NOS Sport

Waterpolosters dolblij met WK-finale en ticket Parijs: 'Fantastisch dit'

De ontlading was enorm in de Marine Messe in het Japanse Fuokuoka. Een voor een kwamen de waterpolosters breeduit lachend voorbij in de mixed zone met een vers geprint ticket met 'Paris 2024' erop. Want dat was de prettige bijkomstigheid.

Met het verslaan van Italië drongen de waterpolosters niet alleen door tot WK-finale, maar verdienden ze ook een ticket voor de Olympische Spelen.

Een luxe voor de olympisch kampioen van 2008, die kwalificatie voor de afgelopen Spelen in Tokio pas op het laatste moment veiligstelde, na een afwezigheid van acht jaar. "Het geeft veel rust", gaf aanvoerder Sabrina van der Sloot aan tussen alle ontladingen door.

"Aankomend seizoen wordt hectisch met een EK, nog een WK en Champions League met onze clubs. Prettig dat we ons nu al kunnen focussen op de opbouw naar de Spelen."

Waterpolosters euforisch na plaatsing WK-finale en Spelen: 'Maar we moeten wel door'

Bondscoach Evangelos Doudesis stippelde nog eens uit hoe lastig de route is naar een plek op het olympische podium. "Kwalificatie voor de Spelen is een superstressvolle ervaring en ontzettend lastig. Ik heb me nooit beziggehouden met dat het ons niet zou lukken, maar het is fantastisch dat we het nu al binnen hebben."

Dromen van goud

Van der Sloot, bezig aan haar achtste wereldkampioenschap, genoot zichtbaar. "We zijn zo rustig gebleven. We hadden een plan en hebben ons daar tot het bitterende einde uitstekend aan gehouden, ondanks de spanning." Nederland hield een 9-8 voorsprong vast, ondanks een hectische slotfase.

Nu droomt de routinier hardop van goud. "We zijn dit toernooi ingegaan om wereldkampioen te worden, niet om kwalificatie voor de Spelen af te dwingen. De ontlading die loskomt nu we dat ticket hebben, is logisch. We mogen even blij zijn, daarna moeten we weer door. We gaan altijd voor het hoogst haalbare en hier op het WK is dat goud."

Waterpolosters bereiken WK-finale en verdienen daarmee olympisch ticket

Een kritische noot viel er bij de bondscoach nog wel te kraken. "Om eerlijk te zijn, aanvallend was dit misschien onze slechtste wedstrijd van de afgelopen maanden", zei Doudesis. "Maar juist dan wint een team dat mentaal ijzersterk is", loofde hij zijn ploeg ook. "Dit is een team met karakter, dat onder moeilijke omstandigheden vertrouwen blijft houden in elkaar."

Even feestvieren en daarna het vizier op de finale van vrijdag, is dus het devies. Of "nog even naar dat ticket kijken en daarna stoppen we hem in het laadje en gaat de focus op de finale", zoals speelster Bente Rogge het omschreef.

Droom die uitkomt

Gearmd stond ze met haar jongere zusje Lieke de pers te woord. Ze is "ongelooflijk trots". "We hebben allebei een bijzondere weg afgelegd om hier te zijn. Met een WK-finale in het vooruitzicht en een ticket voor Spelen is dit een droom die uitkomt en zeker om dat samen te doen."

Bente Rogge viel als laatste af voor de Spelen van Tokio, Lieke Rogge doorliep alle nationale jeugdteams en was jarenlang een van de grootste Nederlandse talenten, maar maakte pas afgelopen maart haar debuut voor Oranje.

In Fukuoka boezemt ze haar tegenstanders angst in met haar kiezelharde schot en toont ze zich vol vertrouwen. Tegen Italië was ze twee keer trefzeker. "Ik besef het nog niet helemaal. Hier doe je het voor. Al die uren trainen in Zeist en keihard werken iedere dag", lachte ze hardop.

In de finale wacht naast Spanje ook een opvallende dubbel voor een aantal speelsters. Zes speelsters (Van der Sloot, Bente Rogge, Laura Aarts, Iris Wolves, Vivian Sevenich en Brigitte Sleeking) waren er in 2018 bij toen Oranje goud won op het EK.

Voor keepster Aarts maakt het niet uit wie ze treffen. "Spanje is een topland, maar wij gaan tegen elke tegenstander hoe dan ook voor goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl