EL-blog
NOS VoetbalAangepast

B-elftal Spurs boekt nipte zege op AZ • Tiental Twente kan geen vuist maken tegen Lazio

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Morgen zijn we er weer, dan ligt de focus op de eredivisie.

De stand

De uitslagen

Manchester United van Ten Hag speelt gelijk tegen Fenerbahçe van Mourinho

AZ komt goed voor de dag tegen B-ploeg van Tottenham, maar verliest nipt

Vroege rode kaart Unnerstall breekt FC Twente op tegen Lazio (0-2)

Afgefloten in Enschede

Na de knappe gelijke spelen tegen United en Fenerbahce lukt het FC Twente niet opnieuw te verrassen. Toch vooral vanwege de vroege rode kaart voor keeper Unnerstall. Met 10 man weet de ploeg van Oosting geen vuist te maken. Lazio wint uiteindelijk vrij makkelijk met 2-0 dankzij doelpunten van Pedro en Isaksen.

Afgelopen in Londen

Het veredelde B-elftal van Spurs is nipt te sterk voor AZ. Tottenham wint met 1-0 dankzij een strafschop van Richarlison.

TOT-AZ | 90+1 Kans Spurs

Wilson Odobert strompelt nog bijna de 2-0 voor Spurs binnen tegen AZ, maar hij tikt de bal naast. Er volgt nog een VAR-check op een strafschop, maar er wordt niks strafbaars gevonden. Nog 2 minuten blessuretijd.

TWE-LAZ | 87' Lazio op 2-0

Nu is het dan toch 2-0 voor Lazio tegen Twente. Gustav Isaksen scoort uit een counter.

FEN-MUN | 88' Antony per brancard van het veld

Bij Manchester United, dat nog steeds op 1-1 staat tegen Fenerbahce, moet Antony per brancard van het veld.

TOT-AZ | 84' Weer rood voor Møller Wolfe

Hij kreeg al rood tegen PSV, en nu weer. Het is de tweede gele kaart voor Møller Wolfe. En dus moet AZ met 10 man verder tegen Spurs.

TOT-AZ | 83' Wissels AZ

Mexx Meerdink en Dave Kwakman komen in het veld voor Dekker en Mijnans.

TWE-LAZ | 75' Strafschop Lazio?

Twente-verdediger Hilgers lijkt te laat als hij probeert in te grijpen bij Valentín Castellanos. De scheidsrechter geeft een strafschop aan Lazio. Maar dan roept de VAR Nikola Dabanovic naar de kant om de beelden even te bekijken. En Hilgers speelt wel degelijk de bal. Geen penalty.

Bij Twente zijn Eiting, Besslink en Ltaief nog in de ploeg gekomen. Steijn, Vlap en Salah-Eddine zijn gewisseld.

TOT-AZ | 74' Grote kans Lahdo

Lahdo! Zo, dit was een grote kans. En van dit soort kansen ga je er echt niet veel krijgen tegen Spurs. De invaller krijgt de bal diep gespeeld nadat hij de aanval zelf op heeft gezet. De Zweed schiet hard, maar recht op doelman Forster. Het blijft 1-0.

TOT-AZ | 64' Wissels

Doelpuntenmaker Richarlison gaat naar de kant bij de Spurs, oud-Vitesse-spits Dominic Solanke komt in het veld.

Bij AZ mag Mayckel Lahdo nog even meedoen. Seiya Maikuma wordt gewisseld.

TOT-AZ | 58' Poku weer gevaarlijk

Daar is Poku weer, de linksbuiten speelt toch een aardige wedstrijd hoor. Hij ontfutselt Dragusin de bal en dendert de zestien in, maar wordt op het laatste moment toch nog verdedigd door Bentancur. Geen schot op doel.

FEN-MUN | 49' Fenerbahce maakt gelijk

Ook Fenerbahce heeft gescoord, de gelijkmaker tegen Manchester United: 1-1. Youssef En-Nesyri weet nu wel het net te vinden, nadat keeper Onana in de eerste helft al twee keer geweldig redde op de Marokkaanse spits.

TOT-AZ | 51' Spurs scoort penalty

Lucas Bergvall wordt in de rug gelopen in het strafschopgebied van AZ door Maxim Dekker.

Richarlison eist de bal op. En de Braziliaan faalt niet. Het is 1-0 voor Spurs.

TWE-LAZ | 49' Enorme kans Lazio

Meteen een enorme kans voor Lazio. Een fijne vroege voorzet. Pellegrini mist van dichtbij. De bal schampt de kruising.

Tweede helft Twente-Lazio

Ook FC Twente is begonnen aan de tweede helft tegen Lazio (0-1). Sam Lammers is gewisseld. Bas Kuipers is zijn vervanger. Een verdedigende wissel dus. Joseph Oosting wil de schade zo klein mogelijk houden, lijkt het.

De bal rolt weer in Londen

Peer Koopmeiners mag de tweede helft spelen namens AZ. Kristijan Belic wordt gewisseld. En Brennan Johnson komt bij Spurs in het veld voor Timo Werner.

Rust in Enschede en Londen

FC Twente gaat de kleedkamer in met 10 man en een 0-1 achterstand tegen Lazio. AZ houdt Spurs vooralsnog op 0-0 en mag ook dromen van een doelpunt. Wel zag de ploeg van Martens aanvaller Van Bommel uitvallen.

TWE-LAZ | 44' Kans Lazio

Luca Pellegrini schiet kiezelhard in de korte hoek van Tyton, de doelman kan de bal goed wegboksen. Daar was bijna de 0-2 voor Lazio.

TOT-AZ | 40' Uitbraak AZ

Er zijn absoluut mogelijkheden voor AZ om tot scoren te komen tegen dit B-elftal van de Spurs. Het is een open wedstrijd. Zo wordt Kasius diep gestuurd met een perfecte bal van Parrott, maar de buitenspeler komt net te laat bij de bal. Of schrikt hij van de grote doelman Forster die op hem afstormt?

Spurs heeft ook wel wat kansjes gehad via Timo Werner, maar zijn schoten zijn nog niet op doel.

TWE-LAZ | 35' Lazio scoort

Pedro scoort namens Lazio. En het is geen buitenspel als Matías Vecino de bal in de zestien teruglegt op Pedro. De Spaanse routinier faalt niet. Het is 0-1 in de Grolsch Veste.

TOT-AZ | 30' Grote kopkans AZ

Zo! De kopbal van AZ-verdediger Alexandre Penetra uit een hoekschop is schitterend. Maar de redding van Fraser Forster misschien nog wel mooier. Daar komt Tottenham goed weg.

TWE-LAZ | 26' Twente bijna verrast

Twente wordt bijna verrast door een voorzet van Adam Marusic. De bal gaat op de paal. Het staat nog 0-0.

TOT-AZ | 21' Poku laat zijn kunsten zien

Fijne actie van AZ-linksbuiten Ernest Poku die razendsnel op het doel van Fraser Forster afgaat. Hij legt na een paar scharen af op Parrott, maar zijn schot wordt geblokt door de Spurs-defensie.

FEN-MUN | 15' Eriksen scoort op aangeven van Zirkzee

United-spits Joshua Zirkzee legt de bal klaar voor Eriksen die heerlijk kan uithalen. De Deen schiet in de linker bovenhoek. Het Manchester United van Erik ten Hag komt op voorsprong tegen Fenerbahce.

TWE-LAZ | 11' Rood voor Unnerstall

Oef, Lars Unnerstall, de keeper van FC Twente, moet al na 11 minuten met rood van het veld. De Duitser komt uit zijn doel als Boulaye Dia op hem afstormt, en ja, hij is te laat. Hij raakt de doorgebroken Senegalees.

Mitchell van Bergen wordt geslachtofferd. Noodgedwongen ruimt hij het veld voor reservekeeper Tyton.

TOT-AZ | '8 Van Bommel geblesseerd eraf

Na 8 minuten is de wedstrijd van Ruben van Bommel al afgelopen. De linksbuiten moet onder het oog van zijn vader Mark van Bommel en opa Bert van Marwijk van het veld. Denso Kasius is zijn vervanger.

Tussenstand na wedstrijden van 18.45

Ook bij Spurs-AZ rolt de bal

Spurs treedt tegen AZ aan met 9 wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen weekend tegen West Ham United. Alleen James Maddison en Richarlison zijn echte basisklanten.

Troy Parrott, de spits van AZ, komt uit de jeugdopleiding van Spurs en speelde maar een handvol wedstrijden voor de club uit Noord-Londen.

De bal rolt bij Twente-Lazio

Lukt het FC Twente na twee knappe gelijke spelen tegen Manchester United en Fenerbahce ook om het Lazio moeilijk te maken?

Lees hier het wedstrijdverslag van Qarabag-Ajax

Afgelopen in Bakoe

De scheidsrechter fluit af. Ajax wint met 0-3 maar begon erg moeizaam aan dit uitduel met Qarabag, dat al in de 2e minuut een doelpunt afgekeurd zag worden. Daarna draaiden de rollen volledig om vanwege een rode kaart voor de thuisploeg. Toch overtuigden de Ajacieden nauwelijks.

Warming-up AZ voor 1200 meegereisde fans

QAR-AJA | 86' Mokio valt in bij Ajax

Jorthy Mokio, de 16-jarige Belg, deze zomer overgekomen van Gent, krijgt nog wat speeltijd van Farioli. In augustus maakte hij al zijn debuut in het play-offs-duel met Jagiellonia Bialystok. Weghorst gaat naar de kant.

QAR-AJA | 79' Tweede rood Qarabag

Vlak na de 0-3 krijgt Elvin Cafarquliyev zijn tweede gele kaart. Zo komt Qarabag met negen man te staan.

QAR-AJA | 77' Akpom scoort

En ineens gaat het hard. Het is de eerste echt mooi uitgespeelde aanval van Ajax over meerdere schijven. Godts geeft 'm uiteindelijk op Akpom en die faalt niet. Het is 0-3.

Rasmussen wordt daarna naar de kant gehaald, Gaaei is zijn vervanger.

Opstellingen Spurs en AZ

Opstellingen Tottenham en AZ

QAR-AJA | 74' Weghorst scoort

De zeer gemakkelijk gegeven penalty is een koud kunstje voor Wout Weghorst. Het is 0-2 in Bakoe. Ajax speelt niet goed, maar de spits heeft de voorsprong verdubbeld.

QAR-AJA | 73' Strafschop Ajax

Ajax krijgt een strafschop cadeau. De Colombiaan Medina geeft een correcte schouderduw op Rasmussen. Scheidsrechter Walsh ziet er een penalty in.

QAR-AJA | 59' Wissels Ajax

Qarabag-Ajax kabbelt voort. Trainer Farioli heeft drie keer gewisseld. Kaplan, Van den Boomen en Akpom zijn in de ploeg gekomen. Rugani, Fitz-Jim en Taylor zijn eraf gehaald.

Opstellingen FC Twente en Lazio

QAR-AJA | 57' Bijna gelijkmaker

Grote kans op de gelijkmaker, na balverlies in de opbouw van Ajax. Daar was Leandro Andrade bijna met de 1-1. Sutalo kan nog net met een sliding voorkomen dat de bal op Pasveer afgaat. Corner.

QAR-AJA | 46' Grote kans Weghorst

Meteen een grote kans voor Ajax. Prachtige bal van Taylor op een diep lopende Weghorst. Hij komt net wat snelheid tekort en moet snel schieten voor hij wordt ingerekend. Hij produceert alleen weer een wat slap schot. De rebound komt nog voor de voeten van Rasmussen, maar die doet het niet veel beter.

De bal rolt weer

De tweede helft is begonnen in Bakoe.

Rust in Bakoe

De Schotse scheidsrechter Nick Walsh fluit voor rust. Ajax gaat met een 0-1 voorsprong naar de kleedkamer. De Amsterdammers speelden behoorlijk traag en stroperig. De rode kaart voor Júlio Romão van Qarabag heeft er zeker aan bijgedragen dat de ploeg van Farioli wat meer grip op de wedstrijd kreeg en dus scoorde.

QAR-AJA | 45+1' Kansje Godts

Taylor stuurt Godts diep, die passeert zijn tegenstander half en schiet met rechts. Maar recht op de keeper af, en niet hard genoeg. Het blijft 0-1 in Bakoe.

QAR-AJA | 36' Doelpunt Ajax!

Nu geeft Godts de bal wel af op Weghorst, de spits produceert eveneens een slap schotje. Maar de bal komt wel voor de voeten van Taylor, en die tikt binnen voor een leeg doel. Ajax ondanks een erg rommelige eerste helft op voorsprong in Bakoe.

QAR-AJA | 31' Hands?

Daar is ook poging twee, of ja, echt een poging kunnen we het niet noemen. Na een voorzet van Fitz-Jim wordt Weghorst van de bal gehouden door een verdediger. De spits schampt de bal enkel. Maar komt de bal daar op de hand van de verdediger? De scheidsrechter wil er niet aan.

QAR-AJA | 29' Eerste poging Ajax

Daar is de eerste serieuze doelpoging van Ajax. Godts snijdt naar binnen en gaat voor eigen succes, op 20 meter produceert de Belg een rollertje. Makkelijke prooi dus voor Kochalski. Weghorst denkt er het zijne van. De spits had de bal graag ontvangen, zo valt van zijn gezicht af te lezen.

QAR-AJA | 26' Moeizame opbouw Ajax

Ook met 10 man blijft Qarabag Ajax toch behoorlijk onder druk zetten. De Amsterdammers bouwen moeizaam op via verdedigers Rugani en Sutalo.

QAR-AJA | 15' Rood voor Qarabag

Júlio Romão van Qarabag krijgt rood! Mika Godts wordt naar de grond getrokken door de middenvelder, en anders kon de Belg vrij op het doel van Kochalski af. De Schotse scheidsrechter is onverbiddelijk.

En dat terwijl de thuisploeg toch echt de bovenliggende partij was in het eerste kwartier, met een stuk meer balbezit.

QAR-AJA | 2' Buitenspel Qarabag

Qarabag begint voortvarend en zet Ajax flink onder druk. Dat levert in de 2e minuut al een doelpunt op, van Leandro Andrade. Maar er is gevlagd voor buitenspel.

QAR-AJA | '1 De bal rolt in Bakoe

Juninho heeft namens Qarabag afgetrapt tegen Ajax.

Ajax-fans in het Tofiq Bahramov stadion

Ook de Ajax-fans zijn er klaar voor in Bakoe, in het Tofiq Bahramov stadion. Zo'n 500 man zijn afgereisd naar de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Spurs-fans met Van de Ven op de rug

De fans van Spurs maken zich op voor het duel met AZ. Oranje-international Micky van de Ven wordt steeds populairder en belangrijker voor de club uit het noorden van Londen.

Ajax met Rugani, Rasmussen en Weghorst tegen Qarabag

Speelschema van vanavond

Micky van de Ven neemt het vanavond op tegen AZ

Micky van de Ven neemt het vanavond met Tottenham Hotspur op tegen AZ. De club waar de verdediger ooit door is afgewezen.

"Als 12-jarige heb ik wel stage gelopen bij AZ, maar toen ben ik afgewezen en voor FC Volendam gaan spelen. Ook daar waren er op jongere leeftijd wel twijfels over me."

Volgens de 1,93 meter lange verdediger van Oranje was dat wel terecht. "Ik ben laat op stoom gekomen. Ik had op die leeftijd nog niet de kwaliteiten die ik nu heb. Ik vind het niet raar dat AZ mij over het hoofd heeft gezien."

De vader van Micky, Marcel, vertelt voorafgaand aan het duel met AZ apetrots over zijn zoon.

Apetrotse vader Marcel van de Ven: 'Micky was een scorende aanvaller'

Wat staat er nog meer op de planning?

Naast Ajax, PSV en AZ staat er nog meer op het programma vanavond.

Zo neemt het Manchester United van Erik ten Hag het in Turkije op tegen Fenerbahçe (21.00 uur), waar Jayden Oosterwolde, Sofyan Amrabat en Dusan Tadic waarschijnlijk in de basis staan. En Rangers, met Robin Pröpper, neemt het om 21.00 uur thuis op tegen Steau Boekarest.

Erik ten Hag

Ajax-opponent Qarabag, van honderd man op de tribune naar vaste naam in Europa

In FK Qarabag treft Ajax vanavond (aftrap 18.45 uur) in de Europa League een ontheemde club, die al een decennium een vaste naam is in het Europese topvoetbal. Voormalig eredivisiespeler Leroy George voetbalde tussen 2013 en 2015 bij Qarabag en maakte het succesverhaal-in-wording mee. De aanvaller weet van hoe ver de club heeft moeten komen.

Na zeven jaar op het hoogste niveau in Nederland (FC Utrecht, NEC) wilde George wat nieuws proberen. Dat een club uit het verre Azerbeidzjan interesse toonde, zei hem in eerste instantie niet zoveel. Qarabag? Nooit van gehoord. Hij besloot de gok te wagen, en in de zomer van 2013 tekende hij er een tweejarig contract.

Rugani kan eindelijk starten voor Ajax, al gooide zijn visum bijna roet in het eten

Daniele Rugani kwam eind augustus van Juventus naar Ajax, maar sindsdien speelde de 30-jarige Italiaan maar iets meer dan een uur voor de Amsterdamse club. Straks staat hij voor het eerst in de basis bij Ajax in de Europa League-wedstrijd bij het Azerbeidzjaanse FK Qarabag (18.45 uur).

Een probleem met zijn visum gooide nog bijna roet in het eten. Rugani moest gisteren uren op het vliegveld in Azerbeidzjan blijven. De Italiaan legde vandaag tijdens een persconferentie uit wat er aan de hand was. "Mijn geboortemaand op het visum stond op augustus in plaats van juli. Het duurde daarom even voordat ik ook het land in mocht."

Het bracht de ervaren verdediger niet van de wijs. "Ik heb gewoon goed geslapen, hoor. Ik ben blij dat ik nu de kans krijg om te starten voor Ajax."

Welkom!

Goedemiddag,

Welkom in ons Europa League-blog. Het wordt een bomvolle avond met drie Nederlandse ploegen in actie. Om 18.45 uur neemt Ajax het in Azerbeidzjan op tegen FK Qarabag. De Amsterdammers behaalden al vier punten uit de eerste twee Europa League-duels en zouden drie nieuwe punten goed kunnen gebruiken. Maar Qarabag is niet zomaar een tegenstander. Die ploeg schakelde vorig jaar bijna de uiteindelijke finalist, Bayer Leverkusen, uit.

Ook FC Twente en AZ kennen een lastige avond. De Tukkers nemen het thuis op tegen Lazio Roma en AZ heeft een zware uitwedstrijd bij Tottenham Hotspur voor de boeg.

Alles wat er gebeurt in deze duels lees je natuurlijk in dit liveblog.

Veel leesplezier!