Gianni Infantino
NOS Voetbal

Krijgt Infantino zijn omstreden 'club-WK nieuwe stijl'?

  • Edwin Schoon

    FIFA-specialist Studio Sport

  • Edwin Schoon

    FIFA-specialist Studio Sport

In Miami komt vandaag het FIFA-bestuur bijeen. Prominent op de agenda staan de omstreden plannen van voorzitter Gianni Infantino voor een spectaculaire uitbreiding van het WK voor clubteams.

Met een enorme som geld (25 miljard dollar) van een mysterieuze investeerder wil Infantino dit nieuwe mondiale toernooi rap opzetten. Het moet al in 2021 van start gaan. Zie het als het bestaande WK voor clubteams, maar dan in een compleet nieuw jasje.

Als het aan de FIFA-voorzitter ligt, wordt het 'Club WK 2.0', dat in de plaats komt van de huidige Confederations Cup, voortaan gespeeld in juni en juli. Met 24 deelnemende clubs. Dat is een behoorlijke uitbreiding, aangezien het bestaande WK voor clubteams wordt gespeeld met 7 deelnemers en in december.

Real Madrid won het WK voor clubteams drie keer achter elkaar. Cristiano Ronaldo kust de trofee na de winst van het WK in 2017

Uiteindelijk wil Infantino er een jaarlijks evenement van maken, al beweert hij nu nog dat het moet beginnen als vierjaarlijks evenement. Mede vanwege het winterse WK in Qatar (november-december 2022) zou de FIFA dit nieuwe toernooi tussen 2021 en 2025 in theorie inderdaad onafgebroken jaarlijks kunnen organiseren.

Bedreiging Champions League

Er klinkt echter fel protest. Vooral uit Europa. Het hele plan is tegen het zere been van de UEFA. De Europese voetbalbond ziet het nieuw op te zetten WK als bedreiging voor de uiterst succesvolle Champions League. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is duidelijk: "FIFA doet het voetbal in de uitverkoop".

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin

Als het WK voor clubs wordt uitgebreid naar 24 deelnemers, zullen de Europese voetbalploegen die zijn verenigd in de ECA het toernooi zelfs boycotten. Dat schrijft de belangenvereniging, waar 232 clubs lid van zijn, in een brief aan de Europese bond UEFA. Een kopie van die brief ging naar Infantino.

Infantino in werkgroep

Bij de laatste FIFA-bestuursvergadering, op 26 oktober 2018 in Kigali (Rwanda), wilde Infantino van de plannen voor zijn nieuwe WK voor clubs een hamerstuk maken. Naar verluidt trok hij dit voornemen ter plekke in, toen de Europese leden van het FIFA-bestuur uit protest dreigden de vergadering te verlaten.

Besloten werd toen maar om een werkgroep in te stellen, die de plannen voor 'toekomstige FIFA-toernooien' moest onderzoeken. De samenstelling van deze werkgroep riep wel meteen weer vragen op, want daarin is het 'bureau van de voorzitter' vertegenwoordigd. Wie hebben daarin zitting? De zes voorzitters van de continentale confederaties en Infantino zelf.

Voorstel werkgroep uitgelekt

Het zou dan ook geen verrassing zijn als er vrijdag in Miami, waar de taskforce zijn bevindingen presenteert aan het bestuur, een positief advies uitrolt voor het nieuwe WK voor clubteams. Persbureau AP zegt het voorstel van de werkgroep al ingezien te hebben. In het document zou worden voorgesteld om in 2021 het nieuwe concept te testen met een toernooi voor 24 deelnemers.

Infantino wilde oorspronkelijk 12 teams uit Europa, maar in het compromisvoorstel is sprake van 8 deelnemers namens de UEFA. Dat betekent dat er meer plekken resteren voor Zuid-Amerika (9 ploegen), Azië (3), Afrika (3), Oceanië (1) en Noord- en Centraal-Amerika (3).

Barcelona wint WK voor clubteams in 2015

Financiële noodzaak

De FIFA is naarstig op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, na de corruptieschandalen van de laatste jaren waarin naast de negatieve media-aandacht vooral de advocatenkosten tot astronomische hoogte stegen. Het WK (voor mannen), elke vier jaar goed voor een slordige 5 miljard, is de enige serieuze melkkoe van de FIFA.

Sinds zijn aantreden in 2016 heeft FIFA-voorzitter Infantino zijn zinnen al gezet op nieuwe mondiale toernooien. Al jaren kijkt de FIFA jaloers naar de UEFA, dat met de Champions League een goudader heeft aangeboord. De beste spelers en clubs, geweldige sponsors, een schat aan inkomsten uit televisierechten en natuurlijk zeer hoge kijkcijfers.

Geld uit Saudi-Arabië

Toch is Infantino pas echt in actie gekomen na een mysterieus bod van 25 miljard dollar. Voor dat bedrag zou een investeerder voor 49 procent aandeelhouder willen worden van het nieuwe WK voor clubs voor een periode van 12 jaar, vanaf 2021. Infantino zegt dat hij om contractuele redenen, een zwijgplicht, niet mag zeggen wie de investeerder is.

Sinds de FIFA-voorzitter hier een jaar geleden mee naar buiten kwam, wordt er volop gespeculeerd over wie en wat. Klokkenluidersplatform Football Leaks onthulde dat de Japanse Softbank erachter zit. Veelgehoord, maar niet bewezen, is dat het juist zou gaan om geldschieters uit Saudi-Arabië.

Infantino reikt samen met voorzitter Salman Al-Khalifa van de Aziatische voetbalfederatie de Azië Cup uit aan Qatar-aanvoerder Hasan Al Haydos

De FIFA heeft altijd geprobeerd dat gerucht te ontzenuwen en Infantino stak daarbij zijn irritatie niet onder stoelen of banken. "In de meeste bedrijfstakken zou men zeggen: 'Wow, dat biedt mogelijkheden. Geweldig 25 miljard.' Maar in het voetbal, met name als het de FIFA betreft, fronst men dan direct de wenkbrauwen," zei hij deze maand nog voor de camera's van de Duitse omroep ZDF.

Geld voor clubs

Het schrikbeeld van de Europese voetbalbond UEFA is niet alleen dat Infantino vrijdag in Miami goedkeuring krijgt voor zijn 'nieuwe speeltje' van het FIFA-bestuur. Groter is de angst dat als het evenement eenmaal is gestart - met een frequentie van elke vier jaar - de FIFA-voorzitter er zo snel mogelijk een tweejarig of zelfs jaarlijks toernooi van wil maken. Een ware concurrent dus van de Champions League.

Uiteraard heeft Infantino voor het slagen van zijn plan ook de medewerking van de grote Europese clubs nodig. En hoewel de ECA (de verenigde Europese topclubs) officieel 'bezwaren' heeft, is Infantino persoonlijk al bij een aantal grote clubs langsgeweest. Hij heeft ze vast grote bedragen in het vooruitzicht gesteld bij deelname aan zijn - destijds nog denkbeeldige - toernooi.

Goed betaald 'klapvee'

Formeel besluit het FIFA-congres pas op 5 juni in Parijs, met alle 211 voetbalbonden, over het in het leven roepen van het 'Club WK 2.0'. Echter, het is een publiek geheim dat het congres vooral goed betaald 'klapvee' is, dat door het bestuur voorgekookte besluiten praktisch nooit wegstemt. Dus komt het aan op de bijeenkomst in Miami vrijdag.

Daarbij zal Europa, dat als enige tegenstand biedt, met 9 van de 36 stemmen in het bestuur normaliter het onderspit delven. Tenzij UEFA-baas Ceferin - tevens FIFA-bestuurslid - nog een konijn uit de hoge hoed tovert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl