande was. "Ja, we hebben flink wat haat gekregen op Facebook", zegt de schorre studente. "Best wel onterecht vind ik persoonlijk. We hebben wel echt naar de juiste autoriteiten geluisterd."

"Ik denk niet dat het onverantwoord was voor ons om hier naartoe te komen", onderschrijft Hamann haar woorden. "We hebben altijd gezegd dat we de adviezen van de experts volgen. Voor de reis hebben we een week lang met hen in contact gestaan. Die hebben ons geadviseerd dat we gewoon konden gaan, tenzij het een negatief reisadvies zou worden."

Niemand heeft klachten

Deze week kwam er een aanscherping van het reisadvies voor Noord-Italië. Dus bij terugkeer worden de studenten gecheckt op klachten. Bij het hotel laden ze hun spullen in bij de zes grote bussen die al staan te ronken. Mensen die klachten vertonen, moeten zich melden en die moeten in Italië blijven. "Maar niemand heeft klachten. Er is een aantal met buikgriep, maar dat zijn heel andere symptomen dan het coronavirus", aldus Hamann.

Een laatste studente sleept haar rolkoffer door de sneeuw waarna de buschauffeur die in de bagageruimte legt en de deur dichtklapt. Iedereen is klaar voor de 16 uur durende reis naar Nederland, waarna de studenten in een Gronings sportcentrum zullen worden opgevangen door de GGD. "Dat is vooral om ons voor te lichten over hoe we om moeten gaan met eventuele klachten die zouden verschijnen", zegt Hamann, maar hij verwacht niet dat dat zal gebeuren.

Hij maakt zich niet al te veel zorgen over de aankomst in Nederland. "Ik begrijp dat mensen bang zijn voor het virus, maar het leven gaat gewoon door en op het moment dat er verschijnselen zijn, ga je daar op een normale manier mee om en meld je het bij je huisarts. Ik ben ook niet zo bang voor reacties op straat, maar dat is iets wat we in Groningen zullen zien."

STER reclame