NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Avondklok in Parijs opgeschort vanwege Nadal-Djokovic • Coronaheli stopt ermee

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 11 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Vanaf 30 juni weer evenementen zonder 1,5 meter en mondkapjes.
 • Eerste twintigers aan de beurt voor vaccinatie.
 • Honderden kinderen houden ernstige klachten na een coronabesmetting.
 • 1417 nieuwe besmettingen, ook gemiddeld daling
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit was het liveblog van vrijdag 11 juni. Later vandaag gaan we verder in een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

 • Avondklok in Parijs opgeschort vanwege Nadal-Djokovic

  In Parijs is besloten dat de avondklok die daar normaal gesproken om 23.00 uur ingaat niet geldt voor de bezoekers van Roland Garros. Op die manier kan het publiek het duel in de halve finale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic uitkijken. De twee begonnen iets na 19.00 uur uur aan hun partij en waren rond 23.00 uur pas aan het begin van de vierde set. De umpire maakte bekend dat de lokale autoriteiten hadden besloten dat het publiek kon blijven zitten om de partij uit te kijken.

  Het stadion van Roland Garros AP
 • Verenigd Koninkrijk vanaf dinsdag zeerhoogrisicogebied

  Het ministerie van VWS heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) als zeerhoogrisicogebied aangewezen. "Dit vanwege de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus die daar rondgaat", zegt het ministerie. Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal zijn om dezelfde reden als zeerhoogrisicogebied aangewezen.

  Vanaf dinsdag 00.01 geldt een quarantaineplicht en niet langer een quarantaineadvies voor reizigers die vanuit deze landen naar Nederland reizen. Zij moeten bij het reizen naar ons land beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring. Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete krijgen van 339 euro. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, kan een boete van 95 euro krijgen.

 • Coronahelikopter niet meer de lucht in

  De Lifeliner 5 van het Radboudumc gaat met ingang van vandaag niet meer de lucht in voor de verplaatsing van coronapatiënten. Vanwege het dalend aantal patiënten is interregionaal intensivecarevervoer over grote afstand niet meer nodig, zegt het ziekenhuis.

  De Lifeliner 5 werd op 24 maart vorig jaar als coronahelikopter in gebruik genomen voor ernstig zieke coronapatiënten die vanwege ruimtegebrek op een ic naar een ander ziekenhuis werden verplaatst. Twee maanden later stopte dat, omdat er meer ruimte vrijkwam. Bij het aanzwellen van de tweede golf in het najaar werd hij opnieuw ingezet.

  Het afgelopen halfjaar was Leeuwarden de thuisbasis. In die periode werden 204 IC-patiënten vervoerd, ook naar ziekenhuizen in Duitsland.

 • G7-landen stellen honderden miljoenen vaccins beschikbaar voor arme landen

  De westerse industrielanden, verenigd in de G7, zullen naar verwachting zeker 1 miljard doses coronavaccins beschikbaar stellen aan arme landen. Bij de start van de top werd bekend dat de VS 500 miljoen doses heeft toegezegd en Canada en gastheer het Verenigd Koninkrijk elk 100 miljoen doses.

  "Hoewel we waarschijnlijk grote woorden zullen horen over de miljoenen vaccins die wereldleiders beschikbaar stellen, lijkt het op voorhand te weinig om dit grote probleem op te lossen", zegt correspondent Tim de Wit. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op voorhand gezegd dat er zeker 11 miljard doses nodig zijn om heel de wereldbevolking in te enten.

  Als een groot deel van de wereldbevolking ongevaccineerd blijft, levert dat ook gevaar op voor landen waar de meeste mensen wel zijn gevaccineerd. Er kunnen steeds nieuwe varianten van het coronavirus opdoemen, waartegen de huidige generatie vaccins mogelijk minder goed werkt.

 • Disclaimer politiebonden bij heropening evenementen

  De politievakbonden zetten vraagtekens bij het besluit van het kabinet om per 30 juni eendaagse buitenevenementen weer toe te staan. "De politiecapaciteit is uiterst krap. Kortom; als de politiecapaciteit het toelaat!", twittert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

  Tegen persbureau ANP zei hij dat hij bang is dat het tekort aan personeel tot onveilige situaties leidt. "De enige keuzes die je hebt zijn een afgelast of een onveilig evenement. En een onveilig evenement is gemiddeld genomen niet aanvaardbaar."

  Xander Simonis van politiebond ANPV is bang voor een "hausse aan evenementen" omdat er het afgelopen jaar zo veel zijn afgelast. "Collega's zijn vermoeid door de afgelopen tijd en moeten tot rust komen", zei hij tegen het ANP. "Dat hebben we ook besproken met minister Grapperhaus, die begrip had voor onze stellingname en dit zal bespreken met het Veiligheidsberaad."

 • EMA keurt 'miljoenen' Janssen-vaccins af

  Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft aangekondigd dat een grote partij Janssen-vaccins niet wordt toegelaten in Europa. Volgens persbureau Reuters gaat het om miljoenen doses. De partij is gefabriceerd rond hetzelfde moment als miljoenen vaccins die vandaag door de Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen FDA zijn afgekeurd.

  Deze vaccins waren in een fabriek in Baltimore gemaakt. Daar is iets misgegaan, waardoor ze mogelijk vervuild zijn geraakt, schrijft The New York Times. De FDA legde de fabriek in april stil.

  De partij Janssen-vaccins was al aangekomen in Europa en lag al weken stil in afwachting van de controle. De partij kan nu niet worden gebruikt. Voor Nederland betekent het dat zo'n 2 miljoen doses van het vaccin niet op tijd worden geleverd.

  Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid maakte toevallig vandaag bekend dat mensen die zich laten vaccineren vanaf 21 juni om het Janssen-vaccin kunnen vragen. Dit plan gaat vooralsnog door, er zijn 200.000 vaccins voor beschikbaar. Die horen niet bij de partij die nu is afgekeurd.

 • Vanaf 21 juni keuze voor Janssen-vaccin mogelijk

  Vanaf 21 juni kunnen alle 18-plussers vragen om met het Janssen-vaccin te worden ingeënt tegen corona, meldt het ministerie van VWS. Het vaccin heeft als voordeel dat één prik voldoende is voor volledige vaccinatie. Van de andere vaccins die in Nederland worden gebruikt zijn er twee nodig. Daarom wil minister De Jonge het Janssen-vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil.

  Ook mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin maar toch Janssen willen, kunnen bellen en hun afspraak omzetten naar een prik met het Janssen-vaccin.

 • Vanaf 30 juni weer evenementen zonder 1,5 meter en mondkapjes

  Vanaf 30 juni is het onder voorwaarden weer mogelijk om eendaagse evenementen te organiseren. Bezoekers moeten een herstel- of vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag laten zien. Als ze zijn toegelaten, hoeven ze geen 1,5 meter afstand te houden. Meerdaagse evenementen zijn vanaf 29 juli weer mogelijk. Daarbij gelden extra voorwaarden, het kabinet adviseert de organisatoren om tussentijds te testen.

  Het kabinet heeft besloten de regels voor evenementen te versoepelen na het goede verloop van de Fieldlab-proeven. Het kabinet bekijkt volgende week of ook voor theaters en popconcerten binnen de regels worden versoepeld.

  De kermissen vallen niet onder de evenementenregeling, maar kunnen eind juni toch open. Dan geldt wel een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter.

  Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld ook voetbalstadions vanaf 30 juni weer volledig toegankelijk zijn voor publiek, zonder anderhalve meter, maar met vaccinatiebewijs of negatieve test.

 • 1417 nieuwe besmettingen, gemiddeld 37 procent daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1417 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 177 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1629 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  3 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. Het aantal overlijdens blijft dalen: de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

  Bekend is dat er in werkelijkheid meer mensen overlijden aan covid; niet iedere zieke wordt getest. De wekelijkse 'oversterfte''-cijfers van het CBS zijn daarom betrouwbaarder. In die cijfers was vorige week weer een lichte toename te zien met 200 overlijdens in Nederland meer dan normaal. Het CBS weer niet waarom: het was niet overdreven warm en de officiële meldingen bij het RIVM van coviddoden daalden verder.

  CBS
 • Aantal coronapatiënten in ziekenhuis flink teruggelopen

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 729 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 783), van wie 281 op de IC (gisteren: 297), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Coronapatiënten in het ziekenhuis NOS
 • Nieuwe zeer zeldzame bijwerking vastgesteld bij vaccin AstraZeneca

  EU-medicijnagentschap EMA gaat het systemisch capillair leksyndroom als mogelijke bijwerking opnemen in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin. Het EMA heeft uit heel Europa zes meldingen van het syndroom binnengekregen op 78 miljoen prikken.

  De kans op de bijwerking is dus extreem zeldzaam, maar toch vindt het EMA dat mensen die het systemisch capillair leksyndroom al hebben, niet meer met AstraZeneca moeten worden gevaccineerd.

  Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft geen meldingen binnengekregen van dit syndroom bij het vaccin van AstraZeneca, maar wel een bij het Janssen-vaccin. Die patiënt, een man tussen de 50 en 60 jaar, is overleden. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG onderzoekt of er een verband is met de vaccinatie en vindt het nog te vroeg voor conclusies.

  Het systemisch capillair leksyndroom, ook bekend als het Clarksonsyndroom, is zeer zeldzaam. Bij deze ernstige ziekte lekt vloeistof weg uit de haarvaten. Dat veroorzaakt een lage bloeddruk, zwelling van vooral de armen en benen en verdikking van het bloed.

 • Gevaccineerden mogen zonder test en quarantaine binnen EU reizen

  De EU-lidstaten zijn het eens over versoepeling van de reisbeperkingen in de zomer. Het betekent onder meer dat volledig ingeënte reizigers niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan.

 • Japan vaccineert 18.000 medewerkers Olympische Spelen

  In Japan worden volgende week 18.000 medewerkers van de Olympische Spelen gevaccineerd. Het zijn onder anderen scheidsrechters, dopingcontroleurs en medewerkers die buitenlandse gasten moeten ophalen van het vliegveld.

  Ook een deel van de 70.000 vrijwilligers wordt gevaccineerd. "We vaccineren de mensen die geregeld contact zullen hebben met de atleten", zegt voorzitter Hashimoto van het organisatiecomité.

  In Japan is slechts vier procent van de bevolking volledig gevaccineerd. De meeste Japanners zien daarom de komst van sporters uit zo'n tweehonderd landen niet zitten. Wel is de groei van het aantal besmettingen de afgelopen periode afgenomen.

 • Geboortejaar 1991 aan de beurt voor maken prikafspraak