liveblog
NOS SportAangepast

Geen goud, maar zilver en brons op dag 12 van de Spelen

liveblog gesloten

내일 보자!

En zo is er een einde gekomen aan de twaalfde dag van de Olympische Winterspelen. Welterusten vanuit Pyeongchang!

Wat staat er morgen allemaal op het programma? Onder meer de laatste dag van het olympische shorttracktoernooi.

01.30 uur: snowboarden, finale big air vrouwen

02.00 uur: slalom, eerste run mannen

03,30 uur: skiën, combinatie, afdaling vrouwen

05.10 uur: ijshockey, finale vrouwen Canada-VS

05,30 uur: slalom, tweede run mannen

07.00 uur: skiën, combinatie, slalom vrouwen

08.30 uur: noordse combinatie, schansspringen teams

11.00 uur: shorttrack, kwartfinales 500 meter mannen (met Breeuwsma en Hoogerwerf)

11.14 uur: shorttrack, kwartfinales 1.000 meter vrouwen (met Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven)

11.20 uur: noordse combinatie, langlaufen teams

11.42 uur: shorttrack, halve finales 500 meter mannen

11.51 uur: shorttrack, halve finales 1.000 meter vrouwen

12.15 uur: biatlon, estafette vrouwen

12.15 uur: shorttrack, finale 500 meter mannen

12.29 uur: shorttrack, finale 1.000 meter vrouwen

13.00 uur: shorttrack, finale aflossing mannen

Dankwoord De Vries

Rianne de Vries, het vijfde lid van de aflossingsploeg van de shorttracksters die als enige geen bronzen medaille kreeg, werd vandaag overstelpt met steun en positieve reacties.

Jorrit Bergsma is trots

Jorrit Bergsma zat zo trots als een pauw op de tribune tijdens de ploegenachtervolging voor de vrouwen. Zijn vrouw Heather Bergsma-Richardson pakte met haar Amerikaanse teamgenoten verrassend brons.

Ritsma en Wennemars prijzen carrière Wüst

De analisten bespreken de loopbaan van Ireen Wüst, kort na haar laatste optreden op de Winterspelen. Wüst werd tweede met Nederland op de ploegenachtervolging.

Halve finales ijshockey bekend

De Duitse ijshockeyers hebben in het olympisch toernooi voor een daverende verrassing gezorgd door Zweden uit te schakelen. Duitsland liet na verlenging de regerend wereldkampioen vol ongeloof achter: 4-3 (2-0, 2-1, 1-3, 1-0).

Zweden, tweevoudig olympisch kampioen, maakte in de laatste elf minuten een 3-1 achterstand goed. In de verlenging werd Reimer de Duitse held. Hij slalomde schitterend langs een drietal Zweden en passeerde goalie Fasth, die diens eerste schot nog had geblokt, in de rebound.

Duitsland (twee keer olympisch brons) treft nu negenvoudig kampioen Canada, dat dankzij een treffer van Noreau in de derde periode Finland klopte: 1-0. De andere halve finale gaat tussen Tsjechië en Rusland.

Een Duits feestje na de stunt tegen Zweden in de kwartfinales van het ijshockeytoernooi

Kramer: de Noren hebben absoluut verdiend gewonnen

Het ging na de ploegenachtervolging vooral over drie dingen: de veer van Blokhuijsen, de ijzersterke Noren en hadden de Oranje-mannen wel genoeg getraind samen?

Overzicht van het ijshockey

Nu op NPO 1 en de livestream: het dagelijkse overzicht van het olympische ijshockeytoernooi.

Wüst sluit olympische loopbaan af met elfde medaille

De olympische carrière van Ireen Wüst zit erop. Met tranen in haar ogen keek ze woensdag in Pyeongchang naar het scorebord: tweede op de ploegenachtervolging. En daarmee is ze nét niet de beste schaatser aller tijden op de Winterspelen.

Met een overwinning op Japan was ze Lidija Skoblokova (zes keer goud) voorbijgegaan op de eeuwige ranglijst. Haar teller stokt nu bij 5 keer goud, 5 keer zilver en 1 keer brons.

Ranglijst succesvolste olympiërs aller tijden

Vertwijfeld en met klein lachje stappen de mannen het podium op

De Nederlandse mannen moeten genoegen nemen met brons en kunnen op het podium nog nauwelijks lachen.

Achtervolgingsvrouwen kunnen op het podium weer lachen

Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek staan op het podium in de ijshal voor de bloemenceremonie.

Achtervolgingsvrouwen kunnen op het podium weer lachen

Gaat Pyeongchang al slapen?

Nee, nog niet. De laatste kwartfinales in het ijshockeytoernooi van de mannen zijn nog bezig. Bij Zweden-Duitsland is de tussenstand 1-3, bij Canada-Finland staat het 1-0. De derde periode is net begonnen.

De Duitse ijshockeyers koersen af op de halve finales

Berusting bij Wüst, Leenstra en De Jong

De reactie van de achtervolgingsploeg na het winnen van zilver in de ploegenachtervolging. In de finale was Japan te sterk voor Nederland.

Bobsleegoud voor Duitse Jamanka

Mariama Jamanka heeft in het Olympic Sliding Center in Pyeongchang goud in de tweemansbob veroverd. De Duitse hield in een spannend duel de Amerikaanse Elana Meyers Taylor 0,07 achter zich.

Meyers Taylor was in alle runs sneller bij de start, maar Jamanka stuurde iets strakkere lijnen. De Amerikaanse liep in de derde run dankzij haar snelle start een fractie in op de Duitse, die voor de laatste run nog maar een marge had van 0,04. Ook daarin was de Amerikaanse weer snel weg, maar de Duitse koersvaster.

Tweevoudig kampioene Kaillie Humphries rukte nog op van de vijfde plaats naar het brons. Een derde titel op rij zat er echter geen moment in voor de Canadese.

Gouden coach De Wit: gewoon te gek!

Johan de Wit werd in 2015 naar Japan gehaald om het schaatsen in het land van de rijzende zon uit het slop te trekken. Tweeënhalf jaar later grepen 'zijn' Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato het goud op de ploegenachtervolging in een olympisch record: 2.53,89.

Dit is zijn reactie.

Goud voor Noorwegen

De Noorse mannen veroveren de gouden medaille op de ploegenachtervolging. In de finale rijden ze 3.37,32 en verslaan ze Zuid-Korea met 1,20 verschil.

Brons voor Nederland

De Nederlandse mannen tonen veerkracht en winnen de troostfinale ruim van Nieuw-Zeeland: brons voor Nederland op de ploegenachtervolging.

Nu: de mannen

Na de nederlaag tegen de sterke Noren in de halve finale en veel analyses over de veer gaan we nu kijken naar de strijd om het brons: Nederland tegen Nieuw-Zeeland.

Kijk live naar de strijd om brons.

Zilver!

De Nederlandse vrouwen winnen zilver op de ploegenachtervolging. De Japanse vrouwen kapen het goud weg door een knappe versnelling in de laatste rondes, waar Nederland geen antwoord op had.

Japan rijdt een olympisch record van 2.53,89. Nederland is 1,59 langzamer.

Na afloop zijn er tranen bij Ireen Wüst. Ze had met een gouden plak de succesvolste olympische schaatsster aller tijden kunnen worden, de teleurstelling is nu groot.

De olympische finale

Daar gaan we: Nederland tegen Japan in de finale van de ploegenachtervolging.

Kijk live naar de olympische finale.

Brons voor VS

De Amerikaanse vrouwen winnen de troostfinale in de Gangneung Oval en veroveren brons op de ploegenachtervolging, ten koste van Canada.

Van Zetten treft Candeloro

Hans van Zetten kwam afgelopen nacht (Nederlandse tijd) tijdens de korte kür bij de vrouwen Philippe Candeloro tegen. De Franse winnaar van een bronzen medaille in Lillehammer en Nagano wilde maar wat graag met de NOS-commentator op de foto.

De kwestie rond De Veer

Bondscoach Geert Kuiper gaf twee voorname redenen voor het sneuvelen van zijn achtervolgingsploeg in de halve finales: de gebroken veer van Jan Blokhuijsen en de "fantastische tijd" van tegenstander Noorwegen. De Noren klokten 3.37,08, een olympisch record.

"De veer van Jan is geknapt bij de start. Daardoor waren we niet goed weg en hebben we de hele race achter de feiten aangereden", aldus Kuiper. "Een gebroken veer betekent dat je ijzer anders terugklapt. Dat voelt gewoon niet prettig, het is een beetje alsof je met één been aan het schaatsen bent."

Spanning bij het bobsleeën

Om 14.00 uur gaat de vierde en laatste run van start bij de tweemansbob voor vrouwen. En de spanning is groot: het Duitse duo Jamanka/Buckwitz gaat nog steeds aan de leiding, maar het verschil met nummer twee Meyers Taylor/Gibbs (VS) is nog maar 0,04 seconde.

Mariama Jamanka in haar bobslee

Hoe gaat het verder op de schaatsbaan?

Om 13.58 uur rijden de vrouwen de olympische finale op de ploegenachtervolging tegen Japan.

Om 14.11 uur komen de mannen in de actie in de wedstrijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland.

Achter de schermen bij het shorttrack

Verslaggever Matthijs Weststrate nam gisteren een kijkje achter de schermen bij het shorttrack, op de dag dat de Nederlandse vrouwen uit het niets brons veroverden op de aflossing.

Mooi plaatje

Gewoon omdat het kan: een schitterende ijshockeyfoto, gemaakt tijdens de kwartfinale tussen de VS en Finland. Alleen jammer van die zwarte vlek rechtsboven.

Mooi beeld tijdens de kwartfinale tussen Finland en de VS

Leenstra rijdt de finale

De aflossingsploeg van de vrouwen rijdt om 13.58 uur de olympische finale tegen Japan. Marrit Leenstra zal dan Lotte van Beek vervangen en een trio vormen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

Marrit Leenstra tijdens de training

Brons met een gouden randje

De mannen moeten het straks om 14.11 uur dus doen met de strijd om het brons. Maar dat een bronzen plak ook heel mooi kan zijn, daar kunnen de shorttrackvrouwen over meepraten. Dit is hun reactie na de huldiging op Medal Plaza.

Nederland redt het niet!

Een forse tegenvaller voor Nederland: de achtervolgingsploeg komt er niet aan te pas in de halve finale tegen Noorwegen. De Noren winnen in een olympisch record van 3,37,08. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest blijven steken op 3.38,47.

Hoe kan dat nou? Het schijnt dat Blokhuijsen materiaal pech had en vlak na de start een veer heeft moeten laten.

Zuid-Korea naar finale!

Wat een spannende eerste halve finale van de ploegenachtervolging bij de mannen. Zuid-Korea verslaat Nieuw-Zeeland maar net en gaat naar de finale. De Zuid-Koreanen rijden 3.38,82. De Nieuw-Zeelanders zijn 0,71 langzamer.

Japan is de tegenstander

De tweede halve finale in de ploegenachtervolging levert een overwinning op voor de Japanse vrouwen, die dus straks de tegenstander zijn van Nederland in de finale.

Japan rijdt een tijd van 2.58,94. Canada gaat na 3.01,84 over de finish.

Nederland naar finale!

Het was nauwelijks een wedstrijd te noemen: de Nederlandse vrouwen zijn veel en veel sneller dan de ploeg uit de VS en plaatsen zich eenvoudig voor de finale van de ploegenachtervolging.

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek rijden een tijd van 3.00,41. De Amerikaanse vrouwen zijn 6,87 langzamer. De A-finale wordt om 13.58 uur verreden.

Daar gaan we!

De ploegenachtervolging gaat beginnen met de halve finales bij de vrouwen. Als eerste: Nederland-VS.

Noren en Amerikanen winnen teamsprintgoud

Het Noorse duo Martin Johnsrud Sundby en Johannes Hoesflot Klaebo heeft op de teamsprint gezorgd voor de zesde gouden langlaufmedaille voor Noorwegen. De tandem van routinier Sundby (33) en supertalent Klaebo (21) was huizenhoog favoriet op dit onderdeel en maakte dat volledig waar. In de spannende sprint om de resterende ereplaatsen eisten de Russen Aleksandr Bolsjoenov en Denis Spitsov het zilver op. Het brons ging naar het Franse duo Maurice Magnificat/Richard Jouve.

De teamsprint bij de vrouwen kreeg met het Amerikaanse duo Kikkan Randall en Jessica Diggins juist een verrassende olympisch kampioen. Het was het eerste langlaufgoud voor de VS sinds 1976. De Noorse Marit Bjørgen, die met goud de succesvolste winterolympiër ooit zou zijn geworden, moest genoegen nemen met het brons.

Blijdschap bij de Amerikaanse vrouwen na het winnen van de teamsprint

Vader Schulting in tranen

Onze collega's van Omroep Friesland gingen gisteren op bezoek bij de vader van Suzanne Schulting om samen naar de ontknoping van de aflossing te kijken. Dat leverde mooie beelden op.

Vader Schulting in tranen als hij ziet dat zijn dochter brons heeft

Voorbeschouwing ploegenachtervolging

Na de mooie medailleceremonie van de shorttracksters zijn we begonnen met de voorbeschouwing op de ploegenachtervolging.

Kijk live op NPO 1 of via de livestream.

Shorttracksters krijgen brons

Op Medal Plaza zijn de medailles uitgereikt voor de aflossing bij de shorttracksters van gisteren. Met goud voor Zuid-Korea, zilver voor Italië en natuurlijk brons voor Nederland.

Roep in Zuid-Korea om verbanning schaatssters

Meer dan 500.000 Zuid-Koreanen hebben een petitie getekend om de schaatssters Kim Bo-reum en Park Ji-woo te verwijderen uit de achtervolgingsploeg. Kim en Park hebben zich de woede van hun landgenoten op de hals gehaald na de kwartfinales op de ploegenachtervolging van maandag.

Daarin passeerde het tweetal de finishlijn bijna vier seconden eerder dan ploeggenoot Noh Seon-yeong. Na afloop van de race was Noh in tranen, maar in plaats van troost te bieden leken Kim en Park haar te negeren. Alleen coach Bob de Jong bekommerde zich om Noh.

Zuid-Koreaanse schaatssters negeren ploeggenote na team pursuit

IJshockey vandaag

In het ijshockeytoernooi bij de mannen is het deze keer geen America First: de Amerikanen werden afgelopen nacht in de kwartfinales na shoot-outs uitgeschakeld door Tsjechië.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat de Tsjechen de laatste vier van een olympisch toernooi bereiken. Voor de Amerikanen is het voor het eerst sinds de Spelen van Turijn dat ze er niet bij zijn in de halve finales.

In de andere kwartfinale van vannacht won het team uit Rusland met 6-1 van Noorwegen. Later vandaag volgen nog de kwartfinales Zweden-Duitsland en Canada-Finland.

Amerika naar huis na nederlaag in shoot-out tegen Tsjechen

Handig overzicht

Wanneer krijgen we de komende uren Nederlanders te zien in Pyeongchang?

Medal Plaza

11.30 uur: huldiging shorttracksters

Halve finales ploegenachtervolging

12.00 uur: Nederland-VS (v)

12.28 uur: Nederland-Noorwegen (m)

Finales ploegenachtervolging

13.52 uur: B-finale (v)

13.58 uur: A-finale (v)

14.11 uur: B-finale (m)

14.17 uur: A-finale (m)

Nachtelijke curlingsurprise

De Canadese curlingvrouwen zijn verrassend al uitgeschakeld in in Pyeongchang. De regerend olympisch kampioen overleefde de groepsfase van het olympische toernooi niet.

Met nog een ronde voor de boeg in die groepsfase is de regerend olympisch en wereldkampioen al kansloos voor een plek in de topvier. Die is nodig om naar de halve finales te mogen. Canada staat zevende.

Canadees commentaar

We gaan nog één keertje terug naar gisteren. Nederland won onverwacht shorttrackbrons (het zal u vast niet zijn ontgaan) doordat Canada en China in de A-finale werden gediskwalificeerd. Dit zijn de beelden van de ontknoping met Canadees commentaar.

Valpartijen ontsieren skicross

De Canadees Brady Leman heeft afgelopen nacht goud gewonnen op het onderdeel skicross bij het freestyleskiën. De discipline werd ontsierd door een aantal zware valpartijen.

Christopher Delbosco uit Canada liep een gebroken bekken op en Terence Tchiknavorian uit Frankrijk werd, vermoedelijk met een gebroken scheenbeen, naar het ziekenhuis gebracht.

Nu: halve finales teamsprint (m)

Nu aan de gang in Pyeongchang: langlaufen, de halve finales in de teamsprint voor mannen. Er zijn twee heats. De nummers één en twee en de vier tijdsnelsten gaan door naar de finale, die om 11.30 uur is.

Russische kunstrijdsters stelen show

Het kunstschaatsen voor vrouwen beloofde afgelopen nacht een zinderende strijd te worden tussen twee jonge Russinnen. De korte kür voldeed met vlag en wimpel aan de hoge verwachtingen.

Voorlopig won de technische klasse van de pas 15-jarige Alina Zagitova het nog van de imponerende presentatie van Jevgenia Medvedeva.

15-jarige en 18-jarige zorgen voor kunstschaatsclimax

Goud Goggia, brons Vonn

Voor wie afgelopen nacht gewoon lag te slapen: Sofia Goggia heeft in Pyeongchang de gouden plak op de afdaling veroverd. De Italiaanse was de verrassende Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen te snel af. De Amerikaanse favoriete Lindsey Vonn kwam niet verder dan plaats drie.

"Meer dan dit zat er niet in. Het was een goede race van mijn kant", aldus Vonn. "Het was lastig mijn emoties onder controle te krijgen. Uiteindelijk lukte dat wel toen ik van start ging. Het liefst zou ik nog vier jaar doorgaan, maar dat kan mijn lichaam niet aan."

Vonn: het liefst wil ik nog vier jaar, maar mijn lichaam niet

Dag van de ploegenachtervolging

Voor Nederland is het vandaag vooral de dag van de ploegenachtervolging. Dit zijn de tijden om in de gaten te houden.

12.00 uur: halve finale (v) Nederland-VS

12.28 uur: halve finale (m) Nederland-Noorwegen

Vanaf 13.52 uur worden de troostfinales en de finales verreden.

Het programma

Dag 12 in Pyeongchang

좋은 아침 네덜란드!

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang! We zijn alweer toe aan de twaalfde dag van de Winterspelen en het moet gek lopen wil Nederland vandaag geen medaille winnen. Maar dat het soms gek kan lopen op de Spelen, hebben we gisteren in de shorttrackhal wel gemerkt.

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang