Engelse stad opnieuw op slot • Nieuw spaarrecord door coronamaatregelen
- Het RIVM meldt twee nieuwe doden en drie nieuwe ziekenhuisopnames
- Op de IC's liggen 32 coronapatiënten, twee meer dan gisteren
- Premier Rutte: hulp aan Cariben gaat door, maar hervormingen zijn nodig
- Rusland meldt het laagste nieuwe aantal coronabesmettingen sinds 29 april
- In de staat New York is gisteren het laagste aantal coronadoden sinds half maart geregistreerd
Leicester moet opnieuw in lockdown terwijl de rest van Engeland versoepelt
De Engelse stad Leicester gaat opnieuw twee weken op slot. In de stad met zo'n 350.000 inwoners is het aantal besmettingen met het coronavirus ongeveer drie keer zo hoog als in andere steden in Engeland. De afgelopen week waren 10 procent van alle besmettingen in Groot-Brittannië in Leicester.
Voor de rest van Groot-Brittannië zijn juist versoepelingen aangekondigd vanaf 4 juli, maar die gelden niet voor Leicester, zegt de Britse minister Hancock van Volksgezondheid. In Leicester gaan de scholen donderdag weer dicht en morgen sluiten de winkels al die niet in de eerste levensbehoeften voorzien. Reizen van en naar de stad wordt dringend afgeraden en ook verplaatsingen binnen de stad zijn ongewenst.
Nieuw spaarrecord in mei als gevolg van coronamaatregelen
In mei hebben Nederlanders gezamenlijk 9,4 miljard euro bijgeschreven op hun spaarrekening. Dat is de grootste toename sinds 1998, toen De Nederlandsche Bank (DNB) de cijfers begon bij te houden. In totaal hebben mensen nu ruim 384 miljard euro gespaard.
Traditioneel komt er in mei veel geld bij op spaarrekeningen, omdat veel werknemers hun vakantiegeld krijgen. Vorig jaar mei was het 6,2 miljard euro, in 2018 ging het om 5 miljard.
"Maar dit jaar is de piek extra hoog doordat mensen toch minder uitgeven door corona", zegt een woordvoerder van DNB. Er is dan ook vooral flink minder geld van de spaarrekeningen afgehaald. In maart werd er nog 31,6 miljard euro opgenomen, in mei was dat nog maar 14,9 miljard.
Behandeling met hiv-medicijn helpt coronapatiënten niet
De behandeling van coronapatiënten met het hiv-medicijn lopinavir/ritonavir heeft geen gunstig effect op het verloop van de ziekte. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten door onderzoekers van de universiteit van Oxford.
De wetenschappers constateerden geen verschil in sterfte, opnameduur of risico op beademing onder de 1596 patiënten die het hiv-medicijn kregen toegediend, vergeleken met 3376 patiënten in een controlegroep.
Deze voorlopige resultaten tonen aan dat lopinavir/ritonavir voor patiënten die zijn opgenomen met covid-19 en niet aan de beademing liggen geen effectieve behandeling zijn", zei hoofdonderzoeker Peter Horby. Of het medicijn wel werkt bij covidpatiënten die aan de beademing liggen, is niet bekend; het is complex om het middel aan deze patiënten toe te dienen.
Wereldgezondheidsorganisatie: 'Het ergste moet nog komen'
Zes maanden na het begin van de uitbraak van het coronavirus is de pandemie nog allesbehalve voorbij. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, gezegd. "We willen allemaal dat het achter de rug is. We willen allemaal door met ons leven. Maar de harde realiteit is dat het nog lang niet over is. Het komt niet eens in de buurt", aldus Tedros.
De directeur-generaal van de VN-organisatie riep de wereldleiders op om samen te werken in de strijd tegen het coronavirus. Volgende week stuurt de WHO een team naar China voor een onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Zowel president Trump als minister Pompeo van Buitenlandse Zaken hebben gezegd dat het virus mogelijk uit een Chinees laboratorium komt. China ontkent dat en ook vooraanstaande virologen geloven dat niet.
Cirque du Soleil dreigt failliet te gaan
Cirque du Soleil dreigt failliet te gaan. Het vernieuwende circus, dat in 1984 in het Canadese Montreal werd opgericht, zit in zwaar weer door de vele geannuleerde voorstellingen vanwege de coronacrisis. Twee maanden geleden was het bedrijf al gedwongen circa 3500 medewerkers met verlof te sturen. Zij worden nu ontslagen.
Het circus wil een doorstart maken en heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Vaak is dat een voorbode van een faillissement.
"Cirque du Soleil is de afgelopen 36 jaar een zeer succesvolle en winstgevende organisatie geweest", zegt directeur Daniel Lamarre van Cirque du Soleil. "Met nul inkomsten sinds het schrappen van al onze voorstellingen als gevolg van corona, moet het management daadkrachtig optreden om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen."
Corendon biedt geen coronatest meer aan na terugkeer uit Turkije
Corendon stopt met het aanbieden van een coronatest na vakanties in Turkije. De reisorganisatie bood reizigers de mogelijkheid om voor de terugreis of in Nederland een coronatest te doen. Als het virus dan niet werd aangetroffen was het volgens Corendon niet nodig om na de terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan, zoals geadviseerd wordt bij terugkeer uit 'oranje vakantielanden'.
Premier Rutte noemde het initiatief van Corendon vrijdag "onverantwoord". Ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaf vandaag in een gesprek met Corendon aan dat het bedrijf zich niet aan de richtlijnen hield en "dat voor alle luchtvaartmaatschappijen de regels van het kabinet leidend zijn".
Inmiddels is de tekst op de website van Corendon aangepast. "De overheid beschouwt een pcr-test niet als vervanging of aanvulling van de aanbevolen thuisquarantaine en daarom bieden we de test niet meer aan", staat er nu.
Theaters Broadway blijven rest van het jaar dicht
De theaters op Broadway blijven door de coronacrisis zeker tot en met 3 januari 2021 gesloten. De producenten hebben besloten om alle gekochte kaartjes te restitueren. De 41 podia in het culturele hart van New York zijn sinds 12 maart gesloten.
De Broadway League, de koepel van theaters in New York, besloot alle voorstellingen voor de rest van het jaar af te gelasten om de onzekerheid voor zowel de bezoekers als de acteurs weg te nemen. Een aantal shows, waaronder de Disney-musical Frozen, heeft al aangekondigd helemaal te zullen stoppen met de voorstelling.
Of er in januari al iets te zien is in de theaters is nog onzeker. Veel producenten plannen pas weer nieuwe shows in vanaf maart 2021.
Geen lopend onderzoek naar besmettingsgevaar in vliegtuigen
Er is geen lopend Europees onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. De minister zal zich daarom "inspannen om een dergelijk onderzoek in Europees verband te laten doen". De Kamer drong al eerder aan op onderzoek naar het effect van filter-en ventilatiesystemen op het besmettingsrisico in toestellen.
Sommige Kamerleden vragen zich af hoe het kan dat mensen gewoon in vliegtuigen mogen zitten, maar dat in het openbaar vervoer veel strengere regels gelden. Het kabinet wees daarbij eerder op de unieke systemen in vliegtuigen waar iedere drie minuten lucht wordt ververst. "Vliegen is verantwoord, de HEPA-filters vangen het virus voldoende af", zei Van Nieuwenhuizen half juni.
Maar om daar meer zekerheid over te hebben vraagt de Kamer om een onderzoek. Van Nieuwenhuizen zei eerst te willen uitzoeken of zo'n onderzoek al in Europees verband loopt maar dat is dus niet het geval. De bewindsvrouw overlegt met het RIVM en het NLR (Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum) over een Nederlands onderzoek, waarbij later internationale afstemming gezocht kan worden.
'Duizenden ouders krijgen geen of te weinig geld terug voor kinderopvang'
Minstens 10.000 ouders hebben geen of te weinig geld teruggekregen voor niet ontvangen kinderopvang in coronatijd. Dat zegt de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, BOinK. Dit ondanks de belofte die staatssecretaris Tamara van Ark aan het begin van de coronacrisis deed.
Zij zei toe dat alle ouders hun geld terug zouden krijgen en vroeg daarom aan vaders en moeders om de rekeningen te blijven betalen, ook al gingen kinderdagverblijven en bso's dicht. "Anders lopen we het risico dat opvanglocaties moeten sluiten. Dat willen we met compensatie voor alle ouders voorkomen."
Ouders zouden hun betaalde kinderopvangbijdrage terugkrijgen. Maar de ouders van 3300 kinderen die geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag, hebben niets gecompenseerd gekregen en voor hen is nog steeds geen regeling. Daarnaast trekken veel ouders aan de bel omdat zij minder geld terugkrijgen dan ze betaald hebben, zegt BOinK.
'Niet in beeld'
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de ouders die geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag niet in beeld bij de overheid. "Voor deze groep zijn we nog aan het kijken naar een oplossing." 570.000 ouders krijgen wel toeslag en zij krijgen uiterlijk volgende week een brief met de vergoeding die ze krijgen.
Volgens het ministerie hanteert de belastingdienst 6 april als peildatum voor het aantal uren kinderopvang. Als een kind voor na die datum was aangemeld, telt dat nog niet mee voor het aantal uren kinderopvang. Dat wordt later geregeld.
De Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert, meldt dat er juist minder telefoontjes zijn binnengekomen dan was verwacht. Uit die telefoontjes blijkt dat mensen vaak denken dat ze de hele factuur terugkrijgen, maar daarbij vergeten ze dat ze ook al toeslag krijgen van de belastingdienst. Die moet er wel van afgetrokken worden.
Gedoe rond uitbetaling bonus zorgpersoneel
Een coronabonus van 1000 euro netto: minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde dat extraatje voor zorgmedewerkers vorige week aan. Maar over de uitbetaling van de bonus is nog veel discussie. De Jonge wil dat werkgevers bepalen wie het geld krijgt, maar die willen daar niet over beslissen. "Dat is aan het ministerie", klinkt het. Iedereen in de zorg heeft op een of andere manier stress gehad door corona, zeggen de zorgondernemers. "Daarom is er geen goed criterium voor wie er wel en niet een bonus krijgt."
China stopt import varkensvlees van vier Nederlandse bedrijven
China is tijdelijk gestopt met het importeren van varkensvlees van vier Nederlandse vleesbedrijven waar coronabesmettingen zijn geweest. China zet de rem op de import uit meerdere landen na de recente opleving van het coronavirus in de hoofdstad Peking. Volgens het ministerie van Landbouw en de vleessector ziet China mogelijk de import van vis en van vlees dat uit slachterijen komt waar medewerkers besmet zijn (geweest) met het coronavirus als bron van besmetting.
Het ministerie probeert China op andere gedachten te brengen. "Nederland en andere Europese landen benadrukken in de contacten met China dat, op basis van wetenschappelijk bewijs en risicoanalyse, voedsel en verpakkingsmateriaal geen rol spelen bij de verspreiding van het virus. Nederland wijst op het belang van de wetenschappelijke benadering in dit geval", laat een woordvoerder van minister Schouten weten.
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil niet zeggen om welke Nederlandse bedrijven het gaat. Ook kan woordvoerder De Leede niet aangeven over welke hoeveelheid vlees het gaat en wat de gevolgen hiervan zijn voor getroffen bedrijven. "Dat hangt van de slachterij af. Of zij hun productie op peil kunnen houden hangt af van van hoe afhankelijk ze zijn van de export naar China."
De COV heeft er vertrouwen in dat de zaak snel opgehelderd kan worden. "Gezien de maatregelen die door de Nederlandse bedrijven genomen zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn we vol vertrouwen dat de exportbeperking snel opgeheven kan worden."
Eerste beachvolleybaltoernooi heeft een bijzondere aanpak
Van 9 tot en met 12 september vindt het eerste grote sportevenement in Nederland plaats. Het King of the Court-toernooi voor beachvolleyballers wordt gehouden op het Utrechtse Jaarbeursplein, maar wel met aanpassingen.
"We zijn echt coronaproof. We bouwen een stadion waarin iedereen zijn eigen skybox heeft", vertelt Wilco Nijland, bedenker en organisator van het beachvolleybaltoernooi. "Daarin kun je met familie en vrienden, de mensen met wie je binnen anderhalve meter mag leven, kijken naar het beachvolleybal."
Bezoekers vinden bij aankomst hun drankje in de skybox, als je een shirt of petje wilt kopen wordt het naar je toegebracht en bestellingen tijdens de duels doe je via een app. "Niemand hoeft te lopen", zegt Nijland. "Alleen wie naar de wc moet, maar ook daarvoor is maar één looproute."
Minder dan 200 covidpatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gestegen naar 32. Dat zijn er twee meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen daarnaast 527 niet-covid-patiënten op de IC, 14 minder dan de voorgaande dag. Daarmee komt de totale IC-bezetting op 559 patiënten, twaalf minder dan gisteren.
"Inmiddels is het totale aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot ruim onder de 200", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het laagste aantal tot nu toe. Ook de overall bezetting op de IC's is met minder dan 600 patiënten zeer laag, de reguliere zorg is nog niet op het oude peil."
Forse bezuinigingen bij NS vanwege coronavirus
Bij de NS staan de komende jaren 2300 arbeidsplaatsen op de tocht. Dat staat in toekomstplannen die vanmiddag met het personeel zijn gedeeld. Door het coronavirus en het daardoor teruggelopen aantal reizigers staat de grootste spoorvervoerder van Nederland voor een bezuiniging van 1,4 miljard euro.
Volgens de NS gaat het om arbeidsplaatsen in alle takken van het bedrijf: op het hoofdkantoor, in werkplaatsen, de stations en in de treinen. De vervoerder hoopt vooral door natuurlijk verloop in te krimpen. Zo gaan in dezelfde periode (tot 2025) ongeveer 2500 medewerkers met pensioen. Alle NS-medewerkers met een vast contract mogen blijven, maar sommigen worden wellicht omgeschoold. Daarnaast levert de top van het bedrijf 10 procent van het salaris in.
Het mag weer: shoppen in Schotland
Woede over tennisser 'in quarantaine' die feestje bezoekt
Opnieuw is er een coronarel in de tenniswereld. De Australiër Nick Kyrgios laat op sociale media geen spaan heel van zijn Duitse collega-tennisser Alexander Zverev.
Die deed mee aan de Adria Tour, waarbij een aantal tennissers het coronavirus opliepen. Dat kwam de spelers op veel kritiek te staan. Zverev raakte niet besmet, maar bood wel zijn excuses aan. Ook zei hij voor de zekerheid twee weken in quarantaine te gaan.
Dat lukte niet helemaal. Afgelopen zondag dook hij op bij een feestje van de Duitse ontwerper Philipp Plein, tot woede van Kyrgios.
RIVM: 2 doden, 3 opnames
Het RIVM meldt twee nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaalaantal vastgestelde sterfgevallen op 6107. Gisteren kwamen er geen overlijdens bij.
Het instituut meldt drie nieuwe ziekenhuisopnames, net als gisteren. Het totaalaantal mensen dat opgenomen is of is geweest staat daarmee op 11.874. Verder zijn er 78 vastgestelde besmettingen bij gekomen. In totaal zijn nu 50.223 mensen positief getest.
Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gerapporteerd.
Uitgedunde rijen in Het Concertgebouw Amsterdam
Opnieuw minder coronabesmettingen in Rusland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Rusland blijft dalen. De afgelopen 24 uur werden 6719 gevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 29 april.
Op het hoogtepunt van de pandemie in mei lag het aantal nieuwe besmettingen boven de 11.000 per dag. Nu ligt het al vier dagen onder de 7000. In totaal zijn er in Rusland 641.156 mensen besmet (geweest). Volgens de officiële cijfers zijn er 9166 mensen overleden aan de gevolgen van corona.
Het openbare leven is in veel Russische regio's weer op gang gekomen. Verreweg de meeste winkels zijn open, net als cafés en restaurants. De grens zit nog wel dicht, op enkele uitzonderingen na kunnen buitenlanders het land nog steeds niet in.
Maurice de Hond in gesprek met Ab Osterhaus
Opiniepeiler Maurice de Hond en viroloog Ab Osterhaus hebben in een debat op BNR Nieuwsradio hun veelal bekende standpunten over het coronavirus uitgewisseld. Het gesprek in het programma Ask me Anything was op verzoek van Maurice de Hond, die zich niet gehoord voelt door het RIVM en het kabinet. In zijn blog schreef hij vrijdag dat hij blij was dat Osterhaus met hem in gesprek wilde.
Osterhaus noemde de situatie wereldwijd "belabberd". Met name over het hoge aantal coronabesmettingen in Noord- en Zuid-Amerika maakt hij zich zorgen.
De Hond vindt het "fascinerend" dat het coronavirus het patroon van een influenzavirus volgt. "Daarom is het in de zomer niet hier." Hij ziet ook verband met het veelvuldig gebruik van airco's in het zuiden van de VS. Die patronen worden volgens hem niet herkend.
Volgens hem moet nu begonnen worden met het coronaproof maken van ventilatiesystemen. De Hond herhaalde zijn oproep tot een 'Deltaplan ventilatie'. Ook de verspreiding in slachthuizen kwam ter sprake. De temperatuur is daar volgens beide heren ideaal voor het virus. Ook laat de ventilatie te wensen over.
Osterhaus denkt dat de kans op een tweede coronagolf vooral groot is als mensen zich niet aan de gedragsregels houden. Hij wijst op het verschil in de aanpak tussen Denemarken, waar een vroege lockdown heeft gewerkt, en Zweden, dat veel minder maatregelen nam en waar vijf keer zoveel doden zijn gevallen. Osterhaus hamert op het belang van het bronnen- en contactonderzoek.
'Laat verpleeghuizen eigen bezoekregeling bepalen'
Het landelijke bezoekverbod voor verpleeghuizen heeft geleid tot schrijnende situaties en daarom moeten instellingen de ruimte krijgen om hun eigen bezoekregeling te bepalen. Dat is de belangrijkste aanbeveling van Leidse en Groningse experts, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek deden naar de corona-aanpak van 41 instellingen.
De crisis trok een zware wissel op de medewerkers in verpleeghuizen, blijkt uit het onderzoek. Ze liepen verhoogd risico om besmet te raken, mochten in sommige gevallen niet thuis slapen en hadden een hoge werkdruk. Ook leidde het bezoekverbod tot bedreigingen aan hun adres.
Geen mondkapjes bij feestende Franse politici
Bij de lokale Franse verkiezingen gisteren leken alle politici hun eigen coronaregels even te zijn vergeten. De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo omhelsde langdurig vrienden na haar overwinning en deed dat ook nog eens zónder mondkapje.
Premier Édouard Philippe, die het coronabeleid mede vormgaf, was in een zaal met medestanders waar niemand een mondkapje droeg. Daarna riep hij op tot 'een feestje'.
Toen president Macron zijn stem uitbracht, werd hij op straat omringd door mensen die dicht op elkaar stonden. In het hele land waren drukke bijeenkomsten waar werd gejuicht en gejoeld en waar lokale winnaars in zwetende zaaltjes voor het oog van de camera's hun mondkapjes afdeden.
De partij van de president verloor overigens flink bij de gemeenteraadsverkiezingen.
GGD: aantal testen blijft vrijwel gelijk
In de afgelopen vier weken zijn er 230.266 coronatests afgenomen op testlocaties van de GGD's, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich gratis laten testen. Daarvoor moet een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 0800-1202.
In de afgelopen week (22 tot en met 28 juni) zijn 61.598 tests afgenomen. Op werkdagen melden zich dagelijks zo'n 10.000 mensen, in de weekenden gaat het om zo'n 6300 mensen per dag.
De cijfers over het aantal uitgevoerde tests zijn nagenoeg gelijk aan de week ervoor. Of dat ook geldt voor het aantal mensen dat positief test, is nog niet duidelijk. In de week van 15 tot en met 21 juni bleek 1 procent van de ruim 63.000 tests positief, oftewel 609 mensen.
Het RIVM schat dat er in Nederland iedere dag 30.000 mensen bijkomen die rondlopen met klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Om die reden is de testcapaciteit ingesteld op 30.000 tests per dag, maar dit aantal tests wordt bij lange na niet gehaald. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen hun verkoudheidsklachten vaak niet herkennen als een mogelijke coronabesmetting en zich om reden niet melden voor een test.
Johnson: nu geen onderzoek naar wat verkeerd ging
De Britse premier Johnson vindt het nog niet het moment voor een onderzoek naar wat er verkeerd is gegaan rond de aanpak van het coronavirus. Tegen Times Radio zei hij dat de regering zo'n onderzoek wel verschuldigd is aan de slachtoffers. In het Verenigd Koninkrijk zijn na de Verenigde Staten en Brazilië de meeste mensen overleden aan de gevolgen van een covid-19-besmetting.
Johnson, die zelf op de intensive care lag met een coronabesmetting, noemde de uitbraak een ramp en een nachtmerrie. Vorige week kreeg hij kritiek van een groep vooraanstaande zorgexperts. Zij waarschuwden in een open brief dat het land onvoldoende is voorbereid op een tweede besmettingsgolf.
De oproep kwam een dag nadat Johnson aankondigde dat Britten vanaf zaterdag 4 juli weer naar restaurants, pubs en de kapper mogen. Ook wordt de afstandsmaatregel versoepeld van twee naar een meter.
Rutte ziet niets in soepelere voorwaarden voor Cariben
Premier Rutte houdt vast aan de voorwaarden die Nederland stelt aan de coronahulp voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Hij reageert daarmee op de oproep van bekende Nederlanders, die de regering in een brief vragen om zich ruimhartig op te stellen.
De Rijksministerraad beslist vrijdag over het vervolg van de coronahulp aan de eilanden. Voor het eerste pakket van 370 miljoen euro waren strenge voorwaarden gesteld, waaronder het verlagen van de salarissen van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven.
"Er zijn hervormingen noodzakelijk zodat ze op de lange termijn beter op eigen benen kunnen staan", zegt Rutte. "Die liggen al te lang op de plank." Hij noemt het vragen om hervormingen in ruil voor steun "niet onredelijk".
Voedselhulp voor internationale studenten in Australië
"Nooit eerder moesten we koken voor internationale studenten", vertelt Amar Singh uit Sydney. Hij is voorzitter van hulporganisatie Turbans 4 Australia. Deze sikh-gemeenschap zet zich normaal gesproken in na natuurrampen, zoals bosbranden of overstromingen. "Maar nu hebben internationale studenten onze hulp nodig. Ze hebben geen geld voor eten, dus verzorgen wij voedselpakketten en verse maaltijden."
In totaal klopten duizenden internationale studenten in financiële nood de afgelopen maanden aan bij Australische hulporganisaties.
'EU-lijst met veilige landen uiterlijk morgenochtend'
Reizigers uit vijftien landen van buiten de Europese Unie zijn vanaf woensdag weer welkom in de EU, heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd tegen een Spaans radiostation. Volgens Arancha González Laya wordt de lijst met landen uiterlijk morgenochtend gepresenteerd.
De EU-landen werken al een paar weken aan de lijst, maar er is verschil van mening over welke landen er op moeten komen. De zuidelijke Europese landen, die zwaar zijn getroffen door de pandemie, willen dat zo veel mogelijk landen worden toegevoegd omdat ze economisch voor een relatief groot deel afhankelijk zijn van toerisme. De noordelijke landen, waaronder Nederland, twijfelen of sommige landen op de lijst wel de juiste coronacijfers aanleveren.
Voor de lijst is gekeken naar landen die op of onder het gemiddelde aantal coronabesmettingen in de Europese Unie liggen. Sinds half maart geldt een inreisverbod voor niet-EU-burgers. Die maatregel is een aantal keer verlengd.
20 Amerikaanse voetballers positief getest
In de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie (MLS) hebben twintig spelers positief getest op het coronavirus. Ook bij zes stafleden is het virus vastgesteld.
In totaal zijn 668 spelers getest in aanloop naar de herstart van de competitie. De resterende wedstrijden worden afgewerkt tijdens het evenement MLS is back, van 8 juli tot en met 11 augustus op het complex van Disney World in Florida.
Het lopende seizoen in de MLS werd in maart na twee speelronden onderbroken.
Australië meldt toename coronagevallen
Australië meldt de grootste dagelijkse toename van het aantal coronabesmettingen sinds 11 april. Bij 85 mensen is de afgelopen 24 uur vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. De meeste nieuwe besmettingen kwamen in de staat Victoria aan het licht, waar op grote schaal wordt getest.
Ondanks de toename heeft Australië de pandemie beter doorstaan dan veel andere landen. Er liggen in het hele land nog vijftien coronapatiënten in het ziekenhuis en een op de intensive care.
'Meer hulp voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt'
Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zoals arbeidsgehandicapten, dreigen extra de dupe te worden van de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen koepelorganisaties als de Algemene Bond Uitzendondernemingen en Cedris, de vereniging voor sociale werkgelegenheid. Ze roepen het kabinet op om snel maatregelen te nemen, onder meer in de vorm van extra scholing en begeleiding.
"Het moet lonend zijn om (tijdelijk) werk aan te nemen, zonder risico's op financiële problemen vanwege verschillende geldstromen, of problemen door terugval. Een dergelijk flexibel sociaal vangnet maakt 'simpel switchen' tussen banen of van werkloosheid naar werk mogelijk," aldus de organisaties.
Chinese regio in lockdown na stijging aantal besmettingen
Na een kleine toename van het aantal coronagevallen heeft China een strikte lockdown ingesteld voor een regio niet ver van Peking. Zo'n 400.000 mensen in Anxin, in de provincie Hebei, krijgen te maken met de beperkingen. Alleen mensen met een essentieel beroep mogen naar buiten en een lid van een huishouden mag een keer per dag de deur uit om boodschappen te doen.
Anxin ligt zo'n 150 kilometer ten zuiden van Peking. Volgens Chinese media zijn er achttien coronagevallen geconstateerd sinds het begin van de nieuwe besmettingsgolf van twee weken geleden in Peking.
Laagste dodental in New York sinds half maart
In de zwaar getroffen Amerikaanse staat New York zijn gisteren vijf nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat zijn er sinds 15 maart niet zo weinig geweest.
New York is de staat met de meeste coronaslachtoffers. Er zijn ruim 30.000 sterfgevallen geregistreerd, meer dan twee keer zoveel als in elke andere staat.
In Texas neemt het aantal coronabesmettingen flink toe, maakte gouverneur Abbott bekend. Het gemiddelde dagelijkse aantal coronabesmettingen is toegenomen van 2000 naar 5000. Vicepresident Pence heeft Texanen opgeroepen om mondkapjes te dragen. "We weten uit ervaring dat dat de verspreiding van het coronavirus vertraagt."
Meer animo voor de pabo, mogelijk door coronacrisis
Voor de pabo-opleidingen is dit jaar meer belangstelling dan de afgelopen jaren. Vergeleken met 2019 hebben zich zo'n 11 procent meer studenten aangemeld voor de voltijdopleiding, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.
Het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs denkt dat de coronacrisis voor een positief effect heeft gezorgd. "Mensen hebben ontdekt hoe belangrijk het beroep is en hoe waardevol en gewaardeerd het weer is", zegt voorzitter Barbara de Kort in het NOS Radio 1 Journaal.
Slachtoffers coronavirus herdacht tijdens mis in Bergamo
Industriële bedrijven minder negatief
Industriële bedrijven zijn in juni wat minder negatief geworden over de economische situatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het producentenvertrouwen steeg van -25,1 naar -15,1. Dat is de grootste verbetering in een maand tijd sinds het cijfer wordt bijgehouden. Door de coronacrisis bereikte het producentenvertrouwen in april nog een dieptepunt van -28,7.
Voor april was het vertrouwen jarenlang positief. Een positief cijfer betekent dat er meer optimistische dan pessimistische ondernemers zijn.
Duizenden banen weg bij Airbus
Bij Airbus verdwijnen de komende twee jaar duizenden banen vanwege de coronacrisis. Verder verlaagt het bedrijf de productie met 40 procent. De topman van de Europese vliegtuigbouwer denkt dat pas eind volgend jaar de productie terug is op het oude niveau.
Europese Commissie wil soepelere regels voor genetische manipulatie
De strenge regels voor genetische manipulatie moeten tijdelijk worden versoepeld, vindt de Europese Commissie. Knutselen aan het dna van planten en dieren is aan strenge regels gebonden. Maar nu er zo snel mogelijk een vaccin tegen het virus nodig is, staan de strenge regels volgens de Europese Commissie in de weg.
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is bang dat de regels permanent worden losgelaten in plaats van tijdelijk. Zijn collega Jan Huitema (VVD) vindt juist dat "we veel te bang" zijn voor nieuwe ontwikkelingen in de biotechnologie.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van maandag 29 juni. Het liveblog van gisteren is hier te vinden.