De Jong, Wüst en Van Beek
NOS SchaatsenAangepast

Wüst sluit olympische loopbaan af met elfde medaille

De olympische carrière van Ireen Wüst zit erop. Met tranen in haar ogen keek ze woensdag in Pyeongchang naar het scorebord: tweede op de ploegenachtervolging. En daarmee is ze nét niet de beste schaatser aller tijden op de Winterspelen.

Met een overwinning op Japan was ze Lidija Skoblikova (zes keer goud) voorbijgegaan op de eeuwige ranglijst. Haar teller stokt nu bij 5 keer goud, 5 keer zilver en 1 keer brons. Nog altijd goed voor de zevende plaats op de ranglijst van succesvolste olympiërs aller tijden.

Ranglijst succesvolste olympiërs aller tijden

Wüst had het lijstje niet in haar hoofd, zei ze kort na afloop. "Daar ben ik als persoon nooit zo mee bezig. We wilden gewoon winnen. Ik geloofde er echt in dat het kon. Maar we zijn op waarde geklopt."

Ruim anderhalve seconde zat er tussen goud en zilver voor Nederland. Maar Wüst keert nog altijd met een gouden plak huiswaarts; ze was de beste op de 1.500 meter, nadat ze eerder al zilver won op de 3.000 meter.

Wüst focuste zich meer op de race dan op het moment van afscheid. "Het overviel me een beetje, dat het mijn laatste olympische rit was."

Al met al waren er toch tranen na de finish. "Ik kreeg van meerdere kanten te horen: geniet van je laatste olympische dag. Dan is er spanning en dan komt de ontlading."

De olympische medailles van Wüst

GoudZilverBrons
20063.000 meter1.500 meter
20101.500 meter
20143.000 meter, ploeg1.000 meter, 1.500 meter, 5.000 meter
20181.500 meter3.000 meter, ploeg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl