NOS SportAangepast

Goggia verovert goud op afdaling, slechts brons voor Vonn

Sofia Goggia heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang de gouden plak op de afdaling veroverd. De Italiaanse was in Jeongseon de verrassende Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen te snel af. De Amerikaanse favoriete Lindsey Vonn kwam niet verder dan plaats drie.

Goggia brak vorig jaar door met winst op de olympische piste van Jeongseon en won ook dit jaar al twee wereldbekerafdalingen. De 25-jarige Italiaanse skiede een vrijwel perfecte race, iets wat niet gezegd kon worden van haar hartsvriendin Vonn. De olympisch kampioene van 2010, die gebrand was op goud in Pyeongchang, kwam 0,47 tekort.

Verrassing

Ook Mowinckel kon Goggia niet bedreigen, maar wurmde zich nog voor Vonn naar het zilver. De Noorse, die een medaille van die kleur ook al won op de reuzenslalom, stond nog nooit bij een afdaling op het podium.

Vier jaar terug ging de titel in Sotsji naar de Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze, die op de piste in Rosa Choetor precies dezelfde tijd neerzetten. De nu 33-jarige Vonn kon toen vanwege een zware knieblessure niet meedoen.

Laatste Spelen

De Amerikaanse is nu de oudste vrouwelijke medaillewinnares bij het alpineskiën op de Winterspelen. Behalve het goud op de afdaling, won ze in Vancouver in 2010 ook het brons op de Super G. Op dat onderdeel kwam ze in Pyeongchang niet verder dan de zesde plek.

Vonn: het liefst wil ik nog vier jaar, maar mijn lichaam niet

Vonn gaf gisteren na de training aan dat de Spelen in Zuid-Korea waarschijnlijk haar laatste zijn. De Amerikaanse is met 81 wereldbekerzeges de meest succesvolle skiester ooit. Ze wil na Pyeongchang nog wel even doorgaan om het recordaantal wereldbekerzeges van de Zweed Ingemar Stenmark (86) te verbeteren.

Lichaam

"Meer dan dit zat er niet in. Het was een goede race van mijn kant", aldus Vonn. "Het was lastig mijn emoties onder controle te krijgen. Uiteindelijk lukte dat wel toen ik van start ging. Het liefst zou ik nog vier jaar doorgaan, maar dat kan mijn lichaam niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl