AFP

De Britse premier May heeft op een persconferentie nogmaals gezegd dat het deze week bereikte brexit-akkoord met de Europese Unie het beste is voor haar land. Ze deed dat na een dag waarop ze sterk onder vuur lag in het Lagerhuis en er binnen haar eigen Conservatieve Partij een actie werd begonnen om haar ten val te brengen.

May somde op de persconferentie meerdere argumenten op waarom de deal in het belang is van het Verenigd Koninkrijk. Ze wees onder meer op het handhaven van de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ook voor de werkgelegenheid is het akkoord goed, zei May.

De deal verzekert ons van een "geweldige toekomst", sprak ze. Omgekeerd zou het afkeuren van het akkoord het Verenigd Koninkrijk op "een pad van grote onzekerheid" brengen.

Het Britse volk wil dat we doorgaan met het akkoord, zei May tot de verzamelde pers:

May verdedigt brexit-deal: 'Het volk wil dat we doorgaan'

Over het vertrek van een aantal kabinetsleden zei ze dat ze dat betreurt. Ze is vastbesloten om op dezelfde weg door te gaan, omdat ze daarmee volgens haar de wens van de kiezer volgt. Een nieuwe brexit-bewindspersoon, na het opstappen van minister Raab, is er nog niet.

Eerder op de dag verdedigde May haar beleid ook in het parlement. Politici van alle partijen bekritiseerden de deal die met EU-onderhandelaar Barnier werd gesloten.

Na het debat kwam haar partijgenoot Rees-Mogg met een partij-interne motie om May af te zetten als partijleider. Mocht die motie genoeg steun krijgen, dan zal de volledige fractie van 315 Conservatieve parlementsleden over haar politieke toekomst stemmen.

Op vragen van journalisten wat ze van de motie vindt, ging May niet echt in. "Ik richt me op mijn baan", zei ze. "Het is mijn taak om de juiste beslissingen te nemen, niet de eenvoudige." De premier gaf ook geen antwoord op de vraag of ze de deal door het parlement denkt te krijgen.

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat May op een meerderheid kan rekenen. De stemming is waarschijnlijk begin december. "May heeft een wonder nodig om dit door het parlement te krijgen", zegt correspondent Tim de Wit.

STER reclame