'Niet blessures of kwaliteit, maar instelling is probleem van Feyenoord'

Aangepast
De spelers van Feyenoord na het verloren duel met NAC Pro Shots

Van de opgetogen stemming rond de landstitel in mei is momenteel weinig over bij Feyenoord. Vier van de laatste vijf wedstrijden werden verloren en de ziekenboeg raakt voller en voller. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst is in de aanloop naar het competitieduel met AZ niet te benijden.

Vooral in defensief opzicht hapert het in Rotterdam-Zuid, mede door blessures. Jan-Arie van der Heijden. Eric Botteghin en Bart Nieuwkoop zijn geblesseerd, Ridgeciano Haps en Sven van Beek zijn net weer fit. Rick Karsdorp en Terence Kongolo, vorig seizoen vaste waarden achterin, spelen tegenwoordig elders.

Toch is de absentie van belangrijke spelers niet het grootste probleem van Feyenoord, meent Rinus Israël, zelf jarenlang een rots in de branding in de Rotterdamse defensie en voormalig trainer van Feyenoord. "Het ligt in de eerste plaats aan de instelling", stelt hij.

Teleurstelling bij Tonny Vilhena en Sofyan Amrabat Pro Shots

"Twee van die vier nederlagen waren in de Champions League tegen heel sterke tegenstanders, Manchester City en Napoli. Ook als iedereen in goeden doen was geweest, hadden ze daar niet van gewonnen", aldus Israël.

"Maar als je thuis van NAC verliest, zoals vorige week, is dat gewoon heel slecht. Dan ligt het aan de instelling en dat is de spelers aan te rekenen. Dan kan het zijn dat je een paar geblesseerden hebt, maar dat is het probleem niet. Als ze honderd procent arbeid willen verrichten, dan win je zo'n wedstrijd."

"Feyenoord heeft vorig seizoen voor Nederlandse begrippen een geweldig seizoen gedraaid', vervolgt Israël. "Maar ze zijn niet kampioen geworden omdat ze kwalitatief het beste elftal hadden. Het kwam vooral door arbeid en instelling. Dit seizoen vond ik Feyenoord alleen goed spelen in de tweede helft tegen PSV. De rest was onder de maat."

Laatste vijf duels: vier nederlagen

Napoli-Feyenoord3-1Champions League
Feyenoord-NAC Breda0-2Eredivisie
Feyenoord-ADO Den Haag2-0KNVB-beker
PSV-Feyenoord1-0Eredivisie
Feyenoord-Manchester City0-4Champions League

Nu de Rotterdammers te maken hebben met een blessuregolf, klinkt er rond De Kuip de kritiek: de selectie zou niet breed genoeg zijn om wegvallende basisspelers op te vangen. Israël kan daar niet zo veel mee.

"Voor de competitie was iedereen enthousiast en werd er gezegd dat Feyenoord er niet slechter op is geworden. Nu zijn de resultaten minder en krijgen ze dit verwijt voor de voeten geworpen", verzucht Israël. Maar dat wil niet zeggen dat de 75-jarige Amsterdammer onverdeeld enthousiast is over de selectie.

"Als ik naar de vervangers in het centrum kijk, dan ziet dat er niet zo stabiel uit. Als je zoals tegen Napoli hakjes gaat geven rond je eigen strafschopgebied, wat Renato Tapia deed, dan ben je niet meer van deze tijd. Als het al niet zo geweldig gaat, moet je het simpel houden. Maar ook de rechterkant is niet voldoende, met Kevin Diks. Het enige lichtpuntje in de verdediging vond ik Haps. Die speelde behoorlijk."

Rinus Israël loopt juichend weg als hij de gelijkmaker heeft gescoord in de Europa Cup I-finale van 1970 ANP

Het gebrek aan de juiste instelling roept bij Israël herinneringen op aan zijn eigen tijd bij Feyenoord. 'IJzeren Rinus' heerste tussen 1966 en 1974 in de Rotterdamse defensie.

"Wij wonnen in 1970 de Europa Cup I met Feyenoord. Een paar maanden later werden we met hetzelfde elftal uitgeschakeld in de eerste ronde van de Europa Cup, tegen UT Arad uit Roemenië. Misschien is dat er bij de selectie van nu ook wel ingeslopen: dat het wel een tandje minder kan. Maar dat gaat dus niet."

Oplossingen voor het duel van Feyenoord met AZ wil Israël niet aandragen. "Die keuzes moet Gio maken. Maar met de spelers van nu zou je goed uit de voeten moeten kunnen in de Nederlandse competitie. En als ze nu niet wakker zijn, worden ze nooit meer wakker."

De wedstrijd AZ-Feyenoord is zondagmiddag vanaf 12.30 uur te volgen via het liveblog op NOS.nl en via flitsen op NPO Radio 1. De samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien in Studio Sport op NPO 1.

STER Reclame