liveblog

Apotheker in VS aangehouden om bedorven vaccins • RIVM: eerder vaccineren zorgpersoneel zou kunnen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 9719 nieuwe besmettingen, 232 meer dan gisteren.
  • 294 opnames op verpleegafdelingen, 38 erbij op de IC.
  • Postcodeloterij verplaatst bekendmaking Postcodekanjer naar later tijdstip.
  • Britse variant nu ook in VS en China.
liveblog gesloten

Apotheker in VS aangehouden om bedorven vaccins

De politie in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een apotheker opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij expres honderden doses van het coronavaccin heeft laten bederven. De man uit Milwaukee zou de vaccins met Kerst twee nachten achter elkaar uit de vriezer hebben gehaald, waarmee ze onbruikbaar werden.

Een collega vond de vaccinbuisjes 's ochtends vroeg op Tweede Kerstdag en sloeg alarm. Toen waren al tientallen mensen met een niet meer werkzame dosis ingeënt. De gezondheidsautoriteiten in Wisconsin zeggen dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat hun gezondheid wel extra in de gaten wordt gehouden.

De apotheker is op staande voet ontslagen.

Bestuurder Gelders ziekenhuis woedend om uitblijven hulp Defensie

De voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei is woedend dat het ziekenhuis in Ede geen hulp krijgt van Defensie in de strijd tegen corona. Omroep Gelderland schrijft daarover naar aanleiding van een bericht dat ze op LinkedIn plaatste.

"Gisteravond was ik boos, nu ben ik gewoon kwaad. We hadden onze hoop gevestigd op ondersteuning van Defensie, nu ons ziekteverzuim onder medewerkers alleen maar stijgt en de toestroom van patiënten tegelijkertijd alleen maar groeit. Maar we zijn net gebeld door Defensie, ziekenhuizen krijgen geen ondersteuning, zo is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten", schrijft Mirjam van 't Veld.

Ze stelt dat VWS heeft gezegd dat ziekenhuizen geen prioriteit hebben. Ze hoopt dat de bewindslieden nu luisteren naar haar oproep. "Tamara van Ark en Hugo de Jonge doe iets. Regel ondersteuning en zorg dat we snel kunnen vaccineren. Beseft u wel wat u van ons vraagt? U vraagt ons om een zwart scenario voor te bereiden. Wij willen straks niet hoeven te kiezen, wij willen al onze patiënten kunnen helpen."

Bijna 950.000 Britten gevaccineerd

In Groot-Brittannië zijn deze maand bijna 950.000 mensen ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin tegen corona. De planning is om binnen een week ook te starten met het vaccin van de Universiteit van Oxford en de farmareus AstraZeneca.

Groot-Brittannië was het eerste land ter wereld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurde. Dat was op 2 december. Gisteren keurde het VK het Oxford-vaccin goed voor gebruik.

Ministers: tientallen honden en katten in Nederland hadden corona

Ruim dertig katten en meer dan twintig honden hebben sinds juli van dit jaar corona gehad. Dat schrijven ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Schouten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt door hun baasjes. Ook zijn er enkele dieren bij de dierenarts getest die voor zover bekend geen contact hadden met coronapatiënten, maar wel antistoffen hadden. De aanwezigheid daarvan duidt op een eerdere besmetting. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat dieren mensen hebben besmet.

WHO keurt vaccin Pfizer/BioNTech goed

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd. De goedkeuring opent de deur voor landen om zelf het goedkeuren en het importeren van het vaccin te versnellen.

"Dit is een positieve stap in de richting van wereldwijde toegang tot covid-vaccins", zegt WHO-arts Simão. "Maar ik wil benadrukken dat er een grotere mondiale inspanning nodig is om in de behoefte van vaccins te voorzien voor kwetsbare bevolkingsgroepen wereldwijd."

Simão zegt dat de WHO en haar partners dag en nacht bezig zijn met het onderzoeken van andere vaccins die de grens voor de veiligheid en efficiëntie hebben bereikt.

Kabinet in beroep tegen uitspraak over negatieve PCR-test voor reizigers naar Nederland

Het kabinet gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter eerder vandaag. Een jurist van Viruswaarheid eiste in een kort geding dat Nederland niet mag vragen dat zijn vrouw en kinderen voor een terugreis naar Nederland eerst een PCR-test ondergaan en een negatief testresultaat tonen. De rechter ging daarin mee en heeft besloten dat zijn gezin op 3 januari zonder negatieve test terug kan vliegen vanuit Tanzania. Ook moet de Staat de proceskosten terugbetalen aan de jurist.

"Het kabinet bekijkt verder op korte termijn of er eventueel aanvullingen nodig zijn om een negatieve PCR-test bij dit type reizen zeker te stellen", staat in een verklaring.

Duitsland registreert ruim 32.500 inentingen op Oudejaarsdag

Op Oudejaarsdag zijn in Duitsland ruim 32.500 vaccinaties geregistreerd. In totaal zijn nu ongeveer 130.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus. Bijna de helft van de gevaccineerden woont in verzorgingstehuizen. En bijna een kwart is ouder dan 80 jaar. De andere helft werkt in de gezondheidszorg.

Duitsland, met 83 miljoen inwoners, is op 27 december begonnen met het inenten. Het sprak de ambitie uit om voor de jaarwisseling meer dan een miljoen mensen te vaccineren. Volgens gezondheidsminister Spahn is dat niet gelukt vanwege 'kinderziekten' in het ongekend grote en volstrekt nieuwe vaccinatieproject en aan de beschikbare hoeveelheden vaccins.

Hulp Defensie in verzorgingstehuis Enschede 'druppel op gloeiende plaat'

De tien of elf militairen die vanaf morgen bijspringen in een verzorgingstehuis in Enschede zijn "een druppel op een gloeiende plaat". Dat zegt voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen tegen RTV Oost.

"We kunnen natuurlijk op onze klompen aanvoelen dat er geen duizend verpleegkundigen bij Defensie zijn." Hij zegt wel blij te zijn met de hulp die aan de zorg geboden wordt. "Maar waar ze vooral naar smachten, is dat iedereen zich aan de contactregels houdt. Ik hoor verhalen van verpleegkundigen die na hun werk naar de Albert Heijn gaan en daar de mensen door elkaar heen zien krioelen. Daar begint het probleem."

Vier verplegers Amsterdam UMC besmet met Britse variant

Bij vier verpleegkundigen van het Amsterdam UMC is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om medewerkers van de afdeling orthopedie/traumatologie.

Vier andere verpleegkundigen hebben de nieuwe variant mogelijk ook onder de leden. Dat wordt nog onderzocht. Volgens het ziekenhuis zijn er geen patiënten besmet. "Wel worden patiënten die nu opgenomen zijn op de afdeling via een brief op de hoogte gebracht dat dit speelt", schrijft het ziekenhuis op de website.

RIVM: eerder vaccineren zorgpersoneel in principe mogelijk

Het RIVM noemt het in principe mogelijk om het essentieel zorgpersoneel eerder te vaccineren. "Logistiek gezien is dat mogelijk", zegt Hans van Vliet, programmamanager covid-19-vaccinaties bij het RIVM.

"Of die keus moet worden gemaakt is een politieke afweging", zegt hij. "De Gezondheidsraad adviseert nu om het vaccin vooral in te zetten voor ouderen. Ieder vaccin dat naar andere groepen gaat dan ouderen gaat, gaat dus direct ten koste van het terugdringen van ziekte en sterfte onder ouderen", zegt Van Vliet.

De Jonge: effect lockdown nog niet te zien

De effecten van de lockdown zijn nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers. Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. "Er is op basis van deze cijfers nog geen duidelijk effect van de lockdownmaatregelen zichtbaar."

De lockdown ging op 15 december in. Sindsdien zijn onder meer alle niet-essentiële winkels gesloten. Ook de basisscholen en middelbare scholen moesten de deuren sluiten. Verder adviseerde het kabinet om hooguit twee gasten per dag thuis te ontvangen, en om zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gelden nog tot 19 januari.

Kinderen onder 12 testen als ze klachten hebben

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om kinderen tot 12 jaar oud te testen als ze klachten hebben. Het kabinet neemt dat advies over. Voor kinderen tot 6 jaar kan met een andere methode gewerkt worden. Het monstermateriaal wordt dan afgenomen met een sponsje. Het kabinet gaat ervan uit dat er voldoende testcapaciteit is om het testen van kinderen op te vangen.

Het OMT adviseerde dat vanwege de verspreiding van het virus in Nederland. Ook de nieuwe Britse variant was reden voor het OMT om het testen bij kinderen uit te breiden.

Nu hoeven kinderen tot 6 jaar zich niet te laten testen. Kinderen onder de 12 hoeven alleen een test te doen bij koorts of benauwdheid of na contact met iemand met corona.

Federatie Medisch Specialisten hoopt op rustige Oud en Nieuw

De Federatie Medisch Specialisten houdt de adem in nu kritisch planbare zorg wordt uitgesteld. "Als die operaties niet binnen zes weken worden uitgevoerd, is de kans op gezondheidsschade en verlies van levensjaren aanmerkelijk", zegt voorzitter Peter Paul van Benthem. "We gaan het volgend jaar hartstikke druk krijgen met allerlei achterstallige zorg."

Van Benthem voorziet net als onder meer IC-voorzitter Gommers grote problemen voor de tweede helft van januari als de maatregelen niet aanslaan. Dan blijven er veel patiënten op de verpleegafdelingen en daarna op de IC's terechtkomen, waar al veel medewerkers ziek zijn. "Linksom of rechtsom gaat dat gezondheidsschade opleveren."

Die toestroom kan alleen maar afnemen als het aantal besmettingen omlaaggaat. Van Benthem hoopt dan ook dat mensen zich aan de maatregelen houden, specifiek met Oud en Nieuw. "Een overbelasting van de Spoedeisende Hulp vanavond, dat kan toch niet waar zijn?! Ik zou zo teleurgesteld zijn in ons land. Maar ik ben een optimist en heb goede hoop."

Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 18 januari

De basisscholen en kinderopvangcentra gaan niet eerder open. Dat heeft het kabinet besloten vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg. Dat betekent dat ze in ieder geval tot maandag 18 januari dicht blijven. Rond 12 januari wordt de situatie opnieuw bekeken en besloten of ze nog langer dicht moeten blijven.

De Tweede Kamer riep het kabinet eerder deze maand op om te kijken of de scholen, ondanks de lockdown, toch op 11 januari weer open zouden kunnen. De Kamer vreest grote onderwijsachterstanden bij leerlingen die toch al kwetsbaar zijn. Maar volgens het kabinet is er dus geen ruimte voor vervroegde openstelling.

Almere sluit te drukke ijsbaan

De gemeente Almere en de Almeerse Schaatsvereniging hebben het ijsbaantje Schipperplein gesloten. Het was er te druk en de gemeente verwachtte dat het nog drukker zou worden.

"De grote aantallen schaatsers, helpers en toeschouwers maken deze drukte in de huidige lockdown onverantwoord", staat op de gemeentewebsite.

"Ouders en kinderen wordt afgeraden nog naar het Schipperplein te komen. Het ijs wordt onbruikbaar gemaakt. Handhaving is vanmiddag ook aanwezig om de eventuele drukte in goede banen te leiden."

9719 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 232 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9719 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 232 meer dan gisteren.

Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 9222 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.

Er werden 109 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 112. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 87 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 820 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 721. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

'Zwemscholen, zwemverenigingen en zwembaden op omvallen'

Veel zwemscholen, zwemverenigingen en zwembaden staan op omvallen, stelt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Om de veiligheid van kinderen in en rondom het water te kunnen blijven garanderen in Nederland is volgens de NSWZ steun vanuit de overheid nodig. Hierbij gaat zowel om financiële steun als om erkenning dat zwemonderwijs ook onderwijs is en dat wanneer de basisscholen weer open mogen de zwemlessen ook weer hervat kunnen worden.

De geldende steunpakketten vanuit de overheid zijn volgens voorzitter Shiva de Winter bij lange na niet voldoende en veel zwemverenigingen staan op omvallen. Het massaal omvallen van zwemscholen en zwemlesaanbieders zou volgens De Winter een regelrechte nationale ramp betekenen voor het zwemonderwijs, veiligheid en continuïteit van onderwijs. Het onbegrip is extreem groot dat de huidige zwembranche zwijgt en het in stilte laat gebeuren.

Volgens De Winter is het niet duidelijk waar zwemles onder valt. Is het sport, onderwijs, een sportschool of openbare gelegenheid. Daarom heeft de NSWZ een brief gericht aan de circa 800 zwemscholen en zwembaden in Nederland. Hierin roept zij op de krachten te bundelen, informatie te delen en als één naar het ministerie van VWS te stappen.

294 opnames op verpleegafdelingen, 38 erbij op de IC

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2828 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2714), van wie 724 op de IC (gisteren: 712), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 294 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 5 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 38 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 26 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Noorwegen gaat testen aan de grens

Alle reizigers naar Noorwegen moeten zich vanaf 2 januari bij aankomst of tot 24 uur later laten testen op corona. Kleine grensovergangen worden gesloten zodat het land alleen binnen kan worden gegaan via grensovergangen waar op corona kan worden getest.

Brits leger klaar om bij te springen bij vaccinatiecampagne

Het Britse leger staat klaar om bij te springen bij de vaccinatiecampagne in Groot-Brittannië tegen het coronavirus, zegt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Volgens Wallace kunnen de militairen dagelijks ten minste 100.000 vaccinaties toedienen.

250 mobiele teams met medisch getrainde militairen staan klaar om het land in te trekken om de vaccinatiecampagne te versnellen als de gezondheidsautoriteiten daarom vragen, aldus Wallace. Hij heeft al 130 militaire planners aan het werk gezet om de inzet van het leger voor te bereiden.

Het Verenigd Koninkrijk begon op 8 december met het toedienen van het vaccin van Pfizer/BioNTech en start maandag met het vaccin dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca.

De Jonge reageert pas volgende week op smeekbede Gommers en Kuipers

Minister De Jonge van Volksgezondheid legt de oproep van Ernst Kuipers en Diederik Gommers om aanstaande maandag al te beginnen met het vaccineren van ziekenhuispersoneel voorlopig naast zich neer. Volgens zijn woordvoerder wil de minister er pas volgende week op reageren.

IC-chef Gommers en ziekenhuisbestuurder Kuipers deden hun oproep gisteren in Nieuwsuur. Ze wezen erop dat ziekenhuizen kampen met een groot ziekteverzuim. Het is volgens hen van het grootste belang om vooral het essentiële personeel op ic's, corona-afdelingen en ambulances zo snel mogelijk in te enten, om de coronapiek op te kunnen vangen. Het gaat dan om enkele tienduizenden mensen.

Jaarwisseling in kleine kring, 'maar wel met veel drank'

Geen grote groepen, geen vuurwerk. Voor veel mensen betekent dat een andere jaarwisseling dan anders. Maar niet alles is anders: "Wel met veel drank", grapt een vrouw die in Den Haag oliebollen koopt.

Jaarwisseling in kleine kring, 'maar wel met veel drank'

België sluit natuurgebied Hoge Venen in de Ardennen

Van vrijdag tot en met zondag is het Belgische natuurpark Hoge Venen in de Ardennen afgesloten voor toeristisch autoverkeer. Alle parkeerplaatsen gaan dicht en de drie belangrijkste toegangsroutes worden afgesloten. De gouverneur van Luik neemt de maatregelen om een toevloed aan toeristen te voorkomen. Vorig weekend ontstond er chaos op de wegen omdat er te veel toeristen met de auto naar toe waren gekomen. Ook op de wandelpaden was het veel te druk zodat niet voldoende afstand kon worden gehouden.

Postcodeloterij verplaatst bekendmaking Postcodekanjer naar later tijdstip

De bekende kanjertruck van de Postcodeloterij blijft voor het eerst in zijn bestaan op Nieuwjaarsdag in de garage staan. Normaal gesproken worden op 1 januari de winnaars bekend van de miljoenenprijs. De kanjertruck komt dan naar het winnende postcodegebied. Veel mensen gaan dan de straat op om dat te vieren, iets wat de Postcodeloterij dit jaar vanwege het coronavirus wil voorkomen. De bekendmaking van de winnende postcode schuift daarom op naar een later tijdstip.

De trekking van alle loten vindt wel zoals gebruikelijk plaats op 1 januari, maar de uitslag van de hoofdprijs blijft dan nog even geheim. De loterij verwacht later in januari de winnende postcode te kunnen bekendmaken, afhankelijk van de coronaregels. Om deelnemers tegemoet te komen maakt de loterij morgen wel al bekend in welke provincie of streek de winnaars van de Postcodekanjer wonen.

Tot 15 januari niet naar Filipijnen reizen

Van 30 december tot 15 januari 2021 is het niet mogelijk om vanuit Nederland naar de Filipijnen te reizen. Reizigers uit Nederland die al onderweg zijn op 28 of 29 december en aankomen op 30 december mogen nog wel het land in maar moeten verplicht 14 dagen doorbrengen in een door de overheid aangewezen quarantaine faciliteit.

Eerder al stelde de Filipijnen een reisverbod in voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is nu uitgebreid met negentien andere landen in een poging te voorkomen dat de nieuwe Britse variant van het coronavirus het land binnenkomt. Terugkerende Filipijnen mogen wel gewoon het land binnen.

Britse variant coronavirus ook in de VS en China vastgesteld

In de VS is onder experts bezorgdheid ontstaan over de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die mogelijk veel besmettelijker is. De Britse mutatie is inmiddels opgedoken in Californië en Colorado.

De komst van de Britse coronavariant maakt het volgens experts nog noodzakelijker dat mensen op grote schaal worden ingeënt, maar het vaccineren verloopt minder voortvarend dan was gehoopt. "In dit tempo duurt het jaren in plaats van maanden om alle Amerikanen in te enten", zei aankomend president Joe Biden gisteren al.

Maandag stond de teller op 2,1 miljoen gevaccineerde mensen, terwijl het streven was om deze maand 20 miljoen mensen in te enten.

Ook in China is een besmetting vastgesteld met de Britse mutatie. Het gaat volgens de autoriteiten om een 23-jarige vrouw uit Shanghai die op 14 december terugreisde vanuit het Verenigd Koninkrijk. Sinds 24 december heeft China alle directe vluchten naar het VK laten stilleggen.

Strengere maatregelen in België voor terugkerende reizigers

Wie naar België terugkeert na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone (bijna alle Europese landen) zal vanaf vandaag voortaan verplicht minstens een week in quarantaine moeten. Ook moeten deze reizigers zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. De maatregel geldt voorlopig tot 15 januari. Er komen ook extra controles aan de grenzen.

Van Dissel: in februari pas versoepelingen mogelijk

RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat in februari pas versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, zegt hij in een interview in het AD. Hij zegt liever geen uitspraak te doen over of dit de laatste lockdown is omdat "dat weer een heel eigen leven" gaat leiden.

"We gaan vaccineren in januari, een tweede dosis volgt dan medio februari. Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn."

"Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown", zegt hij in de krant.

Eerder maatregelen nemen

Hij zegt ook dat besloten is om eventuele nieuwe maatregelen voortaan eerder in te voeren. Daarvoor worden de signaalwaarden omlaag gebracht (het aantal infecties en ziekenhuisopnames per dag waarna maatregelen volgen).

"Maar zelfs dan vraag ik me af wat de reactie is als je adviseert om heel snel een heel zware maatregel te nemen. 'Moeten we nu alweer in lockdown, de aantallen zijn beperkt', hoor je dan waarschijnlijk. Maar Ierland heeft zo'n systeem van snelle, harde lockdowns, daar gaat het nu best goed. Het kan dus een aanpak zijn, al is dat wel weer een eiland met een eigen cultuur. Wij wetenschappers schamen ons er niet voor om van opvatting te veranderen. Voor ons betekent dat winst en vooruitgang, in de politiek is het een doodzonde."

Ook illegaal feest in Hoofddorp beëindigd

Ook in Hoofddorp heeft de politie een illegaal feest beëindigd. Het werd vannacht gehouden in een leegstaand pand op een bedrijventerrein.

De politie was het feest ter ore gekomen en ging er in groten getale naartoe. Rond 01.30 uur vielen agenten binnen en troffen naar verluidt ongeveer honderd feestgangers aan.

Nog onduidelijk is of er mensen zijn aangehouden.

Politie beëindigt illegale feesten in Hoofddorp en Tegelen

China keurt vaccin goed voor hele bevolking

De Chinese medicijnfabrikant Sinopharm heeft voorwaardelijke toestemming gekregen om zijn coronavaccin te gaan gebruiken voor het hele Chinese volk. Het is het eerste vaccin dat breed beschikbaar komt in China.

In het land wordt al sinds de zomer ingeënt met verschillende vaccins, maar dan op basis van een noodvaccinatieprogramma. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op mensen die voor hun werk veel buiten China reizen, risicogroepen en militairen. Naar schatting ruim een miljoen mensen zijn gevaccineerd, op een bevolkingsaantal van 1,4 miljard.

China wil de vaccinatiecampagne nu snel uitbreiden en heeft als doel om medio februari 50 miljoen inwoners te hebben ingeënt. Uit tests is volgens de Chinese geneesmiddelenwaakhond gebleken dat het vaccin van staatsbedrijf Sinopharm een effectiviteit heeft van 79,3 procent. Eerder deze maand maakten de Verenigde Arabische Emiraten al bekend dat ze het vaccin van Sinopharm gaan gebruiken.

Limburgse politie beëindigt feest in Tegelen, 5 arrestaties

De politie en de mobiele eenheid hebben gisteravond een eind gemaakt aan een illegaal feest in een bedrijfspand in Tegelen. Vijf mensen zijn aangehouden.

Rond 17.30 uur ging de politie voor het eerst naar het pand toe en toen bleek er een feest met ongeveer veertig mensen te zijn. De organisator weigerde het feest stil te leggen, waarop agenten zich terugtrokken.

Besloten werd om later op de avond een inval te doen met de ME. Dat gebeurde rond 22.00 uur. Nog steeds waren er zo'n veertig feestgangers. De beëindiging van het feest verliep volgens de politie rustig. De vijf mensen die zijn aangehouden, hadden geen identiteitsbewijs.

Welkom

Goedemorgen. Welkom in het liveblog over de coronacrisis. Het nieuws van gisteren teruglezen kan hier.