Passagiers bij een toestel van Insel Air
NOS NieuwsAangepast

Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air failliet

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air is failliet. Het hof in Willemstad keurde het schuldeisersakkoord dat met het bedrijf was gesloten af. Daarmee komt na dertien jaar een einde aan Insel Air.

Het bedrijf heeft al sinds december 2016 uitstel van betaling. Verschillende overnamepogingen zijn sindsdien mislukt, maar schuldeisers bleven overtuigd dat een doorstart mogelijk was. Gisteren haakte de laatste strategische partner af, nadat de luchtvaartvergunning van Insel Air was verlopen.

Eerder wist de bewindvoerder telkens op het laatste moment een nieuwe partner te vinden om de schulden over te nemen om zo een faillissement af te wenden. Betrokkenen gingen ervan uit dat die mogelijkheid er nog was, maar een nieuwe kandidaat overtuigde de rechter niet.

Achterstallig onderhoud

Insel Air verloor in de afgelopen jaren het grootste deel van haar MD-80 en Fokker 50/70-vloot door ouderdom en achterstallig onderhoud. Vijftien vliegtuigen verdwenen in de shredder. De laatste Fokker 50 die na een interne reorganisatie nog vloog, moest twee weken geleden ook de remise in vanwege technische problemen.

De maatschappij begon in 2006 met haar eerste vlucht en vloog in haar bloeitijd op 21 bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika en de Caribische eilanden. Insel Air zette vooral in op de 'gouden' route tussen Miami, Haïti en Caracas in Venezuela.

Venezuela

Mede door de crisis daar moet Insel Air nu het veld ruimen. De maatschappij verkocht haar tickets in Venezuela voor Bolivars, de lokale munt en rekende erop dat de valuta-autoriteit in Caracas deze om zou wisselen tegen een vaste koers in dollars. Dat is door de crisis in het buurland van Curaçao nooit gebeurd, waardoor er nog 100 miljoen aan dollars in Caracas ligt.

Vanwege de problemen bij Insel Air en het beperkt aantal bestemmingen waarop de maatschappij nog vloog, zijn andere partijen in het gat gesprongen. Het gaat onder meer om Corendon, dat met een Boeing 737 op Sint Maarten vliegt. Insel Air huurde ook stoelen op die vlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl