'Zware tijd' voor horeca en recreatie, eerste besmetting in azc
- De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Scholen blijven dicht.
- Op dit moment liggen 1151 coronapatiënten op de intensive care. Er zijn nu 1900 van de beoogde 2400 IC-bedden.
- Minister Hoekstra vindt dat Nederland te weinig empathie naar Zuid-Europa heeft getoond. Hij benadrukt de landen te willen helpen.
- Het RIVM meldt 722 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Ook is het dodental gestegen met 175.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Sluiting liveblog
We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.
Zeeuwse studenten maken beschermingskappen met 3D-printer
Oud-studenten van de Hogeschool Zeeland zijn beschermingskappen gaan maken voor zorgpersoneel, meldt Omroep Zeeland. De onderdelen worden geleverd door zo'n 50 bedrijven, die ze kosteloos uitprinten met een 3D-printer. De kappen zijn bedoeld voor het ambulancepersoneel van ziekenhuizen en bedekken in tegenstelling tot mondkapjes het hele gezicht. "Het transparante glas bedekt van oor tot oor en van voorhoofd tot kin, zodat de zorgmedewerkers tegen hoesten zijn beschermd als ze dichtbij de coronapatiënt komen", vertelt initiatiefnemer Alexander Bol.
Inmiddels zijn er zo'n 90 beschermingskappen gemaakt en geleverd aan ambulanceorganisatie Witte Kruis. Eind deze week zouden dat er 500 moeten zijn. Vrijwilligers met een 3D-printer mogen zich melden om mee te helpen.
Coronadoden New York met heftruck in vrachtwagen geladen
Doden als gevolg van het coronavirus worden bij een ziekenhuis in New York met een heftruck in een koelwagen geladen. De staat is zwaar getroffen door het virus, met ruim 75.000 besmettingen en 1550 doden.
Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren
24 uur in het Amphia Ziekenhuis
Nieuwsuur mocht bij hoge uitzondering meekijken op alle afdelingen van het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat middenin de Brabantse coronabrandhaard ligt. Verslaggever Saskia Dekkers sprak met patiënten, artsen en het bestuur:
Eerste coronabesmetting in azc van Nederland ontdekt
Een bewoner van een asielzoekerscentrum in Maastricht is op de intensive care opgenomen na een positieve coronatest. Het is de eerste besmetting in een azc, schrijft 1Limburg. Twee bewoners die in dezelfde woonunit verbleven als de besmette asielzoeker zijn in quarantaine geplaatst. Het COA zegt veel energie te hebben gestoken in preventie en voorlichting van personeel en bewoners.
Ook Facebook en Instagram verwijderen video van Bolsonaro
Na Twitter hebben ook Facebook en Instagram berichten verwijderd van de Braziliaanse president Bolsonaro. Hij plaatste gisteren een video waarin hij rondloopt in de hoofdstad Brasilia en zich mengt onder groepjes mensen, in weerwil van de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven.
Ook zegt Bolsonaro in de video dat het malariamedicijn hydroxychloroquine "overal werkt tegen corona", terwijl dat niet is bevestigd door wetenschappers. Volgens Facebook is de video gewist omdat die "valse informatie bevat, die de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen".
De Braziliaanse president heeft al enkele keren gezegd dat de angst voor corona "hysterisch" is en dat het virus nauwelijks meer voorstelt dan een griep of verkoudheid. Hij wordt daarin tegengesproken door leden van zijn eigen kabinet, die benadrukken dat de instructies van internationale gezondheidsorganisaties opgevolgd moeten worden.
Corona-onderzoek in Gangelt, net over grens bij Sittard
Virologen zijn een onderzoek gestart naar het effect van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Gangelt, net over de grens bij Sittard. In het Duitse dorp werden de eerste grootschalige besmettingen van Duitsland vastgesteld. Zo'n duizend inwoners staan speeksel en bloed af en beantwoorden een uitgebreide vragenlijst. De onderzoekers hopen te achterhalen wat de verspreiding versnelt of juist tegenhoudt.
Een overzicht van de verlengde maatregelen
Mbo's, hogescholen en universiteiten gaan in gesprek met minister
Minister Van Engelshoven van Onderwijs praat morgenochtend met de hogescholen en universiteiten over de gevolgen van de verlenging van de coronamaatregelen. Bij het overleg zijn ook de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten aanwezig.
De Algemene Onderwijsbond (Aob) noemt het dichthouden van de basisscholen een verstandig besluit. "Dit was onvermijdelijk, de gezondheid staat voorop", laat voorzitter Eugenie Stolk weten. CNV Onderwijs sluit zich daarbij aan. De vakbond zegt met leerlingen, ouders en leraren in gesprek te zijn om thuisonderwijs vol te houden en achterstanden te voorkomen. De PO-Raad vindt het goed dat er duidelijkheid is.
Competities amateurvoetbal per direct beëindigd
De KNVB heeft besloten de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en de jeugd. De maatregel volgt op het besluit van het kabinet om de sportclubs tot in elk geval 28 april dicht te houden vanwege het coronavirus. Er komen geen kampioenen, geen enkele club degradeert of promoveert.
Eerder vanavond maakte premier Rutte bekend dat het betaald voetbal tot 1 juni stilligt.
Dodental Frankrijk stijgt opnieuw harder dan dag ervoor
Het dodental als gevolg van corona is in Frankrijk het afgelopen etmaal gestegen met ruim 16 procent. Voor de derde dag op rij is de toename groter dan de dag ervoor. Er werden 499 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het totaal op 3523 komt. Niet eerder kwamen er zoveel sterfgevallen bij op één dag. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg in dezelfde tijd met 7578 tot 52.128, een stijging van 17 procent.
Op dit moment worden uitsluitend de patiënten die zijn overleden in het ziekenhuis meegerekend. Binnenkort hoopt de regering het aantal doden uit verzorgingshuizen daaraan toe te voegen, waardoor een flinke stijging van het dodental wordt verwacht.
Er liggen nu 5565 mensen in Frankrijk op intensivecare-afdelingen. Er zijn in totaal 10.000 bedden beschikbaar, maar de overheid streeft naar een opschaling tot 14.500 IC-bedden.
Horeca- en recreatiesector: het wordt een zware tijd
De verlenging van de coronamaatregelen is een zware dobber voor de horeca. "Het is blijkbaar nodig voor de gezondheid, maar het wordt een zware tijd voor de branche", zei Robèr Willemse, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland op NPO Radio 1. Hij hoopt dat de steunmaatregelen van de regering snel worden uitgevoerd, omdat "anders in april ondernemingen gaan omvallen".
Ook de recreatiesector vreest voor de komende weken. "Ik ben blij dat recreatieparken niet op slot gaan, maar Rutte geeft wel een zwaar negatief reisadvies", reageert Geert Dijks, directeur van branchevereniging Hiswa-Recron. "Dit gaat 5000 banen kosten. Al sinds half maart zijn wij met het ministerie in gesprek over compensatie, maar we hebben nog geen reactie gekregen."
Nederlandse trucker komt om bij ongeval bij Belgische grenscontrole
Een Nederlandse trucker is in België om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de snelweg tussen Antwerpen en Breda. De vrachtwagenchauffeur reed in op een andere vrachtwagen die stilstond in een file, die was ontstaan door grenscontroles vanwege het coronavirus. De Nederlander overleed ter plaatse, meldt de Gazet van Antwerpen. Een andere bestuurder liep zware verwondingen op. Bij het ongeval op de E19 in Meer waren in totaal vier vrachtwagens en een bestelwagen betrokken.
OV-bedrijven gaan door met aangepaste dienstregeling
De aangepaste dienstregeling van alle openbaarvervoer-organisaties wordt verlengd tot 28 april, in navolging van de verlenging van de kabinetsmaatregelen. Dat meldt branchevereniging OV-NL. Daarnaast wordt geprobeerd om per station ten minste één winkel en één fietsenstalling open te houden voor reizigers.
Tot 3 maanden cel voor 'coronahoesters'
De Haagse politierechter heeft celstraffen tot drie maanden opgelegd aan verschillende 'coronahoesters'. Zij werden vorige week en afgelopen weekend op verschillende plekken door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht en riepen "corona".
De hoogste straf was voor een 34-jarige man uit Rijswijk, die op 22 maart in een Haagse drogisterij cosmetica stal. Twee agenten hielden hem buiten aan. De man hoestte en spuugde in hun richting en riep iets over corona.
Een dag later betrapte een medewerkster van een sportwinkel in Voorburg twee mannen op de diefstal van een trainingspak. De vrouw werd in haar gezicht gehoest, net als een toegesnelde agent. Het tweetal kreeg tot twee maanden cel opgelegd.
Op 29 maart hoestte een 34-jarige passagier op een snorfiets agenten in het gezicht, met de opmerking "Hier heb je corona". De man was samen met de bestuurder van de snorfiets staande gehouden door de agenten. Hij verzette zich ook tegen zijn aanhouding. De rechter vonniste hem tot zeven weken cel. Sinds de uitbraak van het virus zijn meerdere mensen in soortgelijke zaken veroordeeld.
De Jonge: testcapaciteit wordt verviervoudigd
Vanaf aanstaande maandag wordt gestart met het testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat de testcapaciteit binnen enkele weken wordt verviervoudigd.
Momenteel kunnen er 4000 tests per dag worden afgenomen, onder meer bij ziekenhuispersoneel met klachten. Dat zal volgens de minister de komende tijd oplopen tot 17.500 stuks, met een maximum van 29.000 tests. "Dan kunnen we ook mensen buiten de zorg gaan testen." Inmiddels zijn 41 laboratoria betrokken bij het testen op het coronavirus.
In de persconferentie zei De Jonge dat het "piept en kraakt" in de zorg, maar dat de ziekenhuizen enorm gedreven zijn om het virus te verslaan.
Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april
De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Aanvankelijk golden de maatregelen tot 6 april. Alle restaurants, cafés, sportclubs en kappers moeten dus minstens drie weken langer dichtblijven.
De scholen blijven tot en met de meivakantie dicht. Leerlingen gaan op zijn vroegst na 3 mei weer naar school.
Tot 1 juni ligt de Nederlandse voetbalcompetitie stil. Rutte verbood eerder vergunningsplichtige evenementen eveneens tot 1 juni.
Rutte benadrukt dat na 28 april nog niet wordt teruggegaan naar de normale situatie. "Ga dus geen plannen maken voor de meivakantie." Hij stelt dat Nederlanders zich goed aan de regels houden. "Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle", zegt hij.
Op 21 april wordt een besluit genomen over verlenging van de maatregelen. Rutte denkt niet dat hij uiteindelijk moet overgaan op strengere maatregelen of een lockdown.
Nieuw decor voor persconferenties
'Coronamaatregelen voorkomen tienduizenden doden'
Er zijn tienduizenden doden voorkomen dankzij de coronamaatregelen die veel landen hebben genomen. Dat hebben onderzoekers van het Imperial College berekend. Het virus heeft zich minder snel kunnen verspreiden, met minder zieken en doden als gevolg. De onderzoekers baseren zich op gegevens van elf Noord- en West-Europese landen.
837 doden in Italië gemeld, 'goede signalen qua ziekenhuisopnames'
In Italië zijn het afgelopen etmaal 837 mensen overleden als het gevolg van het coronavirus, ongeveer evenveel als een dag eerder. Het aantal ziekenhuisopnames (397) en intensivecare-opnames (42) daalde wel flink.
1151 coronapatiënten op intensive care, 1900 van 2400 bedden gerealiseerd
Op dit moment liggen er in totaal 1151 coronapatiënten op de intensive care, meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, aan de NOS. Het is druk op de IC's, maar er is voldoende capaciteit om nieuwe patiënten op te vangen, verzekert hij. Alleen in Amsterdam en Leiden liggen IC's op dit moment vol.
Dat is anders dan de afgelopen dagen, toen het krap was op de intensivecare-afdelingen in Brabant en Noord-Limburg. Daar gaat het nu beter, zegt Kuipers. "We hebben zelfs patiënten teruggeplaatst naar Noord-Brabant." In totaal zijn vandaag 49 mensen naar andere ziekenhuizen overgebracht, van wie 35 IC-patiënten. Eén patiënt is naar een ziekenhuis in Duitsland overgeplaatst.
Het is de bedoeling dat zondag de capaciteit van de intensive care is uitgebreid naar 2400 bedden. Die opschaling loopt volgens schema: op dit moment zijn 1900 bedden gerealiseerd. Kuipers heeft "goede moed" voor de komende week.
'Het piept en kraakt'
Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, stijgt het aantal bezette IC-bedden iets minder hard dan vorige week. Inmiddels hebben 40 mensen de IC verlaten. "Het piept en kraakt wel. Op dit moment is personeel het grootste knelpunt. We moeten meer patiënten verzorgen en personeel valt uit."
Gommers meldt dat er ook oog is voor de niet-coronapatiënten. "We kijken met medisch specialisten naar wat we kunnen uitstellen, hoe lang nog en wanneer kunnen we wat weer opstarten."
Reuters: Dodental VS voorbij China
Er zijn meer mensen in de Verenigde Staten overleden aan het coronavirus dan in China, meldt persbureau Reuters op basis van tellingen van de individuele Amerikaanse staten. In de VS zijn 3393 doden geregistreerd, in China 3178.
De meeste slachtoffers vallen in de staat New York: 1550 tot dusver. In totaal zijn 75.795 mensen in de staat besmet geraakt, onder wie CNN-presentator Chris Cuomo. Zijn broer Andrew is de huidige gouverneur van de staat New York.
Kapper probeert online klanten te helpen
Inspectie: zorgen over niet-coronapatiënten
De hoogste baas van de Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich zorgen over de gevolgen van de corona-uitbraak voor bijvoorbeeld kankerpatiënten bij wie de chemokuur of bestraling wordt uitgesteld. Het lukt ziekenhuizen nog om schade te voorkomen, maar naarmate de crisis voortduurt, dreigt de "fragiele balans" wankeler te worden, waarschuwt zij.
De afgelopen weken hebben de meeste ziekenhuizen alle 'planbare' zorg afgezegd. Veel artsen en verpleegkundigen worden nu op intensivecare-afdelingen of voor andere coronazorg ingezet.
101-jarige coronapatiënt uit ziekenhuis ontslagen
Een 101-jarige coronapatiënt is vandaag uit het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel ontslagen, schrijft Rijnmond. De vrouw kreeg anderhalve week geleden last van kortademigheid en werd vervolgens positief getest op het coronavirus. Volgens het verplegend personeel is "de kranige dame" een voorbeeld voor iedereen. "Ze kucht netjes in haar elleboog en houdt gepaste afstand." De vrouw wordt naar een verpleeghuis gebracht om verder te herstellen.
Amsterdam zet camera's in tegen 'onwenselijke groepsvorming'
Amsterdam gaat camera's inzetten om te controleren of mensen zich houden aan de regels tegen de verspreiding van corona. Bij het Piet Mondriaanplein, het Henrick de Keijserplein en de Oetgensstraat was de afgelopen dagen "onwenselijke groepsvorming" door jongeren, zegt de burgemeester. De gemeente vermoedt dat zij onderling geen anderhalve meter afstand houden en plaatst daarom camera's.
Het cameratoezicht geldt tot en met 1 juni en stopt als het niet meer nodig is. Op de genoemde plekken worden nu ook meer handhavers en politie ingezet. Voetbalkooien worden afgesloten.
Eurovisie Songfestival komt met alternatieve show
Het Eurovisie Songfestival komt met een alternatieve tv-uitzending zonder publiek onder de noemer Europe Shine a Light. De show wordt vanuit Hilversum in heel Europa uitgezonden en is op zaterdag 16 mei om 21.00 uur. Het Songfestival zou dit jaar in Rotterdam worden gehouden, maar gaat vanwege de coronacrisis niet door. Volgens de organisatie wordt het een show "in de geest van eenheid en saamhorigheid". Er zal geen publiek bij zijn.
De 41 artiesten die oorspronkelijk in Rotterdam zouden optreden, worden volgens hoofdproducent Sietse Bakker in de schijnwerpers gezet. Ook oud-deelnemers doen mee aan de alternatieve tv-show. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit zullen de presentatie van de uitzending voor hun rekening nemen.
Koningin Máxima bezoekt Rode Kruis-vrijwilligers
Koningin Máxima is vanmiddag op bezoek geweest bij vrijwilligers van het Rode Kruis in het Gelderse Loenen. Zij helpen onder meer ouderen en kwetsbare mensen met een beperkt sociaal netwerk, zamelen beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen in en helpen bij de opvang van patiënten in zorginstellingen.
Dodental Engeland stijgt met 29 procent in één dag
Het dodental in Engeland als gevolg van het coronavirus is het afgelopen etmaal opgelopen tot 1651, meldt de National Health Service. Er werden 367 nieuwe coronadoden gemeld, een stijging van 29 procent. In leeftijd lopen ze uiteen van 19 tot 98 jaar. Het overgrote meerderheid kampte al met andere gezondheidsproblemen.
In Schotland zijn tot nu toe 60 slachtoffers gevallen, in Wales 69 en in Noord-Ierland 28. Dat brengt het totale dodental van het Verenigd Koninkrijk op 1808.
979 Nederlanders gerepatrieerd uit buitenland
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat 979 Nederlanders en 225 andere EU-burgers naar Nederland zijn teruggehaald nadat ze in het buitenland waren gestrand als gevolg van het coronavirus. Vanavond worden er nog eens 150 Nederlanders uit Turkije teruggehaald. In totaal hebben 23.000 personen zich geregistreerd op bijzonderebijstandbuitenland.nl, de speciale website van het ministerie.
Minister Blok kan niet zeggen wat het lot is van de groep van 22.000 wachtenden. Sommigen zitten op plekken waar moeilijk een terugvlucht is te regelen. "Het verschilt per land en hangt af van de plek waar ze zich begeven." Hij benadrukt dat de operatie "nog wel een tijd bezig is".
Landingsbaan Schiphol is nu parkeerplaats
Hoekstra: we waren niet empathisch genoeg
Minister van Financiën Hoekstra zegt dat hij niet empathisch genoeg is geweest in de richting van Zuid-Europa. "We hadden vorige week, ook ikzelf, beter naar voren moeten brengen dat we willen helpen. Dat hebben we te weinig empathisch gedaan. Dat hebben we zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid", zei hij in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.
Zuid-Europese landen willen hulp van de Europese Unie om de coronacrisis te bestrijden. Ze willen onder meer gebruikmaken van het ESM, het noodfonds van 410 miljard euro. Maar het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan. Daar kwam de afgelopen dagen stevige kritiek op.
"Medische middelen zijn nodig, daar wil ik graag over praten", zegt Hoekstra. "Er wordt terecht een beroep gedaan op onze solidariteit. Wij zijn er onvoldoende in geslaagd om uit te leggen wat we wél willen doen."
Ruim 250 'coronaboetes' uitgedeeld, minder incidenten gemeld
De politie heeft tussen donderdag 26 en zondag 29 maart ruim 250 mensen bekeurd, omdat zij de 'coronamaatregelen' overtraden. Het gaat onder meer om mensen die in groepen over straat gingen en onvoldoende afstand hielden. De bekeuringen lopen op tot 400 euro. Ook het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken nam de eerste week na de afkondiging van de maatregelen sterk toe, maar is inmiddels gestabiliseerd.
In totaal zag de politie het aantal gemelde incidenten dalen, vermoedelijk als gevolg van de maatregelen, meldt de politie. Het aantal woninginbraken nam de afgelopen week met 46 procent af, fietsendiefstal met 43 procent en zakkenrollerij zelfs met 74 procent. Het aantal verkeersongevallen is in een week tijd gehalveerd.
De Veiligheidsregio Haaglanden liet eerder vandaag weten dat te veel mensen zich "onverantwoord gedragen" en daarmee gevaarlijke situaties creëren. "Het blijft nodig mensen te wijzen op de onaanvaardbare gevolgen van hun gedrag en hen waar nodig te bestraffen", liet een woordvoerder weten. Volgens de veiligheidsregio houdt het "overgrote deel" van de mensen zich wel aan de landelijke richtlijnen.
Coronawebsite voor mensen met verstandelijke beperking gelanceerd
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de website corona.steffie.nl gestart. Op de website legt uitleghulp Steffie informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. Daarmee wil de overheid laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking informeren over het virus en de genomen maatregelen om de uitbraak in te dammen.
Bundesliga ligt tot zeker 30 april stil
De twee hoogste voetbalcompetities van Duitsland liggen tot zeker 30 april stil vanwege de coronamaatregelen. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door de Deutsche Fussball Liga (DFL). De Bundesliga ligt al sinds 13 maart stil. De clubs streven ernaar om de competitie begin mei te hervatten, zonder publiek. Er moeten nog negen speelronden worden afgewerkt.
Het Nederlands voetbal wacht het kabinetsbesluit over de coronamaatregelen af.
Grootste stad van Afrika in lockdown
Nigeria heeft de metropool Lagos en de hoofdstad Abuja afgesloten van de buitenwereld in de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lagos, met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van het continent, is in korte tijd getransformeerd van een chaotische megastad tot een stille oase.
Branchevereniging IATA: er zullen luchtvaartmaatschappijen omvallen
Als gevolg van de coronacrisis zullen er luchtvaartmaatschappijen omvallen, verwacht de internationale branchevereniging IATA. De wereldwijde luchtvaart ziet de omzet hard teruglopen, terwijl veel kosten moeten worden doorbetaald. IATA schat dat luchtvaartmaatschappijen tussen april en juli gezamenlijk 39 miljard dollar verlies zullen draaien.
De branchevereniging heeft berekend dat de maatschappijen 35 miljard dollar aan al verkochte tickets moeten terugbetalen. IATA stelt voor dat klanten reisvouchers krijgen en hoopt dat steunpakketten van overheden de sector overeind kunnen houden.
Nieuwe maatregelen Polen: 2 meter afstand en kinderen binnenblijven
De regering van Polen heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden aangescherpt. De afstand tussen burgers op straat moet minimaal twee meter zijn, kinderen mogen niet zonder ouderlijk toezicht naar buiten en parken en stranden worden gesloten. Ook het gebruik van deelfietsen wordt verboden. Iedereen die een winkel binnengaat, moet handschoenen aan hebben. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn alleen 65-plussers welkom in supermarkten en apotheken.
Volgens premier Morawiecki zijn de maatregelen nodig omdat er nog te veel contact tussen mensen plaatsvindt. In totaal zijn 2132 besmettingen in het Centraal-Europese land gemeld. Het dodental staat op 31.
Oproep van Nederlandse economen aan overheid: 'Stort eurozone niet in crisis'
Een groep van bijna zestig Nederlandse economen heeft kritiek op de overheid. Die is te streng voor Zuid-Europese landen door meer financiële steun tegen te houden, schrijven ze in een manifest. De huidige opstelling van de Nederlandse regering is volgens de groep onverantwoord. "De strijd tegen een gemeenschappelijke vijand, het virus, mag de eurozone niet in een crisis storten."
Het manifest is opgesteld door Arnoud Boot, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Dirk Schoenmaker, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Ook economen Rens van Tilburg, Coen Teulings, Barbara Baarsma, Harold Benink en Sweder van Wijnbergen hebben er hun steun aan gegeven.
Zuid-Europese landen willen graag geld uit het Europese noodfonds ESM, maar onder meer Nederland houdt dat tegen. De economen wijzen erop dat het in het belang van Nederland is dat landen als Italië, Spanje en Portugal de crisis effectief te lijf kunnen gaan. "Of we het nu leuk vinden of niet, de gemeenschappelijke valuta legt hier extra druk op." Ze vinden het nu niet het goede moment om landen erop te wijzen dat ze hun huishoudboekje op orde moeten brengen. Naast het geld uit het noodfonds vinden de economen het een optie om samen met Zuid-Europese landen geld te lenen, door euro- of zelfs coronabonds uit te geven.
Eerder vandaag klaagden Italiaanse politici in de Frankfurter Allgemeine over de opstelling van de Nederlandse overheid. "Nederland zet de toekomst van de Europese Unie op het spel", stellen ze.
Een mazzeltje: dakloze Ronald verruilt opvang voor chic hotel
Den Haag verbiedt coronademonstratie taxichauffeurs
In Den Haag zijn maatregelen genomen om protesterende taxichauffeurs te weren. Die willen vanmiddag op het Malieveld demonstreren, omdat zij niet in aanmerking komen voor de compensatieregeling van 4000 euro voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis.
Lees hier meer:
RIVM: 722 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis
Er zijn 722 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 4712.
"De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn", stelt het RIVM. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. De maatregelen die zijn genomen lijken een positief effect te hebben op het aantal opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 175, meldt het RIVM. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1039 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 845. In totaal zijn er nu 12.595 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Nieuw liveblog
Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van eerder vandaag vind je hier.