liveblog

Aantal doden in Italië in een dag verdubbeld tot zes, schappen raken leeg

  • In Italië zijn zes personen overleden aan de ziekte, een verdubbeling ten opzichte van gisteren, ruim 220 mensen zijn inmiddels besmet.
  • Bij reisorganisaties komen vragen binnen of wintersporters nog wel naar het gebied kunnen. Check hier onze Q&A.
  • Irak, Bahrein en Oman melden vandaag de eerste besmettingen, ze worden allemaal gelinkt aan Iran.
  • Ook de beurzen zijn hard getroffen door het coronavirus.
liveblog gesloten

Buitenlanders geweerd van marathon Tel Aviv: 'Bizarre beslissing'

De zeker 29 Nederlanders die zich hadden verheugd op deelname aan de marathon van de Israëlische stad Tel Aviv, hebben slecht nieuws gekregen. Want alle buitenlandse deelnemers aan het sportevenement van vrijdag zijn uitgesloten van deelname. Uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.

"Het is een bizarre beslissing", zegt reisagent Werner van de Ruit. "Wij zijn een jaar bezig geweest om de reis te organiseren naar Israël en Jordanië met 57 mensen, waarvan er 29 zouden deelnemen aan de marathon." Die reis gaat gewoon door, maar de marathon lopen zit er dus niet meer in.

De groep Nederlanders is van plan om allerlei toeristische trekpleisters te bezoeken én om vrijdag gewoon langs de weg te staan bij het sportevenement in Tel Aviv. Voor zover bekend mag dat ook gewoon, dus Werner snapt niet goed wat eigenlijk het nut is van de uitsluiting. Want al lopen de 'buitenlanders' niet mee, ze zijn wel in het land.

"Ik begrijp wel dat de autoriteiten vergaande maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Maar aan de andere kant duperen ze mensen die maandenlang hebben getraind voor de marathon. Heel erg jammer." Alle deelnemers krijgen hun 85 euro inschrijfgeld terug.

Schappen raken leeg in Milanese supermarkten

Italianen aan het hamsteren geslagen, supermarktschappen leeg

Coolblue en Blokker merken gevolgen coronavirus

Coolblue, de op één na grootste webwinkel van Nederland, beperkt zijn verkopen omdat de aanvoer van artikelen uit China stokt. Het bedrijf heeft prijzen verhoogd en maakt geen reclame meer. Zo hoopt het te voorkomen dat artikelen uitverkocht raken.

Winkelketen Blokker legt juist extra voorraden aan om mogelijke tekorten op te vangen, zo meldt het ANP. Het bedrijf verwacht vlak voor de zomer problemen met een aantal producten. Blokker wil niet zeggen welke dat precies zijn, om "leegloop" te voorkomen.

Italianen melden lege schappen in supermarkt

Diverse media schrijven over supermarktschappen in Noord-Italië die steeds leger raken. "Dat is duidelijk te zien dat bij producten als bloem, water en olie", zegt een Francesco Sole uit Milaan tegen de Britse krant The Guardian. "En het vinden van een mondkapje is al even moeilijk geworden als water vinden op de maan."

"Voor de apothekers staan lange rijen van mensen die een mondkapje of desinfecterende gel willen kopen", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Maar dat is allemaal uitverkocht."

Marghadi zag op het centraal station van Milaan dat er amper nog mensen de stad inreizen. De weinige mensen die er wel zijn, dragen mondkapjes. Alle grote evenementen in de stad zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast. "De burgemeester heeft gezegd: blijf vooral binnen. De meeste mensen lijken zich daar aan te houden. De mensen die ik spreek zeggen: we willen niet in paniek raken, maar we zijn wel alert."

Japanse overheid: quarantaine op cruiseschip was 'niet perfect'

De quarantaine op het door coronavirus zwaar getroffen cruiseschip Diamond Princess is volgens de Japanse overheid 'niet perfect' geweest. Daarmee reageren de Japanse autoriteiten op de felle kritiek van de afgelopen weken. Ruim 690 mensen raakten besmet aan boord van het schip en drie mensen kwamen om het leven.

Japan verdedigt zijn aanpak van het virus aan boord van het cruiseschip, dat lag aangemeerd in de haven van Yokohama. Functionarissen zeggen dat de situatie extra lastig was, omdat er geen duidelijk regels voor bestaan. "De isolatie verliep niet ideaal, maar was wel deels effectief", zegt een functionaris.

Een Japanse viroloog, die als vrijwilliger aan boord van het schip had geholpen, zei vorige week dat het een grote chaos was aan boord. In deze video legt hij dat zo'n beetje alle veiligheidsprotocollen werden genegeerd:

'Ik ben zo bang dat ik besmet ben geraakt'

NOS op 3 legt uit hoe het virus wereldwijd wordt aangepakt

Europese landen nemen maatregelen

Vanwege het snel stijgende aantal corona-besmettingen in Italië hebben diverse Europese landen maatregelen genomen. Zo hebben Hongarije, Ierland, Kroatië, Polen, Tsjechië en Servië een negatief reisadvies afgegeven voor Noord-Italië. In Nederland geldt dat advies niet, maar reizigers worden wel aangeraden zich te informeren over de situatie op hun plek van bestemming in Italië.

Frankrijk

Hoewel de burgemeester van Menton, een plaats aan de grens met Italië, graag de invoer van "sanitaire controles" zou zien, neemt de regering nog geen directe maatregelen. Wel zegt de regering dat er "aan de poort van Frankrijk een zorgwekkende situatie is ontstaan". Er wordt rekening gehouden met meer besmettingen. De rechtse oppositie wil grenscontroles invoeren met Italië. Het aantal ziekenhuizen dat voor coronapatiënten kan zorgen is uitgebreid van 38 naar 70.

Passagiers van een uit Italië afkomstige bus, die in Lyon in quarantaine worden geplaatst

Zwitserland

In het zuiden van het land, langs de grens met Italië, worden preventieve maatregelen genomen. Ziekenhuispatiënten met sterke griepsymptomen worden uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Mondmaskers zijn uitverkocht. Autoriteiten roepen op om vooral niet in paniek te raken. Grenscontroles zien zij tot nu toe niet als een effectieve maatregel, omdat besmette mensen zonder symptomen dan alsnog het land zouden kunnen binnenkomen.

Oostenrijk:

Hier is vanmiddag een speciale taskforce samengekomen. Gisteren werd het treinverkeer met Italië tijdelijk opgeschort vanwege twee verdachte gevallen. Zij bleken uiteindelijk gezond. Burgers kunnen via een hotline vragen stellen aan de taskforce.

WHO-team naar Iran vanwege uitbraak

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt morgen een team naar Iran. Het doel is om de Iraanse autoriteiten te helpen om de uitbraak in te dammen. Dat laat de WHO weten.

In verhouding met het aantal besmettingen van het coronavirus ligt het dodental in Iran fors hoger dan in andere landen. Zeker twaalf mensen zijn er omgekomen en er zijn 61 besmettingen bekend, zo melden de Iraanse autoriteiten. Terwijl wereldwijd het het sterftecijfer vrij stabiel rond de 2 procent schommelt.

De Iraanse overheid weerspreekt eerdere berichten vandaag dat in de stad Qom vijftig mensen zijn overleden aan het virus in elf dagen tijd.

Irak, Bahrein en Oman hebben vandaag de eerste besmettingen op hun grondgebied gemeld en die worden allemaal gelinkt aan Iran.

Zware verliezen op de beurzen

De Europese beurzen hebben zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Korea en Italië. Alle aandelenmarkten tekenen zware verliezen op van rond de vier procent. De AEX noteerde halverwege de middag een verlies van 4,7 procent. De beurs van Milaan verliest bijna 6 procent. Het zijn de grootste verliezen in bijna vier jaar.

Ook Wall Street opende dieprood. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq staan bijna 3 procent lager.

De Amsterdamse volatiliteitsmeter VAEX en de Amerikaanse VIX, die de nervositeit van de handel weergeven en gelden als een soort crisismeters, zijn als een raket gestegen en staan 30 tot 40 procent hoger. In een jaar is de handel niet zo bloednerveus geweest.

Eerder sloten de Aziatische beurzen met verlies, vooral die in Hongkong en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verloor bijna vier procent.

Olieprijs daalt, goudprijs stijgt

Verder drukt de zorg om de economie de ruwe olieprijs. Brent-olie is bijna vijf procent goedkoper geworden en kost nu 55 dollar voor een vat. In tijden van spanningen en onzekerheid zoeken beleggers een veilige plek, goud en obligaties bijvoorbeeld. De goudprijs vliegt omhoog en kost bijna 1700 dollar voor een troy ounce (31,1 gram), 10 procent meer dan voor de corona-crisis. De obligatierente bij de meeste landen daalt, die van Italië stijgt juist.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschouwt de uitbraak als een noodsituatie en heeft de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie met 0,1 procent verlaagd en die van China met 0,4 procent. Het IMF zegt te rekenen met 'akeliger scenario's', als de verspreiding breder wordt en langer duurt en uitgroeit tot een pandemie.

In deze landen is het virus inmiddels opgedoken

Klik op de landen voor een actueel overzicht van het aantal bevestigde gevallen van coronavirus. De cijfers zijn op basis van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die alle beschikbare cijfers optelt.

Italiaanse media corrigeren dodental

Een Italiaanse vrouw die zou zijn overleden aan het coronavirus, blijkt toch niet als gevolg van besmetting te zijn gestorven. Dat melden Italiaanse media. Het dodental is daarmee naar beneden bijgesteld tot zes.

Serie A achter gesloten deuren?

De organisatie van de Serie A, de hoogste voetbalcompetitie van Italië, heeft een verzoek ingediend om wedstrijden in de door het coronavirus getroffen gebieden achter gesloten deuren af te werken. En ook bij het wielrennen zijn er zorgen vanwege de uitbraak in Noord-Italië. Zo vreest de organisatie van de Italiaanse voorjaarsklassiekers dat sommige wedstrijden komen te vervallen.

Opnieuw dode gemeld in Italië

Een 80-jarige vrouw uit Milaan is volgens Italiaanse media het zevende slachtoffer van het coronavirus. Daarmee is het dodental in het Europese land ruim verdubbeld ten opzichte van gisteren. Aan het begin van de dag stond het dodental op drie. Ook het aantal besmettingen is fors gestegen tot ruim 220.

Eerste besmettingen in Oman

Twee vrouwen in de Arabische golfstaat Oman hebben het coronavirus opgelopen. Dat heeft het ministerie van Gezondheidszorg van Oman bekendgemaakt. De twee vrouwen hebben onlangs Iran bezocht, waar de afgelopen weken zeker twaalf mensen zijn omgekomen door het virus.

Oman heeft vandaag alle vluchten van en naar Iran geschrapt, evenals een reeks andere landen.

Hongkong dicht voor reizigers uit Zuid-Korea

Vanaf morgen komen mensen die vanuit Zuid-Korea reizen Hongkong niet meer in. Om te voorkomen dat dat de uitbraak in Zuid-Korea overslaat naar de miljoenenstad.

Inwoners van Hongkong die Zuid-Korea willen verlaten zijn nog wel welkom. Maar dan moeten ze wel bij aankomst veertien dagen in quarantaine.

Opnieuw een dode

De Italiaanse zender RAI meldt dat er een zesde persoon is overleden aan het coronavirus. Het gaat om een vrouw uit de Noord-Italiaanse stad Crema die in een ziekenhuis werd behandeld voor kanker. Ook het aantal besmettingen is opgelopen, dat zijn er volgens deze zender nu 224.

Ook is zojuist bekend geworden dat het het Openbaar Ministerie van Milaan alle kantoren sluit om verspreiding van het virus te voorkomen. Online worden er wel diensten geleverd.

Italiaanse bus gestopt

In Lyon is een Italiaanse bus enkele uren stilgezet omdat er mogelijk iemand met het coronavirus aan boord zat. De chauffeur is voor een test meegenomen naar het ziekenhuis.

De bus uit Milaan werd op het station van de Franse stad tegengehouden. Zo'n vijftien inzittenden moesten enkele uren in het voertuig blijven totdat de bestuurder werd afgevoerd. De directe omgeving van de bus werd afgezet, maar op de rest van het station kon het verkeer gewoon doorgaan.

De bus werd aan de kant gezet omdat de chauffeur stevige hoest had. Gisteravond werd een trein uit Italië naar München bij de Brennerpas stilgezet omdat twee vrouwen aan boord hoesten en koorts hadden.

'Italië is veilig'

"Iedereen kan zonder zorgen naar ons lang komen", belooft het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming. Hij betoogt dat er doortastend is ingegrepen en dat het land daarom veilig is.

'Dankzij alle maatregelen is Italië veilig'

Rode Kruis mag Noord-Korea in

Er komt een tijdelijke uitzondering op de internationale sancties tegen Noord-Korea zodat het Internationale Rode Kruis hulp kan leveren. Voor zover bekend zijn er nog geen ziektegevallen gemeld in het land, maar er is wel behoefte aan beschermende kleding en testkits.

Een uitbraak zal grote gevolgen kunnen hebben in het land: de gezondheidszorg is er al kwetsbaar en veel burgers zijn verzwakt na een grote hongersnood. "Zo'n 40 procent van de bevolking heeft al humanitaire hulp nodig en een uitbraak van het virus zou daar nog eens bovenop komen. Het is voor ons heel belangrijk om die mensen te kunnen beschermen", zegt woordvoerder Iris van Deinse.

De nationale afdeling van het Rode Kruis heeft om deze steun gevraagd, of de regime in Pyongyang deze ook wil accepteren wist Van Deinse nog niet te melden. "Maar wij willen zo snel mogelijk aan de slag gaan."

Als neutrale organisatie is het Rode Kruis al sinds 1995 actief in het gesloten land. Het biedt onder meer ondersteuning met eerstehulpposten, bij het tegengaan van infectieziekten en met gezond water en voedsel.

CDA vraagt naar maatregelen

Kamerleden van het CDA willen weten of minister Bruins voor Medische Zorg niet meer maatregelen moet nemen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt in Nederland. Kuik, Omtzigt en Van Helvert vragen welke maatregelen hij neemt, of er geen reisrestricties naar besmettingshaarden moeten komen en of een meldplicht voor reizigers uit die gebieden verstandig is.

Daarnaast willen de drie weten hoe de Schengenlanden de bestrijding van het virus coördineren. Volgens hen is het risico op een uitbraak in Nederland "fors verhoogd" nu het virus is vastgesteld in een gebied "waarin miljoenen mensen dagelijks nationale grenzen passeren zonder controle".

Ook stellen ze dat Nederlandse economie kwetsbaar is bij een grootschalige quarantaine, bijvoorbeeld doordat bederfelijke producten in havens moeten blijven liggen. Ze willen weten of de minister daar speciale maatregelen voor heeft genomen.

Nieuwe Q&A

Hoe is de corona-uitbraak in Italië begonnen? Wat voor maatregelen worden er genomen om verdere verspreiding tegen te gaan? Is er inmiddels al een vaccin? Deze en andere vragen worden beantwoord in de nieuwe Q&A, die hier te vinden is. Het artikel zal later nog worden aangevuld met nieuwe antwoorden.

Vragen over wintersport

Bij reisorganisaties TUI en Sunweb zijn verschillende vragen binnengekomen van mensen die op wintersport wilden gaan in Italië. TUI laat weten dat zij zich geen zorgen hoeven maken: de wintersportgebieden liggen allemaal ver van de plekken waar de besmettingen zijn.

Mensen die hun vakantie uit angst willen annuleren hebben pech: de reisverzekering betaalt pas uit als er een negatief reisadvies is. Vooralsnog meldt het reisadvies voor Italië dat zijn "geen bijzondere veiligheidsrisico's", maar adviseert het ministerie wel om alert te zijn.

De ANWB meldt dat er gebeld wordt door mensen die graag willen weten wat ze moeten doen als Italië besluit de snelwegen naar de grens af te sluiten. De Alarmcentrale zegt dat daar nu nog geen enkele sprake van is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er tot nu toe geen hulpvragen zijn vanuit Italië.

Het RIVM vult aan dat mensen die terug zijn gekeerd uit Italië zich niet bij de huisarts hoeven te melden. Alleen wie last heeft van hoesten, niezen en koorts na een verblijf in een getroffen regio wordt aangeraden contact op te nemen. De symptomen hoeven niet op een besmetting te wijzen: er heerst ook een griepepidemie en daar horen dezelfde symptomen bij.

Vijfde dode in Italië

In Italië is een vijfde persoon overleden aan Covid-19. Het gaat om een patiënt van 88 jaar oud uit de regio Lombardije.

Het is het tweede dodelijke slachtoffer vandaag, eerder werd al de dood van een andere tachtiger gemeld.

Met 215 besmettingen is Italië na China (77.150 gevallen) een van de zwaarst getroffen landen door het virus. Zuid-Korea is nummer twee (833) en Japan volgt met 154 bevestigde gevallen, aldus cijfers van de Johns Hopkins University. Daarbij zijn niet de opvarenden gerekend van het cruiseschip Diamond Princess, dat bij Tokio ligt afgemeerd.

Ook besmettingen in Irak

Irak is het vierde land in de regio waar een patiënt met het coronavirus is aangetroffen. In de stad Najaf bleek een reiziger aan Covid-19 te lijden. Het gaat om een Iraanse theologie student die net in het land was aangekomen.

In Iran zijn al tientallen besmettingen gemeld van het coronavirus. Daar kwamen vanmorgen ook meldingen uit Koeweit en Bahrein bij. In alle gevallen ging het om reizigers die uit Iran kwamen.

Vrouwen op een markt in Koeweit dragen mondkapjes

Iran: geen 50 doden in Qom

Een woordvoerder van het Iraanse minister van Volksgezondheid bestrijdt dat er de afgelopen elf dagen 50 mensen zijn overleden aan het virus, zoals het persbureau ILNA meldde. "Niemand anders mag hier het woord over voeren", onderstreepte de man in een interview met persbureau AP.

Het gemelde dodental was veel hoger dan het officiële cijfer: dat staat op 12 doden en 61 besmettingen. Volgens het ministerie komt dat mogelijk doordat er getallen door elkaar gehaald zijn, zoals patiënten die aan de griep zijn overleden.

Mondkapjes worden verkocht in een apotheek in Teheran, de hoofdstad van Iran

Uitwisseling naar Italië uitgesteld

Een middelbare school uit Assen stelt een uitwisseling met Italië uit. 37 leerlingen en 5 begeleiders zouden vandaag aan hun reis beginnen, maar het virus gooit roet in het eten.

"Het is heel sneu inderdaad. Er is veel teleurstelling bij de leerlingen, maar ook opluchting. Want er waren een aantal leerlingen bezorgd dat ze besmet zouden worden met het coronavirus", zegt een docent van het Dr. Nassau College tegen RTV Drenthe.

De school heeft dit weekend nog contact gehad met de gastschool in het Midden-Italiaanse Santa Marinella. Zaterdagmiddag werd bekend dat het ministerie van Onderwijs alle uitwisselingen heeft afgeblazen. Ook een tegenbezoek eind deze maand gaat waarschijnlijk niet door. De school hoopt in mei of juni op een herkansing.

Vakantiegangers naar de huisarts? 'Onnodig'

De Drentse scholenkoepel Pricoh roept vakantiegangers die terugkomen uit Italië op hun kinderen te laten controleren door een huisarts voordat ze terug op school komen. Onnodig, zegt het RIVM tegen RTL Nieuws.

De nieuwsorganisatie heeft een bericht in handen waarin een schooldirecteur de maatregelen aankondigt. "Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen weer gewoon naar school komen."

De koepel legt bij RTL uit duidelijkheid te willen scheppen over vakantiegangers die terugkomen uit het gebied waar het virus heerst. "Het bericht was puur om te attenderen. We willen geen paniek zaaien, maar juist paniek voorkomen. Er zijn ook ouders niet op vakantie geweest, maar die zich wel afvragen hoe het dan nu moet als andere ouders wel naar Italië zijn geweest."

Het RIVM benadrukt tegenover de zender dat zo'n controle geen beleid is en ook niet nodig. Check hier het reisadvies voor Italië; er zijn "geen bijzondere veiligheidsrisico's", maar het ministerie adviseert wel om alert te zijn.

Virus verstoort dagelijks leven Italië

De barretjes zijn dicht in Castell'arquato. Pieter van Geet woont in dit Italiaanse plaatsje, vlak bij het gebied dat nu vanwege het coronavirus is afgesloten. Normaal gesproken drinken de inwoners in die barretjes hun koffie, lezen ze de krant en kijken ze voetbal. Het virus heeft dus direct invloed op de dagelijkse gang van zaken.

Volgens Van Geet is de communicatie vanuit de overheid over het coronavirus perfect. Iedereen wordt goed op de hoogte gehouden. "We hebben een tsunami aan informatie gekregen."

Bang voor het virus is hij niet. Wel adviseert hij media om niet alleen aandacht te besteden aan het aantal doden. Van Geet: "als je angst wil voorkomen moet je ook vertellen hoeveel mensen beter zijn geworden."

In het NOS Radio 1 Journaal vertelde Pieter van Geet over de situatie in Castell"arquato

In Italië moeten de bewoners van het dorpje Vo zich laten testen op het virus:

Duizenden dorpsbewoners Noord-Italië getest

"Fabriek Unilever dicht'

Een wasmiddelfabriek van het Brits-Nederlandse Unilever in het Italiaanse Casalpusterlengo is stilgelegd omdat een werknemer is besmet met het coronavirus. Alle collega's van de man zullen worden getest op het virus. Er werken 180 mensen in de fabriek.

Unilever zegt in een reactie dat de gemeente heeft opgeroepen scholen, horeca en bedrijven te sluiten zolang het virus er heerst en dat aan die oproep gehoor is gegeven.

Het is nog niet duidelijk hoe de 38-jarige Italiaan is besmet: hij vertoonde symptomen na een etentje met iemand die net uit China was teruggekomen, maar die persoon testte negatief. De man heeft zijn zwangere echtgenote ook aangestoken.

'50 doden in Iran'

Het Iraanse agentschap ILNA meldt dat er in de stad Qom in tien dagen 50 mensen zijn overleden aan het virus. Dat getal is flink hoger dan de officiële cijfers over de uitbraak in het land: volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er slechts 61 gevallen in het land bekend, van wie 12 personen zijn overleden. Een verklaring voor het verschil geeft ILNA niet.

ILNA zegt dat de cijfers gelden over de periode sinds 13 februari. Dat is zes dagen eerder dan de eerste officiële registratie van het virus: op 19 februari overleed een patiënt aan het virus.

"Het gaat hier niet goed", zegt een plaatselijke ambtenaar, die aanvult dat er 250 mensen in Qom in quarantaine zijn. "De verpleegkundigen hebben geen beschermende kleding en de regering heeft nog geen maatregelen genomen om de ziekte aan te pakken."

Een regeringswoordvoerder zei eerder dat de ziekte het land binnen is gekomen door reizigers die illegaal uit Pakistan, Afghanistan en China kwamen.

WHO: beheersing is nog mogelijk

Een woordvoerder van wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het nog mogelijk is het virus te beheersen, maar dat de kans daarop wel steeds meer afneemt. "Ik kan u verzekeren dat we dit 24 uur per dag, 7 dagen per week volgen."

De woordvoerder zei verder dat de VN-organisatie niet officieel een besluit zal nemen of de corona-uitbraak een pandemie is, een wereldwijde epidemie. Dat deed de WHO wel in 2009, bij de uitbraak van de H1N1-griepgolf. Omdat de gevlogen daarvan achteraf meevielen, kreeg de WHO toen kritiek te alarmistisch te zijn geweest. Daarom zijn nu de regels aangepast.

Wel heeft de WHO deze uitbraak op 30 januari officieel een internationale noodsituatie verklaard. Die kwalificatie is vooral van belang om landen met een zwakkere gezondheidszorg op de gevaren te wijzen.

China stelt Volkscongres uit

China stelt voorlopig zijn Volkscongres uit. De jaarlijkse bijeenkomst van het parlement stond gepland op 5 maart, maar het land wil zich richten op de bestrijding van het virus. Een nieuwe datum voor de tiendaagse bijeenkomst is nog niet geprikt, maar volgens staatsmedia zal het uitstel niet lang zijn.

Frans-Italiaanse grens blijft open

De Franse staatssecretaris van Transport heeft verklaard dat de grens tussen zijn land en Italië niet afgesloten wordt, hoewel er in Noord-Italië de grootste uitbraak van het coronavirus in Europa woedt. "Dat heeft geen nut, want de verspreiding van het virus beperkt zich niet tot administratieve grenzen,", zei Jean-Baptiste Djebbari tegen BFM Business.

EU-commissaris Kyriakides benadrukt dat de WHO niet adviseert om landsgrenzen binnen de EU te sluiten. Ze wil dat eventuele reisbeperkingen binnen de Schengen-zone proportioneel zijn en in overleg met andere landen worden genomen.

'Er moeten geen taboes zijn in de strijd tegen het coronavirus'

Armani-show zonder publiek

Wel modellen, geen publiek bij Armani

Vierde dode in Italië

De Italiaanse zender RAI meldt dat er een vierde persoon is overleden aan het coronavirus. Het gaat om een tachtiger die om een andere reden was opgenomen in het ziekenhuis.

Ook de drie patiënten die eerder overleden waren bejaard, twee van hen leden al aan andere aandoeningen, wat hen vatbaarder maakte voor de ziekte.

Volgens EU-commissaris Kyriakides komt er later vandaag een team van wereldgezondheidsorganisatie WHO aan in Italië.

Virus bereikt de beurzen

Het zich uitbreidende coronavirus kleurt de Europese aandelenbeurzen dieprood. Uit angst voor stilvallende fabrieken en transport raken de grote beurzen meer dan drie procent kwijt, de Italiaanse beurs zelfs meer dan 4 procent. De Amsterdamse AEX noteert min 3,5 procent op 596 punten.

Vooral banken en verzekeraars, staalbedrijven en de technologiesector leveren procenten in. In Azië werden ook flinke verliezen opgetekend, alleen in China en Japan bleef de schade beperkt. De Zuid-Koreaanse beurs verloor bijna 4 procent en Hongkong 1,7 procent.

De Amsterdamse volatiliteitsmeter VAEX en de Amerikaanse VIX, die de nervositeit van de handel weergeven en gelden als een soort crisismeters, zijn als een raket gestegen en staan 33 procent hoger. In een jaar is de handel niet zo bloednerveus geweest.

De olieprijs daarentegen daalt weer. De lamlegging van de economie doet de vraag naar energie dalen en oliehandelaren verwachten dat dat nog wel een tijdje zal duren. Een vat ruwe Brent-olie kost momenteel 56 dollar. Begin januari, voor de uitbraak, kostte een vat nog 68 dollar.

Bij dit soort economische spanningen stijgt de goudprijs, als een soort vluchthaven. Goud kost nu 1670 dollar voor een troy ounce (31,1 gram), de hoogste prijs in meer dan zeven jaar. Begin januari kostte goud nog 1530 dollar.

Restricties blijven gelden voor Wuhan

Het stadsbestuur van Wuhan heeft een bericht herroepen dat de reisbeperkingen voor de Chinese stad deels worden opgeheven. Er werd gemeld dat gezonde inwoners met dringende verplichtingen elders weg mochten, maar dat besluit blijkt te zijn genomen zonder overleg. De personen die het bericht uit deden gaan, zijn op de vingers getikt, meldt persbureau Reuters.

Eerder had het stadsbestuur gemeld dat de strikte maatregelen iets konden worden versoepeld, omdat de verspreiding in de stad minder snel gaat dan eerst.

In de rij in Daegu

In de rij voor mondkapjes

Overzicht

Overzicht meeste coronagevallen (09.00 uur)

Land Patiënten Doden
China 77.150 2592
Japan 838 4
Zuid-Korea 763 7
Singapore 89 0
Italië 152 4
Hongkong 74 2
Iran 47 12

In Europa zijn er verder gevallen bekend in Duitsland (16), Frankrijk (12, 1 dode), Groot-Brittannië (13), Spanje (2). Ook zijn een Belg, een Zweed en een Fin besmet. Bron: persbureau AP, op basis van plaatselijke gezondheidsautoriteiten.

Zuid-Korea boos na terugsturen vliegtuig

Zuid-Korea heeft een officieel protest ingediend bij Israël omdat het land zaterdagavond een Koreaans vliegtuig heeft teruggestuurd. Een handjevol Israëlische burgers mocht uitstappen, maar de andere inzittenden mocht het vliegtuig niet verlaten, uit angst dat ze het virus zouden verspreiden in het land.

Duizend toeristen uit het land die al in Israël zijn, is gevraagd vrijwillig in quarantaine te blijven. Tel Aviv houdt aanstaande vrijdag alle buitenlandse deelnemers weg bij een marathon in de stad.

Noord-Korea houdt buitenlanders binnen

In Noord-Korea moeten buitenlanders verplicht binnen blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt de BBC. Het gaat om ongeveer 380 personen, voornamelijk diplomaten in de hoofdstad Pyongyang. Er zijn nog geen coronagevallen gemeld in het land, maar omdat Noord-Korea een lange grens deelt met China, zou het virus er wel kunnen opduiken. Omdat de gezondheidszorg er onderontwikkeld is, zou een uitbraak een groot probleem betekenen voor het land.

Virus duikt op in Koeweit, Bahrein

In Koeweit en Bahrein zijn nu ook patiënten met het coronavirus ontdekt. Het gaat in beide landen om personen die net uit Iran kwamen, waar het virus enkele dagen geleden werd vastgesteld. In Koeweit werd het virus bij drie personen vastgesteld, in Bahrein bij een. Op verzoek van Koeweit is een grensovergang met Irak gesloten, om verspreiding van het virus te voorkomen. Qatar gaat alle passagiers uit Iran en Zuid-Korea in quarantaine plaatsen.

Ook in Afghanistan is een eerste geval gemeld van de ziekte, in de provincie Herat, die een grens deelt met Iran.

Overzicht

Bij de Brennerpas werd gisteravond een trein van Venetië naar München stilgezet omdat er mogelijk twee patiënten met het virus aan boord waren. Het bleek uiteindelijk vals alarm en de trein mocht doorrijden. Ook andere treinen mogen de grens weer over.

Dit is de bewuste trein; na zo'n vijf uur mocht de trein verder rijden naar München

Zorgelijk aan de uitbraak in Italië is dat er nog niet bekend was wie het virus in het land heeft gebracht, 'patiënt nul' is onvindbaar. In het noorden van het land zijn daarom hele steden afgegrendeld van de buitenwereld, zijn evenementen als het Venetiaanse carnaval en Serie A-wedstrijden geannuleerd en blijven scholen en musea dicht.

China maakt miljarden vrij om het virus te bestrijden. Het aantal doden is in nieuwe cijfers flink opgelopen: er kwamen nu 150 dodelijke slachtoffers bij, waardoor er in totaal 2592 doden zijn. Het aantal besmettingen steeg met 409 tot 77.150.