liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen • Rotterdams koor blij dat het weer mag

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 12 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 1265 nieuwe besmettingen, 1 patiënt overleden.
  • Coolblue verloor tonnen bij hulp stichting Van Lienden.
  • Iedereen die geboren is in 1992 kan sinds 10.00 uur een afspraak maken voor vaccinatie.
  • Premier Johnson tempert hoop op einde aan lockdown in VK.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit was het liveblog van zaterdag 12 juni. Later vandaag gaan we verder in een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

Geen nieuwe besmetting of nieuw sterfgeval in Nederlandse verpleeghuizen

In Nederlandse verpleeghuizen is het afgelopen etmaal geen enkele nieuwe besmetting met covid-19 vastgesteld en ook geen coronasterfgeval. Dat is voor het eerst sinds het begin van de crisis in maart vorig jaar, zo bevestigt het ministerie van Volksgezondheid tegen Nu.nl.

Ouderen liepen relatief veel risico als ze het coronavirus opliepen. Daarom behoorden de bewoners van verpleeghuizen tot de eerste groepen die werden gevaccineerd. Het effect werd in februari al zichtbaar.

Herstel luchtvaart VS: meer dan 2 miljoen passagiers op 1 dag

In de VS zijn gisteren voor het eerst sinds maart vorig jaar meer dan twee miljoen passagiers op een dag in een vliegtuig gestapt.

De verkoop van vliegtickets zit in de VS sinds februari weer in de lift. Naarmate meer Amerikanen werden gevaccineerd, werden de reisbeperkingen versoepeld.

Het aantal vluchten is nog niet op het oude niveau. In 2019 stapten in de VS op 11 juni bijna 2,8 miljoen mensen in een vliegtuig.

President luidt noodklok over toename corona in Democratische Republiek Congo

De president van de Democratische Republiek Congo slaat alarm over de toename van coronapatiënten. De ziekenhuizen worden "overstelpt", zei president Tshisekedi. "Ik ga drastische maatregelen nemen om deze toename de baas te worden."

Vooral de delta-variant is in Congo in opkomst. De gezondheidsautoriteiten meldden vandaag 254 nieuwe covid-besmettingen. Dat is niet veel op een bevolking van meer dan 100 miljoen, maar lang niet alle besmette personen worden getest. Het officiële dodental van 830 is een grove onderschatting van het werkelijke aantal coronadoden, menen experts. Die wijzen er ook op dat de ziekenhuizen slecht zijn uitgerust om een nieuwe golf van coronapatiënten te behandelen. "De aanvoer van zuurstof is een groot probleem", zegt een geneeskundige van de universiteit van Kinshasa tegen persbureau Reuters.

Het vaccineren kwam in de Democratische Republiek Congo pas in april op gang, een maand later dan eerst de bedoeling was. De vertraging is veroorzaakt door zorgen over de zeer zeldzame bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Inmiddels zijn 30.000 doses toegediend.

In Afrika heeft nu 2.2 procent van de bevolking ten minste één dosis van een vaccin toegediend gekregen. Wereldwijd is dat 13 procent en in de zeven grootste westerse industrielanden, de G7, meer dan de helft.

Het is essentieel dat deze landen 50 miljard euro beschikbaar stellen voor de aankoop van vaccins voor niet-westerse landen, zei Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren in Nieuwsuur.

Toonkunst Rotterdam mag na maanden eindelijk weer repeteren

Sinds deze week mogen koren weer buiten repeteren. Koorleden stonden te popelen om eindelijk weer voluit te zingen, nadat ze maandenlang niet fysiek samen hadden kunnen oefenen vanwege corona.

Ook het ongeveer honderd leden tellende koor Toonkunst Rotterdam kwam weer bijeen:

Zingen mag weer

Twaalf spelers en begeleiders Venezolaans elftal positief voor start Copa América

Twaalf spelers en begeleiders van het Venezolaanse voetbalteam zijn op de vooravond van het Copa América-toernooi positief getest. Ze zijn in een hotel in isolatie geplaatst. Venezuela zou morgen de openingswedstrijd van het toernooi tegen gastland Brazilië spelen. Het is onduidelijk of de wedstrijd doorgaat of wordt verplaatst.

Het Venezolaanse team kwam gisteren in Brazilië aan. Twee spelers moesten op het laatste moment thuisblijven, omdat ze positief waren getest.

De strijd om het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap zou eerst in Colombia en Argentinië worden gespeeld. Beide landen haakten vorige maand af: Colombia vanwege politieke onrust daar en Argentinië vanwege de opleving van het coronavirus.

In Brazilië is de situatie is het aantal nieuwe besmettingen per dag aanzienlijk hoger dan in Argentinië. Toch besloot de Braziliaanse president Bolsonaro dat zijn land de organisatie van het toernooi op zich kon nemen.

Premier Johnson tempert hoop op einde aan lockdown in VK

De Britten moeten er rekening mee houden dat de lockdown langer gaat duren dan tot 21 juni. Maandag valt een besluit over afschaffing van de beperkingen die nog van kracht zijn en premier Johnson bereidt de Britten voor op slecht nieuws.

In de marge van de G7-top in Cornwall liet Johnson aan journalisten weten dat hij erg bezorgd is over de opmars van de delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld. Hij zei minder optimistisch te zijn dan een paar weken geleden dat er versoepeld kan worden. Epidemiologen riepen al eerder op het eind van de lockdown met zeker vier weken uit te stellen.

Vandaag werden in het Verenigd Koninkrijk 7738 nieuwe coronabesmettingen gemeld, tegen 8125 op vrijdag.

1265 nieuwe besmettingen, 1 patiënt overleden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1265 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 136 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1502 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 38 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder. De laatste keer dat dat er slechts 1 dode was gemeld, was op 13 september vorig jaar. Daarna is het aantal dagelijkse doden altijd hoger geweest.

In de ziekenhuizen nam de bezetting verder af. Er liggen nu 672 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 729), van wie 269 op de IC (gisteren: 281), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het Verenigd Koninkrijk is voor Nederland vanaf dinsdag een zeerhoogrisicogebied. Ondanks de hoge vaccinatiegraad daar, neemt het aantal besmettingen snel toe door de opkomst van de zeer besmettelijke deltavariant.

Op onderstaande grafiek is te zien dat het aantal coronabesmettingen per miljoen inwoners daar weer hoger is dan in Nederland.

Ook dit jaar hadj alleen voor inwoners van Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië zijn dit jaar vanwege de coronapandemie opnieuw alleen inwoners van het land zelf welkom bij de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart. Ook kondigde het Saudische ministerie van Hadj aan dat er maximaal 60.000 pelgrims welkom zijn in Mekka. Zij moeten allemaal zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Vorige week werd al bekend dat er ook dit jaar vanuit Indonesië geen pelgrims naar Saudi-Arabië zullen gaan voor de hadj. Dat besluit werd genomen, omdat de coronapandemie nog niet onder controle is. Nergens op de wereld wonen zo veel moslims als in Indonesië.

Demonstratie tegen coronabeleid in Apeldoorn

In Apeldoorn is een demonstratie aan de gang tegen de coronamaatregelen. Naar schatting enkele duizenden mensen zijn begonnen aan een wandeling van zo'n zes kilometer door de stad. Veel mensen hebben gele paraplu's bij zich. Afstand houden doen ze niet of nauwelijks en mondkapjes dragen ze vrijwel niet. De demonstranten hebben op hun kleding en spandoeken teksten staan als "vrijheid betekent zelf kiezen" en "Waar zijn de griepdoden gebleven?".

De demonstratie wordt georganiseerd door actiegroep 'voor menselijke verbinding' Police for freedom. De groep maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen en zegt op te komen "voor behoud van grondrechten". Een deel van de demonstranten heeft twijfels over de vaccinatiecampagne. De actiegroep organiseerde al eerder soortgelijke marsen, maar de wandeling in Apeldoorn vandaag is de eerste waarvoor de organisatie officieel toestemming heeft gekregen van de gemeente. Bij Omroep Gelderland zegt burgemeester Ton Heerts dat demonstreren een grondrecht is.

Er is veel politie op de been in Apeldoorn voor de demonstratie, die rustig verloopt. Op 8 mei liep een soortgelijk protest in Barneveld uit de hand. Sommige demonstranten keerden zich tegen de politie toen ze het centrum van het dorp niet in mochten. Daarbij vielen over en weer harde klappen.

De demonstranten vanmiddag in Apeldoorn

Coolblue verloor tonnen bij hulp stichting Van Lienden: 'Misbruik gemaakt van vertrouwen'

Pieter Zwart, topman van Coolblue, vindt dat er door Sywert van Lienden "op schandalige wijze" misbruik is gemaakt van zijn bedrijfsnaam "en vooral ons vertrouwen". Dat zegt hij in een interview met De Volkskrant. Coolblue raakte ruim 400.000 euro aan voorschotten kwijt door betrokkenheid bij de Stichting Hulptroepen Alliantie van Van Lienden.

Zwart wilde met het geld de non-profitstichting van Van Lienden en zijn twee compagnons op gang helpen. "Het is nooit in me opgekomen dat ze het geld konden terugbetalen", zegt de topman tegen de krant. "Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken. We wilden iets goeds doen, maar dan blijkt een jaar later dat er buiten ons om een deal met de overheid is gekookt via een commerciële bv."

De Coolblue-topman kon het niet geloven. "Mij is nooit, nooit, nooit iets verteld. Onze strikte voorwaarde was juist dat alles op non-profitbasis moest gebeuren." Zwart sluit niet uit dat er stappen worden ondernomen tegen Van Lienden en zijn twee compagnons.

Onderzoek: financiële schade breedtesport minder groot dan verwacht

De sportsector lijdt dit jaar naar schatting minder financiële schade door het coronavirus dan eerder werd gedacht. Het Mulier Instituut, dat sinds het uitbreken van de coronacrisis onderzoek doet, schat de schade voor de breedtesport (recreatief, niet prestatiegericht) in de derde rapportage 537 miljoen euro. Eind november, in de tweede Monitor Sport en Corona, stond dat bedrag volgens de onderzoekers nog op ruim 700 miljoen.

Volgens het instituut valt de financiële schade nu lager uit, omdat de sportsector meer kosten kon besparen. Ook hebben de onderzoekers een beter beeld van de steunmaatregelen die sportverenigingen en -ondernemers hebben ontvangen.

Het omzetverlies bedraagt in 2020 iets meer dan 1,8 miljard euro. De verenigingen, ondernemers, sportbonden en gemeenten vingen een groot deel van de misgelopen omzet (782 miljoen) op door kosten te besparen. Verder kregen ze ongeveer 534 miljoen euro uit de steunpakketten van de overheid.

RIVM: 'Het gaat goed en steeds beter'

Nederlanders verheugen zich massaal op de nieuwe tijd, de tijd waarin SARS-CoV-2 weg is. Ze willen meer versoepelingen en houden zich steeds minder aan de nog geldende regels. Dat bleek uit het woensdag gepubliceerde maandelijkse corona-onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Bij al het goede nieuws over het verloop van de epidemie is minstens één, niet onbelangrijke kanttekening te maken. Namelijk die over de opkomst van de Indiase variant, die nog een stuk besmettelijker zou zijn dan de Britse variant en waartegen de bescherming van vaccins mogelijk net iets minder is.

Daarover, over het seizoenseffect en het succes van de vaccinaties tegen covid-19, sprak de NOS met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van dat instituut.

Politievakbond over evenementen: het kabinet doet alsof alles weer kan

Goed nieuws voor de evenementenbranche, want gisteren werd duidelijk dat er vanaf 30 juni weer eendaagse buitenevenementen gehouden mogen worden. Maar bij de politie leven zorgen over de aankomende evenementen, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

"We gunnen het de mensen, maar wij zien dat bijna al deze evenementen ook beveiliging nodig hebben om het veilig te laten verlopen", zei Van de Kamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar speelt de politie een belangrijke rol in en daar zit precies het probleem."

De politie heeft het de afgelopen periode ontzettend druk gehad en dat was al met enorme tekorten, zegt Van de Kamp. "De komende jaren worden die niet minder en die hebben alles te maken met het wisselen van generaties bij de politie. Dat gaat om duizenden mensen en die komen we nu dus gewoon te kort. Daar zijn politiek en burgemeesters zich zeer bewust van."

Volgens Van de Kamp hebben die tekorten grote gevolgen voor de inzet van politie, vooral bij evenementen. "Wat wij het probleem vinden, is dat het kabinet doet alsof alles weer kan terwijl de begrenzingen behoorlijk duidelijk zijn. Dan stel je mensen weer teleur en ook de ondernemers. Dat vinden we geen goede zaak."

'VK overweegt einde lockdown uit te stellen'

De Britse regering overweegt om het einde van de lockdown met maximaal vier weken uit te stellen, melden Britse media.

Het was de bedoeling dat de coronamaatregelen vanaf 21 juni niet meer van kracht zouden zijn, maar er zijn zorgen over het stijgende aantal besmettingen en de besmettelijke delta-variant. De bronnen zeggen tegen de BBC dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Er worden volgens hen verschillende opties onderzocht. Op dit moment lijkt het er dus op dat het vier weken uitstel wordt.

Het Verenigd Koninkrijk telde gisteren 8125 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds eind februari. In 90 procent van de gevallen gaat het om de (Indiase) deltavariant. Premier Johnson maakt maandag bekend of de versoepeling van de lockdown die op 21 juni gepland staat, door kan gaan. Een van de voordelen die wordt genoemd van het verschuiven van de einddatum, is dat het vaccinatieprogramma hierdoor meer effect heeft.

Ook The Daily Telegraph bericht over het uitstel:

De 25 duurste coronadeals van het ministerie van Volksgezondheid

Coronatests, vaccinaties, mondkapjes, callcenters en het bron- en contactonderzoek. Aan zaken die inmiddels onlosmakelijk zijn verbonden met de coronapandemie, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport miljarden euro's aan belastinggeld uitgegeven.

Van lang niet al het geld is bekend waar het precies is gebleven. De Algemene Rekenkamer constateerde vorige maand dat het ministerie 40 procent van de 5,1 miljard euro die in 2020 is besteed, onrechtmatig heeft uitgegeven.

Op verzoek van de Tweede Kamer gaf het ministerie afgelopen week iets meer duidelijkheid over waar het geld is gebleven. Daarom is een lijst gepubliceerd met de 25 duurste overeenkomsten. Het gaat bij elkaar om 5,8 miljard euro, waarvan de meeste overeenkomsten doorlopen tot in 2021. Het geld ging grofweg naar vier zaken: hulpmiddelen, testen, vaccins en de GGD.

Mbo'ers komen moeilijker aan werk na coronacrisis dan hoogopgeleiden

De kloof tussen hoogopgeleiden en mbo'ers is door de coronacrisis nog groter geworden. Hoogopgeleiden vinden gemiddeld genomen makkelijker een baan dan voor de crisis, maar mbo'ers komen juist nog moeilijker aan de slag. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut en SEO Economisch Onderzoek, die cijfers van het CBS analyseerden.

De horeca, luchtvaart, toerisme en persoonlijke verzorging (zoals kappers) zijn de sectoren waar het het moeilijkst is, omdat juist daar tijdens de coronacrisis de harde klappen vielen. "Mbo-scholieren in die sectoren kunnen in deze tijd moeilijk een stage vinden. Zonder een stage rond je moeilijker je opleiding af en je kansen op de arbeidsmarkt zijn slechter", zegt Bas ter Weel, directeur van SEO Economisch Onderzoek, tegen Nieuwsuur.

Ruim 70 miljoen prikken gezet in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 70 miljoen coronaprikken gezet. Van de volwassenen heeft 78 procent een eerste dosis van een vaccin gehad, 55,4 procent al een tweede.

De Britse regering wil eind juli alle volwassenen een vaccinatie aangeboden hebben. De autoriteiten wijzen erop dat mensen na hun tweede prik beter beschermd zijn tegen de alpha- en delta-variant van het coronavirus.

Gisteravond wees het ministerie van VWS het Verenigd Koninkrijk als zeerhoogrisicogebied aan. "Dit vanwege de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus die daar rondgaat", zegt het ministerie. Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal werden om dezelfde reden als zeerhoogrisicogebied aangewezen.

Avondklok in Parijs opgeschort vanwege halve finale Nadal-Djokovic

In Parijs is gisteravond besloten dat de avondklok, die daar normaal gesproken om 23.00 uur ingaat, even niet van toepassing was voor de bezoekers van Roland Garros. Op die manier kon het publiek het duel in de halve finale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic uitkijken.

De twee begonnen iets na 19.00 uur uur aan hun partij en waren gisteravond pas rond 23.00 uur aan het begin van de vierde set. De umpire maakte bekend dat de lokale autoriteiten hadden besloten dat het publiek kon blijven zitten tot het einde van de wedstrijd.

Het stadion van Roland Garros

'Nog 50 miljard nodig om de niet-westerse landen te vaccineren'

We zijn pas écht van corona af als heel de wereld toegang heeft tot vaccins. Daarom is het essentieel dat de G7-landen 50 miljard euro beschikbaar stellen voor niet-westerse landen. Dat zegt Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Nieuwsuur. Hij hoopt dat de westerse landen over de eigen belangen heen stappen om miljarden vaccins voor de rest van de wereld beschikbaar te stellen.

"We willen aan het einde van het jaar ten minste 30 procent van de wereldbevolking een vaccin hebben gegeven. Als we dat willen halen, hebben we nog zo'n 500 miljoen vaccins nodig voor het einde van het jaar. Maar volgende maand al 100 miljoen." In totaal zijn er volgens de WHO 11 miljard doses nodig om de wereldbevolking in te enten.

Welkom

Welkom in dit liveblog van zaterdag 12 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.