De Australische kardinaal George Pell
NOS NieuwsAangepast

Penningmeester van het Vaticaan veroordeeld voor kindermisbruik

De Australische kardinaal George Pell, een van de machtigste mensen in het Vaticaan, is veroordeeld voor kindermisbruik. De rechtbank acht bewezen dat hij in 1996 in Melbourne twee minderjarige misdienaars heeft misbruikt. Pell spreekt de vijf aanklachten tegen en zal naar verwachting in beroep gaan tegen zijn straf, die hij morgen hoort.

De inmiddels 77-jarige Pell zou de jongens hebben misbruikt toen hij in 1996 aartsbisschop was van Melbourne. Een van zijn twee slachtoffers heeft verklaard dat Pell hem en een andere misdienaar na een dienst betrapte toen ze stiekem samen van de miswijn dronken. Pell zou de twee 13-jarige jongens daarop een reprimande hebben gegeven en hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

Ik was jong en ik snapte niet goed wat me was overkomen.

Slachtoffer van kardinaal Pell

Een van de slachtoffers stierf in 2014 op 31-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Zijn vader kondigde vandaag een civiele rechtszaak aan tegen de Australische katholieke kerk of George Pell zelf.

De ander verklaarde na de uitspraak dat het hem jaren heeft gekost om de gevolgen van het misbruik voor zijn leven te onderkennen. Hij zei dat hij last had van schaamte, eenzaamheid en depressie. "Ik was jong en ik snapte niet goed wat me was overkomen. Ik wist niet echt wat het was, of het normaal was", zei hij in de rechtszaal.

Zelf heeft de kardinaal de beschuldigingen altijd tegengesproken. "Het hele idee van seksueel misbruik is weerzinwekkend, vind ik", zei hij. Zijn advocaat zei dat "alleen een gek" het risico zou nemen de jongens te misbruiken in een drukbezochte ruimte als de St. Patricks Cathedral in Melbourne. Ook achtte hij het fysiek onmogelijk dat Pell zich had ontbloot, vanwege zijn zware gewaad.

Bij de rechtbank waren slachtoffers, die Pell "een monster" noemden. Ook Pell was er, maar hij reageerde niet op slachtoffers en de pers:

'George Pell is een monster, een gek'

In 2014 werd Pell benoemd tot penningmeester van het Vaticaan, waarmee hij een van de hoogste functionarissen binnen de Rooms-Katholieke Kerk werd, en een van de persoonlijke adviseurs van paus Franciscus. Sinds 2017 is hij met verlof.

De jury deed al in december vorig jaar uitspraak, maar op last van de rechtbank is daar niets over bekendgemaakt. Sinds het begin van de zaak is een publicatieverbod van kracht, om het verloop van het proces en een tweede rechtszaak tegen Pell niet te beïnvloeden. Vanochtend werd het publicatieverbod opgeheven, nadat de aanklager had bekendgemaakt die tweede zaak te seponeren.

De uitspraak tegen Pell komt op een pijnlijk moment voor het Vaticaan. Afgelopen week was een conferentie met deelnemers uit de hele wereld over misbruik binnen de kerk. De paus noemde plegers van seksueel misbruik daar nog werktuigen van de duivel en pleitte voor maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl