NOS Nieuws

Wekdienst 26/2: nieuw Dreigingsbeeld en rechtszaak ongeluk Anna Paulowna

Goedemorgen! De NCTV komt met een nieuw Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland en de rechtszaak over een ernstig ongeluk in Anna Paulowna vindt plaats. Bij het ongeluk kwamen drie jongeren om en raakten er twee gewond.

Vandaag is het overwegend zonnig en het wordt uitzonderlijk zacht, de temperatuur stijgt naar 16 tot 19 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid komt met een nieuwe dreigingsanalyse voor Nederland, voor het eerst onder leiding van Pieter-Jaap Aalbersberg.
  • In de rechtbank is de inhoudelijke behandeling van de zaak over het dodelijke auto-ongeluk in Anna Paulowna. De auto botste met vijf inzittenden tegen een lantaarnpaal. Bij het ongeluk kwamen drie tieners om het leven. Een van de gewonden, volgens het OM de bestuurder, werd als verdachte aangehouden.
  • Radiostation 3FM maakt bekend wie de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar zijn. Deze ambassadeurs gaan op 5 mei per helikopter alle veertien Bevrijdingsfestivals af.

Wat heb je gemist?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Vietnam aangekomen voor zijn tweedaagse top met de Amerikaanse president Trump. Op het station in Dong Dang, op de grens met China, werd de trein met Kim opgewacht door militairen, bloemen en een rode loper. Vanuit Dong Dang gaat de Noord-Koreaanse leider per limousine verder naar Hanoi.

Mogelijk zal de Noord-Koreaanse leider het na de top zonder sterke drank moeten stellen. In de haven van Rotterdam zijn namelijk minimaal 90.000 flessen wodka onderschept die mogelijk bedoeld waren voor Kim Jong-un en zijn legerleiding. Het AD schrijft dat de douane begin vorige week alarm sloeg over de container uit Hamburg.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Australische kardinaal George Pell, een van de machtigste mensen in het Vaticaan, is veroordeeld voor kindermisbruik. De rechtbank acht bewezen dat hij in 1996 in Melbourne twee minderjarige misdienaars heeft misbruikt.
  • De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een rechter in New York erop gewezen dat Tesla-baas Elon Musk zich niet houdt aan de schikking die hij vorig jaar trof met de toezichthouder.
  • Het doek is bijna gevallen voor de noodlijdende Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Gisteren haakte de laatste strategische partner af nadat de luchtvaartvergunning van het bedrijf was verlopen.

En dan nog even dit:

Goed geslapen? Wetenschappers zijn een stapje dichter bij het vinden van de oorzaak van slapeloosheid. Een internationaal onderzoeksteam heeft voor het eerst 956 genen in ons brein, die een risico geven op chronische slapeloosheid, geïdentificeerd. "Het lijkt erop dat mensen met die risicogenen bepaalde spanningen niet goed opgeruimd krijgen tijdens hun slaap", zegt neurofysioloog Eus van Someren in Nieuws en Co.

Normaal gesproken helpt slaap om indrukken en belevenissen van overdag te verwerken of een plek te geven. Maar bij mensen met slapeloosheid werkt dat mechanisme niet of amper.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl