NOS SchaatsenAangepast

'Gouden' coach De Wit: dit is gewoon te gek!

Johan de Wit werd in 2015 naar Japan gehaald om het schaatsen in het land van de rijzende zon uit het slop te trekken. Bijna drie jaar later grepen 'zijn' Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato het goud op de ploegenachtervolging in een olympisch record: 2.53,89.

De Wit kneep hem halverwege de race wel even, toen de Nederlandse ploeg een voorsprong pakte. "Ik weet wat we kunnen, maar dan wordt het wel spannend. Dan denk je: shit, ze gaan het toch niet weer flikken?" Nee dus, tot vreugde van de 38-jarige schaatscoach. "Dit is gewoon te gek!"

"Wij hebben drie, vier, vijf dames die heel goed samen kunnen schaatsen. Dat is denk ik het grote verschil met Nederland. Ze moeten het onderdeel denk ik toch serieuzer gaan nemen, net als veel andere landen."

De Wit had echter al eerder met goud willen staan. Miho Takagi gold als topfavoriete voor de 1.500 meter, maar eindigde als tweede achter Ireen Wüst. "Nu laat Miho eigenlijk weer zien dat ze de 1.500 had moeten winnen", aldus De Wit. "Maar deze medaille maakt wel wat goed, ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl