NOS

Het was de dag waarop Ajax na het 2-2 gelijkspel van PSV bij FC Emmen voor het eerst in bijna 1.000 dagen de koppositie in de eredivisie kon pakken, maar de ploeg van coach Erik ten Hag faalde en speelde met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen.

De gasten aan tafel van Studio Voetbal zoeken de oorzaak mede bij tweede doelman Kostas Lamprou, die de niet-fitte André Onana niet overtuigend verving. "Uitermate riskant wat Ajax doet", zegt NOS-commentator Arno Vermeulen.

Aardige jongen, geen goede keeper

"Dit probleem is geschapen in augustus", vervolgt Vermeulen. "Door hem tweede keeper te maken en Benjamin van Leer naar NAC te laten gaan. Lamprou is een ongelooflijk aardige jongen, maar geen goede keeper. Stel dat Onana voor het duel met Real Madrid geblesseerd raakt?"

'Uitermate riskant van Ajax met Lamprou als tweede keeper'

Vermeulen vindt dat Ajax nog deze transferperiode een tweede keeper moet halen. "Absoluut", zegt ook Rafael van der Vaart. "Onana had zeker twee goals voorkomen."

"Het lag niet alleen aan Lamprou", zegt Kees Jansma. "Als je zag hoe Ajax verdedigde."

'Lammers geweldige spits'

Het was een aantrekkelijke wedstrijd in Amsterdam, zeker ook door het spel van sc Heerenveen. Volgens Pierre van Hooijdonk maakte Sam Lammers de mooiste goal van het weekend, de 3-2. "Hoe hij wegdraait", zegt de oud-spits. "Geniaal. Bij beide goals. Echt een geweldige spits."

'Sam Lammers een geweldige spits'

Ook Van der Vaart is enthousiast over de 21-jarige spits, nota bene gehuurd van PSV. "Echt genoten van hem. Hij heeft balgevoel en een goede aanname. Een pure voetballende spits."

Kees Jansma: "Ter relativering. Er lag wat ruimte."

Strafschop of niet?

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zorgde voor een van de flaters van het weekend door sc Heerenveen een penalty te onthouden, nadat Lamprou Lammers tegen de grond had gewerkt. Alle commotie ten spijt bleef Gözübüyük ook na bestudering van de tv-beelden bij zijn beslissing.

Onbegrijpelijk, is het eensluidende oordeel van de tafel van Studio Voetbal. "Een 100.000 procent strafschop", zegt Van Hooijdonk. "Dit zie je toch", vult Van der Vaart aan.

Kijk de hele uitzending van Studio Voetbal, waarin presentator Tom Egbers Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Kees Jansma en Arno Vermeulen ontvangt hier terug. Naast Ajax-sc Heerenveen komen onder meer ook PSV en Feyenoord aan bod en meer over de VAR.

STER reclame