Djokovic overwint Nadal na schitterend gevecht op Roland Garros Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic heeft dertienvoudig kampioen Rafael Nadal uit de finale van Roland Garros gehouden. De Serviër won na een schitterend gevecht vol prachtige rally's in vier sets van de Spanjaard: 3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2.

Djokovic en Nadal maakten er zo'n spannende strijd van dat de Franse autoriteiten hadden besloten om het publiek in het stadion te laten zitten. In Parijs geldt er nog vanaf 23.00 uur een avondklok.

'Partij om nooit te vergeten'

"Dit is de beste wedstrijd die ik ooit op Roland Garros heb gespeeld", zei Djokovic na afloop. "Dit zijn van die avonden die je nooit meer vergeet. Deze partij hoort in de topdrie van mijn loopbaan."

Nadal incasseerde na 2009 (tegen Robin Söderling) en 2015 (Djokovic) zijn derde nederlaag ooit op Roland Garros. Djokovic gaat zijn 29ste grandslamfinale spelen en heeft er nu nog twee nodig om recordhouder Roger Federer te evenaren.

De partij schoot uit de startblokken met een aantal mooie rally's en een messcherpe Nadal, die op een 5-0 voorsprong kwam. De gedachten gingen even terug naar de finale van 2020 toen Djokovic op een Spaanse masterclass werd getrakteerd.

Maar zover liet de Serviër het nu niet komen. Djokovic kwam terug tot 5-3, maar leverde wel de set in. Hij speelde desondanks met herwonnen zelfvertrouwen en mede door flink wat missers van Nadal won Djokovic de tweede set.

Het gevecht raakte in de derde set tot een kookpunt waarin de tennissers elkaar tot het uiterste dreven. Djokovic en Nadal bestookten elkaar continu met zware topspinballen in de hoop een opening te vinden. Het zorgde voor een intense strijd, waarbij het momentum dikwijls verschoof.

Bekijk hieronder de reacties van Djokovic en Nadal:

Djokovic na zege op Nadal: 'Dit was mijn beste wedstrijd ooit op Roland Garros'

In het derde bedrijf verzuimde Djokovic op 5-4 de set uit te serveren, waarna Nadal op zijn beurt op 6-5 een setpunt niet benutte door een perfect dropshot van de Serviër.

Een enorme misser van Nadal op 3-4 in de tiebreak, hij sloeg een simpele volley buiten de lijnen, gaf de doorslag in de derde set. Een set die liefst 97 minuten in beslag had genomen.

Fitheid Djokovic geeft doorslag

Ook in de vierde set leverde haast elk punt een enorm gevecht op: de wil om te winnen was te groot om een bal 'gewoon' te laten lopen. Fitheid gaf uiteindelijk de doorslag en de Serviër had daarin toch wel duidelijk de overhand.

Djokovic treft zondag in de finale de Griek Stefanos Tsistispas, die eerder op dag in de andere halve finale te sterk was voor Alexander Zverev.

Rafael Nadal zwaait naar het publiek na zijn nederlaag tegen Novak Djokovic op Roland Garros Reuters

Nadal toonde zich zoals wel vaker een waardig verliezer. "Dit is teleurstellend. Roland Garros is een heel belangrijk toernooi voor mij, maar je kunt niet altijd winnen", zei Nadal na afloop. "Ik heb tegen een van de beste tennissers ooit gespeeld. Het is geen ramp."

STER reclame