NOS SportAangepast

Bronzen Bol: 'Ik snap het echt niet' • Jokic en Servië laten Team USA zweten

Dit was ons liveblog over de Olympische Spelen:

liveblog gesloten

Dank voor het volgen, tot morgen!

We gaan stoppen voor vandaag. Morgen zijn we er uiteraard weer. Dan hebben we een bomvolle dag voor de boeg met meerdere kansen op medailles voor Nederland. Ben je benieuwd naar het programma? Dat is hieronder te zien.

Dan rest ons nog te zeggen: tot morgen!

Medaillespiegel

De medaillespiegel na 8 augustus

Atletiek | Davis-Woodhall springt naar goud

Vanavond was ook de avond van Tara Davis-Woodhall, die goud veroverde bij het verspringen. De 25-jarige Amerikaanse gaf de rest met 7,10 meter het nakijken.

Malaika Mihambo won in Tokio een gouden medaille, was ook in recente jaren dominant, maar de Duitse zag haar voorbereiding op deze Spelen door een blessure verstoord worden. Ze leek na het EK-goud in juni wel weer op tijd in vorm te zijn, maar kwam nu niet verder dan 6,98 meter, goed voor zilver.

Het brons was voor Jasmine Moore, die eerder brons bij het hinkstapspringen won. Ze is daarmee na Tatjana Lebedeva de tweede atlete die op één editie op beide disciplines een medaille wint.

Davis-Woodhall troeft Mihambo af en pakt verspringgoud in Parijs

Basketbal | Team USA flikt het toch en is finalist

Het bleef tot in de laatste minuut razend spannend, maar met bloed, zweet en tranen knokt Team USA zich langs Servië. De supersterren hebben een top avond van Steph Curry nodig om de Serviërs onder de duim te krijgen, hij schoot 9 uit 14 van buiten de driepuntslijn en is topscorer van de avond met 36 punten.

"One more, one more!", schreeuwt LeBron James zijn teamgenoten toe, afgewisseld met een paar krachttermen. De 39-jarige James is grotendeels verantwoordelijk voor het samenbrengen van deze verzameling supersterren in de Amerikaanse ploeg. James gaat komende zaterdagavond in de finale tegen Frankrijk op voor zijn derde goud. Kevin Durant kan zelfs voor de vierde keer olympisch kampioen worden.

Voor het Servië van sterspeler Nikola Jokic zijn de druiven zuur. Bogdan Bogdanovic schoot voor 20 punten, Jokic noteerde 17 punten, 5 rebounds en 11 assists, maar het was uiteindelijk net niet genoeg voor een stunt.

  • Reuters
    LeBron James en Stephen Curry
  • Reuters
    Nikola Jokic in duel met LeBron James
  • Reuters
    Kevin Durant aan de bal

Hockey | Telgenkamp over provocatie: 'Had ik niet moeten doen, stom'

Duco Telgenkamp heeft spijt van zijn provocerende gebaar aan de Duitse doelman, dat hij maakte toen hij de beslissende shoot-out binnenschoot.

Bekijk hier de volledige reactie van Telgenkamp:

Telgenkamp over provocatie: 'Had ik niet moeten doen, stom'

Basketbal | Haalt Team USA de finale?

De Amerikaanse supersterren van het basketbal beleven een pittige avond. Het Servië van Nikola Jokic stelt Team USA op de proef en had een ruime voorsprong. Inmiddels is het gat teruggebracht tot vijf punten, lukt het de Amerikanen nog te winnen? Of gaat de finale tussen Servië en Frankrijk, dat eerder vanavond won van wereldkampioen Duitsland.

Atletiek | Meerkampsters tevreden na eerste dag

Na vier van onderdelen zit de eerste dag erop in de zevenkamp. Bekijk hier hoe Sofie Dokter, Emma Oosterwegel en Anouk Vetter:

Stand zevenkamp na vier onderdelen

1. Katarina Johnson-Thompson (GB) 4.055 punten
2. Nafissatou Thiam (Bel) 4.007
3. Anna Hall (VSt) 3.956
4. Noor Vidts (Bel) 3.951
5. Sofie Dokter (Ned) 3.893
9. Anouk Vetter (Ned) 3.767
10. Emma Oosterwegel (Ned) 3.743

Atletiek | Nadeem schenkt Pakistan speerwerpgoud

Arshad Nadeem bezorgt Pakistan bij het speerwerpen de eerste olympische titel in veertig jaar en het vierde goud in totaal. De 27-jarige Nadeem, vorig jaar tweede op de WK, kwam dit jaar amper in actie maar kreeg het publiek bij zijn tweede poging op de banken.

Hij kwam tot een afstand van 92,97 meter en verbeterde daarmee niet alleen zijn persoonlijk record (90,18), maar ook het olympisch record.

Regerend kampioen Neeraj Chopro won zilver, het brons ging naar Anderson Peters. Pakistan won in totaal elf olympische medailles. Acht van die plakken werden behaald door de hockeyploeg (mannen), die in 1960,1968 en 1984 goud wonnen.

Atletiek | Covid voor Lyles, die derde wordt op 200 meter

Noah Lyles, die afgelopen zondag nog olympisch kampioen werd op de 100 meter, zegt dat hij voorafgaand aan de finale van de 200 meter positief testte op het coronavirus. De Amerikaan werd vanavond derde op de 200 meter.

"Ik werd dinsdagochtend vroeg wakker, rond 05.00 uur, en ik voelde me echt verschrikkelijk", zei hij tegen NBC. "Ik wist dat het meer was dan alleen pijn van de 100 meter. We hebben de artsen wakker gemaakt en we hebben getest en helaas bleek dat ik positief was voor covid."

De vermoeidheid bij de bronzen Lyles was duidelijk zichtbaar, toen hij zich op een rolstoel af liet voeren na de finale.

Atletiek | Holloway nu ook olympisch kampioen

Grant Holloway doet het! Hij laat iedereen achter zich in de finale van de 110 meter horden. De Amerikaan heeft al drie wereldtitels op dit onderdeel, een stapel gouden medailles van de 60 meter horden maar er miste nog iets... Olympisch goud. Op de vorige Spelen behaalde hij de zilveren medaille, in Tokio werd hij geklopt door de Jamaicaan Hansle Parchment.

Sindsdien bouwde Holloway nog meer kracht en snelheid op, vanavond komt alles eruit in het Stade de France. Flamingo, zoals de Amerikaan zichzelf noemt, wint in 12,99. Zijn landgenoot Daniel Roberts wordt tweede in 13.09. Rasheed Broadbell neemt de bronzen medaille mee naar Jamaica, hij finisht gelijk met Roberts.

Grant Holloway belt naar huis: het goud is binnen

Atletiek | Bekijk hier de reactie van Femke Bol

Bol in tranen na brons: 'Ik snap het niet, ik ben zo goed in vorm'

Bol: 'Kwam voor mijn allerbeste race, loop een van mijn slechtste'

Femke Bol is een kwartier na haar race nog altijd enorm teleurgesteld. "Het gaat slecht. Ik snap het echt niet. De verzuring sloeg gewoon toe. Ik ben zo goed in vorm en voel me zo sterk. en na 250 meter gaat het gewoon niet meer."

"Het was nog een extra klap toen iemand over me heen kwam, dat had ik niet verwacht. Toen deed ik een extra stap naar de laatste horde, wat dom is. Ik baal ervan. Ik kom hier voor mijn allerbeste race en ik loop een van mijn slechtste."

Atletiek | De hordenkoningin

Met haar zesde (!) wereldrecord kroont Sydney McLaughlin-Levrone zich wederom tot olympisch kampioen. Met 50,37 duikt ze ruim onder haar vorige toptijd (50,68) gelopen op de Amerikaanse trials vorige maand.

Sydney McLaughlin-Levrone

Atletiek | Gemengde emoties bij Bol

Na de felicitaties aan de olympisch kampioen ontvangt Femke Bol de Nederlandse vlag. Er verschijnt toch een voorzichtige glimlach op haar gezicht. Maar ja, ook de tranen zijn er nog.

Vaak een cliché, maar dit zijn gemengde gevoelens.

  • Reuters
    Bol feliciteert McLaughlin-Levrone
  • Reuters
    Femke Bol baalt na haar race
  • Reuters
    Bol met de vlag

Atletiek | Bol zoekt steun en baalt

Het valt zwaar bij Femke Bol. De Nederlandse atlete zoekt steun bij haar familie op de tribune. Daarna loopt ze terug de baan op en slaat zichzelf tegen het voorhoofd.

Atletiek | Bol derde, goud voor McLaughlin!

Femke Bol start goed, maar in de eerste bocht lijkt Sydney McLaughlin-Levrone al op haar in te lopen. In de tweede bocht haalt de Amerikaanse Bol in en ze lijkt maar te kunnen blijven versnellen.

De kenmerkende eindsprint van Bol komt er nu niet. het gaat veel te hard in deze finale. McLaughlin loopt een nieuw wereldrecord! 50,37!

Na de laatste horde lijkt Bol helemaal leeg. Ze ziet McLaughlin finishen en wordt dan ook nog voorbijgelopen door Anna Cockrell, die met een persoonlijk record van 51,87 zilver pakt. Bol finisht in 52,15. Net als drie jaar geleden in Tokio moet Bol twee Amerikaansen voor zich laten. Maar ditmaal zal het brons heel anders aanvoelen dan toen.

McLaughlin snelt weg bij Bol

Atletiek | Finale 400 meter horden

De atleten zijn voorgesteld voor de finale op de 400 meter horden. Femke Bol komt na haar grote concurrent Sydney McLaughlin-Levrone de baan op. De Nederlandse start zo in baan 6, de Amerikaanse wereldrecordhouder in baan 5. Zij heeft Bol dus vanaf de start in haar zichtveld, wie gaat er het snelt rond?

Klaar voor de start, daar gaan we!

Atletiek | De laatste voorbereidingen op de grote finale

Femke Bol

Mooie beelden uit de call-room van de finalisten op de 400 meter horden. Femke Bol checkt over hoeveel minuten ze de baan op mag en Sydney McLaughlin-Levrone geeft haar transponder een plekje voor de tijdsmeting.

Zenuwen? Die laten beide topatleten echt niet meer zien in dit stadium. Mentaal is de strijd al begonnen. Om 21.25 uur, als het startschot, komt alles eruit. Prolongeert de Amerikaanse haar olympische titel? Of weet Bol haar vanavond te verslaan?

Sydney McLaughlin-Levrone

Atletiek | Meerkampsters in 200 meter

De drie Nederlanders in de zevenkamp staan ook na de 200 meter nog in de top tien. Emma Oosterwegel loopt in 24,35 naar de vijfde plek in haar serie, in de derde serie doet Sofie Dokter het weer uitstekend. Zij loopt naar de tweede plaats in 23,73. Vetter wordt zesde in 24,36.

We maken straks de balans op na dag 1, inclusief reacties van de drie atleten.

Atletiek | De winnende race van Tebogo op de 200 meter, en zijn reactie

Hockey | Bekijk hier de reacties na afloop van de gewonnen finale

Basketbal | Samenvatting halve finale: Frankrijk - Duitsland

Franse basketballers naar finale, ten koste van wereldkampioen Duitsland

Atletiek | Zevenkamp: 200 meter

Het vierde onderdeel van de zevenkamp is onderweg. In de eerste serie van de 200 meter liet favoriet Nafi Thiam niet veel liggen, ondanks dat de loopnummers niet haar favoriet zijn.

In de tweede serie loopt Emma Oosterwegel. In de laatste serie komen Anouk Vetter en Sofie Dokter in actie.

Hockey | Bekijk hier het moment waarop Nederland het goud pakte

Goud hockeymannen, opstootje volgt na provocerende Telgenkamp

Atletiek | Bol vs McLaughlin

Strijd over de horden nadert ontknoping: Bol versus McLaughlin-Levrone

Het hockeygoud is binnen! Tijd om vooruit te blikken op die volgende grote finale van deze avond. Femke Bol en Sydney McLaughlin-Levrone gaan om 21.25 uur de strijd in het Stade de France.

400 meter, tien horden, twee grootheden in de atletiek. McLaughlin-Levrone is op dit onderdeel al jaren ongeslagen, regerend olympisch kampioen en wereldrecordhouder (50,65).

Bol is regerend Europees en wereldkampioen, Europees recordhouder (50,95) en ook zij weet inmiddels al niet meer hoe het is om na de volle ronde met horden niet als winnaar over de streep te komen. De laatste keer dat Bol verloor op haar favoriete onderdeel, was in de WK-finale van 2022 in Eugene. Inderdaad, ook dat was tegen McLaughlin.

Maar sindsdien is er veel veranderd, zeker bij Bol. Een sneller pasritme, meer kracht en snelheid. Wat levert dat op in de derde onderlinge strijd?

Nog meer vooruitblikken, bekijk hier wat Dafne Schippers denkt in aanloop naar de finale:

Schippers: 'Bol zit in haar eigen zone, maar ik zie haar ook lachen'

Hockey | Telgenkamp provoceert Duitse doelman

Duco Telgenkamp provoceert de Duitse doelman Dannenberg en zorgt daarmee dat een mooie finale in een grimmige sfeer eindigt.

Atletiek | Tebogo klopt Lyles en sprint naar goud op 200 meter

Letsile Tebogo bezorgt Botswana goud! Het is pas de derde medaille, en de eerste gouden ooit voor het Afrikaanse land. Tebogo gaat in de bocht het duel aan met de Amerikaan Kenneth Bednarek, maar weet dat ook Noah Lyles nog moet komen. De olympisch kampioen op de 100 meter heeft echter niet de snelheid om Tebogo nog bij te halen.

Sterker nog, niemand kan mee met Tebogo, die hier stunt met goud op de dubbele sprintafstand. Zijn winnende tijd, 19,46 seconden, is een Afrikaans record.

'Kung Fu Kenny' Bednarek pakt zilver, Lyles moet genoegen nemen met brons.

Letsile Tebogo klopt de Amerikanen

Hockey | Goud voor Nederland!

Het is gelukt! Nederland is olympisch kampioen hockey! Er is een klein opstootje, maar het feest keert snel terug.

Het is Telgenkamp die Nederland naar goud schiet in de shoot-outs!

Hockey | 2-1

Van Dam is trefzeker. Weigand ook voor Duitsland.

Stand: 2-1 na vier genomen shoot-outs

Hockey | Nederland op voorsprong

Brinkman scoort als eerste. Prinz mist voor Duitsland. Blaak kan overigens gewoon verder.

Stand: 1-0 voor Nederland na drie genomen shoot-outs

Hockey | Meer missers

De Mol mist voor Nederland. Müller ook voor Duitsland, maar vraagt een challenge aan omdat de bal onbespeelbaar zou zijn doordat doelman Blaak er op zou liggen. Blaak ligt even geblesseerd op de grond.

Hij wordt opnieuw genomen, maar Müller mist opnieuw!

Stand: 0-0 na twee genomen shoot-outs

Hockey | Beide ploegen missen eerste shoot-out

Jonas de Geus mist de eerste shoot-out. Wellen mist ook.

Hockey | Shoot-outs

Alsof het nog niet spannend genoeg was. Het blijft 1-1 en de finale tussen Duitsland en Nederland zal beslist worden in shoot-outs.

Baanwielrennen | Thomas wint omnium, bijrol Van Schip

Benjamin Thomas maakt zijn status als favoriet waar en wint het omnium. De Fransman, die eerder dit jaar nog verrassend een etappe won in de Giro d'Italia, wint de afsluitende puntenkoers en rijdt daarmee naar goud!

Jan-Willem van Schip weet niet te verrassen, hij eindigt als vijftiende. Het zilver is voor Luri Leitao uit Portugal, de Belg Fabio Van den Bossche viert feest, hij gaat met de bronzen medaille naar huis.

Voor Van Schip zitten de Spelen er zeker nog niet op. Hem zien we samen met Yoeri Havik terug in de koppelkoers. Het Nederlandse duo is regerend wereldkampioen op dat onderdeel, dat zaterdagavond op het programma staat.

Benjamin Thomas viert feest

Hockey | Strafcorner Nederland, schot gemist

Met nog 56 seconden te gaan krijgt Nederland een strafcorner omdat de bal op een Duitse voet belandt. Jip Janssen schiet de bal naast.

Baanwielrennen | Van de Wouw dolblij met zilver

Bekijk hier de reacties van Hetty van de Wouw, die zilver won in de keirin, en de gevallen Steffie van de Peet:

Atletiek | Meerkampsters scoren goed bij kogelstoten

Na de persoonlijke records van Sofie Dokter (13,97 meter) en Emma Oosterwegel (14,54) zet ook Vetter in haar laatste poging een mooie score neer. Met 15,07 meter scoort zij veel punten, alleen de Belgische Nafi Thiam (15,54) doet het beter op dit onderdeel.

Topfavoriete Thiam gaat ook in de leiding in de zevenkamp. Dokter staat vijfde, Vetter achtste en Oosterwegel vinden we terug op de tiende plaats.

De zevenkamp gaat om 20.55 uur verder met het vierde onderdeel: de 200 meter. Morgen volgen nog het verspringen, speerwerpen en de afsluitende 800 meter.

Hockey | Doelpunt Duitsland!

Bijen komt heel dicht bij de 2-0, maar zijn schot wordt net voor het doel weggetikt. Nu maakt Duitsland gelijk uit een strafcorner. Thies Prinz scoort.

Duitsland viert de treffer

Hockey | Doelpunt Nederland!

Daar is de treffer voor Nederland! Het is Koen Bijen die aanzet, en het laatste tikje is van Thierry Brinkman.

Brinkman zet hockeyers op voorsprong in olympische finale

Hockey | Nog één kwart

Het laatste kwart is begonnen, met een 0-0 stand tussen Nederland en Duitsland. Wie maakt de cruciale treffer?

Koen Bijen in duel met Lukas Windfeder

Hockey | Daar is Duitsland

Nu is het Niklas Wellen die een grote mogelijkheid krijgt, maar zijn schot wordt gestopt door Pirmin Blaak. Er zijn nog twee minuten te gaan in het derde kwart.

Hockey | Kans Telgenkamp

Duco Telgenkamp komt dicht bij een treffer, maar de bal wil er niet in. Hoe langer het duurt, hoe spannender het wordt in de olympische hockeyfinale tussen Nederland en Duitsland. Het staat nog steeds 0-0.

Atletiek | Zevenkampers bij het kogelstoten

In het Stade de France is de atletiekavond inmiddels ook in volle gang. Sofie Dokter, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel zijn bezig met het kogelstoten, onderdeel drie van de zevenkamp.

Oosterwegel (14,54 meter) noteert bij haar tweede poging een persoonlijk record. En ook Dokter heeft met 13.97 meter haar beste score ooit in de meerkamp! Vetter is bijna aan zet voor haar tweede poging, na 13,88 meter in de eerste beurt.

Sofie Dokter

Hockey | En daar springt de sproeier aan

Tja, een uitdaging uit onverwachte hoek. Aan het begin van het derde kwart gaat er een sproeier aan. Hij is intussen uitgezet. Je verwacht het niet, in een olympische finale.

Hockeyfinale korte tijd stilgelegd: opeens gaat er een sproeier af

Basketbal | Frankrijk finalist na zege op wereldkampioen

Het Franse basketbalpubliek is door het dolle heen, want Les Bleus zijn door naar de finale! Frankrijk wint door een ijzersterke comeback na rust van Duitsland (73-69).

Voor rust had wereldkampioen Duitsland de wedstrijd in handen. Maar in het derde kwart kwam Frankrijk knap terug, via met name de sterk spelende Guershon Yabusele, die met 17 punten topscorer werd van de Fransen. NBA-sensatie Victor Wembanyama kwam aanvallend niet helemaal uit de verf, met name zijn driepunters vielen niet: 1 op 8 was raak. Met 7 rebounds, 4 assists en 3 blocks had hij desondanks een belangrijke bijdrage in de overwinning.

De tegenstander komt uit de wedstrijd Team USA-Servië, die vanavond om 21.00 uur begint.

Mathias Lessort en Victor Wembanyama vieren de overwinning

Zeilen | Lammerts krijgt haar medaille

Bekijk hier hoe Annelous Lammerts haar bronzen medaille uitgereikt krijgt.

Eerder vandaag veroverde de kitefoilster het brons in de nieuwe klasse.

Hockey | Halbzeit

Het is 0-0 halverwege de hockeyfinale. Beide ploegen hebben hun momenten gehad. Nederland begon sterker, maar de laatste fase van de eerste helft was voor Duitsland. Alles om nog voor te spelen in de tweede helft.

Baanwielrennen | Hoogland ook naar halve finale

Twee Nederlanders morgen in de halve finale van het individuele sprinttoernooi. Na Harrie Lavreysen bereikt nu ook Jeffrey Hoogland de volgende ronde. Hij wint de beslissende heat van Hamish Turnbull. En niet zo'n beetje ook, Hoogland sprint de Brit op een paar fietslengtes.

Hockey | Grote kans Van Dam

Thijs van Dam schuift de bal van dicht bij op goal, maar doelman Jean-Paul Danneberg keert de poging. Nederland is tot nu toe de sterkere partij, halverwege het tweede kwart.

Baanwielrennen | Hetty 'Raketty' pakt zilver!

Hetty van de Wouw kiest goed positie in de groep, blijft rustig en sprint dan in de laatste bocht naar voren. Goud is niet meer haalbaar, Ellesse Andrews is al te ver vooruit, maar Van de Wouw laat wel Emma Finucane achter zich en pakt hier heel knap zilver!

  1. Ellesse Andrews (Nieuw-Zeeland)
  2. Hetty van de Wouw (Nederland)
  3. Emma Finucana (Groot-Brittannië)

Hockey | Geen treffers in eerste kwart

Nederland en Duitsland komen allebei niet tot scoren in het eerste kwart. Nederland opent met veel druk en krijgt meer kansen, maar de bal gaat er nog niet in.

Justen Blok in duel met de Duitse Justus Weigand

Voetbal | Marokko oppermachtig naar brons

Marokko heeft zeer overtuigend de bronzen medaille veroverd in het voetbaltoernooi. De troostfinale werd met maar liefst 6-0 gewonnen van Egypte.

Voor rust scoorden Abde Ezzalzouli en Soufiane Rahimi. Na de pauze maakten Bilal El Khannous, wederom Rahimi, Akram Nakach en PSG-speler Achraf Hakimi het feest compleet. Voor Marokko is het de tweede medaille op deze Spelen. Woensdag pakte atleet Soufiane El Bakkali goud op de 3000 meter steeplechase.

Het mag dan een troostfinale genoemd worden, dit is een prachtig succes voor de Marokkaanse voetballers. Na de wedstrijd gaat bondscoach Tarik Sektioui, oud-voetballer van onder meer Willem II en AZ, op de schouders en wordt hij de lucht in gegooid.

Tarik Sektioui is de gevierde man

Baanwielrennen | Hoogland maakt gelijk, nu finale keirin met Van de Wouw

Jeffrey Hoogland wint de tweede heat van Turnbull en trekt de stand dus gelijk: 1-1. Straks een derde, beslissende heat om een plaats bij de laatste vier.

En dan is het bijna tijd voor de grote finale van de keirin. Hetty 'Raketty' van de Wouw maakte indruk door zowel in de kwart- als halve finales haar heat te winnen. Wat kan zij in de finale? Een medaille zou haar eerste (individuele) betekenen op een mondiaal toernooi, waar zij al wel vaak vierde werd.

Met goud zou ze in de voetsporen treden van Shanne Braspennincx (goud in Tokio) en Elis Ligtlee (goud in Rio, 2016).

Voor de eindstrijd komt Steffie van der Peet nog in actie in de strijd om de zevende plek.

Hetty van de Wouw

Hockey | Finale onderweg

De bal rolt in de finale van het hockeytoernooi voor mannen. Zilver heeft Nederland zeker, voor goud is een zege op Duitsland nodig.

Baanwielrennen | Lavreysen door in sprinttoernooi

Dat ging soepel bij Harrie Lavreysen. De topfavoriet plaatst zich ten koste van zijn Poolse tegenstander voor de halve finales van morgen.

Hoogland is zo ook weer aan de beurt. Hij staat met 1-0 achter tegen de Brit Turnbull, en moet dus winnen om nog kans te maken.

Hockey | Aftellen tot finale

Over een kwartiertje begint de hockeyfinale tussen Nederland en Duitsland. Pakken de Oranje mannen voor het eerst sinds 2000 de olympische titel?

Bij Nederland ontbreekt Tjep Hoedemakers, hij scheurde zijn enkelband tijdens de halve finale. Zijn teamgenoot bij Steijn van Heijningen vervangt hem.

Baanwielrennen | Tegenvaller voor Van Schip in afvalkoers

Jan-Willem van Schip ligt er al heel snel uit in de afvalkoers, waar na elke tweede ronde de renner die als laatst over de streep komt, wordt uitgeschakeld.

De Nederlander zit achterin en raakt dan ingesloten. Wat hij ook probeert, hij komt er niet meer uit en gaat veel terrein verliezen in het omnium.

Jan-Willem van Schip

Baanwielrennen | Van de Wouw wel naar keirinfinale

Hetty van de Wouw pakt met nog twee ronden te gaan de leiding en staat die niet meer af. Ze is door naar de finale van de keirin. Wat een machtsvertoon!

Over een goed half uur is de finale.

De andere finalisten zijn: Andrews (NZl), Gonzalez Gaxiola (Mex), Finucane (GB), Marchant (GB) en Hinze (Dui).

Hetty van de Wouw is haar concurrenten te snel af in de halve finale

Baanwielrennen | Van der Peet redt het niet

Steffie van der Peet haalt niet de finale van de keirin. Het wordt een fotofinish om de derde plek met titelfavoriet Emma Finucane, die net niet in het voordeel van de Nederlandse uitvalt.

Het verschil: vier duizendsten van een seconde. Van der Peet rijdt later vandaag de race om plek zeven.

Baanwielrennen | Hoogland verliest eerste heat

Jeffrey Hoogland kent geen probleemloze start. Hij wordt afgetroefd door de Brit Hamish Turnbull.

Er is nog niets aan de hand voor Hoogland, want voor een ticket naar de halve finales zijn twee zeges nodig.

Jeffrey Hoogland verliest de eerste heat

Baanwielrennen | Lavreysen wint eerste rit kwartfinale sprint

Harrie Lavreysen wint de eerste heat in de kwartfinales van Meteusz Rudyk. Vanaf de kwartfinale moet je twee heats winnen om door te gaan naar de volgende ronde.

Lavreysen laat de Pool niet dichtbij komen en wint deze heat met overmacht.

Lavreysen wint zijn eerste heat in de kwartfinales

Baanwielrennen | Van Schip dertiende in temporace

Een handvol renners pakt de bonuspunten (20) door een ronde in te halen op de rest, maar daar lijken nog geen serieuze medaillekandidaten tussen te zitten. De grootste buit in deze race is voor de Belg Van Den Bossche, hij mag 40 punten bijschrijven en gaat na twee onderdelen aan de leiding.

Jan-Willem van Schip let vooral op de Brit Hayter en de Fransman Thomas. Als de Italiaanse topsprinter Viviani in de laatste ronde aanvalt, schuift de Nederlander goed mee. Hij wordt in deze race dertiende en verdient daarmee zestien punten. Van Schip staat na twee onderdelen achtste met in totaal 50 punten.

Het volgende onderdeel van het omnium is de afvalkoers. Als Van Schip daar lang kan overleven, doet hij goede zaken en zit er misschien wel iets heel moois in vanavond. De afvalkoers begint waarschijnlijk rond 18.45 uur.

Baanwielrennen | Tweede onderdeel: temporace

Jan-Willem van Schip is begonnen aan het tweede onderdeel van het omnium. Ten opzichte van de scratch krijgen we hier waarschijnlijk een stuk meer actie. Elke ronde is er een punt te verdienen.

Er is ook een bonus te verdienen. Als een renner in de aanval gaat en weer achteraan aan kan sluiten bij de grote groep, schrijft hij in een klap twintig punten bij.

Baanwielrennen | Ook Van de Wouw door

Na Steffie van der Peet plaatst ook Hetty van de Wouw zich voor de halve finales. De top vier gaat door, maar Van de Wouw laat er geen gras over groeien en komt als eerste over de streep.

Twee Nederlandse vrouwen dus straks in de halve finales, die om 18.15 uur op het programma staan. Door de val van Van der Peet is alles ietsje vertraagd, dus waarschijnlijk begint het iets later.

Zeilen | Brons voor Lammerts!

Kitefoilster Annelous Lammerts pakt de bronzen medaille! De 30-jarige Zuid-Hollandse ging niet als favoriet de finale in, maar blijft haar Amerikanse concurrente Daniela Moroz knap voor.

Het goud gaat naar de Britse Ellie Aldridge, het zilver is voor de Franse Lauriane Nolot.

Het is de tweede olympische medaille voor Nederland vandaag, en er zijn vanavond nog genoeg kansen voor meer eremetaal.

Ellie Aldridge viert het goud met een spectaculaire sprong.

Baanwielrennen | Van der Peet onderuit in Keirin

Oef, Steffie van der Peet gaat onderuit. Gelukkig gebeurde het na de finish, dat is het goede nieuws. Maar het is nog even afwachten hoe het gaat met Van der Peet. Mocht het meevallen, zien we haar om 18.15 uur terug in de halve finales, want ze finishte keurig als vierde.

In de tweede serie start zo meteen weer een Nederlandse: Hetty van de Wouw.

Baansprintster Van der Peet valt hard, maar bereikt wel halve finale keirin

Baanwielrennen | Van Schip vierde in scratch

Jan-Willem van Schip finisht na tien kilometer op de vierde plaats bij het onderdeel scratch. De Nederlander springt, na een aanval van Fabio Van Den Bossche uit België, mee met de Fransman Benjamin Thomas. Ook de Deen Niklas Larsen is mee in de aanval, met z'n vieren sprinten zij om de volle punten.

Thomas pakt de volle buit: 40 punten. Van Schip neemt 34 punten mee uit het eerste onderdeel.

Het omnium gaat om 17.38 uur verder met de temporace.

Tijd voor meer actie

Welkom in ons liveblog voor de drukke donderdagavond in Parijs. Op dit moment loopt het baanwielrennen met straks Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet in de halve finales van de keirin en Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen in de kwartfinales van de sprint.

Om 19.00 uur begint de finale van het hockeytoernooi voor mannen tussen Nederland en Duitsland. Het hoogtepunt van de avond is om 21.25 uur, als Femke Bol op jacht gaat naar goud in de finale 400 meter horden.

Wil je teruglezen wat er eerder vandaag gebeurde? Lees dan ons vorige blog hier terug.