NOS SportAangepast

Kitefoiler Lammerts verrast met brons • Van Schip begint goed aan omnium

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Lees je mee verder in een nieuw blog?

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden van al het olympische nieuws, openen wij een nieuw blog. Dat is hier te vinden.

Zien we je daar voor het vervolg van de rest van de dertiende sportdag? Er is vanavond volop actie op de wielerbaan, er zijn atletiekfinales in het Stade de France en de Nederlandse hockeyers strijden met Duitsland om het goud.

Baanwielrennen | Ook Van de Wouw door

Na Steffie van der Peet plaatst ook Hetty van de Wouw zich voor de halve finales. De top vier gaat door, maar Van de Wouw laat er geen gras over groeien en komt als eerste over de streep.

Twee Nederlandse vrouwen dus straks in de halve finales, die om 18.15 uur op het programma staan. Door de val van Van der Peet is alles ietsje vertraagt, dus waarschijnlijk begint het iets later.

Zeilen | Brons voor Lammerts!

Kitefoilster Annelous Lammerts pakt de bronzen medaille! De 30-jarige Zuid-Hollandse ging niet als favoriet de finale in, maar blijft haar Amerikanse concurrente Daniela Moroz knap voor.

Het goud gaat naar de Britse Ellie Aldridge, het zilver is voor de Franse Lauriane Nolot.

Het is de tweede olympische medaille voor Nederland vandaag, en er zijn vanavond nog genoeg kansen voor meer eremetaal.

Ellie Aldridge viert het goud met een spectaculaire sprong.

Baanwielrennen | Van der Peet onderuit in Keirin

Oef, Steffie van der Peet gaat onderuit. Gelukkig gebeurde het na de finish, dat is het goede nieuws. Maar het is nog even afwachten hoe het gaat met Van der Peet. Mocht het meevallen, zien we haar om 18.15 uur terug in de halve finales, want ze finishte keurig als vierde.

In de tweede serie start zo meteen weer een Nederlander: Hetty van de Wouw.

Baansprintster Van der Peet valt hard, maar plaatst zich wel voor halve finale op de keirin

Baanwielrennen | Van Schip vierde in scratch

Jan-Willem van Schip finisht na tien kilometer op de vierde plaats bij het onderdeel scratch. De Nederlander springt, na een aanval van Fabio Van Den Bossche uit België, mee met de Fransman Benjamin Thomas. Ook de Deen Niklas Larsen is mee in de aanval, met z'n vieren sprinten zij om de volle punten.

Thomas pakt de volle buit: 40 punten. Van Schip neemt 34 punten mee uit het eerste onderdeel.

Het omnium gaat om 17.38 uur verder met de temporace.

Baanwielrennen | Van Schip begint aan omnium

Baanwielrenner Jan-Willem van Schip begint zo meteen aan het omnium, de meerkamp van het baanwielrennen. Het eerste onderdeel is scratch, waarin de deelnemers tien kilometer afleggen en op het eind om de punten sprinten.

Ook de andere drie onderdelen komen vanavond aan bod: temporace, afvalkoers en puntenkoers.

Jan-Willem van Schip begroet het publiek

Er is nog veel meer actie op in het velodroom vanavond:

  • Keirin (v), met om 17.18 uur de kwartfinales: Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw
  • Sprint (m), met om 18.15 uur kwartfinales: Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen

Zeilen | Aldridge wint eerste heat, nog een heat

De Britse Aldridge wint de eerste heat. En dus staan de Française Nolot en Aldridge gelijk in deze finale met twee punten.

Dat is goed nieuws voor Lammerts die in de eerste heat ver achter raakte en het brons zou hebben verloren als Nolot zou hebben gewonnen. Maar nu heeft de Nederlandse kitefoiler nog een kans.

Zeilen | Lammerts begint zo aan finale

In de baai van Marseille begint Annelous Lammerts over ongeveer vijf minuten aan de finale in het kitefoilen.

In de finale treft ze de Amerikaanse Daniela Moroz (de nummer één van de wereldranglijst), de Française Lauriane Nolot en Britse Ellie Aldridge. Daarin heeft de Franse vanwege haar goede kwalificatie al twee punten en de Engelse één. Lammerts begint net als Moroz op nul.

Zeilen | Terugkijken: Lammerts overtuigend naar finale windfoilen

Lammerts overtuigend naar finale windfoilen

Moderne vijfkamp: wat is dat?

36 sporters zijn vandaag begonnen aan de moderne vijfkamp voor vrouwen. Ze combineren de volgende sporten: schermen, zwemmen, paardrijden, hardlopen en pistoolschieten.

Hoe werkt de moderne vijfkamp precies? Verslaggeefster Susanne Morren zocht het uit.

Sportexplainer: zo werkt de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen

Atletiek | Huwelijksaanzoek na persoonlijk record op steeplechase

De Franse Alice Finot heeft na haar vierde plaats in de finale van de steeplechase haar vriend (de Spaanse triatleet Bruno Martínez) ten huwelijk gevraagd. Dat deed ze nadat ze met een tijd van 8 minuten en 59 seconden over de finish was gekomen. Daarmee dook ze voor het eerst in haar loopbaan onder de negen minuten.

"We zijn al negen jaar samen en negen is mijn geluksgetal. Ik vertelde mezelf dat ik een huwelijksaanzoek zou doen als ik onder de negen minuten zou lopen."

Alice Finot viert haar persoonlijk record op de 3.000 meter steeplechase

Waterpolo | Doudesis richt zich op wedstrijd om het brons

Bondscoach Evangelis Doudesis denkt dat hij de teleurstelling kan wegpoetsen bij zijn ploeg na het verlies tegen Spanje. Hij richt zich op de wedstrijd om het brons.

Bondscoach Doudesis: 'C'est la vie, life goes on, wij moeten door'

Zeilen | Terugkijken: Bouwer en Van der Meer in Nacra-17

Bouwer en Van der Meer zesde in Nacra-17 klasse

Zeilen | Kitefoiler Lammerts door naar finale

Annelous Lammerts is na een mooie inhaalrace door naar de finale in het kitefoilen. Ze heeft in de halve finale haar race gewonnen van Leonie Meyer, Maggie Pescetto en Julia Damasiewicz. Lammerts lag lang tweede achter Damasiewicz, maar met een slimme koerswijziging naar een plek waar meer wind lag, haalde ze de Poolse zo in.

In de finale treft ze de Amerikaanse Daniela Moroz, de Française Lauriane Nolot en Britse Ellie Aldridge. Daarin heeft de Franse vanwege haar goede kwalificatie al twee punten en de Engelse één. Lammerts begint net als Moroz op nul.

Zeilen | Lammerts met één been in finale

Annelous Lammerts aast op de finale in het kitefoilen. Ze krijgt door een goede kwalificatie een voordeel en hoeft in haar halve finale nog maar één race te winnen om zich te plaatsen voor de finale. Haar drie concurrenten zullen vaker moeten winnen.

De andere finalisten zijn al bekend: dat zijn de Amerikaanse Daniela Moroz, de Française Lauriane Nolot en Britse Ellie Aldridge.

Waterpolo | Oranje kan met opgeheven hoofd terugkijken

Na deze dreun zal het besef later pas komen, maar Oranje kan met opgeheven hoofd terugkijken op deze halve finale. Bij een 6-1 achterstand leek de situatie uitzichtloos, maar de waterpolosters toonden veerkracht.

Waterpolo | Oranje verliest

Oranje verliest. Na de misser van Sleeking benut Spanje de penalty wel. De halve eindstrijd is het eindstation voor Nederland.

Waterpolo | Sleeking mist

Sleeking mist haar penalty. Als Spanje scoort, staat het in de finale.

Waterpolo | Penaltyserie zorgt voor beslissing

Oranje sleept er vlak voor tijd een penaltyserie uit.

Hoe werkt dat in het waterpolo? Per land mogen vijf speelsters een penalty nemen. Als de score na de eerste ronde gelijk is, gaat de eerste speelster weer op voor een poging.

Het doorlopend wisselen van keepster is toegestaan.

Waterpolo | Oranje maakt gelijk

14-14! Oranje maakt met nog zeven seconden op de klok de gelijkmaker. Het doelpunt komt op naam van Brigitte Sleeking.

Waterpolo | Oranje op achterstand

Oranje komt met nog dertig seconden te spelen op achterstand: 14-13 in het voordeel van Spanje. Er zijn nog dertig seconden over om penalty's af te dwingen. Bondscoach Doudesis vraagt een time-out aan om het strijdplan te bespreken.

Waterpolo | Uitputtingsslag

Waterpolowedstrijden zijn een uitputtingsslag en een spannende slotfase als deze zal dat alleen maar verergeren. Met nog één minuut te gaan gaat het mentale aspect ook een rol spelen: is het wel verstandig om die risicovolle pass te versturen of niet? Voor Oranje is het belangrijkste: geen doelpunt incasseren.

Waterpolo | Gelijke stand

Spanje komt wederom op gelijke hoogte: 13-13.

Waterpolo | Oranje weer op voorsprong

Oranje staat weer op voorsprong. Via Kitty-Lynn Joustra komt de ploeg op 13-12.

Nog iets minder dan twee minuten te gaan.

Waterpolo | Spaans doelpunt blijft staan

Na het bestuderen van de videobeelden blijkt dat de time-out genomen werd nadat de bal de hand had verlaten. Dat betekent dat het doelpunt geldig is. Het blijft dus 12-12.

Waterpolo | Scheidsrechter checkt goal

De scheidsrechter kijkt nu of het Spaanse doelpunt doorgaat. De Spanjaarden nemen een time-out, maar het is onduidelijk of dat vóór of na het schot gebeurde.

Waterpolo | Spanje komt op gelijke hoogte

Spanje komt op gelijke hoogte: 12-12.

Waterpolo | Oranje op voorsprong

Daar is de voorsprong van Oranje! Het doelpunt komt op naam van Lieke Rogge, die op aangeven van Brigitte Sleeking de 12-11 in de hoek schiet.

Het is de eerste keer dat de waterpolosters op voorsprong staan. Er zijn nog vier minuten te spelen en dat beloven vier behoorlijk spannende minuten te worden.

De goal volgt overigens enkele minuten na een hele belangrijke redding van Laura Aarts, die met een fraaie reflex een Spaans doelpunt voorkwam. Dat had de Spanjaarden weer wat zelfvertrouwen kunnen geven, maar Aarts voorkwam dat dus.

Waterpolo | Nog één kwart

De waterpolosters gaan zo met een gelijke stand het vierde kwart in. Het staat 11-11.

Het beeld van de Spaanse wisselspeelsters spreekt boekdelen: ze lijken zich ernstig af te vragen hoe ze zo'n grote voorsprong hebben kunnen verspelen.

Als Oranje dit momentum kan gebruiken, ligt de weg naar de olympische finale open.

Waterpolo | Oranje op gelijke hoogte

11-11! Oranje heeft de grote achterstand volledig weggepoetst. Met een fraai afstandsschot in de bovenhoek maakt Nina ten Broek de 11-11. De Spanjaarden hebben het lastig en kijken wat vertwijfeld om zich heen, terwijl het zelfvertrouwen van Oranje alleen maar lijkt te groeien.

Kan Nederland - net als de WK-finale - het derde kwart afsluiten met een voorsprong?

Waterpolo | Gelijkenissen met WK-finale

Het spelverloop vertoont gelijkenissen met de WK-finale van vorig jaar, waarin Oranje voor het eerst in 32 jaar de wereldtitel veroverde. Ook toen gebruikten de Nederlandse waterpolosters het derde kwart om de Spanjaarden behoorlijk onder druk te zetten.

Het verschil: Oranje kwam toen op voorsprong. Dat is vooralsnog niet het geval. Met nog anderhalve minuut in het derde kwart staat Spanje met 11-10 voor.

Waterpolo | Oranje vecht zich terug

Wat kunnen een paar minuten toch een groot verschil maken. Nederland maakt in korte tijd vier doelpunten en plots is de achterstand nog maar één punt: 10-9 in het voordeel van Spanje.

Dit zal de Spaanse ploeg toch wat stress opleveren. Het is te hopen dat Oranje het momentum kan gebruiken.

Waterpolo | Twee snelle doelpunten

Het antwoord volgt vrij snel na de hervatting: Oranje scoort tweemaal op rij en dat biedt de waterpolosters weer wat perspectief. De achterstand bedraagt nu drie punten: het is 10-7 in het voordeel van Spanje.

Waterpolo | Wedstrijd hervat

De tweede helft is begonnen. Oranje heeft een manier nodig om beter vat te krijgen op de Spaanse ploeg. In de komende minuten zal het duidelijker worden of dat de waterpolosters lukt.

Atletiek | Estafettemannen teleurgesteld, kogelstoters genieten van leerzaam toernooi

De rust geeft ons de gelegenheid om even terug te blikken op de Nederlanders die vandaag in actie kwamen in het atletiektoernooi.

De mannenploeg slaagde er niet in de finale van de 4x100 meter estafette te halen en reageerden teleurgesteld. "We weten dat we beter kunnen dan dit."

Ook voor kogelstoters Jorinde van Klinken en Alida van Daalen zat er geen finaleplek in. Zij overleefden de kwalificatieronde niet, maar gaven na afloop aan genoten te hebben van een leerzaam toernooi.

Beluister hier de interviews terug:

Waterpolo | Rust in halve finale

De Spaanse waterpolosters laten andermaal hun klasse zien, Nederland staat continu onder druk. Vooral Elena Ruiz en Judit Forca zijn op schot met allebei drie goals. Het is 10-5 voor Spanje. Nederland had even hoop, maar het verschil blijft op vijf goals staan.

Kan Nederland zich nog oprichten en zo toch die finale bereiken?

Waterpolo | Nederland terug in de wedstrijd

Nederland komt een stuk beter voor de dag in het tweede kwart. De waterpolosters weten zich een stuk beter door de goeie defensie van Spanje te wurmen en zo komt de ploeg van Doudesis terug in de wedstrijd, al is een voorsprong nog ver weg: 7-4 voor Spanje.

Waterpolo | Nederland doet wat terug

Bente Rogge doet eindelijk wat terug voor Nederland in het tweede kwart: 6-2.

Bondscoach Doudesis heeft overigens ook de keeper gewisseld. Laura Aarts eruit, Sarah Buis erin.

Waterpolo | 6-1 voor Spanje

De Spaanse ploeg is erg dominant tegen de Nederlandse waterpolosters, die er zowel verdedigend als aanvallend niet aan te pas komen. De Spaanse vrouwen blokken bijna ieder schot. En de Spaanse topschutters zijn op schot: het is 6-1 voor Spanje na het eerste kwart.

Het is voor de tweede keer dit toernooi dat een ploeg na het eerste kwart zo ruim voorstaat. Spanje stond in de kwartfinale ook na het eerste kwart met 6-1 voor.

Golf | Van Dam zweeft in middenmoot

Golfster Anne van Dam blijft in de middenmoot zweven. Met nog zes holes te gaan (van achttien) noteert ze vier slagen boven het baangemiddelde.

Met drie birdies, twee bogeys en een double bogey blijft de 28-jarige Arnhemse ook op de tweede dag van het individuele toernooi in de middenmoot zweven. Ze is op dit moment op twee derde en zal naar verwachting rond 16.00 uur klaar zijn.

Anne van Dam op de tweede dag van het individuele toernooi

Waterpolo | Nederland op achterstand

De Nederlandse waterpolosters kijken al vroeg tegen een 3-0-achterstand aan in deze halve finale. Spanje verdedigt goed, komt er slim uit en scoort dan ook nog makkelijk.

Waterpolo | Halve finale tussen Nederland en Spanje

De volksliederen hebben geklonken. De Nederlandse waterpolosters beginnen zo aan hun halve finale tegen topland Spanje, dat het waterpolo al jaren domineert (samen met Amerika). Daar staat tegenover dat Nederland onder bondscoach Evangelos Doudesis wereldkampioen werd in 2023.

Nederland won in de kwartfinales met 11-8 van Italië. Spanje won met maar liefst 18-8 van Canada.

De andere halve finale tussen Australië en Amerika is vanavond, om 19.35 uur.

Zeilen | Kitefoilen opnieuw uitgesteld

Er gaat niet voor 14.30 uur geracet worden bij het kitefoilen, waarin Annelous Lammerts namens Nederland in actie komt.

Hockey | Burg mist finale door gebroken neus, Dicke haar vervanger

Joosje Burg mist de olympische hockeyfinale. De hockeyster liep een gebroken neus op tijdens de halve finale tegen Argentinië. Pien Dicke is haar vervanger.

"Dit is natuurlijk een enorme domper voor Joosje en ons allemaal", aldus bondscoach Paul van Ass. "We willen het risico dat haar neus morgen tijdens de wedstrijd weer een tik krijgt of gaat bloeden niet nemen. Medisch gezien zou ze kunnen spelen, maar we willen Joosje ook in bescherming nemen."

Waterpolo | Halve finale tussen Nederland en Spanje

In La Defense Arena is nu nog de wedstrijd tussen Italië en Canada bezig, voor de plaatsen vijf tot en met acht. Maar straks (14.35 uur) springen de Nederlandse waterpolosters in het water voor de halve finale tegen Spanje.

Er hebben zich al aardig wat plukjes oranjepubliek verzameld in het stadion, ziet verslaggever Franklin Stoker:

Zeilen | Kitefoilen: Lammerts vertraagd in actie

De races in de halve finales van het kitefoilen zijn tot nader order uitgesteld vanwege een gebrek aan wind. Namens Nederland doet Annelous Lammerts mee.

Atletiek | Zevenkamp: Nederlanders doen het goed bij hoogspringen

Vetter, Oosterwegel en Dokter zijn op de zevenkamp klaar met het tweede onderdeel, hoogspringen. Met 1,74 meter evenaren Vetter en Oosterwegel hun beste prestatie van het seizoen, terwijl Dokter met 1,86 meter haar beste prestatie van het seizoen overtreft.

Na twee onderdelen is dit de stand in het algemeen klassement:

  • Dokter staat op de vijfde plaats, met 2.094 punten
  • Oosterwegel staat op de veertiende plaats, met 1.966 punten
  • Vetter staat op de vijftiende plaats, met 1.955

Er doen 22 atleten mee aan de zevenkamp, die twee dagen duurt. De huidige top drie wordt gevormd door de Britse Katarina Johnson-Thompson, de Belgische Nafissatou Thiam en de Amerikaanse Anna Hall.

Het volgende onderdeel is kogelstoten en begint vanavond om 19.35 uur. De eerste dag wordt om 20.55 uur afgesloten met de 200 meter.

Sofie Dokter

Zeilen | Bouwer en Van der Meer zesde in Nacra 17-klasse

Zeilers Bjarne Bouwer en Laila van der Meer zijn in de gemengde Nacra-17-klasse in het zeilen als zesde geëindigd. Ze stonden bij aanvang van de medalrace donderdagmiddag vijfde, zonder een kans om nog een medaille te veroveren.

Al de hele week zijn de zeilomstandigheden in Marseille niet ideaal, omdat er regelmatig te weinig wind staat. Ook de medalrace in de Nacra-17 klasse moest een dag worden uitgesteld. Vandaag werd die uiteindelijk gevaren, maar door een zwakke wind kwamen de zeilers slechts langzaam vooruit.

Het Franse duo Tim Mourniac / Lou Berthomieu won de medalrace, waar dubbele punten te verdienen waren, en klommen zo nog over Bouwer en Van der Meer in het algemeen klassement. De gouden medaille gaat echter, net als in Tokio in 2021, naar de Italianen Ruggero Tita en Caterina Banti.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal 'greatest of all time'

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal pakte vanochtend de gouden medaille. Ook tijdens de Spelen van Rio voltooide ze de tien kilometer als snelste.

"Ik heb nu drie olympische medailles op dit onderdeel", rekende Van Rouwendaal vanochtend na afloop voor. "Cunha (de Braziliaanse pakte drie jaar geleden het goud in Tokio, red.) heeft er één. Het duurt in ieder geval acht jaar totdat iemand me evenaart."

'Ja, nu ben ik de goat, by far', beseft Van Rouwendaal na gouden race in Parijs

Atletiek | Terugkijken: vrouwenploeg verrassend naar finale estafette

Waar de mannenploeg niet in slaagde, lukte de vrouwenploeg wel. Isabel van den Berg, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya plaatsen zich in Parijs nipt voor de olympische finale op de 4x100 meter estafette.

Het viertal profiteerde van een diskwalificatie van Ivoorkust en gaat op basis van tijd naar de finale. Die staat morgen om 19.30 uur op het programma.

Er heerste vooral opluchting bij de vrouwenploeg:

Atletiek | Terugkijken: mannenploeg komt tekort op estafette

De Nederlandse estafettemannen plaatsen zich niet voor de finale op de 4x100 meter. Onyema Adigida, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Elvis Afrifa eindigen in hun serie als achtste en laatste.

Geen finaleplaats voor Nederlandse mannen op 4x100 meter estafette

Zeilen | Medal race in Nacra 17-klasse begonnen

In Marseille zijn de zeilsters in de Nacra 17-klasse begonnen aan de medal race. Het Nederlandse duo Bjarne Bouwer en Laila van der Meer staat op de vijfde plaats van het algemene klassement, een medaille zit er niet in.

Desondanks is het tweetal tevreden, gaven ze gisteren aan:

Zeilers Bouwer en Van der Meer vijfde in Nacra-17: 'Tevreden mee'

Atletiek | Clarke redt het niet, ondanks persoonlijk record

Clarke komt als vijfde over de finish en redt het niet. Het goede nieuws: met een tijd van 1.44,70 verbetert hij zijn persoonlijk record.

De finale halen zit er dus niet in voor de 26-jarige Clarke, maar een nieuw persoonlijk record biedt aanknopingspunten.

Atletiek | Clarke in herkansing 800 meter

Ryan Clarke begint zo aan zijn herkansing op de 800 meter. Om een finaleplaats af te dwingen moet hij zijn heat winnen. Als dat niet lukt, kan hij zich op basis van tijd eventueel nog plaatsen voor de halve finales.

Atletiek | Tjin-A-Lim na herkansingen naar halve finales 100 meter horden

Tjin-A-Lim naar halve finales op horden na herkansing: 'Vibe was vanaf het begin goed'

Maayke Tjin-A-Lim voelde tijdens haar herkansing op de 100 meter horden dat het goed zat. "Dit had ik nodig", reageerde ze na afloop tevreden. "De vibe was vanaf het begin goed."

Atletiek | Kogelstoten: Schilder voelde druk en kan nu genieten in finale

Schilder voelde druk voor finale en kan nu genieten in finale: 'Kom maar op'

Atletiek | Terugkijken: kwalificaties kogelstoten

Schilder als vierde naar finale kogelstoten, Van Klinken en Van Daalen uitgeschakeld

Atletiek | Mannen niet naar finale 4x100 meter

De Nederlandse mannen zijn uitgeschakeld in de kwalificatieronde van de 4x100 meter. Onyema Adigida, Elvis Afrifa, Taymir Burnet en Nsikak Ekpo zijn niet snel genoeg en eindigen in de eerste heat met een tijd van 38,48 seconden op de achtste plaats.

Onyema Adigida

Atletiek | Hoogspringen in zevenkamp vrouwen

Gaan we weer even terug naar de zevenkamp, waar Dokter, Vetter en Oosterwegel zijn begonnen aan het onderdeel hoogspringen.

Oosterwegel en Vetter zitten bij elkaar in de eerste groep, Dokter komt in actie in de tweede groep.

Atletiek | Nederland plaatst zich nipt voor finale 4x100 meter vrouwen

Nederland heeft zich vanwege een diskwalificatie van Ivoorkust toch nog geplaatst voor de finale van de 4x100 meter voor vrouwen. Isabel van den Berg, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen in baan 5 naar een vijfde tijd in heat 2: 42,65 seconden.

Nederland is door de diskwalificatie van Ivoorkust als laatste ploeg toch nog aan de finale toegevoegd.

De eerste nummers drie van beide heats plaatsen zich automatisch, evenals de twee snelste landen die daarop volgen.

Atletiek | Kogelstoten: alleen Schilder naar finale

Schilder staat morgen als enige Nederlandse in de finale van het kogelstoten. Haar poging van 18,92 meter levert haar een vierde plaats op in de kwalificatieronde. De beste twaalf deelneemsters gaan naar de finale en daar zit Schilder dus ruim bij.

Slechts drie deelneemsters stoten verder dan 19,15 meter, de kwalificatiestandaard die automatisch een ticket voor de eindstrijd oplevert. Van Daalen (26ste met 16,53 meter) en Van Klinken (28ste met 16,35 meter) redden het niet.

Ook Raven Saunders staat in de finale. De 28-jarige Amerikaanse pakte op de vorige Spelen een zilveren medaille en staat bekend om het dragen van een masker tijdens wedstrijden. Het is onder meer een verwijzing naar de worstelingen die Saunders, die de voornaamwoorden hen/hun gebruikt, heeft gehad op het gebied van mentale gezondheid.

Hen staat bekend om het dragen van een Hulk-masker, hoewel hen dat specifieke masker tijdens deze wedstrijd niet draagt. In de kwalificatieronde van vandaag droeg hen een zwart masker en een zonnebril.

Atletiek | Kogelstoten: nu wel raak voor Schilder

Kogelstootster Schilder stootte in de eerste ronde nog buiten de baan, maar nu maakt ze dat meer dan goed door in de tweede ronde een afstand te noteren van 18,86 meter. Daarmee zet ze vooralsnog de beste poging neer van Groep B.

Nu zijn het Van Daalen en Van Klinken die met hun tweede poging naast de baan mikken. Ze moeten flink verbeteren bij hun derde poging. Ze stootten in de eerste ronde slechts 16,25 meter en 16,35 meter.

Jorinde van Klinken

Atletiek | Tjin-A-Lim plaatst zich op het nippertje voor halve finales 100m horden

In de herkansingsronde bij de 100 meter horden rent Maayke Tjin-A-Lim nipt naar een tweede plaats. En dus mag ze door naar de halve finales, waarin ze ook Nadine Visser treft.

Het is echt een fotofinish. Aanvankelijk lijkt het dat de Slowaakse Viktória Forster zich kwalificeert, maar zij krijgt toch de derde plaats achter haar naam en valt dus net buiten de boot. Alleen de eerste twee in elke heat van de herkansingsronde gaan door naar de halve finales.

Atletiek | Kogelstoten

Kogelstootsters Van Klinken en Van Daalen noteren respectievelijk 16,35 meter en 16,25 meter bij hun eerste poging.

Jessica Schilder stootte buiten de baan en heeft dus geen score neergezet.

Openwaterzwemmen | Sharon van Rouwendaal met haar gouden medaille

Atletiek | Kogelstoten met Van Klinken, Schilder en Van Daalen

Maar voordat we verder gaan met de zevenkamp, schakelen we even over van de paarse atletiekbaan naar het grasveld. Daar beginnen kogelstootsters Jorinde van Klinken, Jessica Schilder en Alida van Daalen aan hun kwalificatieronde.

Atletiek | Goed begin Dokter en Oosterwegel op 100 meter horden

Dokter noteert in de eerste heat van de 100 meter horden een tijd van 13,57 seconden en komt daarmee als vierde over de finish. Het is haar beste tijd van het seizoen. Bovendien komt ze in de buurt van haar persoonlijk record, dat op 13,51 seconden staat. Een goed begin van de zevenkamp dus voor de Groningse, die 1.040 punten krijgt.

In de tweede heat komen Emma Oosterwegel (13,41 seconden) en Anouk Vetter (13,49 seconden) respectievelijk als eerste en vierde over de eindstreep. Oosterwegel evenaart daarmee bijna haar persoonlijk record en dus start ook zij uitstekend aan haar zevenkamp.

Oosterwegel staat na het eerste onderdeel op de tiende plaats van het algemene klassement, Vetter staat dertiende en Dokter volgt op plek zeventien.

Hoogspringen is het volgende onderdeel. Dat begint om 11.05 uur.

Vetter en Oosterwegel

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal: 'Mijn hondje was mijn alles'

Zwem nog één keer, zei haar vader. Zwem nog één keer voor je overleden hondje Rio. En dat deed Sharon van Rouwendaal.

"Ik heb nog één keer alles gegeven voor mijn laatste Spelen", zei Van Rouwendaal, zichtbaar geëmotioneerd na de winst van haar tweede gouden medaille.

Toen ze uit het water kwam, wees ze naar de tatoeage op haar rechterpols, van haar hondje. "Mijn hondje was mijn alles. Ik heb voor jou gezwommen."

Van Rouwendaal: 'Wereld stortte beetje in, niks was meer belangrijk'

Atletiek | Zo meteen zevenkamp

Bij de zevenkamp in het atletiek zien we zo Sofie Dokter, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel bij de 100 meter horden - het eerste onderdeel.

De zevenkamp duurt twee dagen en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 100 meter horden
  • Hoogspringen
  • Kogelstoten
  • 200 meter
  • Verspringen
  • Speerwerpen
  • 800 meter

In Tokio pakte Vetter drie jaar geleden de zilveren medaille. Oosterwegel pakte het brons.

Vandaag worden de eerste vier onderdelen afgewerkt.

Nederland evenaart 10 gouden medailles Tokio

Met de gouden medaille van Sharon van Rouwendaal heeft Nederland tot nu toe tien gouden plakken behaald op de Spelen in Parijs. Dat is een evenaring van de 10 keer goud in Tokio in 2021. Het record op één editie is twaalf, gevestigd in Sydney in 2000.

Daarmee lijkt de Nederlandse ploeg af te stevenen op de succesvolste Spelen ooit. Kanttekening: er zijn tegenwoordig veel meer olympische sporten dan vroeger.

Nederland stijgt in de medaillespiegel naar de achtste plaats en staat nu boven Italië.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal met eerbetoon

Als eerste aantikken en dan voor het oog van de camera wijzen naar de tatoeage van een hondenpoot op haar onderarm. Sharon van Rouwendaal wist vooraf hoe haar afscheid van het olympisch openwaterzwemmen er in Parijs uit moest gaan zien.

Het moest een eerbetoon worden aan haar hond Rio, die in mei overleed. Van Rouwendaal vereeuwigde Rio op de rechteronderarm waarmee ze acht jaar geleden het goud pakte tijdens de Spelen van Rio de Janeiro.

2.03,34 uur na de start van haar laatste race kan het. Van Rouwendaal pakt de gouden medaille en toont - zichtbaar emotioneel - haar tatoeage.

Openwaterzwemmen | Rouwendaal pakt goud!

Van Rouwendaal grijpt het goud! Met een ferme eindsprint zwemt ze bij Johnson en Taddeucci vandaan. Zij pakken het zilver en brons.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal neemt leiding

Ze gaan voor de eindsprint, tegen de stroming in. En Van Rouwendaal heeft de leiding genomen. We gaan richting de finishstraat.

Openwaterzwemmen | Wie zwemt er naar het goud?

We zijn in de slotfase van de 10 km openwaterzwemmen aanbeland. Johnson, Van Rouwendaal en Taddeucci gaan onderling uitmaken wie er met het goud vandoor gaat.

Van Rouwendaal won in Rio (2016) al goud, en zilver in Tokio (2021). Lukt het haar het kunstje van Rio te herhalen?

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal in kielzog Johnson

Van Rouwendaal zwemt in het kielzog van Johnson.

"Sharon zit in een zetel", aldus Maarten van der Weijden, co-commentator bij de NOS en winnaar van olympisch goud bij het openwaterzwemmen (2008).

Alleen Taddeucci kan het tweetal volgen. De rest ligt al op zo'n 20 seconden achterstand.

Met nog 2,5 kilometer te gaan lijkt het beslist wie er straks het podium mogen betreden. Alleen: wie stapt op welke trede?

Golf | Van Dam begint aan dag twee

Golfster Anne van Dam begint vandaag in Guyancourt aan de tweede dag van het individuele toernooi. De dag begint om 09.00 uur, Van Dam komt vanaf 11.06 uur in actie.

Gisteren sloot de 28-jarige Arnhemse haar eerste dag af met een score van +3. Daarmee staat ze in de middenmoot. Het toernooi duurt vier dagen.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal op plek twee

Van Rouwendaal moet nu toch de Australische Moesha Johnson voor zich laten, maar de Nederlandse ligt daar niet ver achter. Op plek drie Ginevra Taddeucci.

De rest moet een gaatje laten. Alleen Chelsea Gubecka kan redelijk volgen.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal maakt vaart

Van Rouwendaal heeft de touwtjes stevig in handen. Na de derde bevoorrading - vanaf de kade geven trainers met een hengel drinkwater aan - kunnen er nog maar vier zwemsters in haar tempo mee.

Dat zijn Johnson, Gabbrielleschi, Taddeucci en Ebina.

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal ligt er goed voor

De wedstrijd is nu echt begonnen. Het tempo is omhoog en het peloton is uit elkaar gevallen.

Van Rouwendaal ligt vooraan, in een groep van tien. Ze heeft de stroom mee en bepaalt de wedstrijd.

De Duitse Leonie Beck lijkt de aansluiting echt verloren, die ligt 50 seconden achter.

Openwaterzwemmen | Gisteren lag Van Rouwendaal al even in de Seine

Sharon van Rouwendaal zwom gisteren al even in de Seine, op zoek naar de beste tactiek voor de race.

Van Rouwendaal: 'Ik merkte niet echt dat het vies was'

Openwaterzwemmen | Nog geen verschillen

De 24 deelneemsters houden elkaar voorlopig in bedwang. In een lint langs de kade van de Seine zwemmen ze achter elkaar aan.

Openwaterzwemmen | Daar gaat Van Rouwendaal!

24 zwemsters zijn begonnen aan de 10 kilometer. Van Rouwendaal gaat voor haar derde olympische medaille.

Zo ligt de Seine er voor vlak voor de start bij

Openwaterzwemmen | Van Rouwendaal weet al hoe haar afscheid moet zijn

Als eerste aantikken en dan voor het oog van de camera wijzen naar de tatoeage van een hondenpoot op haar onderarm. Sharon van Rouwendaal weet hoe haar afscheid van het olympisch openwaterzwemmen er morgen in Parijs uit moet gaan zien.

Sinds kort staat Rio, de hond waar Van Rouwendaal begin mei afscheid van moest nemen, vereeuwigd op de rechteronderarm waarmee ze acht jaar geleden als eerste aantikte tijdens de Spelen van Rio de Janeiro.

Na het goud van Rio en het zilver van Tokio ziet ze haar derde olympische race in Parijs als eerbetoon aan de viervoeter waarmee ze zeven jaar lief en leed deelde.

Openwaterzwemmen | Straks ruim baan voor Van Rouwendaal

Om 07.30 uur gaat Sharon van Rouwendaal van start op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Zij kan een serieuze gooi kan doen naar een gouden plak.

Van Rouwendaal won op de Olympische Spelen in Rio in 2016 goud, gevolgd door zilver in Tokio in 2021. In Parijs gaat de regerend wereldkampioene op voor haar laatste olympische kunstje.

Welke Nederlanders zien we vandaag in actie?

Naast de eerder benoemde kanshebbers zien we vanaf 09.00 uur Anne van Dam op de golfbaan. In het Stade de France beginnen Sofie Dokter, Emma Oosterwegel en Anouk Vetter aan de zevenkamp. Ook hebben we medalraces en finales met Nederlandse inbreng op de laatste zeildag in Marseille.

Benieuwd naar welke Nederlandse sporters er vandaag nog meer in actie komen? Zie daarvoor het overzicht hieronder.

Zet je schrap!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de dertiende dag van de Olympische Spelen in Parijs. En wat voor een dag wordt het wel niet!

Om 07.30 uur gaan we al los met de 10 kilometer openwaterzwemmen, waarin Sharon van Rouwendaal haar succes van het WK eerder dit jaar hoopt te herhalen. Verder zien we vandaag volop actie op de wielerbaan, de hockeyfinale tussen Duitsland en Nederland en natuurlijk de finale van Femke Bol op de 400 meter horden.

Stoelriemen vast, want dit wordt een heerlijke sportdag in Parijs!

Femke Bol