NOS Nieuws

Gevaccineerden mogen deze zomer zonder testen en quarantaine reizen binnen EU

De EU-lidstaten zijn het eens over versoepeling van de reisbeperkingen in de zomer. Het betekent onder meer dat volledig ingeënte reizigers niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan.

De 27 lidstaten keurden een voorstel van de Europese Commissie goed waarin staat dat mensen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, vrij moeten kunnen reizen binnen de EU.

Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, zullen wel getest moeten worden. Dat hoeft alleen niet als er wordt gereisd tussen twee zogenoemde 'groene landen', oftewel landen waar de corona-uitbraak volledig onder controle is.

Ook zijn er afspraken gemaakt over minderjarigen met twee volledig gevaccineerde ouders. Die hoeven onder de nieuwe regels niet in quarantaine omdat hun ouders gevaccineerd zijn.

Landen eerder op 'groen'

Reizigers kunnen vanaf 1 juli in de EU met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd; het zogenoemde Europese covid-reiscertificaat.

De EU-lidstaten hebben verder overeenstemming bereikt over het aanpassen van de regels om te bepalen wanneer een land 'groen', 'oranje' of 'rood' wordt. Nu wordt een land nog aangemerkt als 'groen' - oftewel veilig - wanneer er in de afgelopen twee weken minder dan 25 besmettingen op 100.000 mensen zijn gemeld. Dat aantal wordt verhoogd naar 50, waardoor landen sneller groen worden.

Ook andere drempelwaarden worden aangepast. Zo wordt er ook gekeken naar de positiviteitsratio (het percentage positieve tests). Als die lager dan 1 procent is, wordt een land bij 75 besmettingen op 100.000 mensen al groen.

De verwachting is dat in de zomer veel landen op groen zullen springen, gezien de sterke afname van het aantal besmettingen in de EU.

De afspraken zijn nu gemaakt door de ambassadeurs van de lidstaten. Dinsdag worden ze hoogstwaarschijnlijk bekrachtigd door de Europese ministers van Volksgezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl