Teleurstelling bij Max Bruns

Rode kaart Unnerstall breekt FC Twente op tegen Lazio, dat zich beklaagt over racisme

FC Twente heeft na de stunt bij Manchester United (1-1) en de 1-1 tegen Fenerbahçe lang mogen hopen op een derde punt, maar verloor het derde Europa League-duel met Lazio in Enschede met 0-2. Een vroege rode kaart brak Twente op.

De slotfase in de Grolsch Veste werd ontsierd door vermeend racisme vanuit het publiek. Lazio-speler Loum Tchaouna beklaagde zich hierover bij de scheidsrechter en na afloop werd dit bevestigd door Lazio-trainer Marco Baroni.

"Ik heb het niet gehoord", zei Twente-coach Oosting. "Als dat zo is, neem ik daar afstand van. Dat kan natuurlijk niet."

Oosting over vermeend racisme tegen Lazio-speler: 'Niet gehoord, maar kan natuurlijk niet'

Keeper Lars Unnerstall kwam ver uit zijn doel om de doorgebroken Boulaye Dia te stuiten en haalde de Lazio-speler onderuit. Arbiter Nikola Dabanovic gaf de keeper hiervoor in de 11de minuut direct rood.

Daarmee konden de plannen van coach Joseph Oosting snel overboord. Lazio nam het initiatief en voor de Tukkers werd het overleven.

Een indraaiende voorzet van Adam Marusic ging bijna langs de ingevallen reservekeeper Przemyslaw Tyton in het doel, maar landde op de paal. Mitchell van Bergen had plaats moeten maken voor de Poolse goalie.

Na terugleggen van de Uruguayaan Matías Vecino schoot de 37-jarige ex-FC Barcelona-speler Pedro Lazio op voorsprong. Aanvankelijk werd de goal afgekeurd vanwege buitenspel, maar de VAR constateerde dat het een geldig doelpunt was.

De 37-jarige Pool Tyton van Twente voorkwam daarna een tweede goal van de bezoekers. Hij keerde schoten van Samuel Gigot, Luca Pellegrini en Marosic.

Slechts heel spaarzaam kwam Twente er nog uit, maar voor rust kwam Twente niet verder dan een geblokt schotje van Sam Lammers en schot over van Anass Salah-Eddine. Lammers bleef bij rust achter in de kleedkamer en Bas Kuipers viel in.

Kijk hieronder naar de reacties van Michel Vlap, Lars Unnerstall en Ricky van Wolfswinkel:

Vlak na het begin van de tweede helft was Lazio opnieuw dicht bij de 0-2. Pellegrini miste een enorme kans. De bal schampte de kruising. Daarna schoot de Italiaan over en Fisayo Dele-Bashiru miste eveneens het doel.

Invaller Isaksen zorgt voor late beslissing

Arbiter Dabanovic wees een kwartier voor tijd naar de stip na een vermeende overtreding van Mees Hilgers op Valentín Castellanos. Na het checken van de videobeelden constateerde de scheidsrechter echter dat Hilgers de bal speelde. Geen strafschop.

Op 7 november krijgt Twente een nieuwe kans op de eerste zege, uit tegen het Franse OGC Nice.

Zo mocht Twente ondanks het gebrek aan kansen voor de thuisploeg nog hopen op een onverwacht punt. Het was wachten op één opening, maar die kwam er ondanks toenemende druk van het tiental niet.

In de 87ste minuut besliste Lazio de wedstrijd uit een counter. De Deense invaller Gustav Isaksen scoorde op aangeven van Dele-Bashiru.