liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Zorgelijke stemming' in OMT-overleg • Informatiecampagne coronavaccin in elf talen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog van woensdag af. Inmiddels hebben we een nieuw liveblog geopend met het belangrijkste coronanieuw van donderdag.

'Stemming tijdens Outbreak Management Team-overleg zorgelijk'

De stemming tijdens het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) dat vanavond plaatsvond, was "zorgelijk". Dat zei OMT-lid Karoly Illy naderhand in de talkshow Jinek. OMT-lid Ernst Kuipers schoof aan bij de talkshow Op1.

Over eventuele nieuwe coronamaatregelen lieten de OMT-leden weinig los. Wel benadrukte Kuipers dat het aantal coronabesmettingen op korte termijn omlaag moet. "De dagelijkse instroom van patiënten stijgt snel en maatregelen als 1,5 meter afstand en mondkapjes zijn niet meer genoeg." Ook Illy zegt dat strenge maatregelen "onontkoombaar" zijn om het virus onder controle te krijgen. "Zolang mensen zich niet laten vaccineren of met klachten de deur uitgaan moeten we wel."

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve tests meer. Ziekenhuizen in Nederland zullen op korte termijn een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of hebben dat al gedaan.

Kuipers meent dat het kabinet nu "moet handelen", omdat het effect van de maatregelen pas na twee weken zichtbaar zal zijn in de ziekenhuisbezetting en in het aantal besmettingen.

Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken

Vanavond werd bekend dat alle ziekenhuizen in Nederland een groot deel van de planbare zorg gaan afzeggen. En dat is niet alles: in het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg is de nood zo hoog, dat zelfs medewerkers die besmet zijn met corona moeten doorwerken. Ziekenhuisbestuurder David Jongen noemt het in Nieuwsuur een absolute noodgreep:

Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken

Ziekenhuizen zeggen groot deel planbare zorg af

De ziekenhuizen in Nederland zullen op korte termijn een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of hebben dat al gedaan. Daarmee gaat de crisis in de zorg een nieuwe fase in, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) weten.

Concreet zullen in de nieuwe fase bijvoorbeeld heupvervangingen en liesbreukcorrecties vrijwel niet meer uitgevoerd worden. Ingrepen waarbij patiënten niet in een ziekenhuisbed hoeven te verblijven, kunnen nog wel doorgaan.

Limburgse ziekenhuizen gaan een stap verder en zeggen in veel gevallen ook ernstige planbare zorg af, meldt NRC. Hieronder vallen onder meer hartoperaties, hersenoperaties en kankeroperaties.

Informatiecampagne over coronavaccinatie in elf talen

Advertenties en informatie over het nemen van een coronavaccinatie worden vanaf deze week in elf talen verspreid in wijken met een lage vaccinatiegraad. De informatie is onder meer beschikbaar in het Bulgaars, Roemeens en Amhaars, een taal die in Ethiopië gesproken wordt. Informatie over vaccinaties was al beschikbaar in onder meer het Engels, Duits, Frans en Arabisch.

Met de campagne moet het percentage mensen met minstens één prik, dat nu ongeveer op 88,5 procent staat, zeker tot boven de 90 procent stijgen, zegt demissionair minister De Jonge tegen persbureau ANP. "Dat moet lukken."

De Jonge was vanmiddag zelf in een moskee in Den Haag die als vaccinatielocatie is ingericht. Mensen kunnen daar zonder afspraak terecht voor een prik of met vragen over het vaccin. De minister meent dat dit soort initiatieven Nederland aan een vaccinatiegraad helpen "die wekelijks nog steeds tienden omhooggaat". In Den Haag richten die initiatieven zich bijvoorbeeld op het vaccineren bij moskeeën, terwijl het volgens De Jonge in de Biblebelt beter zou werken de huisarts de prik te laten geven.

ECDC: boosterprik voor alle volwassenen, prioriteit voor 40-plussers 

Europese landen, waaronder Nederland, moeten zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 18 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen. Die oproep doet de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarbij zeggen ze dat 40-plussers prioriteit moeten krijgen.

De organisatie roept de aangesloten landen ook op om snel beperkingen in te voeren. De ECDC wijst erop dat feestjes en familiebezoek rond de kerstdagen en nieuwjaar tot een nieuwe golf coronabesmettingen kunnen leiden.

Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de deltavariant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC verwacht ook 'maatregelmoeheid'. Daardoor zouden mensen meer risico's kunnen nemen. "Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie, en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren".

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een "directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen". Boosterprikken "verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen".

Italië breidt vaccinatieverplichting uit

Ongevaccineerden in Italië krijgen vanaf 15 december geen toegang meer tot bioscopen, restaurants, hotels en sportscholen. Ook heeft het kabinet de vaccinatieplicht uitgebreid naar schoolpersoneel, politieagenten en militairen. Voor zorgmedewerkers was het coronavaccin al verplicht.

Vanaf 6 december moet iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen, gevaccineerd, hersteld zijn van het coronavirus of negatief getest zijn. De maatregelen gelden in eerste instantie tot 15 januari.

Volgens de laatste cijfers is 84,7 procent van de Italianen van 12 jaar en ouder gevaccineerd.

Italiaanse premier Mario Draghi tijdens de coronapersconferentie

Duitsland wil een vaccinatieplicht voor specifieke groepen

Aankomend bondskanselier Olaf Scholz wil een vaccinatieplicht invoeren voor mensen die werken met kwetsbaren. Het bestrijden van de pandemie ziet hij als zijn topprioriteit, als hij naar verwachting begin december het stokje overneemt van Angela Merkel als regeringsleider van Duitsland.

Naast een vaccinatieplicht is hij van plan een crisisteam aan stellen dat de corona-aanpak zal coördineren tussen de landelijke en regionale politiek. Gisteren werd al bekend dat het Duitse leger een coronavaccinatie gaat verplichten voor defensiepersoneel.

De Jonge hakt nog geen knopen door over invoering 1G-maatregel

Demissionair minister De Jonge ziet veel haken en ogen in de invoering van de 1G-maatregel. In dat systeem krijgen mensen alleen ergens toegang als ze negatief getest zijn op het coronavirus. Dus ook als iemand volledig is gevaccineerd of corona heeft gehad, is een test nodig.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige week de verschillende aspecten van dat systeem uit te werken. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie ziet er op plekken met grote besmettingsrisico's een alternatief in voor 2G, het stelsel waarbij mensen alleen toegang hebben als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona. Het kabinet diende maandag een wetsvoorstel in om invoering van 2G mogelijk te maken. Het OMT heeft nu ook allerlei facetten van 1G in kaart gebracht.

In een brief aan de Kamer schrijft De Jonge dat 1G voor veel mensen aanleiding kan zijn om sectoren waar dat stelsel zou kunnen gaan gelden minder te bezoeken.

Hij voegt eraan toe dat 1G "hooguit mogelijk" lijkt op zorgvuldig geselecteerde sectoren. Daarvoor moeten dan de precieze consequenties voor testaantallen en de financiële gevolgen nader worden onderzocht. Volgens de minister moet het debat over een eventuele inzet van het systeem worden gevoerd. Hij hakt er nu nog geen knopen over door. In zijn brief benadrukt de minister dat nog veel onbekend is en dat hij geen internationaal voorbeeld kent waar alleen een negatieve test geldig is om toegang te krijgen tot bepaalde sectoren.

WHO: zorgen over gevaccineerden die zich niet aan maatregelen houden

Gevaccineerde mensen moeten zich aan coronamaatregelen blijven houden om besmetting te voorkomen, waarschuwt WHO-directeur Tedros. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen dat gevaccineerden door een vals gevoel van veiligheid het idee hebben dat de pandemie voorbij is. "Vaccins redden levens maar ze voorkomen de overdracht niet volledig, benadrukt Tedros.

Voor de komst van de deltavariant leken vaccins de overdracht met ongeveer 60 procent te verminderen. Nu is dat gedaald tot zo'n 40 procent, zegt Tedros. De besmettelijkere deltavariant heerst nu over de hele wereld. Bijna alle andere varianten en de originele soort van het coronavirus zijn verdrongen.

Ziekenhuis in Alkmaar huurt extra bewaking in tegen corona-agressie

Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met geweld van patiënten en hun familieleden. Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar heeft daarom naast de eigen portiers en beveiliging drie extra beveiligingsmensen ingehuurd, meldt het Noordhollands Dagblad.

Voor beide ingangen worden binnenkort tenten geplaatst waar beveiligers de orde bewaken. Zo wil het ziekenhuis voorkomen dat er binnen de muren ruzies en discussies ontstaan wanneer te veel gasten tegelijkertijd bij een patiënt op bezoek willen of dat patiënten toch iemand meenemen naar een afspraak in het ziekenhuis.

De extra beveiligingsmaatregel zijn genomen op uitdrukkelijke wens van verpleegkundigen. Bij acute situaties in en rond het ziekenhuis kunnen ziekenhuismedewerkers een spoednummer bellen om de hulp van de beveiligers in te schakelen.

Voor het eerst blijft geen enkele gemeente coronavrij

De afgelopen 24 uur is het coronavirus in alle 352 gemeenten in Nederland vastgesteld. Geen enkele gemeente bleef coronavrij. Dat is voor het eerst sinds het begin van de pandemie, meer dan 600 dagen geleden.

Het aantal gemeenten zonder positieve tests is flink gedaald sinds het begin van de huidige golf, maar tot en met gisteren was er steeds minstens één gemeente waar geen besmetting werd geconstateerd. Vaak was het een van de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland, Ameland, of de gemeente Rozendaal bij Arnhem. Dit zijn de kleinste gemeenten van Nederland.

De afgelopen dag hadden Schiermonnikoog, Ameland en Vlieland elk één positieve test onder hun inwoners. Rozendaal telde drie nieuwe gevallen, In de gemeente Oudewater waren dat er vier en in Terschelling en Zoeterwoude elk vijf.

Schiermonnikoog heeft het laagste aantal positieve tests tot nu toe. Sinds het begin van de epidemie zijn op het eiland 52 mensen positief getest. Schiermonnikoog was ook de laatste gemeente waar het virus opdook; het Waddeneiland bleef tot oktober vorig jaar coronavrij. Vlieland heeft 110 bevestigde gevallen, Rozendaal 163, Ameland 310 en Terschelling 481. Rozendaal en Vlieland zijn de enige gemeenten waar nog geen enkel sterfgeval door corona is geregistreerd.

Amsterdam heeft opgeteld de meeste positieve tests van Nederland (137.392), Rotterdam de meeste sterfgevallen (1007).

Poetin kreeg experimenteel neusvaccin toegediend

De Russische president Poetin heeft naar eigen zeggen een experimenteel Spoetnik-neusvaccin tegen het coronavirus toegediend gekregen. Zondag kreeg de president een boosterprik van het Spoetnik-vaccin; een dag later kreeg hij het vaccin in de vorm van een spray. Het middel wordt nog getest en is nog niet goedgekeurd door toezichthouders.

Ook het Nederlandse bedrijf Intravacc werkte begin dit jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid aan de ontwikkeling van een vaccin in de vorm van een spray.

Kappersklanten vrezen lockdown; proberen afspraak te verplaatsen

Kappers merken een toename van het aantal klanten dat een afspraak naar voren wil halen, nu het kabinet mogelijk met nieuwe maatregelen komt om de toenemende coronabesmettingen te beteugelen. Branchevereniging ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) bevestigt de toename na een rondgang van de NOS langs verschillende kapperszaken. "Klanten bellen steeds vaker op om hun afspraak naar voren te schuiven".

Volgens een woordvoerster van de ANKO vrezen klanten een nieuwe lockdown, die de branche opnieuw op slot zou gooien. Sommige klanten zeggen hun afspraak inmiddels ook af uit vrees voor besmetting, aldus de branchevereniging.

Over welke maatregelen het kabinet wil nemen, is nog niets bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat er vrijdag een nieuwe coronapersconferentie is.

23.789 nieuwe positieve tests, nieuw dagrecord

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve testen meer.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.417 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 32 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

2535 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2535 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2540), van wie 505 op de IC (gisteren: 488), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

50 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 50 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 27 doden per dag een week eerder.

VWS: nog onduidelijk hoe zelftestbeleid gewijzigd wordt

Het OMT adviseerde eerder deze week om zelftesten breder te gaan in zetten, ook als mensen klachten hebben. In het advies staat onder andere dat mensen met een cruciaal beroep met klachten (zoals leraren), na een negatieve zelftest weer aan het werk zouden mogen. Voor overige groepen adviseert het OMT dat de quarantaineregels hetzelfde blijven, ook na een negatieve zelftest.

Het is dus niet zo dat uit het advies is af te leiden dat een zelftest in de plaats komt van een PCR-test, zoals sommige media melden, benadrukt een woordvoerder van het RIVM. Alleen voor cruciale beroepen wordt in het advies een uitzondering gemaakt.

Minister De Jonge schreef naar aanleiding van het de Kamer dat hij het OMT-advies volgt om "deze wijziging van het beleid zorgvuldig te begeleiden." Uiterlijk volgende week vrijdag wordt het nieuwe zelftestbeleid gewijzigd.

Wat "deze wijziging" inhoudt is volgens een woordvoerder van de minister nog niet duidelijk. Uiterlijk volgende week vrijdag zal dat worden gecommuniceerd, aldus de woordvoerder.

Frankrijk komt met nieuwe coronamaatregelen

De Franse regering gaat morgen nieuwe coronamaatregelen aankondigen. De voorkeur gaat volgens een woordvoerder uit naar het creëren van meer bewustzijn over de basisregels en een versnelde vaccinatiecampagne, maar er wordt ook gekeken naar het strenger handhaven van het gebruik van de coronapas. De regeringswoordvoerder zegt dat geprobeerd wordt om de feestdagen "te redden" en het land zo goed mogelijk door de winter te slepen.

Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller in Frankrijk. De autoriteiten meldden gisteren meer dan 30.000 besmettingen. Daarmee stond het zevendaags gemiddelde voor het eerst sinds augustus weer op ruim 20.000.

ECDC: meer boosterprikken zetten

UPDATE: Het ECDC zegt dat iedereen van 18 jaar en ouder een extra vaccinatie moet kunnen halen, en dat mensen van boven de 40 daarbij prioriteit moeten krijgen. Zie daarvoor dit nieuwe bericht.

Europese landen, waaronder Nederland, moeten zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen. Die oproep doet de Europese gezondheidsdienst ECDC. De organisatie roept de aangesloten landen ook op om snel beperkingen in te voeren. De ECDC wijst erop dat feestjes en familiebezoek rond de kerstdagen en nieuwjaar tot een nieuwe golf coronabesmettingen kunnen leiden.

Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de deltavariant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC verwacht ook 'maatregelmoeheid'. Daardoor zouden mensen meer risico's kunnen nemen. "Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie, en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren".

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een "directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen". Boosterprikken "verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen".

'Houd je kinderen 's avonds binnen'

"Ouders, houd je kinderen 's avonds binnen." Deze oproep richt de politie aan Roosendaalse ouders na de rellen van de afgelopen week, meldt Omroep Brabant. Ook worden de ouders opgeroepen goed op hun kinderen te letten. Tijdens de rellen zijn in totaal tot nu toe 22 mensen aangehouden voor de rellen in de Brabantse stad, onder wie veel minderjarigen. De jongste was 13 jaar oud.

Sinds vrijdag zijn bij ongeregeldheden in meerdere plaatsen in het land in totaal 173 mensen aangehouden, schreef minister Grapperhaus gisteren aan de Tweede Kamer. Bij onrust in Arnhem zijn gisteravond vijf mensen aangehouden. In de buurt van station Velperpoort was een grote groep jongeren bijeen na een oproep via sociale media. Ze staken vuurwerk af en gooiden dat naar de politie.

Buitenlanders weer welkom in Nieuw-Zeeland: 'Wel spannend'

Buitenlanders weer welkom in Nieuw-Zeeland: 'Wel spannend'

Vrijdag corona-persconferentie

Komende vrijdag is er opnieuw een Corona-persconferentie vanwege de hoge aantallen besmettingen. Dat heeft minister De Jonge aangekondigd. Het was al bekend dat de persconferentie waarschijnlijk vervroegd zou worden. Die was eerder op 3 december gepland.

Het OMT komt vanavond al bij elkaar en brengt morgen een advies uit over extra maatregelen. Het kabinet wil dan vrijdag besluiten nemen en bekendmaken.

2535 coronapatiënten in het ziekenhuis, iets minder dan gisteren

In de ziekenhuizen is de bezetting iets afgenomen. Er liggen nu 2535 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2540), van wie 505 op de IC (gisteren: 488), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 272 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, en 47 nieuwe coronapatiënten op de IC's.

Helikopterplatforms voor coronapatiënten weer geopend

Meerdere ziekenhuizen hebben weer extra helikopterplatforms gebruiksklaar gemaakt voor het vervoer van coronapatiënten, meldt persbureau ANP. Met de helikopter kunnen patiënten snel verplaatst worden naar een ander ziekenhuis, ook als dat niet in de buurt ligt.

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft het helikopterplatform deze week vrijgemaakt voor gebruik. Het ziekenhuis noemt het "geen fijne ontwikkeling. Het betekent namelijk dat er niet altijd plek is voor een patiënt in een ziekenhuis in de buurt." Het helikopterplatform was in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste coronagolf, ook tijdelijk geopend.

Bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is vanaf morgen weer een landingsplaats voor helikopters ingericht. Een aantal parkeerplaatsen wordt ervoor afgezet. Reden is de toename van het aantal coronapatiënten. Ook het helikopterplatform van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heropent deze week opnieuw, net als in 2020. "We hadden allemaal gehoopt dat dit helikopterplatform niet meer nodig zou zijn", laat het ziekenhuis weten. "We weten wat een indrukwekkende gebeurtenis dit kan zijn voor patiënten en hun naasten en voelen met hen mee."

Patiëntentransport per helikopter vanaf het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, begin dit jaar

Geen vervolging om grote coronauitbraak Ischgl

Aanklagers in Oostenrijk hebben hun onderzoek stopgezet naar de grote coronauitbraak vorig jaar in Ischgl, een populaire skibestemming ook onder Nederlanders. Er zou geen bewijs zijn dat mensen iets hebben nagelaten of strafbaars hebben gedaan waardoor het virus daar om zich heen kon grijpen.

In Ischgl raakten vorig jaar vermoedelijk duizenden mensen besmet. Het virus kon zich onder meer in après-skibars snel verspreiden. De uitbraak leidde begin 2020 tot een chaotische uittocht van vakantiegangers. De autoriteiten kregen naderhand het verwijt toeristen te snel te hebben weggestuurd, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

Aanklagers in Innsbruck besloten eerder dit jaar al niemand te vervolgen, maar dat besluit moest nog worden voorgelegd aan het ministerie van Justitie en aan andere instanties. Er lopen nog wel civiele rechtszaken van mensen die een schadevergoeding eisen.

Belgische premier negatief getest

De Belgische premier Alexander De Croo heeft een negatieve uitslag gekregen op zijn PCR-test. De Croo zat sinds maandagavond in quarantaine na een bezoek van de Franse premier Castex, die achteraf besmet bleek te zijn met corona.

De quarantaine van de Belgische premier wordt nu opgeheven, al zal hij een deel van zijn activiteiten op afstand doen, meldt zijn kabinet. Volgende week zal hij zich, zoals de testregels in België voorschrijven, opnieuw laten testen. Ook enkele Belgische ministers die ook bij het overleg met Castex waren, moesten in quarantaine. Een van hen is inmiddels ook negatief getest.

Vermist notitieboek in onderzoek Van Lienden terecht

Een vermist notitieboek met aantekeningen van een onderzoeker over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is terug. Demissionair staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat het onderzoek naar de deal kan doorgaan.

Twee weken geleden bleek een onderzoeker van Deloitte zijn notitieboek met persoonlijke aantekeningen te zijn kwijtgeraakt en dat een "anoniem persoon" het in bezit had. Blokhuis schrijft nu dat de vinder het boek aan het onderzoeksbureau heeft teruggegeven.

Het onderzoek moet helderheid bieden over de deal die Van Lienden en twee zakenpartners in het begin van de coronacrisis sloten over de levering van mondkapjes. Van Lienden wekte eerst de indruk dat hij daar niets aan verdiende, maar moest daar later van terugkomen.

Extra maatregelen tegen drukte Black Friday

Sommige gemeenten nemen vandaag extra maatregelen om drukte te voorkomen in de winkelcentra. Er wordt op sommige plaatsen meer winkelend publiek verwacht vanwege Black Friday, waarop verkopers traditioneel met de prijzen stunten, wat ook al in de dagen daarvoor gebeurt. Die valt deze keer in de week waarop de anderhalve meter afstand weer verplicht is geworden.

1Limburg bericht bijvoorbeeld dat er zowel in Maastricht als Roermond van alles aan wordt gedaan om de drukte in goede banen te leiden. In Maastricht worden bezoekers met posters, billboards en LED-schermen opgeroepen zich aan de afstandsregels te houden. Daarnaast letten beveiligers op de doorstroom van het publiek. Ook bij de Designer Outlet in Roermond wordt "volop ingezet op het spreiden van de bezoekers", meldt de gemeente.

Discussie over vaccinatieplicht loopt op in Duitsland

Naarmate de besmettingscijfers in Duitsland verder oplopen, is er ook steeds meer discussie over de invoering van een vaccinatieplicht in Duitsland. Op dit moment is 68 procent van de bevolking twee keer gevaccineerd.

De afgelopen tijd gingen er stemmen op zowel vóór als tegen de vaccinatieplicht. "Experts en deelstaatregeringen spreken zich erover uit, partijen zijn voor of tegen, het debat wordt volop gevoerd", zegt correspondent Wouter Zwart. "Ook de nieuwe coalitiepartijen die vandaag hun regeerakkoord presenteren hebben er gisteravond over gesproken. Maar er is zeker nog geen overeenstemming over."

Als laatste in de rij stelde de Ethiekraad, een onafhankelijk adviesorgaan, vandaag dat de invoering van een 'Impfpflicht' onder bepaalde voorwaarden denkbaar is. "Een verplichte vaccinatie brengt het risico met zich mee dat de acceptatie van vaccinaties wordt verlaagd vanwege het betuttelende karakter, "stelt de voorzitter van de raad. "Op dit moment kunnen we echter niet negeren dat de situatie enorm verslechtert. Als ziekenhuizen en intensivecareafdelingen door de overbelasting hun taken niet meer kunnen uitvoeren, moeten we ingrijpen."

Vergadering OMT vooralsnog niet vervroegd

De volgende vergadering van het Outbreak Management Team blijft voorlopig voor komende vrijdag gepland staan. De bijeenkomst van het OMT wordt vooralsnog niet vervroegd, laat een woordvoerder weten. Het team adviseert het kabinet over de coronamaatregelen.

IC-hoofd Gommers, een van de vast uitgenodigde experts bij het OMT, had opgeroepen om vandaag al te vergaderen. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, omdat volgens hem binnen tien dagen 'code zwart' dreigt te ontstaan. In die situatie moeten ziekenhuizen bij de ingang kiezen wie ze nog helpen en wie niet, omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn.

Onder anderen Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en demissionair minister De Jonge weerspraken Gommers. De Jonge zei dat we nog "heel ver vandaan" zijn van code zwart. Kuipers stelde dat vanuit de zorg niet te snel over 'code zwart' gerept moet worden om onrust te voorkomen.

Onderwijsbonden: voorrang boosterprik voor docenten

De grote onderwijsbonden willen dat docenten met voorrang een boosterprik kunnen krijgen. In een brief aan minister Slob van Onderwijs pleiten de AOb, CNV Onderwijs, de VO-Raad, de PO-Raad, de Vereniging Hogescholen, de MBO Raad, de FvOv en de Universiteiten van Nederland daarvoor.

Ze wijzen erop dat het openhouden van de scholen en onderwijsinstellingen verantwoord en veilig moet kunnen, en dat de zorgen onder onderwijspersoneel snel toenemen. Daarom zou het onderwijs-gevend personeel bij wie de tweede vaccinatie langer dan een half jaar geleden is gezet, zo snel mogelijk - na het zorgpersoneel - de booster moeten kunnen krijgen, schrijven de bonden.

Eerste ziekenhuismedewerkers krijgen boosterprik

Deze week begint het boosteren van 18-plussers in zorginstellingen en medewerkers in de zorg die direct contact hebben met patiënten. Onder andere in Gelderse ziekenhuizen krijgen de eerste verpleegkundigen vandaag de extra vaccinatie, meldt Omroep Gelderland.

Afgelopen week begon de GGD met het zetten van boosterprikken bij mensen van 80 jaar en ouder.

Coronamaatregelen weerhouden sommige mensen ervan te stemmen

Vandaag is de laatste dag dat inwoners van Purmerend en Beemster hun stem kunnen uitbrengen voor de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente. Een aantal mensen zegt tegen NH Nieuws niet te gaan stemmen vanwege de coronamaatregelen.

Burgemeester Don Bijl van Purmerend is daar niet blij mee. "We hebben echt alles geregeld om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken, allemaal coronaproof. Mensen mogen zelfs hun eigen potloodje meenemen. Maar als mensen niet willen, kunnen ze ook een ander machtigen om te stemmen."

Zelftesten toch aangeraden aan niet-kwetsbaren met klachten

Niet-kwetsbare mensen met corona-achtige verschijnselen kunnen toch een coronazelftest doen. Dat wordt vanaf uiterlijk 3 december het advies van de overheid, dat onder meer op de website van het RIVM komt te staan. Tot nu toe worden zelftesten alleen aangeraden aan mensen die geen klachten hebben, maar willen controleren of ze het virus echt niet hebben opgelopen. Dat is omdat de zelftest minder betrouwbaar zou zijn.

Maar vanwege de drukte bij de GGD's adviseert het OMT nu toch om het laagdrempeliger instrument in te zetten. "De sensitiviteit van de zelftest is lager dan de PCR-test, maar de detectiekans kan vergroot worden door de zelftest kort na het ontstaan van de klachten af te nemen en de volgende dag opnieuw te testen."

Wie met een zelftest 'positief' test, moet alsnog naar de GGD. Dat is nu ook al het geval.

Het kabinet neemt dit advies over. Het vindt zelftesten een goede aanvulling op de testmogelijkheden die er al zijn. Het zegt er uitdrukkelijk bij dat er gekeken moet worden wat de effecten zijn en dat het advies ook weer teruggedraaid kan worden.

Noodoproep KWF Kankerbestrijding en Taskforce Oncologie

KWF Kankerbestrijding en leden van de Taskforce Oncologie roepen Nederlanders met klem op om zich aan de coronamaatregelen te houden en zich, als het kan, te laten vaccineren.

"Door de enorme druk op de zorg om opnieuw grote aantallen coronapatiënten te verplegen, dreigt de behandeling van andere levensbedreigende ziekten, waaronder kanker, in het gedrang te komen", zegt Johan van de Gronden, directeur KWF. "In dit stadium afzien van het nemen van preventieve maatregelen heeft grote maatschappelijke gevolgen en kost uiteindelijk mensenlevens. Als deze crisis om één ding vraagt, dan is het solidariteit."

Volgens KWF en de Taskforce Oncologie is Nederland dicht bij het punt dat door de toename van corona-opnames in de ziekenhuizen andere levensreddende zorg "tot een onaanvaardbaar niveau" wordt afgeschaald. Een aantal ziekenhuizen stelt nu al operaties uit die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden, in sommige gevallen ook operaties bij kankerpatiënten.

Meer 'thuiswerkverkeer' op netwerk KPN

Er wordt weer meer gebruikgemaakt van het vaste netwerk van KPN. Volgens het telecombedrijf is het 'thuiswerkverkeer' vanwege het aangescherpte thuiswerkadvies van de overheid met bijna een derde toegenomen.

Per 12 november geldt weer het advies om thuis te werken tenzij het niet anders kan. KPN vergeleek de netwerkbelasting van vorige week met die van de week ervoor. Tussen deze weken waren toenames van gemiddeld 25 tot 30 procent te zien.

'Moeilijk om je aan de maatregelen te houden'

Niet iedereen lukt het zich aan de basismaatregelen te houden, zoals het kabinet wil, en sommigen willen dat ook niet:

'Ik doe niet aan de maatregelen mee'

Coronabesmettingen Duitsland naar recordniveau

In Duitsland zijn in 24 uur tijd 66.884 nieuwe coronabesmettingen geteld, meldt het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI). Het dagcijfer is het hoogste tot nu sinds het begin van de pandemie. Binnen dezelfde 24 uur zijn ook 335 sterfgevallen geregistreerd.

Er waren afgelopen week gemiddeld 404,5 besmettingen op 100.000 inwoners, eveneens een nieuw record. Er belanden ook steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het gemiddelde van afgelopen week is 5,6 ziekenhuisopnames op de 100.000 inwoners.

Duitsland heeft sinds het begin van de pandemie bijna 5,5 miljoen besmettingen geteld, maar het werkelijke aantal infecties in het land is groter omdat niet alle gevallen worden vastgesteld. In Duitsland zijn bijna 100.000 mensen overleden aan covid-19. Van de Duitsers is 68 procent twee keer gevaccineerd, maar er zijn grote regionale verschillen.

OMT'ers willen snel actie uit Den Haag

Arts-microbioloog Marc Bonten noemt het "ongelooflijk belangrijk" dat het kabinet harde keuzes durft te maken. "Kijk hoe het in de ziekenhuizen is, kijk naar de cijfers van vandaag. Kijk naar de cijfers van de laatste weken. Kijk naar het draagvlak voor de huidige maatregelen en hoe die uitgevoerd worden. Er moet iets gebeuren en de politiek moet daarin verantwoordelijkheid nemen. Zowel het kabinet als de Tweede Kamerfracties", zegt Bonten in Nieuwsuur.

Volgens Bonten wordt nu tegelijkertijd geprobeerd om code zwart te voorkomen, om geen harde maatregelen te nemen én om weg te blijven bij vaccinatiedrang, -dwang of -plicht. Die drie zaken gaan niet samen, zegt hij.

Ook IC-hoofd Diederik Gommers maant het kabinet tot actie. Gommers waarschuwt voor code zwart over tien dagen. Het zou volgens hem verstandig zijn om niet te praten over 2G, maar over een harde lockdown.

Demissionair minister De Jonge zei maandag dat we nog "heel ver vandaan" zijn van code zwart. Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zei dat de ziekenhuisbezetting de piek van vorige winter nadert, maar dat er nog geen sprake is van code zwart.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Vanaf vandaag anderhalve meter weer verplicht

Het is weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. De maatregel gaat vandaag in en geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder maar niet voor mensen die tot één huishouden behoren.

Op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, zoals in de bioscoop, het restaurant is afstand houden niet verplicht. Ook in het openbaar vervoer, waar een mondkapjesplicht geldt, en voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net zoals voor mensen met contactberoepen. Alle regels rond het afstand houden staan hier.

Op plekken waar afstand houden niet kan, gelden andere regels, als mondkapjes. Wie zich niet aan de anderhalve meter maatregel houdt riskeert een boete van 95 euro.

De verplichte anderhalve meter afstand is weer terug

Nieuw-Zeeland opent volgend jaar grenzen voor gevaccineerden

Gevaccineerde internationale reizigers zijn vanaf 30 april 2022 weer welkom in Nieuw-Zeeland, heeft minister Hipkins bekendgemaakt. Sinds maart vorig jaar was de grens vanwege de coronapandemie voor nagenoeg iedereen gesloten, behalve voor inwoners van het land zelf. Die moesten na aankomst wel twee weken in een quarantainehotel verblijven. Onder de nieuwe regels moeten reizigers wel zeven dagen thuis of in een ander verblijf in quarantaine.

Gevaccineerde Nieuw-Zeelanders en visumhouders die in Australië wonen, mogen vanaf 16 januari naar het land reizen onder de versoepelde regels. Vanaf 13 februari geldt dat voor Nieuw-Zeelanders en visumhouders uit alle andere landen.

Internationale reizigers hoeven dus na aankomst in Nieuw-Zeeland ook niet meer verplicht in een quarantainehotel, maar daar komen andere maatregelen voor in de plaats; zoals een negatieve coronatest voor vertrek, een vaccinatiebewijs, een test bij aankomst en dus zeven dagen thuis in quarantaine.

Op een bevolking van 5 miljoen heeft Nieuw-Zeeland sinds het begin van de pandemie ruim 10.000 besmettingen en 40 doden gemeld.

Totale studieschuld neemt toe door coronapandemie

Door het coronavirus zijn meer jongeren het afgelopen jaar begonnen met een studie en daardoor is de gezamenlijke studieschuld verder opgelopen. Begin dit jaar was de totale schuld van (oud-)studenten opgelopen tot 24,4 miljard euro, 1,6 miljard meer dan het jaar ervoor, ofwel een stijging van 7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers.

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van woensdag 24 november. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.