liveblog gesloten

Het programma

Volgende week gaat de eredivisie natuurlijk gewoon weer verder. Dit is het programma van speelronde 20. Tot volgende week!

De stand

De stand in de eredivisie na speelronde 19: door de zeperd van Ajax bij Feyenoord is de voorsprong van koploper PSV opgelopen tot vijf punten.

De uitslagen

Speelronde 19 van de eredivisie zit erop. Dit zijn alle uitslagen op een rijtje.

Ruud Gullit reageert vanuit Londen

78' GOAL AZ

Een curieuze goal voor AZ: Idrissi krult een hoekschop pardoes in het doel van Heerenveen, waar keeper Hahn niet staat op te letten. Het is 2-0 voor AZ.

De doelman van Heerenveen stond nog aanwijzingen te geven aan zijn defensie, maar daar heeft Idrissi geen boodschap aan.

Heerenveen-AZ 0-2

Oussama Idrissi, Adam Maher en Mats Seuntjens vieren de cornergoal van Idrissi

64' GOAL AZ

Daar is dan toch een doelpunt in Heerenveen! En wat een pech voor Floranus: de Heerenveen-verdediger glijdt de bal in zijn eigen doel na een voorzet van Midtsjø. AZ leidt met 1-0.

De voorsprong is wel verdiend, want de Alkmaarders regen de kansen sinds de rust aaneen.

Heerenveen-AZ 0-1

Sherel Floranus is na zijn eigen goal niet de gelukkigste man van het veld

50' Kansen AZ

In de eerste minuten na de rust zijn er meteen al kansjes voor AZ. Eerst voor Vlaar, die net niet bij de bal kan na een voorzet, vervolgens voor Seuntjens die na een goede pass van Maher op Hahn afstormt, maar de bal niet meekrijgt. En even later krijgt Seuntjens nog twee kansen. Het wachten is nog op een goal.

"Er is nu al meer gebeurd dan in de hele eerste helft", constateert commentator Arno Vermeulen in Heerenveen.

Heerenveen-AZ 0-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Heerenveen-AZ. Hopelijk doen beide teams er een schepje bovenop. Het staat 0-0.

Feyenoorders genieten van eclatante zege

De reacties van de Feyenoorders na de 6-2 zege op de aartsrivaal uit Amsterdam. "Dit is historisch, denk ik", zei trainer Giovanni van Bronckhorst na afloop en hij had gelijk. Sinds 1964 wonnen de Rotterdammers niet meer met zulke cijfers van Ajax. Destijds werd het 9-4 voor Feyenoord, dat toen officieel nog Feijenoord heette.

Van Persie keek om zich heen en dacht: 'Wauw, wat mooi'
Berghuis: 'Dit gevoel, dat is waar je het voor doet'
Van Bronckhorst: 'Dit was een historische overwinning'

Ajacieden slaan alarm: 'Na de winter staat er geen team meer'

Na de 6-2 vernedering op bezoek bij Feyenoord kwamen de bewierookte Ajax-talenten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong met een pijnlijke constatering. Volgens het tweetal staat er bij Ajax na de winterstop geen team meer.

Aanvoerder De Ligt schaamde zich na de wanvertoning in De Kuip. "Natuurlijk, het is ongelooflijk. Het was heel slecht", zei hij.

De Ligt bekent: 'Eerste seizoenshelft een team, de laatste duels niet'
De Jong: 'Voor de winter goede patronen, nu weten we het niet meer'
Ten Hag na afgang: 'We zijn na een goed begin volledig afgetroefd'

Roozemond grijpt de macht bij Heerenveen

Cees Roozemond neemt tijdelijk de functie van algemeen directeur op zich bij sc Heerenveen als vervanger van Luuc Eisenga. De oud-voorzitter van het stichtingsbestuur was ook al tijdelijk voorzitter van de raad van commissarissen en heeft in vervolg daarop zichzelf nu benoemd tot interim-directeur.

RUST

Het is rust in Heerenveen. Na een fletse eerste helft prijkt de brilstand nog op het scorebord bij Heerenveen-AZ.

40' Kans Midtsjø

De rust nadert en het lukt AZ heel af en toe om een gaatje in de Friese muur te vinden. In de 40ste minuut stoomt Midtsjø op, maar zijn schot en de rebound worden gekeerd door doelman Hahn. Wellicht had de Noor ook beter kunnen terugleggen op de vrijstaande Til.

33' Kansjes

Het was zo saai in Heerenveen dat we al bijna een gedicht van Willem Wilmink wilden gaan voordragen. Maar na een half uur is er dan zowaar een kans: een geslepen schot van Idrissi gaat net voorlangs. Was de bal erin gegaan, dan was de goal overigens afgekeurd, want Stengs - de man van de pass - stond buitenspel.

Even later is er een schietkans voor Rienstra na een Friese uitbraak. Zijn poging gaat naast.

22' Weinig te beleven

Halverwege de eerste helft is er eigenlijk nog nauwelijks iets gebeurd in Heerenveen. AZ heeft de bal, Heerenveen loert op de counter. Na de twee kleine kansjes voor AZ zagen we nog een halve mogelijkheid voor Heerenveen-spits Lammers, en dat was het dan.

Commentator Arno Vermeulen in Heerenveen beoordeelt de wedstrijd tot nu toe met een onvoldoende.

9' Beginfase voor AZ

AZ bepaalt het spel in de beginfase van het duel met Heerenveen. Dat heeft tot nu toe één kans opgeleverd: een afstandsschot van Til van verre afstand wordt met moeite gepakt door keeper Hahn. Een paar minuten later is er een schot van Seuntjens: net naast.

Oussama Idrissi in duel met Mitchell van Bergen

AFTRAP

De bal rolt in Friesland. AZ heeft afgetrapt in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Opstellingen Heerenveen-AZ (16.45 uur)

Bij Heerenveen begint Ben Rienstra op de plek van de naar Stade Reims vertrokken Arber Zeneli.

AZ start met Jonas Svensson; Ricardo van Rhijn zit op de bank.

89' Slotfase in De Kuip

In de slotfase zijn er toch nog twee kansen voor Ajax. Een schot van Ziyech belandt op de vuisten van Vermeer, en in de herkansing kan Neres net niet profiteren.

Feyenoord-Ajax 6-2

84' GOAL FEYENOORD

Alles lukt bij Feyenoord deze middag. Invaller Ayoub staat net in het veld en schiet de 6-2 binnen. Sinkgraven lijdt balverlies en met enig fortuin komt de bal bij Ayoub. Zijn schot is niet heel sterk, maar Onana kan er net niet bij.

Het is een historische middag in Rotterdam-Zuid. De laatste keer dat Feyenoord meer dan vier goals maakte tegen Ajax, was in 1964. Toen werd het 9-4 in De Kuip.

Yassin Ayoub heeft de 6-2 gemaakt

Tegendoelpunten Ajax

In de eerste seizoenshelft kreeg Ajax acht doelpunten tegen. In de eerste twee wedstrijden na de winterstop al negen.

80' Willem II leidt nog

In Utrecht staat Willem II nog altijd op een 1-0 voorsprong. Maar de Tilburgers hebben kansen op meer gehad: zo kwam een inzet van Crowley op de paal en bracht Utrecht-verdediger Letschert redding op de lijn bij een kans voor de ingevallen aanwinst Isak.

FC Utrecht-Willem II 0-1

75' GOAL FEYENOORD

Feyenoord troeft Ajax op alle fronten af en via Vilhena wordt het zelfs 5-2 tegen Ajax.

Feyenoord-Ajax 5-2

68' Van Persie naar de kant

Een luid applaus klatert vanaf de tribunes: Van Persie gaat naar de kant en wordt vervangen door Jørgensen.

Bij Ajax komt even later - zonder applaus - Huntelaar in het veld voor Dolberg.

Feyenoord-Ajax 4-2

60' Dubbele wissel Ajax

Ten Hag grijpt in met een dubbele wissel: Magallán en Van de Beek worden vervangen door Sinkgraven en Neres.

Ajax neemt alle risico's en dat biedt Feyenoord veel ruimte: Berghuis kreeg daardoor nog een enorme kans, maar schoot voorlangs. Even later is er bijna de aansluitingstreffer: een knap afstandsschot van Ziyech belandt op de Rotterdamse paal.

56' GOAL FEYENOORD

Het is de middag van Robin van Persie. Hij maakt zijn tweede goal van de middag en zet Feyenoord op 4-2 tegen Ajax. De voorzet is van Berghuis, Van Persie staat helemaal vrij en tikt fraai binnen. De defensie van Ajax heeft iets om over na te denken.

Na de 4-4 tegen Heerenveen heeft Ajax nu opnieuw vier goals om de oren gekregen. Het is voor het eerst sinds 1959 dat Ajax in twee opeenvolgende eredivisieduels vier doelpunten tegen krijgt.

Robin van Persie van Feyenoord scoort

54' Feyenoord is feller

Ajax zet in de tweede helft druk, maar Feyenoord is feller in de duels weet zich daar geregeld prima onderuit te spelen. Beste kans sinds de rust was ook voor de Rotterdammers: Vilhena dook op voor Onana maar schoot over.

Feyenoord-Ajax 3-2

46' GOAL WILLEM II

Willem II komt meteen na de aftrap op 1-0 bij FC Utrecht! Crowley schiet de Tilburgers op voorsprong.

Lachende gezichten bij Willem II na de goal van Daniel Crowley

Met Van de Streek voor Bazoer is FC Utrecht begonnen aan de tweede helft van het duel met Willem II. De stand is 0-0.

En ook in De Kuip is afgetrapt. Het staat 3-2 voor Feyenoord.

Stokkers over wereldgoal: 'Gewoon lekker proberen joh'

Finn Stokkers zorgde met een fenomenaal doelpunt in blessuretijd voor de 2-1 overwinning van Fortuna Sittard tegen Vitesse. Dit is zijn reactie.

RUST

Het is rust in Utrecht. Het staat 0-0 bij FC Utrecht-Willem II.

Ook in De Kuip is het rust. Feyenoord staat op een 3-2 voorsprong tegen Ajax. En we moeten straks nog 45 minuten.

42' GOAL FEYENOORD

Van Persie heeft dan eindelijk zijn eerste goal in De Kuip tegen Ajax te pakken: op aangeven van Toornstra schiet hij de 3-2 in het dak van het doel.

Robin van Persie en zijn teamgenoten vieren de 3-2

40' Op en neer

Bijna was het 3-2 voor Feyenoord: Mazraoui staat te slapen en wordt verrast door Larsson, die vanuit kansrijke positie ver naast schiet. Het spel golft op en neer in een bijzonder aantrekkelijke editie van Feyenoord-Ajax. Aan de andere kant was er ook weer een behoorlijke kans voor Ziyech.

Feyenoord-Ajax 2-2

33' GOAL AJAX

Wat gebeurt er toch allemaal in De Kuip? Ajax komt razendsnel weer naast Feyenoord: Ziyech ramt de 2-2 tegen het dak van het doel. De Marokkaans international krijgt de bal voor zijn voeten na een schot van Van de Beek en haalt zonder twijfel uit. Het is weer gelijk in een enerverende Klassieker.

Hakim Ziyech schiet de 2-2 binnen

31' GOAL FEYENOORD

De Kuip schudt op zijn grondvesten, want Feyenoord komt op 2-1 tegen Ajax. Berghuis scoort na een knappe Rotterdamse aanval.

En zo is de Klassieker helemaal gekanteld. Was Ajax in de beginfase heer en meester, nu is Feyenoord niet meer te stoppen.

Feyenoord-Ajax 2-1

Feyenoord viert de 2-1 voorsprong

27' Rustig in Utrecht

Bij FC Utrecht-Willem II is er nog weinig bijzonders gebeurd. Het staat dan ook nog 0-0.

Utrecht-aanwinst Bazoer speelt zijn eerste eredivisieduel sinds 23 oktober 2016. Ook op die dag stond De Klassieker op het programma. Bazoer speelde namens Ajax iets meer dan 10 minuten mee tijdens Feyenoord - Ajax (1-1).

Riechedly Bazoer in duel met Pol Llonch

25' Feyenoord doet weer mee

Feyenoord is sinds de gelijkmaker helemaal opgebloeid en doet weer echt mee in de tot nu toe boeiende Klassieker. De Rotterdammers hadden een kans via een vrije trap van Van Persie op een gevaarlijke plek, maar de Feyenoorder - die nog nooit in De Kuip tegen Ajax scoorde - gleed uit.

Feyenoord-Ajax 1-1

16' GOAL FEYENOORD

De eerste kans voor Feyenoord is meteen raak. De Rotterdammers begonnen zwak aan de Klassieker, maar via Toornstra is het ineens 1-1.

Van Persie en Berghuis zetten de aanval prima op, Toornstra staat door een dekkingsfout helemaal vrij en kan scoren.

Jens Toornstra is het middelpunt van de feestvreugde na de 1-1

15' Feyenoord heeft het moeilijk

Feyenoord komt er in het eerste kwartier nauwelijks aan te pas en oogt vooral defensief buitengewoon slordig en zwak. Het heeft Ajax al een paar aardige kansen opgeleverd, onder anderen voor Dolberg en Magallán. Maar voorlopig staat het nog 0-1.

Feyenoord-Ajax 0-1

8' GOAL AJAX

Ajax komt op een 1-0 voorsprong in De Kuip. Schöne schiet een vrije trap feilloos binnen. De bal lag op zo'n 20 meter van het doel, dus dat betekende al alarmfase 1 voor Feyenoord. Schöne haalt de trekker open met een fraaie trap, Vermeer is kansloos.

Vreugde bij Daley Blind en Lasse Schöne na de snelle 1-0

2' Eerste kans

De eerste kans in De Kuip is na twee minuten voor Ajax. Spits Dolberg levert een verraderlijk schot af, maar keeper Vermeer redt knap.

Feyenoord-Ajax 0-0

AFTRAP

De bal rolt bij de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. En ook bij FC Utrecht-Willem II is de aftrap verricht.

Vuurwerk in De Kuip

Van Bronckhorst en Ten Hag blikken vooruit

Van Bronckhorst blikt vooruit op Klassieker
Ajax-trainer Ten Hag over Klassieker in De Kuip

Hoe is het bij De Kuip?

Het aftellen naar de Klassieker gaat nu echt beginnen. We schakelen over naar Joep Schreuder.

Vooruitblik op de Klassieker in Rotterdam

AFGELOPEN

Het is afgelopen in Sittard. Fortuna Sittard verslaat Vitesse met 2-1 dankzij een fenomenaal doelpunt van Stokkers in blessuretijd.

90+2' GOAL FORTUNA SITTARD

Een geweldige apotheose in Sittard: Stokkers schiet van verre afstand de 2-1 binnen na gestuntel van keeper Eduardo buiten zijn strafschopgebied.

Eduardo gaat op avontuur en schuift de bal vervolgens pardoes in de voeten van een Fortuna-hemd. Stokkers twijfelt geen moment en schiet de bal over alles en iedereen heen in het lege doel.

Fortuna Sittard-Vitesse 1-2

Warm welkom voor Ajax

De spelersbus van Ajax werd bij aankomst in De Kuip hartstochtelijk welkom geheten door de Feyenoord-fans.

Feyenoord-fans begroeten de spelersbus van Ajax

80' Geen strafschop Fortuna

Opschudding in Sittard, als Bero de bal met de handen raakt tijdens een glijpartij in het Arnhemse strafschopgebied. Scheidsrechter Pérez geeft voordeel, aangezien Novakovich meteen een enorme kans krijgt, en mist: Eduardo redt knap.

Fortuna smeekt om een penalty, maar de VAR oordeelt na bestuderen van de beelden anders.

Fortuna Sittard-Vitesse 1-1

74' GOAL FORTUNA SITTARD

Enigszins uit het niets is daar ineens de gelijkmaker van Fortuna Sittard! Invaller Hutten glijdt de 1-1 binnen tegen Vitesse.

Hutten zorgde sinds zijn invalbeurt al voor de nodige reuring en zorgt nu voor vreugde bij Fortuna: uit een voorzet van Vidigal tikt hij raak.

Vreugde bij Fortuna Sittard na de 1-1 van Lars Hutten

Opstellingen FC Utrecht-Willem II (14.30 uur)

63' Vingertoppen van Koselev

Fortuna probeert wat het kan tegen Vitesse, maar tot echte kansen leidt het niet. Vitesse blijft redelijk eenvoudig overeind en was ook dicht bij de 2-0: keeper Koselev wist een schot van Ødegaard met de vingertoppen naast het doel te werken.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-1

Opstellingen Feyenoord-Ajax (14.30 uur)

De Argentijnse Ajacied Lisandro Magallán maakt tegen Feyenoord zijn debuut in de eredivisie. Kasper Dolberg staat in de spits en speelt zijn honderdste eredivisiewedstrijd.

Bij Feyenoord zitten Jan-Arie van der Heijden en Nicolai Jørgensen verrassend op de bank.

De tweede helft is begonnen bij Fortuna Sittard-Vitesse. De stand is 0-1.

Meteen vanuit de aftrap is er alweer een kans voor de Arnhemmers, maar Darfalou weet de bal vanuit een lastige hoek niet langs keeper Koselev te werken.

Feyenoord-Ajax en de ijsbal van Wim Jansen

Iedere editie van Feyenoord-Ajax heeft zijn eigen verhaal. Waarbij het ene sneller wordt vergeten dan het andere. De Klassieker van 7 december 1980 werd een legendarische. Niet zozeer vanwege de wedstrijd zelf, maar door het roemruchte ijsbalincident rond Wim Jansen.

1980: Feyenoord-Ajax, de wedstrijd van de ijsbal

RUST

Het is rust in Sittard. Vitesse staat op een 1-0 voorsprong bij Fortuna, door een goal van Bryan Linssen.

41' Bijna rust

De rust nadert in Sittard, waar de eerste helft aardig wat leuke momenten heeft opgeleverd. De beste kansen blijven voor Vitesse: zo schoot Foor van dichtbij over. Maar even later gebeurde hetzelfde aan de andere kant, waar Semedo na een mooie aanval ook van dichtbij overschoot.

De Limburgers hebben wel al drie gele kaarten op zak: Essers, Diemers en Heerings gingen op de bon.

Jorrit Smeets in duel met Oussama Darfalou

Om 14.30 uur: Vermeer vs Onana

Bij Feyenoord-Ajax zal straks ook veel aandacht uitgaan naar de keepers: Kenneth Vermeer en André Onana.

Vermeer staat bij Feyenoord onder de lat vanwege een blessure van keeper Justin Bijlow. "Als ik er moet staan, probeer ik er te staan. Ik ben 33; het is nog niet de tijd om op de bank te gaan zitten", aldus Vermeer.

Onana, vorige week nog afwezig bij de 4-4 tegen Heerenveen, zegt nog niet te denken aan een transfer naar het buitenland. "Haha, nee. Ik ben nog een baby, ik moet me nog ontwikkelen."

Vermeer: 'Willen winnen van Ajax is nog geen obsessie'
Onana praat niet over geld, maar over Lamprou: 'Hij is echt goed'

25' Fortuna meldt zich, Foor treft lat

Fortuna Sittard lijkt een beetje van de schrik van de vroege tegengoal bekomen en laat zich weer iets meer zien. Er waren afstandsschoten van Semedo en Diemers, zonder succes. De Limburgers hebben wel iets goed te maken na de 5-1 nederlaag van vorige week tegen De Graafschap en de bekeruitschakeling tegen Feyenoord.

Maar de grootste kans was na 25 minuten voor Vitesse. Na een fraaie aanval komt de bal via Ødegaard bij Foor, die vanuit kansrijke positie op de lat schiet.

Lozano is thuis

Hirving Lozano is ontslagen uit het ziekenhuis, meldt PSV. De Mexicaan is thuis, maar hoe het precies met hem gaat, is niet duidelijk. "Zijn belastbaarheid zal op basis van de geldende FIFA-protocollen van dag tot dag bekeken worden", aldus PSV.

7' GOAL VITESSE

De buitenspelval van Fortuna functioneert niet en Linssen profiteert: hij schiet Vitesse op 1-0 in Sittard.

Opvallend: de assist is van keeper Eduardo, die de lange pass naar voren geeft, waarna Linssen, voormalig Fortuna-speler, zijn zevende doelpunt van het seizoen kan noteren.

Bryan Linssen juicht ingetogen na zijn 1-0

AFTRAP

De bal rolt in Sittard voor de eerste wedstrijd van deze zondag: Fortuna Sittard-Vitesse.

Fun fact: voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie staan er vier Portugezen aan de aftrap. Bij Fortuna gaat het om Michael Pinto, Andre Vidigal en Lisandro Semedo, bij Vitesse is Eduardo de Portugees.

Opstellingen Fortuna Sittard-Vitesse (12.15 uur)

'Van Persie de Rotterdamse branie, ik de Amsterdamse bluf: het klikte gelijk'

We gaan het natuurlijk veel hebben over de Klassieker, die om 14.30 uur in De Kuip begint. Het wordt de allerlaatste Feyenoord-Ajax in de eredivisie voor Robin van Persie.

We geven het woord aan de Amsterdammer Nigel de Jong, die warme herinneringen ophaalt aan zijn Rotterdamse vriend Van Persie. "Hij is nog steeds een van de beste spelers in de eredivisie, door middel van zijn persoonlijkheid en kwaliteiten op het veld."

In 2004 bij het Amsterdam Tournament

'Geen ernstige klachten Lozano'

Bij PSV waren er gisteren grote zorgen om Hirving Lozano, die na een botsing tijdens een kopduel met Groningen-speler Tim Handwerker per brancard werd afgevoerd.

Volgens het Eindhovens Dagblad lijkt de Mexicaanse aanvaller geen ernstige klachten te hebben overgehouden aan de botsing. Hij heeft de nacht ter observatie doorgebracht in het ziekenhuis, maar mag naar verwachting vandaag naar huis. Wanneer Lozano de training kan hervatten en of hij op tijd fit is voor het duel met Fortuna Sittard van volgende week, is nog niet bekend.

Hirving Lozano wordt geblesseerd van het veld gedragen

De stand

Na de moeizame overwinning van PSV op FC Groningen van gisteravond is dit de stand in de eredivisie. Ajax moet winnen in De Kuip om bij PSV in het spoor te blijven, maar daar zal Feyenoord ongetwijfeld een stokje voor willen steken.

Stand eredivisie

Welkom bij de eredivisiezondag!

Het belooft, ondanks de regen, een mooie eredivisiezondag te worden. Er staan vier wedstrijden op het programma, waaronder om 14.30 uur: Feyenoord-Ajax. We zijn er met ons liveblog de hele dag op alle velden bij.