NOS Sport

Waterpolosters bereiken WK-finale en verdienen daarmee olympisch ticket

Waterpolosters bereiken WK-finale en verdienen daarmee olympisch ticket

De Nederlandse waterpolosters hebben in het Japanse Fukuoka voor het eerst in acht jaar weer de WK-finale bereikt. In een spannende halve finale tegen Italië, waarin het lang gelijk opging, was de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis met 9-8 te sterk.

Naast de finaleplek levert de overwinning Oranje ook een ticket voor de Olympische Spelen op. Nederland, dat in 2008 olympisch kampioen werd en in 1991 wereldkampioen, is daarmee - buiten gastland Frankrijk - het eerste land dat zich heeft geplaatst voor Parijs.

In de finale, die vrijdag om 11.00 uur live te zien bij de NOS, is Spanje de tegenstander. De Spaansen, regerend Europees kampioen, werden in het openingsduel dit WK nog met 7-6 verslagen.

"Passie, rendement en vechtlust." Routinier Vivian Sevenich (30) wist maandagavond na plaatsing voor de halve finale al wat de Italiaanse ploeg in het water zou leggen. Nederland-Italië is een klassieker binnen het vrouwenwaterpolo, met een rivaliteit die ver terug gaat.

Beide landen domineerden het waterpolo in de jaren negentig, toen de vrouwentak binnen de sport opkwam. Nederland werd wereldkampioen in 1991, maar greep in de drie finales daarna mis. Twee keer zat Italië de ploeg dwars.

Waterpolosters euforisch na plaatsing WK-finale en Spelen: 'Maar we moeten wel door'

Italië had in de kwartfinale knap gewonnen van grootmacht Verenigde Staten. Vier WK's had de VS geen duel verloren, totdat de Setterosa maandagavond de Amerikaanse code voor het eerst in acht jaar wist te kraken. Nederland was dus gewaarschuwd.

Oranje opende sterk met een 4-2 voorsprong. De ploeg hield het tempo hoog en speelde zich knap onder de Italiaanse druk uit. Daarna kreeg Nederland het zwaar en kwam Italië terug tot 6-5.

Cruciaal

De derde periode was cruciaal. Het fysieke spel van Italië leidde tot veel uitsluitingen. Nederland wist eerst niet te profiteren, maar sloeg later met doelpunten van Iris Wolves en Lieke Rogge een gaatje naar 8-6.

Oranje bleef aan de goede kant van de score, ook toen Italië in de slotseconden - met een speelster meer - de lat raakte en op keepster Laura Aarts stuitte.

Bekijk hier hoe de waterpolosters in het openingsduel Spanje versloegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl