liveblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna klopt tiental Emmen, koploper FC Twente 'technisch failliet'

liveblog gesloten

Tot morgen!

Zaterdag gaat de 26ste speelronde in de eredivisie om 18.30 uur verder in Heerenveen met sc Heerenveen-De Graafschap. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma en de eerste uitslag van eredivisie speelronde 26

Rondje buitenland

  • In Frankrijk heeft AS Monaco voor een stuntje gezorgd door met 1-0 te winnen bij nummer twee Lille OSC. Vinicius Morais zorgde in de 90ste minuut voor de enige goal. Monaco steeg door de zege naar de 16de plaats in Ligue 1.
  • In Turkije heeft Fenerbahçe een klein beetje afstand genomen van de degradatiestreep. Tegen Sivasspor kwam de gevallen topclub een kwartier voor tijd met 1-0 achter, maar goals van Soldado en Ekici bezorgden Fener toch drie heel waardevolle punten. Met 31 punten heeft Fenerbahçe nu vier punten meer dan Göztepe, dat onder de degradatiestreep staat.
  • In Duitsland is Borussia Mönchengladbach er opnieuw niet in geslaagd een thuiswedstrijd te winnen. Na dikke thuisnederlagen tegen Hertha (0-3), Wolfsburg (0-3) en Bayern München (1-5), speelde de nummer drie van de Bundesliga met 1-1 gelijk tegen SC Freiburg.
  • Marcel Keizer en Bas Dost hebben een benauwde thuiszege geboekt op Santa Clara: 1-0. Raphina zorgde na een uur voor de enige goal. De in Nederland opgegroeide Irakees Osama Rashid herstelt van een knieblessure en kwam dus niet in actie bij Santa Clara.
Carlos Vinicius (tweede rechts) heeft de fans van Lille OSC het zwijgen opgelegd

Reacties Fortuna-FC Emmen

Hofland houdt maker 'afgekeurde wereldgoal' Diemers even buiten de media
Mac-Intosh stoort zich aan negatieve media: 'We laten het vandaag zien'
Lukkien: 'Zo slecht was het niet, maar met zo'n uitslag moet je niet zeuren'

FC Twente: koploper, maar technisch failliet

Is het dan alleen maar hosanna in Enschede. Nee hoor, want financieel staat het water de club nog steeds aan de lippen. Dat vertelt commissaris Koen Groenewold aan Langs de Lijn En Omstreken-verslaggever Ragnar Niemeijer.

FC Twente ook aan kop in eredivisie vrouwen

Het blijft stuivertje wisselen om de koppositie in de eredivisie voor vrouwen. FC Twente heeft dankzij een 5-1 overwinning op PEC Zwolle de leiding weer overgenomen van Ajax.

FC Twente koerst af op eredivisie

FC Twente heeft opnieuw uitstekende zaken gedaan in de eerste divisie. De koploper van de eerste divisie won voor 26.400 toeschouwers met 5-0 van FC Volendam. Achtervolgers Go Ahead Eagles (1-1 tegen Helmond Sport) en FC Den Bosch (5-0 tegen NEC) lopen tegen een zeperd op.

De voorsprong op nummer twee Sparta is al 11 punten, dus de terugkeer naar de eredivisie lijkt een kwestie van tijd.

Lees het verslag van de 29ste speelronde.

Jari Oosterwijk, Javier Espinosa en Aitor vieren een goal van Twente

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

FC Twente-FC Volendam 5-0
Helmond Sport-Go Ahead Eagles 1-1
Almere City-Sparta Rotterdam 1-3
NEC-FC Den Bosch 5-0
sc Cambuur-Jong PSV 3-1
FC Dordrecht-Roda JC 3-2
TOP Oss-Jong Ajax 2-1
MVV-RKC Waalwijk 1-4
Telstar-Jong AZ 1-0
Jong FC Utrecht-FC Eindhoven 1-3

Stand

Stand eredivisie

Uitslag en programma

Het programma en de eerste uitslag van eredivisie speelronde 26

AFGELOPEN

Na vier nederlagen op rij boekt Fortuna Sittard weer een dikke overwinning. Na de 3-0 tegen FC Emmen stijgen de Limburgers naar de twaalfde plaats in de eredivisie met 29 punten. FC Emmen blijft 16de met 25 punten.

90+2 GOAL FC EMMEN

Daar is dan toch nog de eretreffer voor FC Emmen. Invaller Reuven Niemeijer maakt 'm, maar voor de punten maakt het niet veel uit: 3-1

Niet te benijden

288 kilometer, een reis door vijf provincies en dan in de stromende regen afgedroogd worden in Sittard. Je zult vanavond maar terug moeten naar Emmen

NOS-commentator Arman Avsaroglu

78' RODE KAART FC EMMEN

Daar komt Emmen opnieuw goed weg. Vooral Glenn Bijl, die de doorgebroken Andrija Novakovich naar de grond trekt. Of toch niet...? Nee hoor, Makkelie wordt door de VAR naar de monitor geroepen en kan niet anders dan rood geven.

Emmen met tien man verder en een 3-0 achterstand tegen Fortuna Sittard. Dit is gespeeld.

Zo is het maar net

Zo'n mooi doelpunt zou je eigenlijk niet mogen afkeuren

NOS-commentator Arman Avsaroglu

Wereldgoal Diemers....afgekeurd

Wat een goal van Mark Diemers! De middenvelder krult de bal heerlijk in de verre kruising en zorgt daarmee voor het absolute hoogtepunt van de avond. Maar.......op aandringen van de VAR wordt de goal door arbiter Makkelie afgekeurd.

Hij staat zelf (millimeters) buitenspel op het moment dat zijn hoekschop wordt afgeslagen en weer bij hem in de voeten komt.

Mark Diemers (links) en Michael Pinto na de wereldgoal van Diemers die later afgekeurd zou worden

Beste speler keert terug bij z'n team

Het offensief van Emmen komt er nog niet echt uit in Sittard, Sterker, Fortuna is al een paar keer dicht bij de 4-0 geweest.

Genoeg tijd dus om nog even terug te keren naar vanmiddag. De Portugese bondscoach Fernando Santos sloot verloren zoon Cristiano Ronaldo weer in de armen, nadat de laatste forfait had gegeven voor de laatste interland.

Logisch, vond Santos: "De beste speler ter wereld keert terug bij z'n team."

Ronaldo terug bij Portugal: 'beste speler ter wereld keert terug bij z'n team'

TWEEDE HELFT

Met Jafar Arias en Nick Kuipers in de ploeg voor Keziah Veendorp en Nick Bakker gaat FC Emmen proberen de 3-0 achterstand goed te maken tegen Fortuna Sittard. Waarom ook niet? Eerder in Emmen stond de thuisploeg in de 90ste minuut met 3-0 voor, maar Fortuna knokte zich terug tot 3-3.

Löw nam 'waanzinnig moeilijke beslissing'

Even terug naar vanmiddag. Joachim Löw, bondscoach van Duitsland gaf een toelichting bij zijn selectie voor onder meer het EK-kwalificatieduel met Nederland volgende week. Löw liet eerder al weten Jerôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller niet meer te selecteren.

En dat was geen makkelijke beslissing, aldus Löw.

Löw over schrappen grote namen: emotioneel waanzinnig moeilijk

45+2 GOAL FORTUNA

De Limburgers gaan heerlijk rusten, want Andrija Novakovich kopt op slag van rust de 3-0 tegen de touwen tegen FC Emmen.

Fortuna leidt met 2-0, maar de meeste kansen zijn toch echt voor FC Emmen. Met name de naam van Sven Braken had allang op het scorebord moeten staan, maar de spits heeft het vizier vanavond niet op scherp.

De spelers van Fortuna Sittard vieren de vroege 1-0 tegen FC Emmen

Ruststanden eerste divisie

Tussenstanden Keuken Kampioen Divisie

FC Twente-FC Volendam 4-0
Helmond Sport-Go Ahead Eagles 0-1
Almere City-Sparta Rotterdam 1-1
NEC-FC Den Bosch 3-0
sc Cambuur-Jong PSV 2-0
FC Dordrecht-Roda JC 1-1
TOP Oss-Jong Ajax 0-0
MVV-RKC Waalwijk 0-1
Telstar-Jong AZ 0-0
Jong FC Utrecht-FC Eindhoven 1-2

18' GOAL FORTUNA

Na de snelle achterstand heeft Emmen het initiatief naar zich toegetrokken in Sittard. Michael de Leeuw kwam dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal werd door Fortuna-doelman Aleksej Koselev nog net tegen de lat geduwd.

Maar uit het niets komt Fortuna zowaar op 2-0. Lisandro Semedo reageert goed op een verre uittrap en schiet de bal in de korte hoek achter Scherpen.

Fortuna juicht na de 2-0 tegen FC Emmen

Correctie

Nog even een correctie op de eerder gegeven opstellingen. Niet Jafar Arias, maar Sven Braken is de diepe spits van Emmen vanavond. Stop de tijd...

2' GOAL FORTUNA

Fortuna Sittard komt bij de eerste de beste corner op voorsprong. Mooi is de goal niet, curieus wel. Uiteindelijk is het Emmen-verdediger Lukic die de bal in eigen doel werkt.

De spelers van Fortuna juichen na de vroege 1-0 tegen FC Emmen

Aftrap

Fortuna Sittard heeft in de stromende regen afgetrapt in het duel met FC Emmen.

Het regent in Sittard

Assistent-trainer Kevin Hofland van Fortuna Sittard trotseert de regen in Sittard
Emmen-trainer Dick Lukkien kiest eieren voor zijn geld en zoekt beschutting op de bank.

Opstellingen

Na 38 duels in de eerste divisie troffen Fortuna Sittard en FC Emmen elkaar in oktober voor het eerst op eredivisieniveau. In Emmen werd het 3-3. Komt er vanavond wel een winnaar? Hier zijn de opstellingen.

De opstellingen van Fortuna Sittard-FC Emmen

FIFA: plannen voor WK met 48 landen gaan door

En dan is er nog een derde nieuwtje vanuit Miami: de FIFA zet de plannen om het deelnemersveld van het WK voetbal in 2022 in Qatar uit te breiden onverminderd door. Als het aan Infantino en co ligt, doen er over drie jaar 48 ploegen mee aan het WK.

It's all about the money...

Waarom wil FIFA-baas Gianni Infantino zo graag uitbreiding van het WK voor clubs? En waarom zijn de grote Europese clubs daarop tegen? NOS-redacteur Edwin Schoon zocht het uit.

FIFA: WK clubs in 2021 met 24 teams

Nog meer nieuws vanuit Miami: de FIFA zet ondanks forse tegenstand de uitbreidingsplannen voor het WK voor clubteams onverminderd door. Met ingang van 2021 mogen 24 ploegen aan het nieuwe evenement meedoen.

Eerder op de dag liet de ECA, de belangenvereniging van Europese voetbalploegen, weten dat de aangesloten clubs een uitgebreid WK voor teams zullen boycotten. Zij vrezen een aantasting van Europese clubtoernooien, zoals de Champions League.

Ook VAR bij WK vrouwenvoetbal

Bondscoach Sarina Wiegman en haar Oranjevrouwen krijgen in juni (en hopelijk juli) te maken met videoarbitrage. De FIFA, die bijeen is in Miami, heeft bevestigd dat de VAR zal worden ingevoerd bij het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk.

Luis Enrique maakt op ludieke wijze Spaanse selectie bekend

Luis Enrique maakt op ludieke wijze Spaanse selectie bekend

Cannavaro bondscoach van China

Fabio Cannavaro is de nieuwe bondscoach van China. De 45-jarige Italiaan gaat de klus combineren met zijn huidige werkzaamheden als trainer van Guangzhou Evergrande.

Cannavaro is bij China de opvolger van zijn landgenoot Marcello Lippi.

Fabio Cannavaro

Juventus: bewondering voor Ajax

Juventus spreekt met veel respect over Ajax als aankomende tegenstander in de kwartfinales van de Champions League.

"Ajax is het voorbeeld dat je ook zonder grote financiële middelen het ver kan schoppen. Een groot voorbeeld hoe je sportbeleid moet uitvoeren", zegt voorzitter Andrea Agnelli van de Italiaanse topclub.

Van Bommel neemt het op voor Dumfries

Van Bommel neemt het op voor Dumfries

Zes debutanten Jong Oranje

Jong Oranje gaat met zes debutanten op trainingskamp naar Spanje, waar de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi twee oefeninterlands speelt. Van de Looi heeft doelman Thijmen Nijhuis (FC Utrecht), de verdedigers Danilho Doekhi (Vitesse) en Jordan Teze (PSV), middenvelder Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) en de aanvallers Cody Gakpo (PSV) en Calvin Stengs (AZ) voor het eerst opgeroepen.

Teze werd vorig jaar nog geschorst door de KNVB, omdat hij na een wedstrijd van Oranje onder 20 had gespuugd naar een Duitse tegenstander.

Andere Tijden Sport: Bloedverraad in CL-finale Ajax-Juventus

In de 51ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de Champions League-finale van 1996 tussen Juventus en Ajax centraal. Volgens Italiaanse dopingexperts zou de Turijnse ploeg gedrogeerd het veld op zijn gegaan.

Andere Tijden Sport: Bloedverraad in CL-finale Ajax-Juventus

Van Bommel stoorde zich aan deel PSV-aanhang

Trainer Mark van Bommel heeft zich geërgerd aan de kritiek die Denzel Dumfries over zich heen kreeg tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC (2-0). De rechtsback van PSV werd zaterdag in het Philips Stadion herhaaldelijk uitgefloten door een deel van de aanhang.

"Als je een thuiswedstrijd speelt, moet je je ploeg steunen. Niet uitfluiten", aldus Van Bommel. "Gelukkig pikten ze dat bij de Oost-tribune op en gingen ze achter Dumfries staan. Denzel trekt zich er gelukkig weinig van aan."

Ook de kritiek dat PSV momenteel minder sprankelend speelt, in vergelijking met de eerste seizoenshelft, legt Van Bommel naast zich neer. "Als je grote uitslagen neerzet, kan het ook een keer 2-0 worden. Daar moeten we toch niet nerveus van worden?"

PSV speelt zondag om 12.15 uur de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Van der Sar: 'Liever United gehad'

Edwin van der Sar liet zich voor de loting voor de kwartfinales van de Champions League ontvallen dat hij graag tegen een oude club zou spelen. "Maar ik had toch liever gehad dat het Manchester United was geworden", zei de algemeen directeur nadat hij met Ajax aan Juventus was gekoppeld.

"Juventus, Manchester City en Barcelona waren wel de clubs die ik liever niet wilde loten", erkende Van der Sar.

Boadu op de terugweg

Er was deze week goed nieuws voor AZ-trainer John van den Brom, die de langdurig geblesseerde Myron Boadu weer mocht begroeten. De 18-jarige aanvaller raakte vorig jaar september geblesseerd aan zijn enkel.

"Hij heeft deze week weer voorzichtig met de groep meegetraind. Ik denk dat we hem nog wel kunnen gebruiken dit seizoen. Verder is de hele selectie wedstrijdfit", aldus Van den Brom in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Ajax (zondag 14.30 uur).

Myron Boadu opende de score

De officiële foto

Marc Overmars en Pavel Nedved in Nyon

Van der Vaart over de loting van Ajax: 'Juventus een mooie uitdaging'

Rafael van der Vaart vindt dat Ajax zwaar heeft geloot in de kwartfinales van de Champions League. De Amsterdammers treffen Juventus.

De oud-international laat ook zijn licht schijnen over de overigens drie kwartfinales: Liverpool-FC Porto, Tottenham Hotspur-Manchester City en Manchester United-FC Barcelona.

Van der Vaart over de loting van Ajax: 'Juventus een mooie uitdaging'

Vilhena en Vermeer terug bij Feyenoord

Feyenoord kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II weer beschikken over doelman Kenneth Vermeer en middenvelder Tonny Vilhena. Vanwege fysieke problemen zaten ze vorige week tegen Vitesse (1-1) op de tribune in Arnhem. Vermeer en Vilhena sloten deze week weer aan op de training en zijn beschikbaar voor trainer Giovanni van Bronckhorst.

"Ze hebben goed kunnen trainen. Voor mij dus weer meer keuze tegen Willem II", aldus Van Bronckhorst, die tegen Vitesse een beroep moest doen op zijn derde keeper Joris Delle. Justin Bijlow, de eerste keus van Van Bronckhorst, staat al sinds januari aan de kant met een voetbreuk.

Ten Hag: 'Fantastisch affiche'

Ajax-trainer Erik ten Hag noemt het aanstaande tweeluik met Juventus "een fantastisch affiche". Hij stelt dat Juventus een zeer ervaren ploeg is en dat spelers als Chiellini en Bonucci vele prijzen hebben gewonnen. Juventus is volgens hem favoriet, maar Ajax is niet kansloos. "Als wij er onbevangen maar wel realistisch ingaan, dan liggen er zeker kansen."

Erik ten Hag

Sevilla ontslaat trainer

Sevilla heeft coach Pablo Machín ontslagen. De Spaanse club werd donderdag in de achtste finales van de Europa League uitgeschakeld door Slavia Praag. Na de 2-2 in Spanje verloor Sevilla in Tsjechië na verlenging met 4-3. Technisch directeur Joaquín Caparrós neemt tot en met het einde van het seizoen plaats op de bank.

Ronaldo voor het eerst sinds WK weer in Portugese selectie

De Portugese bondscoach Fernando Santos heeft Cristiano Ronaldo opgenomen in zijn selectie voor de EK-kwalificatieduels met Oekraïne (22 maart) en Servië (25 maart). Het is de eerste keer sinds het WK in Rusland dat Ronaldo weer bij de selectie zit.

In samenspraak met de voorzitter van de Portugese voetbalbond werd in oktober vorig jaar besloten de aanvaller van Juventus niet te selecteren. Santos wilde toen geen reden geven, maar alles wees erop dat de verkrachtingszaak waarin Ronaldo verwikkeld is ten grondslag lag aan de absentie van de aanvaller.

'Blauw-witte' Stevens terug bij Schalke: 'Nee zeggen is moeilijk'

Voetbaltrainer Huub Stevens heeft zijn pensioen onderbroken om Schalke 04 uit de problemen te helpen. Drie jaar geleden beëindigde hij zijn trainerscarrière vanwege hartkwalen, maar in Gelsenkirchen keert Stevens toch nog eens terug als trainer.

"Waarom ik het doe? Omdat ik een blauw-witte ben. Als de club in de problemen zit en mij vraagt, is het heel moeilijk om nee te zeggen", zegt de 65-jarige Stevens.

Stevens: 'De gezondheid laat het toe, anders zou ik hier niet staan'

Drie nieuwelingen in Duitse selectie

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft drie nieuwelingen opgenomen in zijn selectie voor de start van de EK-kwalificatie, volgende week tegen het Nederlands elftal in Amsterdam. De verdedigers Niklas Stark (Hertha BSC) en Lukas Klostermann (RB Leipzig) en middenvelder Maximilian Eggestein (Werder Bremen) mogen zich komende week voor het eerst melden bij 'die Mannschaft'.

De drie debutanten nemen de plekken over van Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller. Het Bayern-trio kreeg van Löw te horen dat ze niet meer nodig zijn.

Speeldata Ajax bekend

Ajax speelt op woensdag 10 april thuis in de Johan Cruijff Arena tegen Juventus. De return in Turijn is op dinsdag 16 april.

Het programma van de kwartfinales in de Champions League

Nedved: 'Ajax geen lachertje'

"Ik ben niet blij en ook niet teleurgesteld'', zei Pavel Nedved, de directeur van Juventus, die in Nyon samen met zijn Amsterdamse collega Marc Overmars op de foto ging met de grote trofee voor de winnaar van het toernooi. "Ajax heeft Real Madrid in de vorige ronde uitgeschakeld, we mogen ze dus niet onderschatten. Ajax is geen lachertje. Ik vond ze heel goed spelen tegen Real, dus we moeten erg voorzichtig zijn. Ik verwacht twee geweldige wedstrijden."

Nedved is niet bang dat sterspeler Cristiano Ronaldo wordt geschorst vanwege de provocerende manier waarop de Portugees een van zijn drie doelpunten tegen Atlético Madrid (3-0) vierde. "Zoiets gebeurt op het veld. Hij deed dat omdat hij in Madrid was beledigd door de fans van Atlético."

De Jong blij dat het niet Barcelona is

Ajax-middenvelder Frenkie de Jong heeft goede hoop om via Juventus de halve finales van de Champions League te halen. "Zij zullen sowieso de favoriet zijn, maar dat was Real Madrid ook... Ik denk dat wij wel kans maken."

"Het is leuk om tegen Ronaldo te mogen spelen. Toen ik in de jeugd speelde, ik was een jaar of tien, was hij al een van de betere voetballers ter wereld. En hij is dat nu nog steeds. Dus dan is het leuk als je hem een keer tegenkomt. Het is ongekend wat hij doet in de Champions League", zegt De Jong.

Toch kan De Jong leven met deze loting. "Ik had FC Barcelona liever niet geloot nu. Dat vanwege de kwaliteiten en vanwege de sentimenten", aldus De Jong, die komende zomer van Amsterdam naar Barcelona verhuist.

Frenkie de Jong

Loting Europa League

In Nyon is ook de loting verricht van de kwartfinales van de Europa League. Niemand minder dan Pierre van Hooijdonk was met de balletjes in de weer. Dit is de uitkomst.

De speeldata zijn op 11 en 18 april.

Kwartfinales Europa League

Arsenal Napoli
Villarreal Valencia
Benfica Eintracht Frankfurt
Slavia Praag Chelsea
Pierre van Hooijdonk tijdens de loting voor de kwartfinales van de Europa League

Weer boete Feyenoord om vuurwerk

Feyenoord heeft opnieuw een boete gekregen vanwege vuurwerk. De KNVB bestrafte de Rotterdamse club met een boete van 25.000 euro, omdat voor en tijdens de thuiswedstrijd (6-2) tegen Ajax vuurwerk werd afgestoken op de tribunes van De Kuip.

Eerder werd al bekend dat Vak S, waar de fanatieke aanhang van Feyenoord zetelt, op donderdag 4 april leeg moet blijven tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Het gaat om een extra straf, bovenop een boete van 15.000 euro, voor het afsteken van vuurwerk tijdens het duel met PSV op 2 december.

De Rotterdammers kunnen nóg een straf tegemoetzien. Bij de verloren bekerwedstrijd van afgelopen maand tegen Ajax (0-3) werd ook vuurwerk afgestoken. De aanklager is opnieuw een vooronderzoek begonnen.

Vuurwerk in De Kuip voor de halve finale in de beker tussen Feyenoord en Ajax

Geen goede cijfers

Juventus is al zeven keer op een rij kampioen van Italië geworden en de achtste titel is aanstaande. De voorsprong op nummer 2 Napoli bedraagt al achttien punten. Dinsdag liet Cristiano Ronaldo in de Champions League nog maar eens zijn klasse zien en met drie goals loodste hij Juve langs Atlético.

De laatste negen duels met Juventus leverden geen overwinning op voor Ajax. In 2010 werd het bij de laatste confrontatie, in de Europa League, 0-0 en 1-2. De laatste vijf ontmoetingen in de knock-outfase werden door Juve gewonnen.

De Champions League-finale in 1996 verloor Ajax na strafschoppen. Maar er zijn ook goede herinneringen: de Europa Cup I-finale uit 1973.

1973: Ajax-Juventus

Overmars: 'Kans op doorgaan niet zo groot'

Ajax-directeur Marc Overmars spreekt in een eerste reactie op de loting tegen Juventus van een fantastische wedstrijd. "Het is een mogelijkheid voor onze jonge spelers om de wereld te laten zien wat ze kunnen."

Overmars hield zich in Nyon op de vlakte over de kansen om de kwartfinales te overleven. "Elke tegenstander is moeilijk. Wij zijn normaal gesproken het kleinste team van de laatste acht. In principe kunnen we iedereen verslaan. Maar als ik realistisch en eerlijk ben, dan is de kans niet zo groot. We moeten vechten en alles geven, dat is het belangrijkste."

1997: Marc Overmars tijdens de halve finale van de Champions League tegen Juventus

De halve finales

Er is in Nyon ook meteen doorgeloot voor de halve finales en de finale. Als Ajax de kwartfinale tegen Juventus overleeft, dan is Tottenham Hotspur of Manchester City de tegenstander in de halve finales.

Weet Ajax ook de halve finale door te komen, dan zijn de Amsterdammers in de finale in Madrid de thuisspelende club. Maar goed, zover is het nog lang niet.

Júlio César toont het briefje met Ajax

De loting

Ajax komt als eerste club uit de koker. En Juventus is de tegenstander. De Amsterdammers spelen eerst thuis.

De andere duels:

Liverpool-FC Porto

Tottenham Hotspur-Manchester City

Manchester United-FC Barcelona

Ondertussen in Zeist

Bondscoach Ronald Koeman heeft Davy Pröpper en Steven Berghuis geselecteerd voor de interlands tegen Wit-Rusland en Duitsland.

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK 2020 op donderdag 21 maart. In De Kuip in Rotterdam is Wit-Rusland dan de tegenstander. Drie dagen later, zondag 24 maart, treft Oranje Duitsland. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Lotingsceremonie begonnen

In Nyon is de ceremonie begonnen rond de loting van de kwartfinales van de Champions League. Het zal nog wel eventjes duren voor de eerste kokertjes zullen worden getrokken.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax

De spanning loopt op in Nyon

Ajax-directeur Marc Overmars neemt in de wandelgangen in Nyon alvast de verschillende mogelijkheden door.

Figo is er ook bij

De Portugese oud-voetballer Luís Figo en de Braziliaanse oud-keeper Júlio César zijn ook van de partij bij de loting in Nyon.

Ajax tegen Liverpool?

Het is inmiddels een traditie op sociale media: zou de loting van de Champions al zijn uitgelekt? Ook dit keer is er weer een foto in omloop, naar verluidt van een UEFA-bestuurder die de afbeelding heel even op Twitter zou hebben gezet, waarop een loting is te zien waarbij Ajax het zou moeten opnemen tegen Liverpool.

Waar of niet waar? Er is in ieder geval, zo hebben we uitgerekend, een kans van 1 op 105 dat deze uitslag klopt. We weten het allemaal over ruim een uur.

Presentatie van Huub Stevens

In Gelsenkirchen wordt Huub Stevens vanmiddag gepresenteerd als interim-trainer van Schalke 04. De 65-jarige Limburger is de tijdelijke opvolger van de ontslagen Domenico Tedesco. Beelden van de persconferentie zijn te zien op NOS.nl, de NOS-app en in de Sportjournaals op televisie.

Stevens is momenteel lid van de raad van toezicht van Schalke. Eerder coachte hij de club al twee periodes (1996-2002 en 2011-2012), met in 1997 de winst van de UEFA Cup als hoogtepunt. Vanwege hartproblemen stopte Stevens drie jaar terug als trainer van Hoffenheim.

Koeman maakt selectie bekend

Alsof het allemaal al niet druk genoeg is in voetballand, maakt bondscoach Ronald Koeman vandaag ook zijn definitieve selectie bekend voor de EK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Duitsland. Bij de voorselectie, eerder deze maand, zaten 'nieuwe' namen als Kenneth Vermeer, Terence Kongolo, Daryl Janmaat, Davy Pröpper, Ruud Vormer, Steven Berghuis en Wout Weghorst.

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK 2020 op donderdag 21 maart, tegen Wit-Rusland in De Kuip in Rotterdam. Drie dagen later is Duitsland de tegenstander in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Zodra de KNVB de namen op een rijtje heeft gezet, melden wij het in dit liveblog.

Ronald Koeman spreekt de spelersgroep van Oranje toe

Krijgt Infantino zijn omstreden 'club-WK nieuwe stijl'?

In Miami komt vandaag het FIFA-bestuur bijeen. Prominent op de agenda staan de omstreden plannen van voorzitter Gianni Infantino voor een spectaculaire uitbreiding van het WK voor clubteams.

Met een enorme som geld (25 miljard dollar) van een mysterieuze investeerder zou het nieuwe toernooi in de plaats moeten komen van de Confederations Cup. Maar de UEFA is er helemaal niet blij mee en ziet het als bedreiging voor de Champions League.

Gianni Infantino

Wat is de beste loting voor Ajax?

Om 12.00 uur wordt er in Nyon geloot voor de kwartfinales van de Champions League. Met voor het eerst sinds 2007 een Nederlandse club in een van de kokers: Ajax.

Welke club zouden de Amsterdammers het beste kunnen treffen? En welke juist niet? Drie kenners tarten het lot: NOS-commentator Arman Avsaroglu, correspondent Engels voetbal Geert Langendorff en voormalig teammanager van Ajax David Endt.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax

Welkom!

Welkom bij de warming-up! In dit liveblog blikken we uitgebreid vooruit op de 26ste speelronde van de eredivisie. Maar ook de loting voor de Champions League en de selectie van het Nederlands elftal komen aan bod.

Wat is het programma van komend weekeinde en hoe was de stand in de eredivisie ook alweer?

Stand eredivisie na speelronde 25