Klaas Jan Huntelaar (l) , Donny van de Beek (m) en Dusan Tadic vieren de 3-0 tegen sc Heerenveen Pro Shots

Ajax is eenvoudig doorgedrongen tot de halve finales van de KNVB-beker. De recordhouder (achttien bekers) won op eigen veld met 3-1 van sc Heerenveen en verzekerde zich zo na vijf jaar weer van een plek bij de laatste vier van het bekertoernooi.

De Amsterdammers speelden zondag in de eredivisie nog met moeite gelijk tegen de Friezen (4-4), maar hadden dit keer weinig te duchten.

Ajax kwam snel op voorsprong via Noussair Mazraoui. Donny van de Beek liet een voorzet van Rasmus Kristensen slim lopen waarna Mazraoui simpel de 1-0 kon binnenschieten.

Een kopduel bij Ajax-Heerenveen ANP

Dankzij twee treffers van Van de Beek was het halverwege al 3-0. De middenvelder beroerde bij de 2-0 de bal met de hand, maar vanwege technische problemen met de VAR kon het hulpmiddel niet ingezet worden.

Op herhaling?

Ajax verspeelde zondag na rust een 3-1 voorsprong en heel even leek het erop dat eenzelfde scenario op de loer lag. Pelle van Amersfoort strafte een belabberde terugspeelbal van Kristensen fraai af voor de 3-1.

Enkele minuten later ging de bal op de stip nadat Lisandro Magallán, die zijn basisdebuut maakte bij Ajax, Sam Lammers in de rug had gelopen. Diezelfde Lammers ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman André Onana.

Naast Ajax hebben ook AZ, Willem II en Feyenoord zich geplaatst voor de halve finales. Zaterdag wordt er geloot.

'Consequent verdedigd'

Erik ten Hag was tevreden met het vertoonde spel van Ajax. "Ik vond ons vandaag heel goed aan de bal, maar ook verdedigend waren we consequent", zei de coach.

De vroege wissel van Mazraoui was volgens Ten Hag preventief. "Z'n kuiten liepen vol, dus we wilden geen risico met hem nemen."

Ten Hag ging ook kort in op de veelbesproken transfer van De Jong. "Als je de stijl van Frenkie ziet, dan denk ik dat Barcelona een uitstekende keuze is. Hij zal zijn weg daar wel vinden."

Statistieken Ajax-sc Heerenveen

STER reclame