liveblog

Feyenoord en Ajax winnen ruim; eerste zege Roda JC

liveblog gesloten

Tot over twee weken

De eredivisie neemt nu een weekje rust vanwege de interlandperiode. Op 14 oktober gaat de achtste speelronde van start met Ajax-Sparta en Roda JC-NAC Breda. Tot dan!

De stand

Afgelopen

Het is afgelopen op Het Kasteel: Roda JC verslaat Sparta met 2-1 en pakt zijn eerste drie punten van het seizoen.

86' Kans Roda JC

Vijf minuten voor tijd gaat Schahin weer op avontuur. Net als in de eerste helft soleert hij handig door de Sparta-defensie, maar dit keer gaat zijn schot via een Rotterdams been naast.

Zo blijft het 2-1 voor Roda JC en zo blijft het spannend in de slotfase op het Kasteel.

Sparta-Roda JC 1-2

78' Doelpunt Sparta

Daar is dan eindelijk de aansluitingstreffer van Sparta. Mühren brengt de Spartanen terug in de wedstrijd: 1-2.

Het schot van Mühren is hard en de goal is verdiend, want de Spartaanse druk op het Limburgse doel nam steeds meer toe.

71' Roda wankelt niet

Sparta blijft hard werken aan een aansluitingstreffer, maar brengt Roda niet aan het wankelen. De Limburgers staan nog overeind, ondanks de Spartaanse druk, met een 2-0 voorsprong op zak.

In de 71ste minuut was er wel een goede kopkans van Mühren, maar Roda-keeper Jurjus pareert.

Sparta-Roda JC 0-2

Ten Hag: in Utrecht is het glas vaak halfleeg

FC Utrecht heeft tegen Vitesse weer een teken van leven gegeven na zeperds tegen FC Twente (4-0) en PSV (7-1). Trainer Erik ten Hag was content met het gelijkspel.

"Dit is in ieder geval een resultaat. Als je 1-0 voorkomt, dan hoop je dat je 'm ook over de streep kan trekken. Het was een onnodige tegengoal, want op dat moment hadden we de wedstrijd onder controle."

57' Eenrichtingsverkeer

Er is ruim tien minuten gespeeld in de tweede helft en er is sprake van eenrichtingsverkeer van Sparta. Roda JC komt er bijna niet meer aan te pas. Sparta jaagt op de aansluitingstreffer, maar serieuze kansen weten de Rotterdammers vooralsnog ook niet te creëren.

Ondertussen in Berlijn

Bayern München heeft zich niet kunnen herpakken na de kansloze 3-0 nederlaag tegen Paris Saint-Germain eerder deze week in de Champions League.

'Der Rekordmeister' kwam in de competitie op bezoek bij Hertha BSC niet verder dan een 2-2 gelijkspel, ondanks een 2-0 voorsprong. Het gat met koploper Borussia Dortmund bedraagt inmiddels vijf punten.

Arjen Robben in duel met Karim Rekik

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Sparta-Roda JC. Spierings en Duarte zijn bij Sparta in de ploeg gekomen voor Verhaar en Chabot.

Rust

Het is rust in Rotterdam na een matige eerste helft. Het nog puntloze Roda JC staat op een 2-0 voorsprong tegen Sparta.

Op de tribune zien we zowaar enkele Sparta-fans met papieren witte zakdoekjes wuiven, uit ontevredenheid met de prestaties van trainer Alex Pastoor.

40' Exit Paulissen

Mitchel Paulissen (Roda JC) moet geblesseerd van het veld. Hij wordt vervangen door Gyliano van Velzen.

Ondertussen in Liverpool..

.. nemen de problemen voor Everton-trainer Ronald Koeman toe.

35' Doelpunt Roda JC

En ineens staat Sparta met 2-0 achter. Schahin schiet na een knappe actie de tweede goal voor Roda binnen.

De Duitser krijgt de bal toegekopt door Paulissen en gaat dan alleen op avontuur. Zijn schot is onhoudbaar voor keeper Kortsmit. Sparta in de problemen.

Dani Schahin ziet de 2-0 erin

29' Doelpunt Roda JC

Doelpunt voor Roda JC! Er gebeurde bar weinig, maar ineens is het 1-0 door een achterwaartse kopbal van Ndenge. Hij kopt een hoekschop van Auassar knap binnen.

Tot nu toe gebeurde er niet veel op Het Kasteel, dus wat dat betreft is het doelpunt welkom.

Sparta-Roda JC 0-1

Tsiy Ndenge viert zijn goal

Reacties na Heerenveen-Ajax

De 4-0 zege van Ajax bij sc Heerenveen was geflatteerd, maar daar maalt de geplaagde trainer van de Amsterdammers, Marcel Keizer, niet om. "Waarom zou ik alle negatieve dingen aanhalen?"

17' Nog geen goals

Een klein kwartier gespeeld en er is nog niet gek veel te melden vanuit Rotterdam. Sparta had een kans via Verhaar, Spartaan Sanusi kreeg een gele kaart na een forse tackle en Roda-aanvaller Rosheuvel ging op de bon na een schwalbe.

Sparta-Roda JC 0-0

Verdriet in Barcelona

In een leeg Camp Nou is ondertussen de competitiewedstrijd tussen Barcelona en Las Palmas begonnen. Zonder publiek, vanwege alle trammelant rond het Catalaanse referendum. En dat zorgt voor veel teleurstelling, zeker ook bij dit gezin dat eigenlijk Neymar in Barcelona-shirt had willen zien.

De bal rolt op Het Kasteel

De laatste wedstrijd van de zevende ronde in de eredivisie is begonnen: Sparta Rotterdam tegen Roda JC.

Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen, maar we zouden stiekem al van een degradatiekraker kunnen spreken. Sparta staat zestiende met 5 punten, Roda JC is hekkensluiter met 0 punten.

Afgelopen in Arnhem

Na een buitengewoon matige wedstrijd houden Vitesse en FC Utrecht het op 1-1.

Afgelopen in Friesland

Het is klaar in Friesland: Heerenveen verliest voor het eerst dit seizoen, Ajax haalt opgelucht adem na een 4-0 overwinning.

82' Doelpunt Ajax

Het wordt ook nog 4-0 voor Ajax in Heerenveen na een flipperkastsituatie . Wöber schiet uiteindelijk binnen.

Max Wöber viert zijn treffer voor Ajax

76' Doelpunt Vitesse

Invaller Mason Mount staat nog geen minuut in het veld en hij schiet pardoes de gelijkmaker binnen voor Vitesse: 1-1.

Op aangeven van Bruns volgt het beslissende tikje van de Engelsman.

Vitesse-FC Utrecht 1-1

Mason Mount (r) wordt bedankt voor zijn gelijkmaker

75' Doelpunt Ajax

Een penalty voor Ajax en Schöne beslist het duel vanaf de strafschopstip. Het is 3-0.

De penalty werd toegekend na een overtreding van Woudenberg op Huntelaar.

Heerenveen-Ajax 0-3

69' Doelpunt FC Utrecht

Dessers zet FC Utrecht op voorsprong bij Vitesse! Na een mislukt schot van Labyad en een hakje van Kerk komt de bal voor de voeten van Dessers, die min of meer per ongeluk scoort.

Vitesse-FC Utrecht 0-1

66' Nog geen goals

Nog een klein half uur is er te spelen bij Vitesse-FC Utrecht. De tweede helft is iets beter aan te zien dan de eerste, vooral doordat er wel wat kansjes zijn geweest. Vitesse, waar Castaignos Matavz heeft afgelost in de spits, is iets sterker dan het voorzichtige Utrecht.

Vitesse-FC Utrecht 0-0

63' Heerenveen op jacht

Heerenveen is op jacht naar de aansluitingstreffer. De Friezen hebben al een handvol mogelijkheden gehad via vrije trappen rond het zestienmetergebied van Ajax. De beste kans: Kobayashi knalde in de 61ste minuut de bal op de vuisten van Onana.

Heerenveen-Ajax 0-2

51' Ajax op de lat

Al vroeg in de tweede helft komt Ajax bijna op 3-0. Van de Beek tikt de bal na een voorzet van Younes op de lat, in de rebound krijgt Ziyech hem er ook niet in.

De bal rolt weer in Friesland. Heerenveen kijkt tegen Ajax tegen een 2-0 achterstand aan.

Ook in Arnhem is de tweede helft begonnen. Hopelijk zorgen Vitesse en FC Utrecht nu wel voor vertier.

Arjen Robben keert vanmiddag terug in het basiselftal van Bayern München. De Oranje-international moest woensdag in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Paris Saint-Germain nog genoegen nemen met een rol als invaller. Een dag daarna werd trainer Carlo Ancelotti ontslagen.

Interim-trainer Willy Sagnol kiest in de uitwedstrijd tegen Hertha BSC voor een basiselftal met Robben en ook Jérôme Boateng, Mats Hummels en Franck Ribéry mogen vanaf het begin meedoen.

Arjen Robben na het Champions League-duel met Paris Saint-Germain

Reacties na AZ-Feyenoord

Afscheid

In de rust neemt het publiek in Arnhem afscheid van Adnane Tighadouini, die dit seizoen voor FC Twente uitkomt, en Lewis Baker, die nu de kleuren van Middelbrough verdedigt.

Adnane Tighadouini en Lewis Baker nemen afscheid

Rust

Het is rust in Heerenveen. Ajax had het heel lastig, maar door twee goals van Neres schijnt de zon weer voor de Amsterdammers.

Ook in Arnhem is het rust. De eerste helft van Vitesse-FC Utrecht was een lange zit met weinig amusement: 0-0. We hebben nul kansen en nul schoten op doel geteld.

41' Doelpunt Ajax

En drie minuten later is het weer Neres: de Braziliaan heeft een prima middag met zijn tweede goal. Opnieuw is de assist van Huntelaar, Neres maakt het opnieuw vakkundig af.

David Neres juicht na zijn tweede goal

38' Doelpunt Ajax

Heerenveen kreeg de kansen, maar uit het niets scoort ineens Ajax: Neres schiet de 1-0 binnen na een goede combinatie met Huntelaar, die de Braziliaan vrij voor de keeper zet.

Heerenveen-Ajax 0-1

David Neres schiet de 1-0 binnen

35' Heerenveen tegen de paal

Ajax ontsnapt voor de tweede keer aan een achterstand, als Pierie de bal op de paal schiet. Even later is er een vrije trap voor Schaars, en die schiet de bal opnieuw tegen de paal.

28' Kansen Ajax

Na een klein half uur is er eindelijk een kans voor Ajax. En het is een grote ook voor Ziyech, die door het Friese publiek continu wordt uitgefloten. De inzet van de Marokkaan wordt gekeerd door Hansen. De daaropvolgende corner brengt ook meteen gevaar: Wöber kopt rakelings naast.

En ook in de 32ste minuut is er een kans voor Ajax: een vrije trap van Ziyech zeilt rakelings langs het Friese doel.

Heerenveen-Ajax 0-0

Barcelona-Las Palmas uitgesteld

De competitiewedstrijd tussen FC Barcelona en Las Palmas is uitgesteld. Spaanse media melden dat de club "gezien het politieke klimaat zondag in Catalonië" de wedstrijd liever op een ander moment speelt. De wedstrijd stond voor 16.15 uur in Camp Nou op het programma.

19' Bar weinig

Bij Vitesse-Utrecht is ruim een kwartier gespeeld, maar er is nog bar weinig te beleven geweest. "De wedstrijd stelt enorm teleur", meldt commentator Jeroen Grueter ter plekke.

15' Ajax ontsnapt

Ajax ontsnapt aan een achterstand na gestuntel van Neres. Hij verspeelt de bal aan Ødegaard, die alleen op Onana af kan gaan. Maar de doelman van Ajax grijpt goed in.

Een paar minuten later is er een mogelijkheid voor Ghoochannejhad, maar grijpt Wöber prima in.

Ondertussen in Rome

Stefan de Vrij staat vanmiddag in het basiselftal van Lazio in de thuiswedstrijd tegen Sassuolo. Dat is opmerkelijk, want de verdediger is volgens Dick Advocaat geblesseerd. De bondscoach riep De Vrij vanwege een blessure niet op voor de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Zweden.

Trainer Simone Inzaghi doet zondag tegen Sassuolo echter vanaf het begin een beroep op De Vrij.

Stefan de Vrij

9' Ajax in problemen

In Friesland is het vanaf de eerste minuut een echte wedstrijd. Heerenveen zit er scherp bovenop om te voorkomen dat Ajax kan opbouwen. En dat lukt tot nu toe prima. De Amsterdammers hebben het lastig in de beginfase.

Aftrap

De bal rolt in Arnhem voor het duel tussen Vitesse en FC Utrecht.

En in Friesland heeft het geplaagde Ajax afgetrapt voor het duel met sc Heerenveen.

Westerhof: genot om naar Schaars te kijken

NOS-verslaggever Joep Schreuder was voor het duel in Heerenveen in gesprek met Hans Westerhof, lid van de Raad van Commissarissen van sc Heerenveen en oud-trainer van Ajax.

Afgelopen

Het is klaar in Alkmaar. Feyenoord wint met 4-0 van AZ. Steven Berghuis was met twee goals en een assist de uitblinker.

'Utrecht moet nog stappen maken'

Kampioenskandidaat. Aanval op de topdrie. Dubbel bezet op alle posities. Het kon in de eerste weken van de competitie niet op bij FC Utrecht. Eigenaar Frans van Seumeren sprak zelfs van 'de beste selectie in zijn periode'.

Niet zo gek. De ploeg trainer Erik ten Hag bracht in die weken zelfs de miljoenenploeg van Zenit Sint-Petersburg aan het wankelen in de play-offs van de Europa League. Maar eind september is alles anders. Utrecht staat op de teleurstellende negende plaats. De achterstand op koploper PSV is opgelopen tot zes punten.

Gert Kruys, tegenwoordig trainer van DOVO

86' Aftellen

De lol is er inmiddels wel af bij AZ-Feyenoord. De Rotterdammers geloven het wel, de Alkmaarders smachten naar het laatste fluitsignaal.

AZ-Feyenoord 0-4

Scheidsrechter Nijhuis zou het publiek een groot plezier doen door geen extra tijd toe te kennen.