Gianni Infantino
NOS Voetbal

FIFA gooit WK voor clubteams op de schop, tot onvrede van Europese clubs

Het WK voor clubteams gaat flink op de schop, zo is vrijdag besloten bij een FIFA-vergadering in Miami. Het vernieuwde toernooi wordt in de zomer gehouden en zal 24 clubs tellen.

Momenteel wordt het WK voor clubteams elk jaar in december gespeeld met slechts zeven ploegen: de kampioenen van Europa, Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika, Azië, Oceanië en Afrika en de kampioen van het gastland. De afgelopen drie edities werden gewonnen door Real Madrid.

Het vernieuwde toernooi wordt in juni en juli 2021 voor het eerst gehouden en komt uit de koker van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Het is nog onduidelijk of het een jaarlijks toernooi wordt of dat het bijvoorbeeld elke vier jaar wordt gehouden.

Om ruimte op de volle speelkalender te maken, zal het toernooi om de Confederations Cup - het vierjaarlijkse landentoernooi voor de kampioenen van de zes voetbalcontinenten - worden geschrapt.

Europese clubs dreigen met boycot

De plannen van Infantino worden niet overal met open armen ontvangen. Vooral uit Europa klinkt er veel protest. De Europese voetbalbond ziet het nieuw op te zetten WK als bedreiging voor de uiterst succesvolle Champions League.

Voorafgaand aan het besluit over het toernooi lieten de Europese voetbalploegen, die zijn verenigd in de ECA, weten het WK bij een uitbreiding naar 24 teams te zullen boycotten.

Dat schreef de belangenvereniging, waar 232 clubs lid van zijn, in een brief aan de Europese bond UEFA. Een kopie van die brief ging naar Infantino, maar de FIFA besloot de plannen toch door te drukken.

In Miami praat de FIFA ook nog over een mogelijke uitbreiding van het deelnemersveld voor het WK van 2022 in Qatar. In plaats van 32 landen denkt de wereldvoetbalbond eraan om 48 landen toe te laten tot het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl