Wat is beste loting voor Ajax? 'United op papier makkelijkste tegenstander'

tijd van publicatie

Om 12.00 uur wordt er in Nyon geloot voor de kwartfinales van de Champions League. Met voor het eerst sinds 2007 een Nederlandse club in een van de kokers. Welke club zou Ajax het beste kunnen treffen in de kwartfinales? En welke ploeg zou de Amsterdamse club zeker moeten zien te ontlopen?

Aan het woord NOS-commentator Arman Avsaroglu, correspondent Engels voetbal Geert Langendorff en voormalig teammanager van Ajax David Endt.

De zeven mogelijke tegenstanders van Ajax NOS

De beste optie: Manchester United

De meeste kans om door te komen heeft Ajax, volgens de kenners, met Manchester United als tegenstander. "Een Engelse ploeg is sowieso het beste, dan krijg je altijd ruimte om te voetballen", stelt Arman Avsaroglu. "En wat dat betreft is United de beste optie, afgezet tegen de kwaliteit in de selectie."

Volgens Geert Langendorff, onder meer correspondent Engels voetbal voor het AD, is het tegenwoordig lang niet meer zo eenvoudig om tegen Engelse clubs te spelen. "Maar voor een fris Ajax is dit op papier de makkelijkste tegenstander. United heeft ongelooflijk gestunt tegen Paris Saint-Germain, maar dat lijkt eenmalig te zijn. De spelers lopen namelijk in het rood."

Paul Pogba, middenvelder van Manchester United Getty

"Afgelopen weekeinde werd nog vrij kansloos verloren bij Arsenal. De selectie is gesloopt door een enorme waslijst aan blessures. Maar toch: als ze iedereen fit weten te krijgen voor de kwartfinales en als ze in vorm zijn, is United een vervelende ploeg."

Misschien gunstig: Tottenham Hotspur

Ook Tottenham Hotspur is te doen, meent Avsaroglu: "Daar kun je goed tegen spelen, die geven veel ruimte weg." Langendorff zet daar wel een kanttekening bij. "De Spurs zijn al het hele seizoen goed. Ze hebben geen 'reservebank', maar ze houden het vol en met name in Europa stijgen ze boven zichzelf uit."

"In de competitie is de titel uit zicht en ogen ze uitgeblust. Maar ze kunnen zich nu juist op de Champions League richten, een uitgelezen kans om toch nog iets te bereiken", aldus Langendorff.

Niet onderschatten: FC Porto

Van alle grote namen onder de kwartfinalisten klinkt FC Porto ook wel gunstig in de oren. "Als je kijkt naar statuur, palmares, traditie en historie zou je in de verleiding kunnen komen om Porto de ideale tegenstander te noemen", zegt David Endt heel voorzichtig.

"Maar Porto heeft op dit moment dezelfde honger in Europa als Ajax. En Ajax heeft geen geweldig trackrecord tegen Porto. Dat kan meespelen", waarschuwt Endt.

Ook Avsaroglu is voorzichtig als het gaat om Porto: "In eerste instantie zeg je graag, maar ze zijn vervelend om tegen te spelen, al is de kwaliteit van de spelers het minste. Je kan tegen Porto ook niet in de underdog-rol komen. Als het Porto wordt, gaat iedereen juichend over straat. Dat gaat ook in de hoofden van de spelers zitten."

Langendorff vult aan: "Als het spannend wordt en het publiek in Estádio do Dragão gaat erachter staan, kan het in Porto een heel nare wedstrijd worden, met hun winnaarsmentaliteit en alle smerige trucs."

De mooiste loting: Juventus

Voorspellen wie Ajax het beste kan loten, is volgens oud-teammanager Endt eigenlijk niet te doen. "Bij lotingen gaat de wet van de omkijkende wetenschap gelden. Je weet pas of de tegenstander gunstig was als de wedstrijd is gespeeld."

Juventus-verdediger Giorgio Chiellini schreeuwt het uit AFP

"Tegen een verondersteld sterkere tegenstander is de kans op succes weliswaar mathematisch kleiner, maar zo'n tegenstander wekt ook extra energie op. Dus geef mij maar de sterkst mogelijke tegenstander. Voor mij zou dat Juventus zijn. Ik wil me dan niet verdiepen in technische en tactische aspecten. Want in deze fase zijn er andere zaken die zwaarder wegen."

NOS

Volgens Endt zou een duel met Juventus een mooie revanche voor de verloren finale van 1996 kunnen opleveren. "Deze wedstrijd heeft de historie mee, met twee grote Europese finales. De laatste, Rome 1996, was een hard gelag. Omdat we toen wisten hoe mooi het was om een finale te winnen, na 1995..."

"Later bleek dat Juventus oneigenlijke middelen had gebruikt. Zulke dingen steken, zonder dat het tot animositeit zou moeten leiden. Het Juventus van nu is een team in ontwikkeling met één grote ster: Cristiano Ronaldo. "

Altijd lastig: Manchester City en FC Barcelona

Volgens Avsaroglu valt er tegen een ploeg als Juventus nauwelijks te voetballen voor Ajax. "Juventus is een heel stugge, vervelende ploeg. De aanvallers zullen het heel moeilijk hebben en de verdediging moet Ronaldo afstoppen. Hetzelfde geldt overigens voor Barcelona met Lionel Messi. En Manchester City is echt heel goed, die moet je ook niet hebben", meent de NOS-commentator.

Daar sluit Langendorff zich bij aan: "Juventus wordt ieder jaar beter. Manchester City is op dit moment ongelooflijk. In voorgaande jaren kwamen ze in Europa nog weleens onder hoogspanning te staan en werd het een naïeve, trillerige ploeg. Maar ze zijn volwassen geworden. Misschien is alleen Barcelona nog iets beter."

Lionel Messi, de ster van FC Barcelona AFP

En dan is er natuurlijk ook nog Liverpool, de verliezend finalist van vorig jaar. "Dit jaar is de ploeg iets minder flitsend, maar dat komt ook door de iets conservatievere tactiek", aldus Langendorff. "Maar ze hebben nog altijd een aanvalstrio - Mané, Firmino en Salah - dat tegen iedere ploeg in Europa kansen krijgt. En met Virgil van Dijk hebben ze een verdediger die onpasseerbaar is."

"Mocht Ajax in de kwartfinales tegen Juventus, City of Barcelona moeten, dan is het hopen op het beste met een goed plan", stelt Langendorff. "Maar het lijkt bij deze drie eigenlijk wel een kansloze missie."

Kansloos tegen het lot

Maar helemaal hopeloos zou zo'n loting ook weer niet zijn, zegt Endt. "Ploegen als Juve, Barcelona en City geven extra kracht, doordat Ajax dan de underdog is. Dan kan een gunstig effect hebben. Ik ben zelf ook bij lotingen geweest, in zo'n zaaltje. Die gedachten spelen dan allemaal een rol."

"Maar je bent kansloos tegen het lot. Je moet het doen met wat je krijgt. En vaak is het zo: als de club uit de koker buiten je wensenpakket valt, dan gaat het vaak beter omdat je niet veel te verliezen hebt."

STER Reclame