NOS Sport

Waterpolosters veroveren na 32 jaar weer wereldtitel in zinderende finale tegen Spanje

Waterpolosters veroveren na 32 jaar weer wereldtitel met zinderende zege op Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben voor het eerst sinds 1991 weer de wereldtitel veroverd. Spanje werd na strafworpen met 17-16 verslagen, nadat de reguliere speeltijd in 12-12 was geëindigd. Nederland benutte alle strafworpen, terwijl keepster Laura Aarts een hand kreeg tegen de derde Spaanse strafworp.

Nederland bekroonde een sterk toernooi naast de wereldtitel ook al met kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar.

In de derde periode sloeg Nederland een gat met 9-7 waarmee de ploeg een voorschot op de titel leek te nemen. Spanje kwam terug en sleepte een strafworpenserie uit het vuur. Speelsters Sabrina van der Sloot, Lieke Rogge, Simone van de Kraats, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking bleven koel. De Spaanse Bea Ortiz stuitte op Aarts.

Nieuwe titel

Naast de wereldtitel van 1991 greep Nederland vier keer naast goud. In 1986, 1994, 1998 en 2015 was er zilver. Huidige internationals Vivian Sevenich, Aarts en Van der Sloot waren er in de verloren finale van 2015 al bij. Met deze titel voegen ze extra glans toe aan hun prijzenkast. Het trio, met nog drie huidige internationals, werd in 2018 ook al Europees kampioen.

Bekijk hieronder de huldiging en reacties van bondscoach Evangelos Doudesis, Aarts en voormalig bondscoach en manager Topwaterpolo Arno Havenga.

Beide landen waren op het WK verlost van plaaggeest Verenigde Staten, dat de afgelopen vier WK's beslag had gelegd op goud. Nederland (in 2015) en Spanje (2017 en 2019) bleven allebei achter, terwijl Verenigde Staten weer feestvierde. Nu lonkte de hoofdprijs voor beide landen.

In de openingsfase werd Nederland teruggedrongen, maar wist aanvallend te profiteren van de gekozen Spaanse tactiek. De topscorer van Oranje, Simone van de Kraats, kreeg geen ruimte waardoor er voor de andere schutters ruimte ontstond en Nederland de eerste periode met een 4-3 voorsprong afsloot.

In het vervolg ging de wedstrijd lang gelijk op. Spanje maakte het de Nederlandse ploeg lastig met hun sterke midvoors en scherpe schutters en sloeg als eerste een gat met 6-4. Via Van de Kraats en Kitty Lynn Joustra kwam Nederland terug tot 6-6.

De vreugde bij de waterpolosters in beeld:

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    De waterpolosters tonen hun gouden medaille.

Daarna kreeg Nederland meer grip op de wedstrijd. De verdediging blokte veel ballen weg en anders was daar keepster Aarts nog. Aanvallend benutte de ploeg haar kansen en wist Spanje uiteindelijk, na een zenuwslopend einde via strafworpen, te breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl