NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Brexit-blog: premier May verdedigt concept-akkoord

 • Vier ministers zijn opgestapt en enkele partijleden roepen om haar aftreden, maar premier May gaat door en houdt vast aan de brexit-deal.
 • Antwoorden op alle belangrijke vragen over brexit kun je vinden op onze speciale pagina.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog. Nog even de belangrijkste punten op een rij:

  • Premier May gaat door, en ze blijft het concept-akkoord met de EU over de brexit verdedigen
  • Hoewel het Britse kabinet de deal gisteren nog steunde, zijn intussen vier bewindspersonen opgestapt.
  • Een van de opgestapte ministers is brexit-minister Raab. Er is nog geen opvolger benoemd.
  • Een aantal Conservatieve parlementsleden die voor een harde brexit zijn, willen dat May aftreedt. Ze proberen een vertrouwensstemming af te dwingen.

  Op 25 november is er een top gepland waar de EU-regeringsleiders de deal moeten goedkeuren. Het Britse Lagerhuis moet de deal dan nog goedkeuren, maar het is onzeker of dat gebeurt.

 • Een dag brexit-commotie in beeld

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe de woensdag na de brexitdeal verliep
 • Corbyn: verkiezingen als deal het niet haalt

  Labour-leider Jeremy Corbyn heeft in een e-mail aan zijn partijleden vanavond de mogelijkheid geopperd van nieuwe verkiezingen als May haar deal niet door het parlement geloodst krijgt, "wat waarschijnlijk lijkt".

  In de mail valt een zin op: "Als we geen verkiezingen krijgen, steunen we alle overblijvende opties." Daaronder zou ook de mogelijkheid van een campagne voor een nieuw referendum vallen, stelt Corbyn.

 • EU-leiders: niet heronderhandelen

  EU-leiders hebben gezegd dat ze niet van plan zijn opnieuw te gaan onderhandelen over het concept-akkoord dat er nu ligt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat er geen sprake is van het heropenen van de onderhandelingen omdat "er een document op tafel ligt".

  De Franse premier Edouard Philippe stelde dat de EU zich moet gaan voorbereiden op een 'no deal' vanwege de onzekere situatie in Londen.

 • Pond blijft kwakkelen

  Het Britse pond, dat eerder vandaag flink in waarde verloor, herstelde zich kort na de verklaring van May. Inmiddels staat de koers weer op verlies ten opzichte van de dollar en de euro, meldt de Financial Times. Eerder vandaag beleefde de munt de sterkste daling in één dag sinds het brexitreferendum in juni 2016.

 • Recordaantal ministers weg

  Premier May heeft meer ministers zien opstappen in de eerste twee jaar van haar kabinet dan elke andere premier sinds de jaren 80, heeft The Times berekend. De helft van hen vertrok vanwege de brexit-perikelen.

 • 'Premier verkeert in ontkenningsfase'

  De leider van de Liberal Democrats maakt korte metten met de verklaring van May vanavond. "De premier deed er lang over om niets te zeggen. Ze lijkt in een ontkenningsfase te verkeren." Hij zei dat er geen meerderheid voor de deal is in het parlement en riep op tot een nieuw referendum.

  In Brussel heerst vooral verbazing over wat zich vandaag in Londen afspeelt, zegt BBC-correspondent Ros Atkins. "Dit is niet het scenario waar de EU op had gehoopt. Er is verbijstering hier in Brussel over wat er in Londen gebeurt."

 • Wat doet Michael Gove?

  Micheal Gove heeft volgens verslaggevers een een bezoek gebracht aan de premier en is inmiddels weer thuis, maar of hij de baan van brexitmnister heeft geaccepteerd is niet bekend. Er gaan ook geruchten dat hij opstapt als minister.

 • 'Penny Mordaunt stapt niet op'

  Penny Mordaunt, een van de ministers in het kabinet van May die mogelijk ook zou opstappen uit onvrede met de deal, heeft tegen parlementsleden gezegd dat ze aanblijft, twittert een politiek verslaggever van The Telegraph, maar hij betwijfelt of ze dat echt doet.

 • Wie is Geoffrey Boycott?

  Het aantal zoekacties naar 'Geoffrey Boycott' op internet is flink gestegen nadat May die naam heeft laten vallen tijdens haar persconferentie. Boycott is een voormalig cricketspeler. De premier vergeleek zichzelf met hem vanwege zijn volharding. "Wat weten jullie over geoffrey Boycott? Geoffrey Boycott was vasthoudend en won uiteindelijk de wedstrijd", zei ze.

 • 'Vastbesloten dit tot een goed einde te brengen'

  In de persconferentie zei May in antwoord op een vraag van de BBC of ze denkt dat ze als premier nog wel genoeg controle heeft, dat ze haar werk zal doen: een definitief brexit-akkoord bereiken. "Daarna moeten parlementsleden hun werk doen. Ze zullen verantwoordelijk worden gehouden voor de besluiten die ze nemen." De premier zei vastbesloten te zijn "dit tot een goed einde te brengen".

  Gevraagd of ze aanblijft als ze een vertrouwensstemming met niet meer dan één stem zou overleven, zei May dat "leiderschap niet gaat over makkelijke beslissingen". Daarna somde ze opnieuw de voordelen van haar deal op.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  May geeft persconferentie na turbulente dag
 • May: 'Ik geloof in mijn deal'

  Premier May zegt het opstappen van ministers uit haar kabinet te betreuren, maar ze blijft staan achter het concept-akkoord over de brexit. "Ik geloof erin met elke vezel in mijn lijf." Dat zei de premier in een verklaring in Downing Street 10. Ze verdedigde de deal opnieuw, benadrukte de bescherming van banen en veiligheid, en waarschuwde voor de onzekere gevolgen als de deal het niet haalt.

  Ze zei dat ze nog geen nieuwe brexit-minister heeft benoemd maar dat ze dat wel spoedig zal doen. Ze sluit niet uit dat het Michael Gove wordt.

 • 'May gaat deal verdedigen'

  Volgens een politiek verslaggever van de BBC gaat premier May in haar verklaring opnieuw een pleidooi houden voor haar brexit-deal.

 • Nog lege zaal

  De zaal in Downing Street 10 waar premier May zo meteen met een verklaring komt. BBC
 • Peiling: 'May meest betrouwbare persoon voor brexit-onderhandelingen'

  In een peiling van Sky News kiest meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden voor 'geen brexit'. Een derde gaat voor 'no deal' en maar 14 procent denkt dat de deal van May de beste optie is. Toch zien de meesten de premier als de meest betrouwbare persoon om het land door de brexit te leiden.