NOS SportAangepast

IJshockeyers Tsjechië schakelen VS uit na belabberde shoot-out

De Tsjechische ijshockeyers hebben zich op de Spelen in Pyeongchang ten koste van de Verenigde Staten geplaatst voor de halve finales. Het duel eindigde na verlenging in 2-2 en werd pas na penaltyshots beslist.

Amerika naar huis na nederlaag in shoot-out tegen Tsjechen

De Tsjechen namen dankzij een goal van Tomas Kundratek in de tweede periode een 2-1 voorsprong en leken op weg het duel te beslissen.

Met een man minder op het ijs maakte Jim Slater echter gelijk en direct was de VS weer gelijkwaardig aan de Tsjechische ploeg. De zenuwslopende derde periode ging op en neer. Amerika was heel dicht bij de 3-2, maar het schot van Brian O'Neill raakte de lat.

Na de doelpuntloze overtime moesten penaltyshots de beslissing brengen. Daarbij faalden de Amerikanen. De Tsjechische doelman Pavel Francouz stopte alle vijf de inzetten. Namens de Tsjechen scoorde alleen Petr Koukal.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat de Tsjechen de laatste vier van een olympisch toernooi bereiken. Voor de Amerikanen is het voor het eerst sinds de Spelen van Turijn dat ze er niet bij zijn in de halve finales.

Nikita Goesev is blij met een doelpunt

Russen verpletteren Noorwegen

De Tsjechen spelen in de volgende wedstrijd tegen Rusland, dat zich met een indrukwekkend optreden tegen Noorwegen plaatste voor de halve finales: 6-1. De Russen stonden na het eerste kwart al met 3-0 voor en gaven de Noren daarna geen enkele kans nog terug te komen.

"Onze droom is nog levend," zei de Russische aanvoerder Pavel Datsjoek. "We zijn de grote favoriet, maar het kan nog beter." Dat vond ook aanvaller Ilja Kovaltsjoek, net als Datsjoek bezig aan zijn vijfde Spelen, maar nog altijd zonder goud. "We zullen de volgende wedstrijd nog sterker zijn."