EU-onderhandelaar Michel Barnier met het akkoord
NOS NieuwsAangepast

Er is een akkoord, maar nog lang niet alles is rond

Het akkoord dat EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft gepresenteerd, bevestigt op hoofdlijnen wat al bekend was. Voor het grootste struikelblok, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, is meer tijd uitgetrokken. Het is de bedoeling dat er voor eind 2020 afspraken zijn gemaakt, maar die termijn kan nog worden verlengd.

Er is nu afgesproken dat het Verenigd Koninkrijk voorlopig in een douane-unie blijft met de EU, totdat er een andere oplossing wordt gevonden. Dat het nog heel lang kan duren voor er een definitief akkoord is op dat punt, is voor de EU geen probleem, maar kan in Groot-Brittannië tot problemen leiden.

Het VK kan niet zelfstandig uit de douane-unie stappen. Zolang ze daar niet uit zijn, kan Londen niet zelfstandig handelsakkoorden sluiten, wat door brexiteers juist als een belangrijke winst werd gezien. Een douane-unie is de afspraak tussen landen om onderling geen handelstarieven te rekenen, wat de handel aanzienlijk vergemakkelijkt.

Voor EU-burgers die nu in het Verenigd Koninkrijk studeren, wonen of werken, of Britten in de EU, verandert niets. Ze kunnen er voor de rest van hun leven blijven wonen en werken.

Ook zijn er afspraken gemaakt over Cyprus, waar de Britten een militaire basis hebben, over Gibraltar, waar een grens tussen de EU en het VK komt en over onder meer politiesamenwerking.

De brexit-deal, die nog moet worden goedgekeurd door de regeringsleiders en het Britse en Europese parlement, bestaat uit 585 pagina's (.pdf). Het zijn in totaal 185 artikelen, drie verschillende protocollen en een aantal aanhangsels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl