NOS Voetbal

Levert Onana Ajax ook miljoenen op? 'Ben niet zo goed, ben nog een baby'

Onana praat niet over geld, wel over Lamprou: 'Hij is echt goed'

André Onana verdedigt zondag weer het doel van Ajax in de Klassieker bij Feyenoord. Gelukkig maar, zal de gemiddelde Ajaxfan denken na alle kritiek afgelopen week op zijn onfortuinlijke vervanger: Kostas Lamprou.

Maar daarover later meer. Eerst maar eens alle transferperikelen. Is Onana, net als Frenkie de Jong en wellicht ook Matthijs de Ligt, klaar om de stap naar een grote buitenlandse club te maken? De Kameroener zou zomaar tientallen miljoenen waard kunnen zijn.

"Haha, nee. Ik ben nog een baby, ik moet me nog ontwikkelen", reageert de 22-jarige doelman, die nog tot 2021 vastligt in Amsterdam. "Veel spelers gaan na dit seizoen weg bij Ajax. Het is belangrijk dat we iets achterlaten, een kampioenschap."

De cijfers van Onana liegen er niet om. Hij hield dit seizoen twaalf keer 'de nul' in zeventien eredivisiewedstrijden. In twaalf Champions League-duels deed hij dat zes keer. Barcelona en Tottenham Hotspur worden al genoemd als potentiële kopers.

Scouts zullen hem volgen in grote wedstrijden zoals tegen Feyenoord. Onana wordt er niet meer zenuwachtig van. "Hoe groter de wedstrijd, des te makkelijker het is om te spelen. Iedereen in de Kuip is tegen ons, maar wij weten dat we veel beter zijn dan Feyenoord."

Onana neemt het op voor Lamprou

En dan Lamprou. De Griek kreeg vorig week bij afwezigheid van Onana vier goals om de oren tegen sc Heerenveen (4-4), voor velen een bevestiging dat hij niet goed genoeg is voor het hoogste niveau, vooral omdat hij 'maar' 1,76 meter lang is.

De twee goals van Sam Lammers leken ook houdbaar voor een doelman met een groter bereik. En Lamprou bleef bij de 4-4 van Kik Pierie op zijn lijn staan in plaats van de hoekschop te onderscheppen, wat een keeper met overwicht waarschijnlijk zou doen.

"Al die kritiek is niet correct", neemt Onana het echter op voor zijn collega, die tegen Heerenveen het doel verdedigde omdat Ajax' eerste keus ziek thuis zat. "Het is makkelijk om hem aan te wijzen, maar iedereen was shit."

Het zat Kostas Lamprou niet mee tegen Heerenveen

"Kostas is een fantastische keeper", vervolgt Onana. "Je moest eens weten wat hij op de trainingen laat zien. Hij heeft gewoon pech gehad, het team hielp hem niet."

Midweeks speelde Ajax weer tegen Heerenveen in de kwartfinales van de KNVB-beker. Met Onana terug in het doel won Ajax wel: 3-1. De Kameroener onderscheidde zich door kort voor tijd een penalty van Lammers te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl