NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

188 coronapatiënten in Nederland, sommige huisartsen willen sneller testen

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

 • 'Iran probeerde de ernst van de virusuitbraak te maskeren'

 • Brabantse scholengroep houdt rekening met lesuitval

  Basisscholen in de Brabantse gemeenten Den Bosch, Oss en Bernheze houden er rekening mee dat ze maandag leerlingen naar huis moeten sturen, meldt Omroep Brabant. In een brief aan ouders van de Filios Scholengroep, waar veertien scholen onder vallen, staat dat er door het advies van het RIVM mogelijk leraren uitvallen. Voor de groepen 3, 4, 5 en 6 van basisschool De Lockaert in Oss is dat al zeker.

  Volgens het RIVM kunnen Brabanders met milde gezondheidsklachten het beste thuisblijven. "Zolang dit advies geldt, zullen leraren met deze verschijnselen niet op school aanwezig zijn", staat in de brief, die in handen is van Omroep Brabant. Er zijn geen invalleerkrachten beschikbaar.

 • Minder taekwondo'ers

  Normaal gesproken zijn de Open Nederlandse Taekwondo-kampioenschappen in Eindhoven een van de grootste toernooien ter wereld. Maar door het coronavirus is het deelnemersveld van deze editie flink uitgedund:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  '250 deelnemers en officials' niet op taekwondotoernooi in Eindhoven door coronavirus
 • Italiaanse regering praat over extra maatregelen

  De Italiaanse regering overweegt vergaande en dwingende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat blijkt uit een concept-tekst die in handen is van Italiaanse media en internationale persbureaus en die ook NOS-correspondent Mustafa Marghadi in bezit heeft.

  De tekst roept Italianen met klem op om de Noord-Italiaanse regio Lombardije te vermijden. Mensen moeten er alleen nog in of uit als dat strikt noodzakelijk is. Dat advies zou ook gelden voor elf provincies in andere regio's.

  In de quarantainegebieden zouden onder andere alle musea, zwembaden en sportscholen dichtgaan.

  Marghadi benadrukt dat er nog geen besluit genomen is en dat een besluit nog kan afwijken van de verspreide tekst. Volgens hem wordt dit soort plannen in Italië vaak gedropt om de publieke opinie te peilen en te kijken of er draagvlak voor is.

  Volgens Marghadi is er wel sprake van paniek, nu het aantal besmettingen en coronadoden blijft toenemen. Vandaag steeg het aantal besmettingen van 4636 naar 5883 en kwam het aantal doden op 233.

  In Europa is Italië tot nu toe het zwaarst getroffen door het coronavirus. Er zijn inmiddels 5883 besmettingen geteld en dat aantal blijft stijgen. Eerder isoleerde de Italiaanse regering daarom al een aantal gemeenten in het noorden van het land.

 • 'We laten je zien hoe we deze weken in quarantaine overleven'

  Floyd en Zaza zitten thuis in quarantaine, omdat hun broer het coronavirus heeft. In deze video van het Jeugdjournaal vertellen ze hoe dat is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We laten je zien hoe we deze weken in quarantaine overleven'
 • Erasmus Universiteit roept verkouden Brabanders op om thuis te blijven

  De Erasmus Universiteit adviseert medewerkers en studenten uit Noord-Brabant om thuis te blijven als ze milde gezondheidsklachten hebben. De Rotterdamse universiteit volgt daarmee het advies van het RIVM, dat Brabanders gisteren opriep om binnen te blijven als ze last hebben van bijvoorbeeld neusverkoudheid of hoesten.

 • Bijna 1000 besmettingen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn 949 mensen besmet met het coronavirus, ruim 300 meer dan gisteren. Zestien Fransen zijn tot nu toe aan de gevolgen van het virus overleden.

 • 'Spooksteden'

  In sommige streken in Frankrijk sluiten scholen hun deuren. Bijvoorbeeld in het departement L'Oise, ten noorden van Parijs. Daar zitten nu zo'n 26.000 kinderen thuis. Sommige krijgen nog wel les via blogs en filmpjes van hun leraar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sommige Franse gemeenten lijken op spooksteden
 • Nu ook besmettingen op Malediven, twee eilanden op slot

  Op de Malediven zijn twee medewerkers van een resort besmet met het coronavirus. De twee hebben het virus waarschijnlijk opgelopen via een toerist uit Italië, die bij thuiskomst positief testte. Ze zitten in quarantaine.

  Op een ander eiland van de Malediven vertoonden twee Franse toeristen symptomen van het coronavirus. Ook zij zitten in isolatie. Het is nog niet bekend of de Fransen daadwerkelijk positief zijn getest op het virus.

  De Maledivische autoriteiten hebben de twee eilanden in kwestie - Summer Island en Kuredu Island - volledig afgesloten, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De Malediven bestaan uit bijna 1200 kleine eilanden, waarvan er zo'n 200 bewoond zijn. Sommige eilandjes bestaan volledig uit resorts, zo ook Summer Island en Kuredu Island.

 • 'Paniekerig' of goede voorzorgsmaatregel?

  Een jeugdelftal van de Bredase voetbalvereniging JEKA zat vanochtend ineens zonder tegenstander. Unitas uit Gorinchem wilde niet spelen vanwege de uitbraak van het coronavirus in Brabant. Van de 60 nieuwe coronapatiënten die er vandaag bij kwamen, komen de meeste uit die provincie.

  Maar in Breda vonden ze de maatregel van Unitas voorbarig:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De jongens vonden het allemaal een beetje overtrokken'
 • In een dag meer dan 1200 besmettingen erbij in Italië

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië blijft toenemen. De teller staat nu op 5883, gisteren waren dat er nog 4636. Dat is de grootste toename in een dag sinds het begin van de uitbraak.

  De toename van het dodental neemt wel iets af. Vandaag overleden 36 patiënten aan het virus, dertien minder dan gisteren. In totaal zijn nu 233 mensen bezweken aan de gevolgen van het virus. Van alle patiënten in Italië zijn er 589 volledig hersteld.

 • Australische hockeyteams komen niet naar Nederland

  De nationale hockeyteams van Australië komen eind maart niet naar Europa voor wedstrijden tegen Nederland, Spanje en Duitsland, vanwege de uitbraak van het coronavirus. De wedstrijden tegen de Nederlandse hockeyheren en -dames staan gepland op 26, 27 en 29 maart in Den Bosch. Volgens Erik Gerritsen, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) hoeven kaartbezitters niet bang te zijn dat ze hun geld kwijt zijn. "We onderzoeken nu eerst wat de mogelijkheden zijn en zullen iedereen hierover netjes informeren."

  Gerritsen zegt begrip te hebben voor de afweging van de Australische hockeybond, "al is het in onze ogen op dit moment niet nodig al een beslissing te nemen over de wedstrijden in Nederland". De wedstrijden in de Pro League tegen Nieuw-Zeeland, op 19, 20 en 22 maart in Rotterdam, gaan vooralsnog gewoon door.

 • Hotel met coronapatiënten ingestort

  In de Chinese stad Quanzhou is een hotel ingestort waar zo'n 70 coronapatiënten in quarantaine zaten. Volgens de brandweer zijn inmiddels ruim 30 mensen uit het puin gered.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Chinees hotel met mensen in quarantaine ingestort
 • Sommige huisartsen vinden testrichtlijnen te streng

  Sommige huisartsen willen meer patiënten testen op het coronavirus dan nu is toegestaan. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) krijgt signalen van artsen die vinden dat de testrichtlijnen van de GGD te streng zijn. Huisartsen mogen alleen een test doen als een patiënt koorts heeft, last heeft van de luchtwegen en in een risicogebied is geweest (of contact heeft gehad met iemand die besmet is). Maar sommige artsen willen ook bij milde klachten een test kunnen afnemen, zegt Jako Burgers van het NHG.

  Zelf is het Huisartsengenootschap daar geen voorstander van. "Als iedereen dat gaat doen, dan krijg je een capaciteitstekort", zegt Burgers. "Alles is er nu juist op gericht om de belasting van het zorgsysteem te beperken. Als we de criteria verruimen, ga je dat niet voor elkaar krijgen."

  Volgens Burgers heeft het geen zin om mensen in een heel vroeg stadium al te testen op het coronavirus. "De test kan dan eerst negatief zijn en later positief. Dat geeft een soort schijnzekerheid."