De Ajacieden druipen af na de 6-2 nederlaag bij Feyenoord
NOS Voetbal

Ajacieden slaan alarm: 'Na de winter staat er geen team meer'

Na de 6-2 vernedering op bezoek bij Feyenoord kwamen de bewierookte Ajax-talenten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong met een pijnlijke constatering. Volgens het tweetal staat er bij Ajax na de winterstop geen team meer.

Aanvoerder De Ligt schaamde zich na de wanvertoning in De Kuip. "Natuurlijk, het is ongelooflijk. Het was heel slecht", zei hij. Als leider van de verdediging maakte de international zelf evenmin een goede indruk.

De eerste seizoenshelft kreeg Ajax in 17 duels slechts 8 goals tegen. Nu hebben de Amsterdammers na 2 duels al 10 keer moeten vissen. "De goals vallen te makkelijk, dat is duidelijk. Natuurlijk wordt er gekeken naar de achterhoede. En dat is ook terecht, maar verdedigen doe je als team", aldus De Ligt.

De Ligt bekent: 'Eerste seizoenshelft een team, de laatste duels niet'

De aanvoerder deed dan ook een pijnlijke constatering: "De eerste seizoenshelft zag je dat er een team stond. We hebben nu twee competitieduels gespeeld na de winter en twee keer was het team er niet."

Frenkie de Jong sloot zich aan bij de woorden van De Ligt. "Voor de winterstop zag je goede patronen bij ons, wist iedereen wat hij moest doen. Nu is dat heel anders."

"Het is niet dat onze spelers ineens drie keer zo slecht zijn, maar we staan heel anders dan normaal", verklaarde de toekomstig speler van FC Barcelona.

De Jong: 'Voor de winter goede patronen, nu weten we het niet meer'

Een week geleden zag de wereld er voor Ajax een stuk rooskleuriger uit. Voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-4) hadden de Amsterdammers de koppositie voor het grijpen. Zeven dagen later is de achterstand op PSV vijf punten.

"We hoeven en moeten niet over de titel praten", concludeerde De Ligt na het pak slaag in Rotterdam.

'Volledig afgetroefd'

De lezing van Ajax-trainer Erik ten Hag was duidelijk: "We zijn na een goed begin volledig afgetroefd." In De Kuip kwam Ajax vroeg op voorsprong en leek het de wedstrijd onder controle te hebben, maar na de Rotterdamse gelijkmaker ging het mis bij de Amsterdammers.

Ten Hag na afgang: 'We zijn na een goed begin volledig afgetroefd'

"We kunnen op 2-0 komen, maar dat gebeurde niet en daarna zijn we naïef", zei Ten Hag. "We krijgen goals tegen uit de omschakeling, omdat we niet meelopen met onze tegenstanders."

Volgens de coach van Ajax was de 3-2 van Robin van Persie vlak voor rust het sleutelmoment in De Klassieker. "Daarna is het geen wedstrijd meer geweest en liep Feyenoord over ons heen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl