Bij Jong Ajax smullen ze nu al van 'exceptionele' Johnsen

Aangepast
Dennis Johnsen ANP

In alle stilte haalde Ajax afgelopen zomer voor 2,4 miljoen euro een ruwe diamant weg bij sc Heerenveen, de tegenstander van zondagmiddag (14.30 uur). Een 19-jarige Noorse vleugelspeler die zijn debuut voor de Friezen nog moest maken. Dennis Johnsen is zijn naam. Op De Toekomst zijn ze lyrisch over hem.

Johnsen maakt zijn minuten in Jong Ajax, maar mocht al een aantal keren meetrainen met de ploeg van Marcel Keizer. "Hij heeft heel goede wedstrijden gespeeld bij ons. Hij is dichtbij. Hij moet een paar dingen verbeteren en dan hoop ik voor hem dat hij straks bij het eerste kan aansluiten", zegt Michael Reiziger, trainer van Jong Ajax.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Talent Johnsen: zo snel mogelijk doorstoten naar Ajax 1

Volgens oud-buitenspeler Simon Tahamata is Johnsen een uitzonderlijk talent.

"Zo'n jongen loopt verder niet in de jeugd rond. Het is iemand die altijd zonder bal de diepte ingaat. Hij is rechtsbenig, maar als hij wil kan hij ook met links de bal voorgeven. Hij heeft al veel voor op spelers van het eerste elftal, die nog veel te voorzichtig zijn. Hij is heel technisch en supersnel", zegt Tahamata, die op De Toekomst werkzaam is als techniektrainer.

Ik laat beelden van Johnsen zien aan mijn jeugdspelers.

Oud-speler en jeugdtrainer Simon Tahamata

"Ik kende hem niet toen hij bij Heerenveen speelde", gaat hij verder. "Vanaf de eerste wedstrijd dat ik hem zag was ik enthousiast. Ik laat beelden van hem zien aan mijn jeugdspelers. Ik zie hem nu al als een voorbeeld. Ik heb dat tegen hem gezegd: 'hoe jij als buitenspeler speelt is zoals het moet'."

Daar is Reiziger het mee eens. "Hij is snel in zijn dribbel en heeft een versnelling daarbij. Hij kan scoren, heel mooi scoren. Hij heeft een heel grote bijdrage in ons spel."

Dennis Johnsen, vorig seizoen, in het shirt van sc Heerenveen ANP

In 2015 stond Johnsen, toen nog speler van Rosenborg BK, op de radar van Heerenveen-scouts. "Ik had een lang seizoen achter de rug, maar ik mocht op proef komen bij Heerenveen en pakte mijn kans", vertelt Johnsen na een training met het eerste elftal.

Na een jaar in de jeugd van Heerenveen lag een debuut in het eerste in het verschiet. Trainer Jurgen Streppel zag Johnsen als een belangrijke speler in zijn selectie. Maar toen klopte Ajax op de deur.

Lastige keuze

"Dat had ik totaal niet verwacht, maar inmiddels is 't wel tot me doorgedrongen. Vlak voor de zomervakantie zei mijn vader dat Ajax interesse in me had. We hebben er lang over gepraat. Het was een lastige keuze, maar ik moest 't wel doen", legt Johnsen uit.

sc Heerenveen-trainer Streppel vindt het heel jammer dat hij nu niet voor de Friezen speelt. "Hij had een basisplaats gehad bij ons", bekent Streppel. "Die jongen heeft exceptionele kwaliteiten. Schijt aan alles in het veld, hij maakt geweldige acties en heeft scorend vermogen. Een aderlating."

Streppel: Johnsen heeft schijt aan alles in het veld

"Die jongen heeft exceptionele kwaliteiten. Schijt aan alles in het veld, hij maakt geweldige actie en heeft scorend vermogen. Een aderlating."

Johnsen haalt zijn schouders op. "Nu zit ik hier. Ik had 't gevoel dat de overstap naar Ajax de juiste keuze was. Het is een grotere club, maar daardoor is het ook moeilijker. Maar ik wilde 't graag, dus ben ik ervoor gegaan."

Mede dankzij Johnsen is Jong Ajax koploper van de Jupiler League. Tegen Helmond Sport (​afstandsschot) en Fortuna Sittard (​Bergkampiaanse stift) onderstreepte Johnsen zijn kwaliteiten met prachtige doelpunten.

"It's in the name", zegt Tahamata, verwijzend naar Dennis Bergkamp. "Het zal niet zo lang meer duren." Daar is Johnsen het mee eens. "Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk doorstoten naar het eerste team."

De wedstrijd sc Heerenveen-Ajax wordt zondagmiddag om 14.30 uur gespeeld. Het duel in Friesland is te volgen via ons liveblog op NOS.nl en bij Langs de Lijn op Radio 1. Om 19.00 uur is er een samenvatting te zien in Studio Sport Eredivisie.

STER Reclame