Trump krijgt experimentele behandeling • Duitsland zet bijna heel Nederland op rood
- Aantal besmettingen loopt op richting de 4000.
- President Trump en zijn vrouw Melania zijn positief getest op corona. Vicepresident Pence is negatief getest.
- Studenten betogen vandaag en willen fysiek onderwijs.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Liveblog gesloten
Hierbij gaat het coronaliveblog van vrijdag 2 oktober dicht. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!
Witte Huis: Trump uit voorzorg naar ziekenhuis
President Trump wordt naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Volgens het Witte Huis is dat uit voorzorg en zal Trump er een paar dagen verblijven. Verschillende Amerikaanse media melden dat hij lichte koorts heeft.
Trump krijgt experimentele behandeling met synthetische antilichamen
President Trump krijgt een experimentele behandeling met synthetische antilichamen om het coronavirus te bestrijden.
Volgens Trumps lijfarts Sean Conley krijgt de president naast de synthetische antilichamen van Regeneron ook verschillende vitamines en aspirine toegediend. Trump is volgens hem vermoeid maar toch opgewekt.
Nieuwe Bondfilm opnieuw uitgesteld
De première van de nieuwe Bondfilm No Time to Die is opnieuw uitgesteld. De nieuwste avonturen van agent 007 zouden vanaf 12 november in de bioscopen te zien zijn, maar dat wordt nu 2 april 2021. Eigenlijk had de film in maart van dit jaar in première moeten gaan, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronapandemie.
No Time to Die is de 25e Bondfilm en de laatste met Daniel Craig in de rol van de Britse meesterspion. De titelsong door zangeres Billie Eilish kwam eerder dit jaar al uit.
Madrid sinds 22.00 uur afgegrendeld
In Madrid en negen randgemeenten zijn om 22.00 uur strengere coronamaatregelen ingegaan. Niemand mag de stad meer uit, behalve voor werk, school of bezoek aan een ziekenhuis. De cafés blijven open, maar hebben aangepaste openingstijden.
De maatregelen zijn opgelegd door de overheid vanwege het toenemend aantal IC-opnames in Madrid. De afgelopen 14 dagen werden 46.371 nieuwe besmettingen vastgesteld in de regio Madrid. In de stad zelf stuiten de maatregelen op veel verzet. Volgens het deelstaatbestuur kosten de restricties 18.000 banen per week en de economische schade kan oplopen tot anderhalf miljard euro.
950 agenten worden ingezet voor de naleving van de afgrendeling van Madrid. De regels gelden de komende twee weken, maar kunnen worden verlengd als dat nodig is.
Meer ziekenhuizen nemen maatregelen tegen agressie op corona-afdeling
Verschillende ziekenhuizen nemen extra maatregelen om agressie op corona-afdelingen te voorkomen en het zorgpersoneel te beschermen. Bij overplaatsing van coronapatiënten naar een ander ziekenhuis reageren familieleden vaak boos en wordt de overplaatsing niet geaccepteerd.
Na twee incidenten die gepaard gingen met agressie in verband met de overplaatsing van patiënten, is de maat vol voor het Haags Medisch Centrum. Op alle drie locaties van het ziekenhuis worden nu extra beveiligers ingezet, zei bestuurder Ingrid Wolf gisteren tegen de NRC. Ze vertelde dat verpleegkundigen waren bedreigd en dat een advocaat onaangekondigd op de afdeling verscheen om te eisen dat een patiënt niet zou worden verplaatst. Ook andere ziekenhuizen hebben te maken met dit soort incidenten.
Twee spelers uit de Feyenoord-selectie testen positief op corona
Twee spelers uit de selectie zijn positief getest op het coronavirus, zo meldt Feyenoord. Welke spelers het zijn is niet bekendgemaakt. In augustus testten ook al twee spelers positief op het coronavirus.
Reisadvies Slowakije terug naar geel
Reizigers uit Nederland kunnen weer zonder dat ze 10 dagen in quarantaine moeten Slowakije binnen. Ze moeten dan wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur en zich bij de Slowaakse autoriteiten registreren.
Mondkapjesadvies in de praktijk: wassen op 60 graden
Het kabinet heeft de aangekondigde instructie voor het gebruik van mondkapjes bekendgemaakt. Woensdag kwam de regering met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte. In de instructie worden ook veel voorkomende vragen beantwoord.
Duitsland zet bijna heel Nederland op rood
Duitsland heeft meer Nederlandse provincies op rood gezet. Alle provincies, behalve Zeeland en Limburg, zijn risicogebied geworden voor de Duitsers.
Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de 'rode' provincies worden afgeraden en dat iedereen die de afgelopen twee weken in die provincies is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen. Vervolgens verschilt het per deelstaat of mensen ook in quarantaine moeten.
Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden test negatief
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden test negatief op corona. Dat heeft een campagnemedewerker tegen de Amerikaanse omroep NBC gezegd. Ook zijn running mate Kamala Harris kreeg eerder vandaag een negatieve uitslag.
Dringend advies aan gebedshuizen: maximaal 30 personen per ruimte
De gemeente Amsterdam heeft een dringende oproep gedaan aan alle gebedshuizen om de komende drie weken het maximale aantal van 30 bezoekers te hanteren in ruimtes waar genoeg plek is om anderhalve meter uit elkaar te zitten. Ook geldt het advies om binnen mondkapjes te dragen
Het gaat om onder meer kerken, moskeeën, synagogen en tempels. Vanwege de grondwettelijke vrijheid van godsdienst worden gebedshuizen niet verplicht zich aan het maximumaantal bezoekers te houden.
Voor religieuze diensten gold al dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden en dat mensen moeten zitten tijdens de dienst.
Veel meer vrijwilligers voor verkiezingen in maart nodig vanwege corona
Voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 hebben de gemeenten zeker 70.000 vrijwilligers nodig voor de stembureaus. Dat schrijft minister Ollongren op vragen uit de Tweede Kamer. Er is overdag behoefte aan 40.000 mensen op de bureaus, en voor de verkiezingsavond worden 30.000 tellers gezocht. Daarnaast zijn er nog reserve-stembureauleden nodig, voor het geval er leden met coronaklachten thuis moeten blijven.
Alles bij elkaar gaat het om ongeveer een kwart meer mensen dan normaal. Er zijn per stembureau zeker vier in plaats van drie vrijwilligers nodig. Een stembureaumedewerker moet bij de deur staan om mensen te wijzen op de 1,5 meter afstand, het desinfecteren van de handen en om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk naar binnen gaan.
Ook vragen de vrijwilligers van de stembureaus of de mensen de gezondheidscheck hebben bekeken. Het is overigens niet de bedoeling dat stembureaumedewerkers die gezondheidscheck met stemmers gaan doorlopen, zegt de minister op een vraag van de VVD.
Twee keer per dag 'ouderenuurtje' in supermarkten
Supermarkten zijn vanaf volgende week op last van het kabinet twee keer per dag een uur alleen open voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Bijna alle supermarkten stellen een "ouderenuurtje" in tussen 07.00 en 08.00 uur 's morgens en kiezen daarnaast een ander uur uit dat bij de lokale situatie past.
De maatregel wordt ingevoerd bij supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk. Kleine buurtsupers hoeven de maatregel niet in te voeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemt de door het kabinet opgelegde maatregel een "overhaast en ondoordacht besluit".
"In veel supermarkten is het praktisch gezien niet haalbaar om midden op de dag de deuren te sluiten voor klanten die niet tot een kwetsbare groep behoren en klanten die op dat moment nog binnen zijn naar buiten te sturen", schrijft het CBL op zijn website. Om die reden kiezen veel supermarkten voor de uren aan de randen van de reguliere openingstijden.
In het begin van de coronacrisis werkten ook veel supermarkten met speciale openingstijden voor kwetsbare klanten en volgens CBL bleek daar toen niet altijd behoefte aan te zijn. Ouderenbond ANBO noemt de maatregel "stigmatiserend en onnodig". De bond vindt bovendien het gekozen tijdstip, tussen 07.00 en 08.00 uur 's ochtends, ongelukkig omdat veel ouderen dan thuiszorg krijgen.
Van Dissel blijft erbij: gewone mondkapjes hebben weinig effect
Het veelvuldige gebruik van mondkapjes in andere landen, de druk van de publieke opinie in eigen land, of zelfs een rechtstreekse oproep van zijn beroemde Amerikaanse evenknie Anthony Fauci: Jaap van Dissel blijft bij zijn standpunt. De directeur Infectieziekten bij het RIVM herhaalt desgevraagd dat mondkapjes volgens hem "een buitengewoon gering effect" hebben op de pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
In een interview met de NOS noemt hij het recente besluit van het kabinet om mondkapjes in publieke binnenruimten dringend te adviseren daarom vooral een politiek besluit en niet zozeer eentje dat op medische gronden is gebaseerd.
Advocaat sneert naar de overheid: 'Geen publiek, dat zit me heel erg hoog'
Feyenoord-trainer Dick Advocaat kan het maar moeilijk accepteren dat er in de eredivisie voorlopig zonder publiek wordt gespeeld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
"Zo zonde. Ik had het niet verwacht. Het is ook heel makkelijk scoren: hup, die voetballerij eruit. Terwijl ze niet eens weten of het daar gebeurt", deelt hij een sneer uit naar de overheid.
Erasmus MC volgt coronapatiënten twee jaar na ontslag uit ziekenhuis
Het Erasmus MC gaat alle ex-coronapatiënten uit het Rijnmondgebied intensief volgen tot 2 jaar na hun ziekenhuisontslag. Het onderzoek is bedoeld om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.
"We streven ernaar om 300 tot 500 patiënten te volgen, inmiddels doen al meer dan 100 patiënten mee", zei ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers tijdens Lof der Geneeskunst, het jaarlijkse publieksevenement van het Erasmus MC. "De onderzoekers ondervragen en testen de deelnemers op diverse momenten. Ze testen bijvoorbeeld hun spierkracht en het herstel van de longen en de gevolgen voor de bloedvaten. Maar ook of patiënten goed slapen en hoe zij zelf de kwaliteit van hun leven beoordelen."
De verwachting is dat coronapatiënten met ernstigere en langdurigere problemen te maken krijgen dan andere patiënten na een ziekenhuisopname. "Ze hebben langere tijd op de IC gelegen, onder heftige omstandigheden", zegt Rita van den Berg-Emons, onderzoeksleider en universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC. "Ook op coronapatiënten die niet op een IC hebben gelegen, zal de ziekenhuisopname meer impact hebben dan normaal. Ze hadden bijvoorbeeld weinig of geen contact met dierbaren. We verwachten dat dit bij een deel van de patiënten leidt tot cognitieve en psychische klachten.''
Het idee is dat door de patiënten goed en lang te volgen, de nazorg kan worden aangepast en de juiste zorg op het juiste moment kan worden geboden.
Trump kampt met verkoudheidsklachten door coronabesmetting
Er is iets iets meer bekend over de toestand van president Donald Trump, die eerder vandaag bekendmaakte dat hij is besmet met het coronavirus. Volgens de krant The New York Times kampt de president met verkoudheidsklachten.
De president wilde zelf niets kwijt over zijn toestand, maar een woordvoerder van het Witte Huis heeft gemeld dat het om milde klachten gaat. Trump is vanuit het Witte Huis nog gewoon aan het werk, verzekerde de woordvoerder. Witte Huis-lijfarts Sean Conley zei verder dat Trump "zonder onderbreking" door zal blijven werken.
Inmiddels is het wassen beeld van de Amerikaanse president bij Madame Tussauds 'in quarantaine' geplaatst. Het beeld staat, voorzien van een mondkapje. voor het raam van het wassenbeeldenmuseum op de Dam.
46.000 medische mondkapjes onverkoopbaar vanwege afwijkende pasvorm
Een bedrijf in het Groningse Grijpskerk heeft de hulp van premier Rutte ingeroepen, omdat een partij van 46.000 medische mondkapjes in het magazijn ligt te verstoffen. De kapjes zijn onverkoopbaar omdat ze niet aan de normen voor de pasvorm voldoen, meldt RTV Noord.
Toen er in maart en april grote behoefte was aan medische mondkapjes importeerde het bedrijf de partij uit China. De bestelling werd geleverd, maar inmiddels waren de eisen waaraan medische mondkapjes moeten voldoen, aangepast. "De mondkapjes voldeden niet meer aan de eisen vanwege de pasvorm, Sindsdien kunnen we ze niet meer kwijt en staat de voorraad hier te versloffen. Een strop van anderhalve ton", zegt eigenaar Minke Oosterhof tegen RTV Noord.
Oosterhof hoopt nu dat de minister-president met een oplossing komt, want zegt ze: "Deze mondkapjes voldoen aan de hoogste eisen. Ze mogen dan wel niet in de zorg worden gebruikt, maar kwetsbare mensen kunnen zichzelf en anderen met deze maskers beschermen en het helpt om de verspreiding van het virus te voorkomen. Juist nu het dringende advies is afgegeven om mondkapjes te dragen is het pijnlijk dat hier een grote voorraad ongebruikt blijft liggen."
Zo zag het studentenprotest in Amsterdam eruit
Zo'n honderd studenten waren vanmiddag op het Museumplein in Amsterdam om te laten weten dat ze weer fysiek onderwijs willen: "We missen discussie en diepgang".
Om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren hielden ze de demonstratie bewust klein. Via de hashtag #ikwilnaarschool deden andere studenten online mee aan het protest.
EU-leiders: meer samenwerking nodig bij bestrijding coronacrisis
De Europese leiders hebben vanochtend tijdens de EU-top in Brussel gesproken over de aanpak van de coronacrisis. Er moet volgens de leiders beter samengewerkt worden. "We moeten bijvoorbeeld data uitwisselen en ervoor zorgen dat we het over dezelfde cijfers en getallen hebben." De komende tijd gaat de EU proberen om op dat terrein tot een betere coördinatie te komen.
Verder vrezen de leiders dat de armere landen en mensen geen gebruik kunnen maken van een vaccin als dat beschikbaar komt. "Iedereen moet toegang hebben tot een vaccin als dat er komt", aldus premier Rutte.
De ambassadeurs van de EU-landen gaan de komende weken met elkaar spreken over hoe er meer kan worden samengewerkt. De leiders hebben verder afgesproken om voortaan tijdens elke top de balans op te maken.
Fors meer besmettingen, richting de 4000
In het ziekenhuis liggen nu 733 coronapatiënten, van wie 160 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 691 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 42.
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3831 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 3263 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3147 positieve tests per dag gemeld, tegen 2268 een week eerder.
Bij het RIVM zijn 9 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 13 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 14 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.
Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 352. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 301 en 214.
Vicepresident Pence heeft geen corona, Biden wordt ook getest
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is negatief getest op het coronavirus. Dat laat een woordvoerder via Twitter weten. Ook de vrouw van Pence heeft geen corona.
Eerder vandaag werd bekend dat president Trump en zijn vrouw Melania positief zijn getest op het virus. Zij moeten de komende tijd in quarantaine.
Vandaag laat ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zich testen, meldt CNN. Dinsdagavond stonden Biden en Trump nog tegenover elkaar in een debat. Ze schudden daarbij geen handen en hielden voldoende afstand.
Bruls na chaos rond coronamaatregelen: Zo moeten we het niet meer doen
De snelle invoering van de strengere kabinetsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus leidt tot chaos. Dat zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Ik maak me daarom zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregelen."
Afgelopen maandag presenteerde het kabinet extra maatregelen om de opleving van het virus de kop in te drukken. Die maatregelen gingen dinsdagavond al in. Volgens Bruls ging de invoering veel te snel. "Sommige veiligheidsregio's hoorden pas maandag net voor de persconferentie wat er zou gebeuren en een dag later moesten ze het al invoeren."
De voorzitter van het Veiligheidsberaad zegt dat hij en zijn collega's veel begrip hebben voor de extra maatregelen. "Maar op deze manier moeten we het niet meer doen. Als je dit ziet aankomen, moet je de veiligheidsregio's bij elkaar roepen. Dat maakt het overzichtelijker."
Studentenprotest Amsterdam tegen online onderwijs
In Amsterdam wordt vandaag door studenten gedemonstreerd tegen de grote hoeveelheid online lessen. Onder de leus "Ikwilnaarschool' hopen ze weer meer fysieke colleges te kunnen volgen. Online demonstreren studenten mee via de hashtag #ikwilnaarschool.
"Meer coronaproof kan je je een demonstratie niet voorstellen", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel vanaf het Museumplein. Er worden mondkapjes gedragen, er wordt omgeroepen om anderhalve meter afstand te houden en er lopen stewards die daarop toezien.
"Ik voel me helemaal niet betrokken bij mijn studie, medestudenten en docenten", zegt een van de organisatoren, die aan de Universiteit voor Humanistiek studeert. "Ook vind ik het lastig me echt goed te concentreren en motiveren voor iets wat ik eigenlijk heel leuk vind, namelijk studeren."
Minister Van Engelshoven zegt in een reactie op het protest dat ze begrip heeft voor de wens van studenten om meer 'fysieke lessen' te krijgen. Ze praat er met gemeenten, onderwijsinstellingen en studenten over om meer plekken te zoeken waar studenten daarvoor terechtkunnen. De minister herhaalde haar eerdere oproep om 'creatief' te zijn op dit punt.
Kabinet hoopt op snel herstel Trump
Het kabinet wenst de Amerikaanse president Trump beterschap, nu hij en zijn echtgenote besmet blijken te zijn met het coronavirus. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei aan het begin van de wekelijkse ministerraad: "Zoals we weten is het een gevaarlijke ziekte, dat wens je niemand toe."
Minister De Jonge van VWS wijst nog eens op het belang van de 1,5 meter afstand. "Niemand is immuun voor het virus", zei hij. "Ik wens hem veel sterkte."
Twee waterpolowedstrijden bij competitiestart uitgesteld
De eredivisie waterpolo kent door corona een valse start. Twee van de elf wedstrijden zijn uitgesteld omdat meerdere spelers in een team besmet zijn geraakt met corona of uit voorzorg in quarantaine zitten. Het gaat om de wedstrijden UZSC - SVH en Polar Bears - ZVL-1888.
De competitie start zaterdag met extra maatregelen. Zo is er geen publiek bij en zijn er speciale routes in de zwembaden gemaakt zodat de teams elkaar pas in het water tegenkomen.
Geen mondkapjesadvies voor mbo's, hogescholen en universiteiten
Studenten op mbo's, hogescholen en universiteiten hoeven geen mondkapje te dragen. Er is volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs geen reden om een mondkapje dringend te adviseren. Gisteren werd dat wel gedaan voor middelbare scholen. Volgens de minister is het op mbo's, hogescholen en universiteiten goed mogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren.
Meer regie ministerie vereist bij uitbreiden testcapaciteit
Er zijn mogelijkheden om de testcapaciteit voor coronapatiënten uit te breiden, maar dan is wel meer regie van het ministerie nodig. Ook moet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dan meer toezicht houden, schrijft de inspectie zelf in een rapport.
Volgens de inspectie kunnen nieuwe testmethoden helpen om de capaciteit te vergroten, maar dan mag de kwaliteit niet uit het oog worden verloren. De labs die nu de coronatesten uitvoeren, kunnen het werk nauwelijks aan. De werkdruk is sinds 1 juni te hoog, is de conclusie.
Twee weken geleden zei de inspectie ook al dat het ministerie van VWS meer de regie moet nemen bij het testen en het bron- en contactonderzoek.
Regeringsleiders wensen Trump sterkte
Regeringsleiders en ministers van over de hele wereld betuigen hun medeleven aan president Trump en zijn vrouw, die positief zijn getest op corona. "Hoop dat beiden snel herstellen", twittert de Britse premier Johnson. Benjamin Netanyahu schrijft dat zijn vrouw en hij, "zoals miljoenen Israëliërs", aan Donald en Melania Trump denken en wensen dat zij "volledig en snel" herstellen. Ook president Poetin heeft Trump een snel herstel toegewenst, melden Russische persbureaus.
Meer tweedehandsauto's verkocht
In het derde kwartaal van dit jaar zijn ruim 10 procent meer tweedehands auto's verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG.
Er werden van juli tot en met september 341.118 tweedehands auto's verkocht. BOVAG concludeerde eerder al dat de stijging voor een deel het gevolg is van de coronacrisis. Veel reizigers die normaal met het openbaar vervoer reizen, zien de auto als goed alternatief.
Gisteren kwam naar buiten dat er wel veel minder nieuwe auto's worden verkocht. De verkoop daarvan lag in september 21,9 procent lager vergeleken met september 2019.
Trumps besmetting klap voor de campagne
"Dit is nogal een October Surprise", reageert correspondent Arjen van der Horst op de bekendmaking van president Trump dat hij en zijn vrouw besmet zijn met het coronavirus. De onverwachte gebeurtenis zal een groot effect hebben op de campagne, zegt Van der Horst. Over ruim vier weken, op dinsdag 3 november, zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Nu Trump twee weken in quarantaine moet, kan hij geen bijeenkomsten houden. "De afgelopen maand had hij voortdurend bijeenkomsten, die hij zag als een reddingsboei om Amerika te overtuigen op hem te stemmen. Want ook al ontkent hij het, in de peilingen staat hij al maanden achter, zowel landelijk als in de battleground states. Dit is dus een handicap voor hem, zijn campagne komt knarsend tot stilstand." Morgen zou Trump bijvoorbeeld naar Florida gaan, een belangrijke swingstate.
Opnieuw meer besmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn de afgelopen dag 2673 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er meer dan gisteren, meldt het Robert Koch Instituut. Toen werden er 2503 besmettingen gemeld.
Het dodental is met acht gestegen en staat nu op 9508. De meeste besmettingen werden gemeld in de deelstaten Beieren en Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst. In Noordrijn-Westfalen zijn de afgelopen zeven dagen 3867 mensen positief getest. De deelstaat is qua inwoners en grootte te vergelijken met Nederland. Ten opzichte van Nederland telt Noordrijn-Westfalen minder besmettingen.
Steeds meer werknemers in vaste dienst ook getroffen door coronacrisis
Na flexwerkers raken nu ook werknemers met een vast dienstverband steeds vaker hun baan kwijt. In juni, juli en augustus kreeg uitkeringsinstantie UWV ruim 9200 ontslagaanvragen binnen die waren gedaan om bedrijfseconomische redenen, schrijft NRC. Dat zijn er bijna 2,7 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.
Die stijging is hoger dan in het voorjaar. Van maart tot en met mei werden er 1,7 keer zoveel ontslagaanvragen gedaan als een jaar eerder.
De cijfers van UWV laten maar voor een deel zien hoeveel ontslagen er in totaal zijn. Werkgevers en werknemers kunnen een ontslag ook in goed overleg regelen, zonder het UWV daarbij in te schakelen.
Technici van bedrijven in financiële problemen aan de slag bij Defensie
Het ministerie van Defensie praat met bedrijven uit de luchtvaartsector en de scheepvaartindustrie over het overnemen van personeel. Defensie bevestigt een bericht in De Telegraaf dat het onder meer gaat over KLM en scheepsbouwer Royal IHC, bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Bij Defensie staan zo'n 9000 vacatures open, terwijl in veel bedrijven juist banen op de tocht staan.
Er is met name veel behoefte aan technici en van die categorie zijn er veel in de luchtvaart en scheepsbouw. "Zo helpen we elkaar", zegt een woordvoerder van het ministerie. De gesprekken lopen al een tijdje en gaan over zowel vaste als tijdelijke contracten. Ook zouden technici van bedrijven in de problemen bijvoorbeeld als reservist kunnen worden ingezet.
Minder besmettingen op Aruba
Het aantal coronabesmettingen op Aruba is de afgelopen periode fors gedaald. Gisteren waren 664 mensen op het eiland besmet met het virus. Dat is minder dan de helft van het aantal van 1500 besmette mensen van ruim twee weken geleden, op 14 september.
Gisteren werden er 35 nieuwe gevallen geregistreerd en 68 mensen hersteld verklaard. Er liggen volgens de laatste cijfers veertig coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie tien op de intensive care. 27 mensen zijn tot nu toe overleden aan het virus.
Op Aruba geldt sinds twee weken een avondklok. Niemand mag tussen 22.00 uur en 05.00 uur zonder toestemming de straat op. Winkels en restaurants moeten om 21.00 uur dicht zijn.
Trump en zijn vrouw hebben corona
President Trump en zijn vrouw Melania hebben corona. Trump zelf meldt dat op Twitter. Volgens de arts van de president gaat het naar omstandigheden goed met Trump en zijn vrouw.
De twee zaten al in quarantaine in afwachting van de uitslag van een coronatest. Ze lieten zich testen, omdat een topadviseur van de president besmet is met het virus. Het gaat om Hope Hicks, die deze week nog met Trump meereisde naar onder meer een campagnebijeenkomst in Minnesota. Ook zat ze met Trump in het presidentiële toestel, de Air Force One, op weg naar het veelbesproken verkiezingsdebat met Joe Biden in Cleveland.
Eerder werden ook andere topadviseurs van Trump positief getest op het virus, zoals zijn nationale veiligheidsadviseur, Robert O'Brien.
"Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt met een Amerikaanse president", zegt correspondent Marieke de Vries. "Er wordt natuurlijk altijd wel rekening gehouden met bijvoorbeeld aanslagen, maar niet met een virus waar nog zoveel over onbekend is." Trump is 74 jaar en zit dus in de risicogroep.
Campagne
Volgens De Vries ligt de campagne van Trump per direct stil. Hoe lang de periode van afzondering zal duren, is nog niet duidelijk. Op 15 oktober staat het volgende debat tussen Trump en Biden op het programma. Mogelijk gaat dit debat niet door.
Trumps arts verwacht dat hij tijdens zijn quarantaine vanuit huis verder kan werken. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn over ruim vier weken, op dinsdag 3 november.
Studenten betogen en willen fysiek onderwijs
Studentenorganisaties demonstreren vanaf 13.00 uur op het Museumplein in Amsterdam. Volgens hen komt de kwaliteit van het onderwijs sterk in het gedrang doordat er niet of nauwelijks meer sprake is van fysiek onderwijs. De Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU en de Landelijke Studentenvakbond willen dat er geld beschikbaar komt om fysiek onderwijs in leegstaande evenementenzalen aan te bieden.
"Veel studenten zitten dagenlang opgesloten in hun kamer van 10 m2 om te kijken naar digitale colleges. Dat heeft een enorme impact op hun mentale welzijn," zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp.
De organisatoren roepen studenten op die van buiten Amsterdam komen, om online deel te nemen aan het protest.
Toch beperkingen voor vluchten naar Suriname
Het Surinaamse luchtruim blijft voorlopig toch gesloten voor commerciële vluchten vanuit Nederland. President Santhoki maakte zondag bekend dat vluchten vanuit Nederland weer welkom waren, maar het Surinaamse kabinet is door de toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland van gedachten veranderd, meldt De Ware Tijd.
Volgens de president zal Suriname slechts repatriëringsvluchten uitvoeren. "En wel onder zware voorwaarden en strenge controle", zei hij.
Denemarken gaat preventief miljoen nertsen ruimen
De Deense overheid gaat preventief een miljoen nertsen ruimen op nertsenboerderijen in de regio Noord-Jutland. Volgens het ministerie van Landbouw aldaar is het coronavirus vastgesteld op 41 nertsenboerderijen, en daarom worden de dieren op alle 100 nertsenboerderijen in de regio geruimd.
Een topfunctionaris van het Deense gezondheidsinstituut zegt dat het gevaarlijker is om een nertsenboer te zijn, dan een medewerker in de zorg. Mogelijk komt dat door de grote hoeveelheid stof die wordt gevormd in de boerderijen. "Het virus zit dan in het stof", waarschuwde hij op een persconferentie.
Minister Mogens Jensen van Landbouw zegt dat het ruimen van de dieren de enige optie is. "Ook al is dat tragisch voor zowel de dieren als mensen", zei hij. In Nederland zijn 59 bedrijven besmet verklaard. Gisteren meldde de Rijksoverheid een besmetting bij een nertsenbedrijf in Egchel.
Schots parlementslid reisde met ov ondanks positieve coronatest
Het Schotse Parlementslid Margaret Ferrier van de Schotse nationalistische partij SNP ligt onder vuur. Ze reisde, terwijl ze coronaklachten had en in afwachting was van een testuitslag, met de trein van Schotland naar Londen voor een vergadering van het Britse parlement.
Voordat ze in de trein terug naar Schotland stapte, hoorde ze dat ze besmet was met het virus. Desondanks ging ze toch de trein in, terug naar Schotland.
In een verklaring biedt Ferrier haar excuses aan. "Ik voelde me op de dag van de vergadering een stuk beter", schrijft ze. "En dus reisde ik per trein naar Londen om zoals gepland naar het parlement te gaan. Dat was fout." Het parlementslid is geschorst.
Welkom in het liveblog
Hartelijk welkom in het nieuwe liveblog van vrijdag 2 oktober, met daarin het laatste coronanieuws. Het liveblog van gisteren teruglezen kan hier.