liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw duizenden noodsteun-aanvragen • Trump: scholen moeten in najaar open

liveblog gesloten

België wil coronatest en thuisisolatie verplichten voor reiziger uit risicogebied

Belgen die terugkeren uit corona-risicogebieden moeten verplicht worden getest, wat de Vlaamse regering betreft. Als reizigers positief getest worden op covid-19 dan moeten ze in thuisisolatie.

Het is een besluit van de Risk Management Group (RMG), de Belgische variant van het Outbreak Management Team (OMT). "Het RMG heeft beslist dat reizigers die terugkeren uit gebied waar opnieuw versterkte maatregelen gelden, op dezelfde manier bekeken zullen worden als hoogrisicocontacten", twittert de Vlaamse minister van Volksgezondheid Beke.

Mensen die niet meewerken hoeven voorlopig nog geen straf te vrezen. "We zijn dat juridisch aan het bekijken", zegt de minister tegen de VRT. "Het is alleszins een morele verplichting."

Lange, lange 'coronafiles' bij Grieks-Bulgaarse grens

'We wachten alleen maar terwijl we alle papieren hebben'

Trump: scholen moeten dit najaar open

President Trump wil dat de scholen in de VS komend najaar worden heropend. Hij schrijft dat op Twitter zonder nadere onderbouwing.

Deze uitspraak komt juist in een periode waarin het aantal besmettingen dagelijks fors oploopt. Meerdere staten draaien versoepelingen van de coronamaatregelen terug om de stijging af te vlakken.

Het CDC, het Amerikaanse RIVM, meldde vandaag 44.000 nieuwe besmettingen. Met ruim 2,8 miljoen bevestigde gevallen is de VS het zwaarst getroffen land ter wereld. Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 235 tot 129.811.

Israëlische ondernemers niet blij met tweede sluiting

'Dit is een arbitrair besluit zonder onderbouwing'

Videoboodschap van Rutte bij Srebrenica-herdenking

Zaterdag is de herdenking van de val van Srebrenica in Bosnië, maar vanwege het coronavirus zijn er vrijwel geen buitenlandse gasten aanwezig. Daarom stuurt premier Rutte een videoboodschap in.

Eigenlijk zou defensieminister Ank Bijleveld naar Bosnië reizen en bij de herdenking een toespraak houden, maar veel landen sturen een toespraak van de eerste minister en dat doet Nederland nu dus ook. Komend weekend is het 25 jaar geleden dat de moslimenclave viel. Het Nederlandse Dutchbat kon niet verhinderen dat ruim 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de enige genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Trein stopt niet meer bij Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

De trein stopt niet meer bij het dorp met de langste naam van het Verenigd Koninkrijk, omdat het station te klein is om voldoende afstand te houden. Dat is slecht nieuws voor de duizenden toeristen die jaarlijks bij het naambordje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch een selfie willen nemen, schrijven Britse media.

Een woordvoerder van vervoersbedrijf Transport for Wales zegt dat afstand houden tussen de conducteur en reizigers niet mogelijk is. Uit voorzorg zijn daarom ook andere dorpjes geschrapt als vaste stopplek op het traject.

Een gemeenteraadslid van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch vindt het een raar besluit. "Net nu de coronamaatregelen worden versoepeld krijgen we te horen dat de trein hier niet meer stopt. Daar zit geen enkele logica in."

Nog eens duizenden ondernemers vragen noodsteun aan

Zeker 5500 ondernemers hebben zich vandaag gemeld bij het UWV voor de tweede ronde van de zogeheten NOW-regeling. Deze noodsteun is bedoeld voor de periode juni tot september. Bedrijven die meer dan 20 procent van hun omzet zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis kunnen er aanspraak op maken.

Met de overheidssubsidie kunnen ondernemers tot 90 procent van het loon van hun personeel vergoeden. Van de eerste ronde maakten 140.000 bedrijven gebruik. De verwachting is dat er dit keer minder bedrijven zullen aankloppen voor de regeling.

Duitse rechter zet streep door coronamaatregelen Gütersloh

De extra coronamaatregelen rond de Duitse stad Gütersloh worden opgeschort, in opdracht van de rechter. Het gebied is getroffen door een corona-uitbraak bij een slachterij en daarna zijn strenge maatregelen genomen.

Maar de rechters vinden dat de speciale lockdown nu buitensporig is, en dat de overheid bij het vaststellen van de regels meer maatwerk had moeten toepassen. Het aantal nieuwe infecties in de regio met ruim 360.000 inwoners daalde de afgelopen dagen weer naar een lager niveau.

De uitbraak begon bij de vleesverwerkingsfabriek Tönnies. Daar zijn 1500 medewerkers positief getest op covid-19. Volgens de autoriteiten heeft eigenaar Clemens Tönnies de coronaregels overtreden en daardoor de hele regio in gevaar gebracht.

Reisadvies aangescherpt voor delen van Spanje

Voor twee regio's in Spanje geldt een verscherpt reisadvies vanwege een lokale corona-uitbraak. Het gaat om de Segrià in Catalonië en de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beide gebieden zijn veranderd van geel (let op: veiligheidsrisico's) in oranje (alleen noodzakelijk reizen). Afgelopen weekend zijn deze regio's in lockdown geplaatst. "U kunt alleen door deze gebieden reizen als u op doorreis bent. In alle andere gevallen is het niet mogelijk deze gebieden in te reizen", meldt het ministerie in het nieuwe reisadvies.

Voor reizigers die terugkeren uit de twee regio's geldt het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan.

Texanen in discussie: wel of geen mondkapje?

'We wonen in een van de zwaarst getroffen gebieden'

'België houdt grens dicht voor landen die EU als veilig beschouwt'

België blijft een inreisverbod hanteren voor reizigers uit een groep landen die de EU juist als veilig heeft bestempeld. Volgens de VRT blijft de grens dicht voor niet-essentiële reizen vanuit Algerije, Tunesië, Marokko, Rwanda, Servië, Montenegro, Georgië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Uruguay, Japan, Zuid-Korea, Thailand en China.

Vorige week maakte de Europese Unie bekend dat de inwoners uit deze landen weer welkom zijn in de Unie. Maar het Belgische kabinet legt dit advies dus naast zich neer.

De regering denkt dat er nog te veel gezondheidsproblemen zijn in de betreffende landen. Als buurlanden, zoals Nederland, wel reizigers uit deze landen toelaten, dan komen er onaangekondigde grenscontroles, schrijft de Belgische omroep.

Nederland heeft aangegeven zich wel aan de EU-lijst te gaan houden.

16.000 flexwerkers hebben speciale uitkering aangevraagd

Ruim 16.000 flexwerkers hebben bij het UWV een uitkering aangevraagd om hun door de coronacrisis misgelopen inkomen te compenseren. De flexwerkers die dit nog niet hebben gedaan, kunnen nog tot eind deze week aankloppen voor de zogeheten TOFA-uitkering.

"Inmiddels heeft ongeveer driekwart van de aanvragers een beslissing ontvangen. Het merendeel van de goedgekeurde aanvragen is uitgekeerd", zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. "Deze aanvragers hebben de tegemoetkoming van 1650 euro bruto al op hun rekening staan." De flexwerkers krijgen dit bedrag eenmalig voor de maanden maart, april en mei.

Het loket is open sinds 22 juni. De regeling is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door de coronamaatregelen zonder werk zitten, maar buiten de andere regelingen vallen.

Aantal coronapatiënten op IC weer licht gestegen

Er liggen vijf patiënten met covid-19 meer op de intensive care dan gisteren, het totaal is nu 23. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de eerste lichte toename in zes dagen tijd, maar volgens LCPS-voorzitter Kuipers is er geen reden tot zorg. "De aantallen IC-opnames blijven erg laag."

Het aantal covid-19-opnames buiten de IC is 81, zes minder dan de dag ervoor. Op de intensive care liggen momenteel 538 mensen met een andere aandoening dan covid-19

TUI: klein aantal Nederlanders in Lissabon en Porto

Persbureau ANP meldt dat reisorganisatie TUI een klein aantal Nederlandse vakantiegangers heeft in de gebieden van Portugal waar code oranje geldt. Vanwege de plaatselijke stijging van het aantal coronabesmettingen geldt voor Porto en Lissabon sinds 1 juli een negatief reisadvies.

Of het om TUI-pakketreizigers gaat of om mensen die alleen een vlucht hebben geboekt, is niet duidelijk. Het verschil is dat reizigers met een vlucht én overnachtingen door TUI worden geholpen bij hun terugkeer naar Nederland. TUI-reizigers met alleen een vliegticket moeten dat zelf regelen.

Correspondent Rop Zoutberg is in Lissabon en ziet dat het er erg rustig is op straat:

Israël sluit clubs, bars en sportscholen

Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen sluiten opnieuw nachtclubs, bars, evenementenhallen en sportscholen in Israël hun deuren. Het parlement heeft deze aanbeveling van de minister van Volksgezondheid overgenomen, melden Israëlische media.

Later vandaag stemt de Knesset over aanvullende maatregelen, zoals een limiet op het aantal mensen in restaurants, bussen en bij religieuze bijeenkomsten.

Premier Netanyahu zei gisteren dat het land getroffen wordt door een nieuwe coronagolf en dat versoepelingen worden teruggedraaid. Het aantal actieve gevallen is hoger dan ooit en vorige week kwamen er voor het eerst op een dag duizend nieuwe bevestigde besmettingen bij.

Ruim 30.000 mensen zijn voor zover bekend besmet en het dodental ligt op ruim 330.

Buschauffeur in Frankrijk mishandeld door passagiers zonder mondkapje

In de Frans stad Bayonne is een buschauffeur zwaar mishandeld door passagiers, die weigerden de verplichte mondkapjes te dragen en geen kaartjes hadden. De chauffeur, die volgens Franse media in de vijftig is, zou herhaaldelijk zijn geslagen en ligt met hoofdletsel in het ziekenhuis.

Een bron binnen de politie zegt dat artsen hem maandag hersendood hebben verklaard. Andere buschauffeurs legden na de aanval het werk neer. Er zouden meerdere aanhoudingen zijn verricht.

Sobere viering van San Fermínfeesten in Pamplona

Vandaag om 12.00 uur zouden met het afschieten van de Chupinazo-vuurpijl de San Fermínfeesten in Pamplona zijn begonnen, maar het traditionele volksfeest in Noord-Spanje is vanwege het coronavirus afgelast. De krappe straatjes lenen zich niet voor het eet- en drinkfestijn, begeleid door het wereldberoemde stierenrennen door het centrum van de stad. Desondanks zijn enkele inwoners van Pamplona uitgedost in de traditionele rood-witte kledij.

  • EPA
    Inwoners van Pamplona verzamelen zich rond het middaguur bij het stadhuis
  • EPA
    Geen feest, maar wel diner
  • EPA
    Deze vriendengroep probeert er een feestje van te maken
  • EPA
    De veiligheidstroepen houden een oogje in het zeil

Proef met gratis ov voor Utrechtse ouderen half jaar uitgesteld

De proef voor gratis openbaar vervoer voor ouderen met weinig geld in de provincie Utrecht wordt een half jaar uitgesteld. Door de gezondheidsrisico's van het coronavirus en de reisbeperkingen wordt de startdatum verschoven naar maart 2021. Tijdens de proef mogen duizenden ouderen buiten de spits gratis met de bus en tram reizen. Daarmee moet eenzaamheid onder senioren worden tegengegaan.

Toedienen plasma lijkt herstel niet te helpen, studie stilgelegd

Driekwart van de ernstig zieke coronapatiënten blijkt zelf al antistoffen aan te maken. Het toedienen van antistoffen van ex-covid-19-patiënten heeft daarom waarschijnlijk niet zoveel zin. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het plasma-onderzoek van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin. De proef wordt daarom tijdelijk stilgelegd.

Volgens hoofdonderzoeker Bart Rijnders moet het toedienen van plasma doelgerichter worden ingezet. Hij denkt daarbij aan een betere voorselectie van de patiënten en een betere timing. De patiënten in de studie waren gemiddeld al tien dagen ziek toen ze plasma ontvingen. Rijnders denkt daarom aan plasmatoediening bij patiënten die niet worden opgenomen in een ziekenhuis of een verhoogd risico hebben om opgenomen te worden.

Ook mondkapjesplicht in Zwitsers openbaar vervoer

Vanaf vandaag geldt in het openbaar vervoer van Zwitserland een mondkapjesplicht. Eerder gold alleen het advies om tijdens de spits de mond te bedekken. Het Alpenland was een van de weinige Europese landen waar een mondmasker in het openbaar vervoer nog niet verplicht was.

Iets meer mensen melden zich voor coronatest

Vorige week zijn 67.758 coronatests afgenomen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Dat aantal is iets hoger dan in de afgelopen weken, toen werden zo'n 62.000 tests per week afgenomen. De weekcijfers zijn te vertalen naar gemiddeld zo'n 8500 mensen die zich per dag melden. Volgens het corona-dashboard zijn er gisteren 73 mensen positief getest.

De testcapaciteit in Nederland is met 30.000 tests per dag veel hoger dan het aantal uitgevoerde tests. Het is zorgelijk dat niet meer mensen zich melden, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. In het NOS Radio 1 Journaal zei ze te hopen dat iedereen met klachten zich laat testen. "Niet alleen voor jezelf, ook voor de mensen om je heen."

Uit onderzoek van het RIVM bleek eerder dat veel mensen hun (verkoudheids)klachten niet aanzien voor een mogelijke coronabesmetting en zich om die reden niet laten testen.

Het lage aantal tests en besmette mensen heeft ook gevolgen voor de GGD, dat bron- en contactonderzoek uitvoert na iedere positieve testuitslag. Vorige week bleek dat de GGD maar 4 procent van de maximale capaciteit gebruikt. Vooralsnog is het daarom niet nodig om honderden nieuwe medewerkers op te leiden.

Open Huizen Dag gaat niet door, desondanks 'recordaantal bezichtigingen'

De Open Huizen Dag gaat dit jaar niet door. De kijkdag voor huizenzoekers stond gepland op 3 oktober, maar de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt de situatie rond het coronavirus te onzeker om het evenement te laten plaatsvinden. In maart werd de dag ook al geannuleerd.

De vraag naar woningen houdt ondertussen aan. Het aantal bezichtigingen per woning is in het vorige kwartaal naar een nieuw record gestegen (18 per woning). Dat meldt Makelaarsland op basis van duizend bezichtigingen en biedingen. Volgens de makelaarsorganisatie willen mensen "juist nu" een koopwoning bemachtigen. "Er is behoefte aan een goede, ruimere stek in deze tijd", volgens de directeur. Daarnaast blijft ook het overbieden van een woning "eerder regel dan uitzondering".

Pakistaanse minister van Gezondheid besmet

De Pakistaanse minister Zafar Mirza van Gezondheid is positief getest op het coronavirus. Hij zegt op Twitter dat hij in zelfisolatie gaat. Vrijdag werd het virus al vastgesteld bij de minister van Buitenlandse Zaken.

De Pakistaan is niet de eerste minister van Gezondheid die corona heeft. Eerder werden al infecties vastgesteld bij de gezondheidministers van Afghanistan, Bolivia, Ghana, Kazachstan, Iran, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Zambia.

Louvre na 16 weken weer open

Het grootste museum ter wereld is heropend. Het Louvre sloot half maart de deuren vanwege het coronavirus, maar kan dankzij de versoepelde coronamaatregelen weer bezoekers ontvangen. De sluiting van 16 weken heeft het museum ruim 40 miljoen euro gekost, volgens directeur Jean-Luc Martinez.

Het Louvre na 16 weken weer open voor publiek

'Duizenden scholieren lopen hoger schooladvies mis'

Zo'n 14.000 leerlingen in groep 8 van de basisschool hadden een hoger advies voor de middelbare school kunnen krijgen als de eindtoets gewoon was doorgegaan. Dat concludeert het Centraal Planbureau op basis van cijfers van de afgelopen jaren. De toets werd dit jaar geschrapt vanwege het coronavirus.

Normaal gesproken kan het schooladvies naar boven worden bijgesteld als het resultaat van de eindtoets hoger uitvalt dan verwacht. Dat gebeurt volgens het CPB bij ongeveer 8 procent van de leerlingen, veelal scholieren met een migratieachtergrond of van wie de ouders een lagere opleiding of laag inkomen hebben. Het CPB vreest daarom dat de ongelijkheid in het onderwijs toeneemt.

Uitbraak India breidt uit, meeste besmettingen na VS en Brazilië

Het aantal gerapporteerde coronabesmettingen in India is gestegen tot 697.358. Daarmee kent het land na de Verenigde Staten en Brazilië de meeste vastgestelde infecties ter wereld.

De uitbraak neemt de afgelopen dagen in snelheid toe. De afgelopen 24 uur kwamen er ongeveer 24.000 besmettingen bij, iets minder dan het record van een dag eerder. Het officiële dodental staat op 19.963, een relatief laag aantal in verhouding tot het aantal besmettingen. In heel India wonen overigens ruim 1,3 miljard inwoners.

De Indiase autoriteiten stelden in maart een strenge lockdown in, maar hebben die later weer versoepeld. In sommige districten worden nieuwe maatregelen getroffen om verspreiding van het virus in te dammen.

Deskundigen: meer aandacht voor ventilatie

Opnieuw roepen deskundigen ertoe op meer aandacht te hebben voor goede ventilatie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Drie Nederlandse binnenklimaatexperts zeggen tegen het AD dat de voorlichting daarover vanuit de overheid volgens hen tekortschiet.

Zij ondertekenden met 236 collega's uit 32 landen een brandbrief aan de Wereldgezondheidsorganisatie en nationale instituten, waaronder het RIVM. Ze zeggen dat het coronavirus zich niet alleen via grote, maar ook via minuscuul kleine druppels door de lucht verspreidt en dringen erop aan de adviezen daarover aan te passen.

Het RIVM en de WHO zeggen dat niet is bewezen dat aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Wel zegt het RIVM dat continue ventilatie "bijdraagt aan een prettig en gezond binnenklimaat".

Eisen bijstellen

"We pleiten voor erkenning dat ventilatie een belangrijke aspect is", zegt binnenklimaatexpert Atze Boerstra, een van de ondertekenaars, in het NOS Radio 1 Journaal. "Met name als je lange tijd met veel mensen in een kleine ruimte verblijft, zoals bij zingen en sporten."

"Voor die ruimtes moeten we misschien overwegen of die eisen naar boven bijgesteld moeten worden", vindt Boerstra, die ook een adviesbureau heeft. "Onze inschatting is dat met 20 tot 30 procent van de ruimtes iets aan de hand is."

Eind mei concludeerden wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam al dat ventileren het aantal aerosolen vermindert.

Britse regering schiet cultuursector te hulp met 1,7 miljard euro

De Britse regering heeft een steunpakket van 1,7 miljard euro (bijna 1,6 miljard pond) voor de cultuursector aangekondigd. Onder meer theaters, musea en filmhuizen kunnen aanspraak maken op de financiële steun. Het gaat volgens de regering om de "grootste eenmalige investering" in de Britse cultuurbranche.

In de sector werken volgens de regering meer dan 700.000 mensen. Minister Dowden van Cultuur noemt in een reactie de kunst en cultuur "de ziel van ons land". Hij hoopt dat alle culturele instelling zo snel mogelijk weer open kunnen.

Vorige week riepen honderden Britse artiesten en muziekgroepen de overheid op muzikanten te helpen de coronacrisis door te komen. Onder meer Eric Clapton, Paul McCartney en Ed Sheeran zetten hun handtekening onder een brief voor de minister van Cultuur. De sterren benadrukten dat de muzieksector jaarlijks 5 miljard euro oplevert voor de Britse economie.

Het steunpakket heeft de cultuursector verrast, schrijft The Guardian. De artistiek leider van het Royal Court Theatre in Londen spreekt in de krant van een "uitzonderlijk" bedrag. Haar collega bij het Nationale Ballet denkt dat de financiële steun de sector kan laten overleven.

Loket voor nieuwe noodsteun om 09.00 uur open

Vanaf 09.00 kunnen bedrijven bij het UWV een aanvraag indienen voor nieuwe noodsteun om de klappen van de coronacrisis op te vangen. De NOW2-regeling heeft een aantal andere voorwaarden dan de eerste regeling, waardoor er geen stormloop wordt verwacht. Onder meer Booking.com, HEMA en Randstad zien af van de steunregeling. Het kabinet heeft 13 miljard uitgetrokken voor het noodpakket.

RIVM: 'Coronavirus heeft Europa overvallen'

Nederland en de rest van Europa hebben het coronavirus aan het begin van de uitbraak onderschat. Dat zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en lid van het Outbreak Management Team in NRC. De verspreiding van het virus ging veel sneller dan verwacht, zegt ze. Dat werd veroorzaakt door de "massale instroom van infecties" door wintersportgangers en door de viering van carnaval.

Het leek volgens Timen onbestaanbaar dat een (gedeeltelijke) lockdown nodig zou zijn. "Dat behoorde niet tot het arsenaal van maatregelen bij uitbraak in de westerse wereld. We konden iedere uitbraak altijd goed binnen de perken houden met bron- en contactopsporing, quarantaine, isoleren en testen", zegt Timen. Deze "overweldigende" uitbraak heeft Europa overvallen, stelt ze.

In het NOS Radio 1 Journaal stelt Timen dat het van een onderschatting door het RIVM geen sprake is. "Wij hebben de uitbraak vanaf het begin nauwgezet gevolgd." Eind februari had de infectiebestrijder het gevoel dat het goede kant op ging omdat China in staat was de uitbraak te beteugelen. "De uitbraak in Noord-Italië was de eyeopener", aldus Timen.

Inmiddels lijkt de epidemie in Nederland steeds meer onder controle, maar de infectiebestrijder verwacht een tweede golf, vermoedelijk in het najaar. De grootte hangt deels van het gedrag van Nederlanders af, stelt Timen. "Als we allemaal de regels 100 procent naleven, is er een kans dat we het heel beperkt houden."

Opnieuw nertsenbedrijf besmet, twintigste fokkerij geruimd

Opnieuw is het coronavirus vastgesteld bij een nertsenfokkerij. Het gaat om een bedrijf in Gemert (Noord-Brabant) met 12.000 moederdieren. Het bedrijf wordt vandaag geruimd, melden de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid.

Zaterdag werd bij een ander bedrijf in Gemert, met zo'n 7000 dieren, het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn bij 20 nertsenbedrijven in Nederland besmettingen bekend. Bij 18 bedrijven zijn alle dieren al geruimd, de andere twee volgen vandaag.

Stoppersregeling

Er bestaat al enige tijd een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Ook geldt een bezoekersverbod in de stallen. Daarnaast werkt het kabinet aan een 'stoppersregeling' waarmee nertsenfokkers hun bedrijf vrijwillig kunnen beëindigen. Vanaf 2024 zijn alle nertsenfokkerijen sowieso verboden.

In 2019 waren er vorig jaar 128 bedrijven voor edelpelsdieren in Nederland. In de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen. De meeste fokkerijen staan in Noord-Brabant. De Brabantse gemeente Gemert-Bakel wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek de "nertsenhoofdstad" van Nederland genoemd, waar elf fokkerijen in totaal meer dan 200.000 moederdieren houden.

Trump houdt volgende rally buiten en met maskers

De Amerikaanse president Trump houdt volgende week een nieuwe campagnebijeenkomst, in de buitenlucht in New Hampshire. Dat heeft zijn campagneteam aangekondigd. Trumps vorige rally in Tulsa kreeg veel kritiek omdat in het overdekte stadion onvoldoende afstand werd gehouden.

Alle deelnemers van de bijeenkomst wordt "sterk aangeraden" een gezichtsmasker te dragen. Ook zullen er "voldoende mogelijkheden" zijn om handen te ontsmetten.

Het oostelijk gelegen New Hampshire kent op dit moment bijna 6000 infecties en 381 doden op een bevolking van 1,3 miljoen.

Australië sluit binnengrens na nieuwe uitbraak

In de Australische deelstaat Victoria werd de afgelopen 24 uur de hoogste dagelijkse toename van het aantal coronagevallen tot nu toe gemeld. Daarom sluiten de Australische autoriteiten de grens tussen Victoria en New South Wales om verspreiding van het virus tegen te gaan. De vorige keer dat dat gebeurde was in 1919, vanwege de uitbraak van de Spaanse griep.

Vooral in Melbourne, de hoofdstad van Victoria, zijn er veel besmettingen bij gekomen. Bewoners van negen woontorens mogen hun appartementen niet verlaten en moeten in quarantaine blijven. Ze klagen dat de overheid te weinig informatie geeft en dat de voedselvoorziening niet goed is.

Voor de flats staan agenten die controleren of iedereen binnen blijft:

Woontorens in Melbourne afgesloten: 'onze moeder heeft ons nodig'

Suriname versoepelt coronamaatregelen

Suriname gaat de coronamaatregelen verder versoepelen. Het uitgaansverbod wordt met twee uur ingekort, contactberoepen mogen hun werk hervatten en sommige bedrijven mogen hun deuren weer openen. Ook het onderwijs en het openbaar vervoer komen weer op gang. De versoepelingen gaan om 10.00 uur Nederlandse tijd in.