Britse kranten verdeeld over brexit-akkoord: 'We zitten in de brexs*it'

time icon

De Britse kranten reageren op hun voorpagina's verdeeld op het besluit van het Britse kabinet zich achter het onderhandelaarsakkoord over de brexit te scharen.

Zonder uitzondering staat premier May in de berichtgeving centraal, die met het akkoord volgens de pers ook nadrukkelijk haar eigen politieke toekomst op het spel heeft gezet.

"Back May or sack May" (Steun May of ontsla May), kopt de gratis krant Metro. De Daily Mirror spreekt van een "oorlogskabinet". The Sun, fervent voorstander van een harde brexit, noemt het akkoord van May "zacht", waardoor er wanorde in haar kabinet is ontstaan.

"We zitten in de brexs*it", aldus de tabloid, die de dag van het brexit-referendum op 23 juni 2016 op de voorpagina nog als "onafhankelijkheidsdag" en "wederopstanding van Groot-Brittannië" bestempelde.

The Sun
@TheSun
Tomorrow's front page: We're in the Brexs*it https://t.co/HrMZ6jNusX
7 maanden geleden

The Financial Times, The Daily Telegraph, The Guardian en The Times kiezen voor neutralere voorpagina's, maar wel met een vergelijkbare boodschap: er wacht premier May een hels karwei om het tot op het bot verdeelde parlement te overtuigen van 'haar' brexit-deal. "Een verdeeld kabinet, een verdeelde partij en een verdeeld land", zo vat The Guardian samen.

The Guardian
@guardian
The Guardian front page, Thursday 15 November 2018 | May Brexit plan: a split cabinet, a split party and a split nation
7 maanden geleden

May zei gisteravond na een meer dan vijf uur durende bijeenkomst met haar ministers dat ze ervan overtuigd was dat het akkoord het beste was voor het Verenigd Koninkrijk.

Op straat in Londen zijn de meningen verdeeld. De een spreekt van "de best mogelijke deal", terwijl de ander "geen vertrouwen heeft in de regering":

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Britten reageren gemengd op brexit-akkoord

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 May: 'Beslissende stap waardoor we verder kunnen'

In het akkoord dat op tafel ligt blijven de Britten nog jarenlang in een douane-unie met de EU verbonden. Dat betekent dat ze niet zelfstandig handelsakkoorden met andere landen kunnen sluiten, waar de voorstanders van een harde brexit op hadden gehoopt.

Grootste hindernis voor May is groen licht voor de deal van het parlement. "Op dit moment lijkt er gewoon geen meerderheid te zijn", zei correspondent Tim de Wit. Zo'n dertig tot vijftig Conservatieve voorstanders van een harde brexit, vinden het akkoord dat er nu ligt veel te slap.

Mogelijk zullen ook veel Labour-leden tegen het akkoord stemmen. Leider Jeremy Corbyn sprak in het Lagerhuis van "knoeiwerk".

Onduidelijkheid

Het is nog onduidelijk welke kant het nu opgaat. De scenario's lopen uiteen van een rustige scheiding tot een afwijzing van het akkoord, wat vermoedelijk het einde van Mays premierschap zal betekenen.

Ook zijn er Britten die op een nieuw referendum hopen. Het Britse volk moet kunnen zeggen of dit de brexit is waar het bij het referendum twee jaar geleden vóór heeft gestemd, vinden zij. Maar als het aan May ligt, komt zo'n referendum er niet.

Wie moeten er nog akkoord gaan?

Nu het Britse kabinet met het onderhandelaarsakkoord heeft ingestemd, moet het Britse parlement groen licht geven. Dat komt waarschijnlijk in december bijeen om over het akkoord te debatteren.

Aan de Europese kant zijn alle ambassadeurs vanavond bijgepraat. Vervolgens is er begin volgende week overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en daarna volgt een EU-top. Daar kunnen de regeringsleiders van de EU-lidstaten de deal steunen, of niet.

Het akkoord moet de steun hebben van een zogenoemde "verzwaarde gekwalificeerde meerderheid" van de stemmen in de Europese Raad: minstens 20 van de 27 EU-lidstaten. Daarmee moet 65 procent van de Europese bevolking zijn vertegenwoordigd. Premier Rutte heeft namens Nederland het mandaat om in te stemmen. In sommige andere landen moeten nationale parlementen dat mandaat nog geven aan de premier. Ook een meerderheid in het Europees Parlement moet akkoord gaan met de deal.

Daarnaast is er nog een handelsdeal die de komende jaren moet worden gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarin wordt vastgelegd hoe de toekomstige relatie tussen de landen eruitziet. Om die deal te ratificeren, moeten alle parlementen in de EU akkoord gaan.

STER Reclame