NOS WielrennenAangepast

'Hetty Raketty' Van de Wouw snelt naar zilveren medaille in keirinfinale

Van de Wouw sprint naar olympisch zilver in keirinfinale

Baansprintster Hetty van de Wouw heeft in Parijs olympisch zilver gewonnen op de keirin. Elesse Andrews uit Nieuw-Zeeland pakte het goud.

Van de Wouw, die luistert naar de bijnaam 'Hetty Raketty', reed een geweldig keirintoernooi. In de finale hield ze onder anderen Emma Hinze, de wereldkampioene op dit onderdeel in 2020, en Emma Finucane achter zich.

Al de hele avond toonde de 26-jarige Brabantse geweldige vorm. Ze won haar halve finale en kwartfinale, maar verspeelde daar misschien iets te veel energie.

Half uurtje

Met nog twee rondes te gaan kwam Van de Wouw in de halve finales op kop. Niemand passeerde haar nog, ondanks een lange sprint van vierhonderd meter. Na die inspanning had ze maar een half uur de tijd om te herstellen tot de finale.

Van de Wouw wint halve finale en gaat naar keirinfinale

Dat lukte haar erg goed, waardoor ze ook in de finale bij de voorsten hoorde. Ze deelde haar sprint wel anders in en kwam geen meter op kop. Ze koos steeds het juiste wiel en schoof met de Britse Finucane en Katy Marchant mee naar voren.

In de laatste ronde kwam ze nog sterk opzetten, waardoor ze de tweede plaats bemachtigde. Enkel de 24-jarige Andrews was sneller dan de Nederlandse.

Andrews pakte in Tokio ook al een medaille op de keirin, toen werd ze als 21-jarige tweede in de finale.

'Medaille is heel fijn'

Van de Wouw pakte in de vorige toernooien vooral vierde plaatsen. "Het is dan wel geen goud, maar hier een medaille halen is al heel fijn", zei ze direct na de wedstrijd.

Van de Wouw: 'Geen goud, maar wel heel fijn na al die vierde plaatsen'

"Het is gewoon superfijn dat het eindelijk beloond wordt. Ik train al jaren heel hard en doe zo mijn best en word dan zo vaak vierde. Nu een prijs winnen is al geweldig."

Het toernooi van de baansprintsters zit er nog niet op. Vrijdag start namelijk het één tegen één-toernooi. "Daar kijk ik al naar uit, met de benen die ik nu heb."

Harde val Van der Peet

Ook Steffie van der Peet deed mee in het keirintoernooi, maar zij bleef in de halve finales steken. Na een fotofinish bleek ze vier duizendsten van een seconde tekort te komen om bij de top drie te horen.

"Het is heel zuur", zegt de Haagse. "Ik baal vooral van de manier waarop ik uitgeschakeld word. Voorin maakten ze een zwieper, waardoor ik veel snelheid verloor. Toen moest ik onderlangs en werd het de dood of de gladiolen. Ik dacht: hier ga ik wéér tegen de grond."

Van der Peet kwam eerder op de avond namelijk hard ten val in de kwartfinales. Direct na de finish haakten de Haagse sprintster en een Chinese concurrente in elkaar, waarna ze hard tegen het hout klapten.

De Belgische Nicky Degrendele (derde) viel het hardst. Alle drie liepen ze op eigen kracht naar het middenterrein.

In de halve finale bleef Van der Peet wel overeind, maar de gladiolen kreeg ze niet. Door haar inhaalactie aan de binnenkant van de baan had ze niet voldoende ruimte om zich bij de beste drie te plaatsen.

Vrijdag komen Van der Peet en Van de Wouw om 14.00 uur in actie op de kwalificatie in het individuele sprinttoernooi.

Van Schip stelt teleur op het omnium

Jan-Willem van Schip reed vandaag ook op de baan, hij deed mee aan het omnium. Van Schip kwam het eerste onderdeel goed door en werd vierde in de scratch. In de temporace verspeelde hij echter veel punten door slechts dertiende te worden.

In de afvalkoers werd hij vervolgens voorlaatste, terwijl de Belgische klassementsleider Fabio Van den Bossche opnieuw veel punten pakte. In het laatste onderdeel, de puntenkoers, kon de Nederlander opnieuw geen potten breken.

Uiteindelijk werd Van Schip ondanks een sterk begin vijftiende in het omnium.

Advertentie via Ster.nl