Avondklok in Parijs opgeschort vanwege Nadal-Djokovic • Coronaheli stopt ermee
- Welkom in het coronablog van vrijdag 11 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Vanaf 30 juni weer evenementen zonder 1,5 meter en mondkapjes.
- Eerste twintigers aan de beurt voor vaccinatie.
- Honderden kinderen houden ernstige klachten na een coronabesmetting.
- 1417 nieuwe besmettingen, ook gemiddeld daling
Liveblog gesloten
Dit was het liveblog van vrijdag 11 juni. Later vandaag gaan we verder in een nieuw blog met het laatste coronanieuws.
Avondklok in Parijs opgeschort vanwege Nadal-Djokovic
In Parijs is besloten dat de avondklok die daar normaal gesproken om 23.00 uur ingaat niet geldt voor de bezoekers van Roland Garros. Op die manier kan het publiek het duel in de halve finale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic uitkijken. De twee begonnen iets na 19.00 uur uur aan hun partij en waren rond 23.00 uur pas aan het begin van de vierde set. De umpire maakte bekend dat de lokale autoriteiten hadden besloten dat het publiek kon blijven zitten om de partij uit te kijken.
Verenigd Koninkrijk vanaf dinsdag zeerhoogrisicogebied
Het ministerie van VWS heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) als zeerhoogrisicogebied aangewezen. "Dit vanwege de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus die daar rondgaat", zegt het ministerie. Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal zijn om dezelfde reden als zeerhoogrisicogebied aangewezen.
Vanaf dinsdag 00.01 geldt een quarantaineplicht en niet langer een quarantaineadvies voor reizigers die vanuit deze landen naar Nederland reizen. Zij moeten bij het reizen naar ons land beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring. Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete krijgen van 339 euro. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, kan een boete van 95 euro krijgen.
Coronahelikopter niet meer de lucht in
De Lifeliner 5 van het Radboudumc gaat met ingang van vandaag niet meer de lucht in voor de verplaatsing van coronapatiënten. Vanwege het dalend aantal patiënten is interregionaal intensivecarevervoer over grote afstand niet meer nodig, zegt het ziekenhuis.
De Lifeliner 5 werd op 24 maart vorig jaar als coronahelikopter in gebruik genomen voor ernstig zieke coronapatiënten die vanwege ruimtegebrek op een ic naar een ander ziekenhuis werden verplaatst. Twee maanden later stopte dat, omdat er meer ruimte vrijkwam. Bij het aanzwellen van de tweede golf in het najaar werd hij opnieuw ingezet.
Het afgelopen halfjaar was Leeuwarden de thuisbasis. In die periode werden 204 IC-patiënten vervoerd, ook naar ziekenhuizen in Duitsland.
G7-landen stellen honderden miljoenen vaccins beschikbaar voor arme landen
De westerse industrielanden, verenigd in de G7, zullen naar verwachting zeker 1 miljard doses coronavaccins beschikbaar stellen aan arme landen. Bij de start van de top werd bekend dat de VS 500 miljoen doses heeft toegezegd en Canada en gastheer het Verenigd Koninkrijk elk 100 miljoen doses.
"Hoewel we waarschijnlijk grote woorden zullen horen over de miljoenen vaccins die wereldleiders beschikbaar stellen, lijkt het op voorhand te weinig om dit grote probleem op te lossen", zegt correspondent Tim de Wit. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op voorhand gezegd dat er zeker 11 miljard doses nodig zijn om heel de wereldbevolking in te enten.
Als een groot deel van de wereldbevolking ongevaccineerd blijft, levert dat ook gevaar op voor landen waar de meeste mensen wel zijn gevaccineerd. Er kunnen steeds nieuwe varianten van het coronavirus opdoemen, waartegen de huidige generatie vaccins mogelijk minder goed werkt.
Disclaimer politiebonden bij heropening evenementen
De politievakbonden zetten vraagtekens bij het besluit van het kabinet om per 30 juni eendaagse buitenevenementen weer toe te staan. "De politiecapaciteit is uiterst krap. Kortom; als de politiecapaciteit het toelaat!", twittert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.
Tegen persbureau ANP zei hij dat hij bang is dat het tekort aan personeel tot onveilige situaties leidt. "De enige keuzes die je hebt zijn een afgelast of een onveilig evenement. En een onveilig evenement is gemiddeld genomen niet aanvaardbaar."
Xander Simonis van politiebond ANPV is bang voor een "hausse aan evenementen" omdat er het afgelopen jaar zo veel zijn afgelast. "Collega's zijn vermoeid door de afgelopen tijd en moeten tot rust komen", zei hij tegen het ANP. "Dat hebben we ook besproken met minister Grapperhaus, die begrip had voor onze stellingname en dit zal bespreken met het Veiligheidsberaad."
EMA keurt 'miljoenen' Janssen-vaccins af
Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft aangekondigd dat een grote partij Janssen-vaccins niet wordt toegelaten in Europa. Volgens persbureau Reuters gaat het om miljoenen doses. De partij is gefabriceerd rond hetzelfde moment als miljoenen vaccins die vandaag door de Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen FDA zijn afgekeurd.
Deze vaccins waren in een fabriek in Baltimore gemaakt. Daar is iets misgegaan, waardoor ze mogelijk vervuild zijn geraakt, schrijft The New York Times. De FDA legde de fabriek in april stil.
De partij Janssen-vaccins was al aangekomen in Europa en lag al weken stil in afwachting van de controle. De partij kan nu niet worden gebruikt. Voor Nederland betekent het dat zo'n 2 miljoen doses van het vaccin niet op tijd worden geleverd.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid maakte toevallig vandaag bekend dat mensen die zich laten vaccineren vanaf 21 juni om het Janssen-vaccin kunnen vragen. Dit plan gaat vooralsnog door, er zijn 200.000 vaccins voor beschikbaar. Die horen niet bij de partij die nu is afgekeurd.
Vanaf 21 juni keuze voor Janssen-vaccin mogelijk
Vanaf 21 juni kunnen alle 18-plussers vragen om met het Janssen-vaccin te worden ingeënt tegen corona, meldt het ministerie van VWS. Het vaccin heeft als voordeel dat één prik voldoende is voor volledige vaccinatie. Van de andere vaccins die in Nederland worden gebruikt zijn er twee nodig. Daarom wil minister De Jonge het Janssen-vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil.
Ook mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin maar toch Janssen willen, kunnen bellen en hun afspraak omzetten naar een prik met het Janssen-vaccin.
Vanaf 30 juni weer evenementen zonder 1,5 meter en mondkapjes
Vanaf 30 juni is het onder voorwaarden weer mogelijk om eendaagse evenementen te organiseren. Bezoekers moeten een herstel- of vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag laten zien. Als ze zijn toegelaten, hoeven ze geen 1,5 meter afstand te houden. Meerdaagse evenementen zijn vanaf 29 juli weer mogelijk. Daarbij gelden extra voorwaarden, het kabinet adviseert de organisatoren om tussentijds te testen.
Het kabinet heeft besloten de regels voor evenementen te versoepelen na het goede verloop van de Fieldlab-proeven. Het kabinet bekijkt volgende week of ook voor theaters en popconcerten binnen de regels worden versoepeld.
De kermissen vallen niet onder de evenementenregeling, maar kunnen eind juni toch open. Dan geldt wel een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter.
Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld ook voetbalstadions vanaf 30 juni weer volledig toegankelijk zijn voor publiek, zonder anderhalve meter, maar met vaccinatiebewijs of negatieve test.
1417 nieuwe besmettingen, gemiddeld 37 procent daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1417 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 177 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1629 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
3 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. Het aantal overlijdens blijft dalen: de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.
Bekend is dat er in werkelijkheid meer mensen overlijden aan covid; niet iedere zieke wordt getest. De wekelijkse 'oversterfte''-cijfers van het CBS zijn daarom betrouwbaarder. In die cijfers was vorige week weer een lichte toename te zien met 200 overlijdens in Nederland meer dan normaal. Het CBS weer niet waarom: het was niet overdreven warm en de officiële meldingen bij het RIVM van coviddoden daalden verder.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis flink teruggelopen
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 729 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 783), van wie 281 op de IC (gisteren: 297), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Nieuwe zeer zeldzame bijwerking vastgesteld bij vaccin AstraZeneca
EU-medicijnagentschap EMA gaat het systemisch capillair leksyndroom als mogelijke bijwerking opnemen in de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin. Het EMA heeft uit heel Europa zes meldingen van het syndroom binnengekregen op 78 miljoen prikken.
De kans op de bijwerking is dus extreem zeldzaam, maar toch vindt het EMA dat mensen die het systemisch capillair leksyndroom al hebben, niet meer met AstraZeneca moeten worden gevaccineerd.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft geen meldingen binnengekregen van dit syndroom bij het vaccin van AstraZeneca, maar wel een bij het Janssen-vaccin. Die patiënt, een man tussen de 50 en 60 jaar, is overleden. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG onderzoekt of er een verband is met de vaccinatie en vindt het nog te vroeg voor conclusies.
Het systemisch capillair leksyndroom, ook bekend als het Clarksonsyndroom, is zeer zeldzaam. Bij deze ernstige ziekte lekt vloeistof weg uit de haarvaten. Dat veroorzaakt een lage bloeddruk, zwelling van vooral de armen en benen en verdikking van het bloed.
Gevaccineerden mogen zonder test en quarantaine binnen EU reizen
De EU-lidstaten zijn het eens over versoepeling van de reisbeperkingen in de zomer. Het betekent onder meer dat volledig ingeënte reizigers niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan.
Japan vaccineert 18.000 medewerkers Olympische Spelen
In Japan worden volgende week 18.000 medewerkers van de Olympische Spelen gevaccineerd. Het zijn onder anderen scheidsrechters, dopingcontroleurs en medewerkers die buitenlandse gasten moeten ophalen van het vliegveld.
Ook een deel van de 70.000 vrijwilligers wordt gevaccineerd. "We vaccineren de mensen die geregeld contact zullen hebben met de atleten", zegt voorzitter Hashimoto van het organisatiecomité.
In Japan is slechts vier procent van de bevolking volledig gevaccineerd. De meeste Japanners zien daarom de komst van sporters uit zo'n tweehonderd landen niet zitten. Wel is de groei van het aantal besmettingen de afgelopen periode afgenomen.
Geboortejaar 1991 aan de beurt voor maken prikafspraak
Iedereen die geboren is in 1991 kan vanaf 11.30 uur een afspraak maken voor vaccinatie. Dat betekent dat de eerste twintigers aan de beurt zijn.
Rotterdamse haven priklocatie voor 50.000 zeevarenden
In de Rotterdamse haven worden vanaf volgende week zeevarenden uit binnen- en buitenland gevaccineerd die werken op een schip dat vaart onder Nederlandse vlag of dat in Nederlands beheer is.
Volgens de regionale omroep Rijnmond krijgen ze het vaccin van Janssen. Ze hebben dan dus maar een prik nodig en dat is handig voor mensen die lange tijd weg zijn.
Nu is slechts dertien procent van alle zeevarenden in de wereld ingeënt. Dat is weinig, omdat ze lange tijd met elkaar op een schip zitten en ze dus grote besmettingsrisico's lopen. En zeevarenden lopen ook een extra risico doordat ze op zee meestal geen acute medische zorg kunnen krijgen.
De komende maanden worden in Rotterdam 50.000 zeevarenden gevaccineerd.
Coronamaatregelen Spanje in strijd met wet, boetes vermoedelijk terugbetaald
De Spaanse regering had vorig jaar niet de bewegingsvrijheid van de bevolking mogen beperken door het uitroepen van de noodtoestand. De regering had daarvoor de (zwaardere) staat van uitzondering moeten afkondigen, heeft het constitutioneel hof bepaald.
De uitspraak betekent vermoedelijk dat honderdduizenden boetes die op grond van de noodtoestand zijn uitgedeeld, moeten worden terugbetaald, meldt de Spaanse krant El País.
Vorige maand iets meer faillissementen dan in april, maar nog steeds 'onverminderd laag niveau'
Het aantal uitgesproken faillissementen was vorige maand iets hoger dan in april. Het waren er 130, vijf meer dan een maand eerder, meldt het CBS. Het statistiekbureau spreekt van een "onverminderd laag niveau".
Het lage aantal faillissementen is onder meer het gevolg van de steunpakketten van de overheid, waarmee ondernemers worden geholpen.
Verder houden rechters rekening met de gevolgen van de coronacrisis voor bedrijven die mogelijk wel een toekomst hebben. Ze laten ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet gaan.
Honderden kinderen houden ernstige klachten na besmetting
Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam schatten dat in Nederland zo'n 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. Dat zijn de eerste bevindingen van specialisten die speciaal voor kinderen met langdurige klachten na een coronabesmetting een polikliniek hebben opgezet, schrijft het AD.
"Over het geheel genomen worden kinderen heel weinig ziek van corona. Maar er is een kleine groep op wie de impact van de ziekte heel groot is. Die kinderen hebben echt zeer ernstige klachten", zegt kinderlongarts Suzanne Terheggen-Lagro.
Kindercardioloog Irene Kuipers beaamt dat. Volgens haar heeft covid bij kinderen "vele gezichten".
Het NOS Jeugdjournaal maakte eerder een reportage over de kinderpolikliniek in Amsterdam:
Dit jaar wereldwijd al meer coronadoden dan vorig jaar
Dit jaar zijn er wereldwijd al meer mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden dan in heel 2020, het jaar dat de pandemie uitbrak. Dat concludeert The Wall Street Journal na bestudering van gegevens van de Johns Hopkins Universiteit.
Wereldwijd zijn dit jaar meer dan 1,88 miljoen mensen aan een coronabesmetting overleden. Dat is iets meer dan het dodental van heel 2020.
Volgens de krant laten de cijfers zien dat de pandemie nog lang niet ten einde is en dat het coronavirus zich ongelijkmatig verspreidt over de wereld, waarbij armere landen vaak pas later worden getroffen. Vooral landen in Azië en Latijns-Amerika kampen met een forse toename van het aantal besmettingen en doden, in westerse landen gaat het door de vaccinatiecampagne juist steeds beter.
Twee coronagevallen op Amerikaans cruiseschip op Curaçao
Twee passagiers van een Amerikaans cruiseschip dat momenteel aangemeerd ligt op Curaçao zijn donderdag positief getest op het coronavirus. Iedereen aan boord, zowel de 650 bemanningsleden als de 600 gasten, is volledig gevaccineerd.
De twee passagiers delen een kamer op de Celebrity Millennium, meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. De testen werden afgenomen omdat de cruise morgen eindigt op Sint Maarten. Het tweetal is volgens Royal Caribbean verder niet ziek.
De Celebrity Millennium is het eerste cruiseschip dat Curaçao weer aandoet sinds het begin van de coronapandemie. Eerder deze week meerde het al aan op Aruba.
Johnson verwacht miljard doses vaccin voor ontwikkelingslanden
De Britse premier Johnson ontvangt vandaag in Cornwall de leiders van de zeven belangrijkste industriestaten (G7). Eén van hen is de Amerikaanse president Biden, die al een paar dagen in Engeland is.
Biden maakte gisteren bekend dat Amerika 500 miljoen doses van het Pfizer-vaccin aankoopt om te doneren aan ontwikkelingslanden. Hij wil zo het coronavirus de wereld uit helpen. Johnson verwacht dat de G7-landen op de top zeker een miljard doses vaccin zullen beloven. Verder zal er onder meer worden gepraat over een minimumbelasting voor bedrijven.
Vandaag besluit over evenementen in de zomer
Het kabinet besluit vandaag onder welke voorwaarden evenementen weer kunnen doorgaan, nadat de volgende stap van het openingsplan is gezet. Dan wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld en kunnen bijvoorbeeld festivals weer worden georganiseerd.
Het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's, hebben gisteravond met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gesproken over de regels voor evenementen die voor deze zomer gepland staan.
Voorzitter Bruls was daarover optimistisch: "Het is goed nieuws dat het qua afname van de besmettingen en toename van de vaccinatiegraad zo goed gaat dat deze zomer weer evenementen mogelijk zijn." Bruls dringt erop aan dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat gemeenten en organisatoren aan de slag kunnen, onder meer met de vergunningen.
Welkom
Welkom in dit liveblog van vrijdag 11 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.